Прескочи до съдържание

HES код за пътуване в Турция

AlexandraKo

Препоръчани мнения

преди 11 часа, jul каза:

Ние ходихме да хапнем в Одрин с кола. Кодове не са ни искали,обаче никога преди не са ми мерили температурата толкова пъти за 1 ден. На границата почнаха, после във всеки МОЛ, голям магазин, че и на термокамери ни гледаха на влизане в Турция и в България. Добре, че не вдигнах температура от притеснение 😄

Тюююю, как съжалявам, че отменихме и не си направихме пътуването в Турция.....

Никъде не са ни мерили температурата, нито на границата нито в МОЛ-а на Чанакале, където ходихме да си напазарим дрешки. 😁

Връзка към коментар
преди 5 часа, Alexander каза:

Тези кодове в момента искат ли се и кога, на влизане или излизане?

Някой ще даде ли информация как точно  се влиза в момента в Турция?

Аз мога да коментирам само за влизане по въздух - не се изисква нищо за чужди граждани. Същото важи и за вътрешни полети. Т.е. ако не си турски гражданин или резидент, не ти трябва такъв код. Обаче очевидно не всички фирми го знаят, защото на AlexandraKo примерно са искали да и правят (естествено не са успели).

Ето информацията от Turkish:

HES code is mandatory on all domestic flights for citizens of the Republic of Turkey and people whose Foreigner’s ID No issued by the Turkish Republic start with 97, 98, and 99. The HES code is not mandatory for foreign passengers.

Ето и официалният сайт за HES кода:

https://hayatevesigar.saglik.gov.tr/hes-eng.html

Ако някой изрично държи да си има HES код, все пак има начин да го получи. Ето какъв е начинът за чужди граждани, чиято турска лична карта (или както там се казва) не е с номер, започващ с 97, 98, 99 :

Persons who do not have a Turkish Republic or foreign identification number starting with 97, 98, 99: Type HES, your nationality, passport serial number, year of birth, and last name. Leave a space between each item. Send an SMS to 2023.

Ето и официална информация от немското външно министерство, понеже нашето не си е направило труда да пусне подобна:

Für innertürkische Flüge, Zug- und Busfahrten ist für türkische Staatsangehörige und in der Türkei lebende Ausländer (nicht für Touristen) bei der Reservierung ein Genehmigungscode („HES-Code“) erforderlich. Dies gilt nicht für Anschlussflüge von internationalen Flugverbindungen bei einer Umsteigezeit von unter 24 Stunden.  Der Code kann per SMS oder mittels einer App erlangt werden. Hinweise hierzu erteilen die jeweiligen Transportunternehmen.

Превод:

За вътрешни полети, пътувания с влак или автобус е нужен HES код при резервацията за турски граждани или за живеещи в Турция чужденци (не за туристи). Това не важи за транзитни полети при престой от по-малко от 24 часа. Кодът може да бъде получен чрез СМС или апп. Повече подробности могат да бъдат получени от съответната транспортна фирма.

В официалният сайт за HES кода има и документа на турски, който спокойно може да покажете, ако някой ви иска HES код.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
От днес пътуване не само в междуградския, а и в градския транспорт в Турция само ако пътуващия има HES код.
Министерството на вътрешните работи е изпратило до всички провинции, в цялата страна днес циркулярно писмо '' Градски обществен транспорт, искане за код ". Съобщава се, че в градския транспорт вече се пътува само ако пътникът има код HES.
Все още обаче няма никакво обяснение и съвсем не е ясно как ще пътуват туристите и чужденците без разрешение за пребиваване и турски телефонен номер. Няма обяснение за това и от официални лица. 
  • Харесвам 6
  • Шок 2
Връзка към коментар

Допълвам с това, което прочетох преди малко.

Министерството на вътрешните работи е изпратило два отделни циркулярни писма до 81 губернаторства на провинции относно „HES код за проверка в градския обществен транспорт“ и „Изискване за HES код в местата за настаняване“.

HES кодът ще бъде обвързан съвсем скоро и с персонализираните карти за пътуване в градския транспорт и при констатиране на Ковид, или сте поставени под карантина, картата автоматично ще спира да работи за периода на карантината.

Освен в транспорта, кодът ще се изисква и при настаняване в хотели. Всъщност точния израз, който е използван е: "От днес(вчера) се изисква HES код за допускане до всички обществени и частни помещения за настаняване."

Хотели/места за настаняване, които допуснат клиенти без код, ще бъдат затваряни за 10 дни.

На 30.09.2020 г. в 17:49, Ивайла каза:

А вярно ли е, че кодът важи една година? Тоест , ако вече имам, ще важи и сега за градския транспорт?

Иве, това прочетох по твоя въпрос:

"HES кодът може да бъде получен и чрез SMS метод. За да получите HES код чрез текстово съобщение, напишете HES и оставете интервал между тях, съответно, T.C. идентификационен номер, Т.С. Последните 4 цифри от идентификационния сериен номер и времето за споделяне (в дни) ще бъдат записани и могат да бъдат изпратени до номер 2023 като SMS. Ако периодът на споделяне не е посочен, продължителността на кода ще бъде ограничена до 1 година."

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз пробвах през апликацията, на теория дава да се вкара всеки номер, включително български. Трябва до 2мин да изпратя СМС с код за да се продължи с апликацията, но такъв не идва, пробвах с два различни наши оператора.

Това намерих като инфо 

14E419CE-A5E9-4EF6-9489-A321B9575827.thumb.jpeg.fbdcd0e51b35ed28be0459b5bcb0bd92.jpeg133D5372-6142-4257-9709-DDBD4139112F.thumb.jpeg.d76e1526d550fbc52046a66f0af3dda7.jpeg

Връзка към коментар
преди 8 минути , Alexander каза:

Аз пробвах през апликацията, на теория дава да се вкара всеки номер, включително български. Трябва до 2мин да изпратя СМС с код за да се продължи с апликацията, но такъв не идва, пробвах с два различни наши оператора.

На български номера не изпраща код за потвърждение. 

Можете да помолите в хотела или където ще нощувате, да изпратят код за вас. На всеки човек е отделен кода. Изпращането на sms от тяхна карта е безплатно.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
5 hours ago, Alexander said:

Това намерих като инфо 

14E419CE-A5E9-4EF6-9489-A321B9575827.thumb.jpeg.fbdcd0e51b35ed28be0459b5bcb0bd92.jpeg133D5372-6142-4257-9709-DDBD4139112F.thumb.jpeg.d76e1526d550fbc52046a66f0af3dda7.jpeg

Сега пътувам към Одрин. Нали нвма да ми го искат на границата, а после в хотела ще може да го поискаме? 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Jorro каза:

Сега пътувам към Одрин. Нали нвма да ми го искат на границата, а после в хотела ще може да го поискаме? 

Ако сте с личен превоз - не.

Чак в хотела ще ви искат(вероятно) код.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
1 hour ago, Mary said:

Ако сте с личен превоз - не.

Чак в хотела ще ви искат(вероятно) код.

Като прочетох тук веднага им писах и ми отговориха, че не се изисква. Било само за турски граждани. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

И за нас е вече. По хотелите не знаят още, утре ще се пробвам да изкарам.

Имаше ремонт на влизане в Истанбул и за  1 час минах 2км,  това в 11 вечерта.. Разходих се посред нощ поне по центъра.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, Alexander каза:

И за нас е вече. По хотелите не знаят още, утре ще се пробвам да изкарам.

Имаше ремонт на влизане в Истанбул и за  1 час минах 2км,  това в 11 вечерта.. Разходих се посред нощ поне по центъра.

Трябва да помолиш някого,с  турска карта за телефон.На бг карта не става.

Приятна среща с Истанбул!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
В Турция обясниха в какви случаи чуждестранните туристи се нуждаят от HES код.
Представители на хотели, турски тур. агенции  и Асоциацията на Руските тур.агенции  на импровизирана пресконференция на летището в Анталия обясниха в какви случаи чуждестранен турист може да се нуждае от HES код. Всъщност новостите не засягат огромното мнозинство от туристите.
От 1 октомври в Турция влязоха в сила правилата, според които  турските граждани и постоянно пребиваващите чужденци в Турция са длъжни да получат HES-код (′′ здравен код ′′ съдържащ информация за местоположението и  движението на даден човек) 
По данни, получени на 1 октомври от хотелиерите и турски тур. агенции, организираните чуждестранни туристи, пристигнали в хотелите, все още не са длъжни да получат такъв код. Пътуването в Турция с градски автобуси, долмуши /маршрутки/, такси, метро, фериботи  с HES код за чужденци в момента, както и преди, не се налага.
Така нововъведенията почти не засягат чуждестранните туристи, които са на почивка в хотелите по линия на туроператорите. Те рядко напускат хотелите и само понякога самостоятелно се движат с долмуши или такси на близки разстояния (за тях все още няма HES код).
Неудобствата за новите правила на HES код засега остават само за самостоятелните туристи, които пътуват между турските градове, и купуват от Турция самолетни билети за вътрешни полети, или билети за междуградски автобуси.
  • Харесвам 11
Връзка към коментар

Добре, да предположим, че след няколко дни се мятам на автобуса за Истанбул. Спя там една вечер и на следващия ден имам полет за някой град в другия край на Турция, където ще прекарам няколко дни, евентуално в различни градове, и после по обратния ред се връщам. Турски език не знам, нямам познати в Турция, нямам и турски телефонен номер. Как да го получа този HES код без главоболия, може ли някой да напише точно какво да направя и кога/къде/на кого да го показвам този HES код?
Благодаря предварително.

Връзка към коментар
преди 25 минути , iaia_mama каза:

Добре, да предположим, че след няколко дни се мятам на автобуса за Истанбул. Спя там една вечер и на следващия ден имам полет за някой град в другия край на Турция, където ще прекарам няколко дни, евентуално в различни градове, и после по обратния ред се връщам. Турски език не знам, нямам познати в Турция, нямам и турски телефонен номер. Как да го получа този HES код без главоболия, може ли някой да напише точно какво да направя и кога/къде/на кого да го показвам този HES код?
Благодаря предварително.

Като стигнеш в Истанбул, молиш в хотела да ти пуснат sms(от техен номер) с твоите данни и да получиш HES  - код. Добре е да не вкарват дата при пускането на sms-а, така кодът ще важи една година.

Пазиш си го кода и го показваш, когато ти го искат.

Принципно за чужденци е безсмислен, но има места, където го искат и без него не става.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
преди 32 минути , Balkanka каза:

Здравейте, ще съм Ви благодарна да споделите опит относно тези кодове. Имам идея за  самостоятелно пътуване до Анталия.

Благодаря предварително!

HES кодът е само за турски граждани, уж. Обаче, връщайки се от Истанбул, с автобус, миналия месец, на автогарата  имаше бележка, всички да имат.

За всеки случай, може да си извадиш, по-точно, да помолиш в хотела да ти извадят, защото става по телефона, но може, само с турска сим - карта за телефон. Обикновено са любезни и го правят, мисля, че е безплатно пращането на данните и получаването  на кода.Трябва номер на паспорта.Този код важи една година. И не се знае, къде ще ти го заискат, добре е да имаш.

С Бг карта не става.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 29 минути , giafil каза:

Ми прочетете темата по нагоре то всичко е описано и споделено...просто се иска да прочетете внимателно темата. 

Прочела съм я ВНИМАТЕЛНО.. Бих се зарадвала на инфо от последните дни, ако има някой. Имам прияте.ка в Анталия, но тя е от началото на епидемията при роднини в Берлин и не може да ми даде конкретни новости към момента.. Коментарът Ви няма съществена добавена стойност.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ние сме в момента в Анталия. От 02.10 пътуване в Турция , Чешме ,Алатчатъ, Бодрум,Милас,Мугла, доста села около Фетие,Калкан,Каш,Финике,Анталия. Няколко пъти ни са го искали плюс паспорт. На средата на пътя Жандармата е направила пост спира всяко превозно средство и проверяват всички без значение на националност. Летях вчера Анталия Истанбул и обратно с турски авиолинии на летище Анталия само ми кимнаха и не го искаха, на Сабиха го проверяваха. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.