Прескочи до съдържание

HES код за пътуване в Турция

AlexandraKo

Препоръчани мнения

преди 28 минути , epetkov каза:

За вътрешнотурски превоз кодът е задължителен.

Преди десетина дни летяхме с вътрешен полет в Турция и изрично попитахме и авиокомпанията, в нашия случай Пегасус, откъдето ни потвърдиха, че кодът е необходим само за турски граждани. 

Това е извадка от отговора им.

"In response to your inquiry, we would like to inform you that there is no requirement for HES code for international passengers currently, as it's only required for Turkish Nationals & Residents; if they are traveling on domestic flights. You could also visit the link below to follow new announcements and upcoming news from our website on https://www.flypgs.com/en/where-can-i-fly"

Не сме имали проблеми нито при чек-ин, нито при бординг.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

HES кодът явно все още не е задължителен за български граждани, въпреки, че в някои фейсбук групи излезе информация, че вече и за нас е задължителен и че на входа на търговските центрове ти изпращат SMS с данните от паспорта и ти дават кода. Вчера бяхме в Одрин и само ни проверяваха паспортите и ни мереха температурата на влизане. Става дума за пътуване с личн транспорт. При пътуване със самолет или обществен транспорт може и да не е така.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Още преди 2 седмици в мола 39 Burda AVM в Люлебургаз (а после и в друг магазин) проверяваха и пускаха само с HES код. Добре, че предишния ден на рецепцията в хотела помолих да ни съдействат и момичето ни ги написа на листче. Показахме го при поискване, охраната въведе кодовете в системата им и влязохме. А в Текирдаг пък никой не ни пита никъде 3 дни. Може да е въпрос на местно решение или по-скоро на различна степен на контрол в различните градове.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 13 минути , rik4o каза:

Още преди 2 седмици в мола 39 Burda AVM в Люлебургаз (а после и в друг магазин) проверяваха и пускаха само с HES код. Добре, че предишния ден на рецепцията в хотела помолих да ни съдействат и момичето ни ги написа на листче. Показахме го при поискване, охраната въведе кодовете в системата им и влязохме. А в Текирдаг пък никой не ни пита никъде 3 дни. Може да е въпрос на местно решение или по-скоро на различна степен на контрол в различните градове.

Абе, по- добре е, човек да си го има, за всеки случай:)))

• Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Изкарах код за дъщеря ми в хотела, само тя нямаше.

Служителя знаеше как, бил извадиш мнооогоо.

Когато въведе всичко и пита колко дни да важи, му казах да не пише нищо.

Каза, че не можело така, трябва 3, 10 или колкото искам.

Обясних ми, да остави празни и че ще стане със срок от 1 година. Два пъти  се запъна, но прие.

Като дойде кода със срок от 1 година се изцъкли, започна да говори на турски на колегата си.😂😂

• Харесвам 10
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 57 минути , Alexander каза:

Обясних ми, да остави празни и че ще стане със срок от 1 година. Два пъти  се запъна, но прие.

Като дойде кода със срок от 1 година се изцъкли, започна да говори на турски на колегата си.😂

Има на какво да ги научим, а?! :smile:

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте, във връзка с темата да уточня нещо. Снощи се прибрах от четиридневен риболов по Дарданелите. Трябваше да направя PSR тест в Чанаккале, който се заплаща предварително в тяхната Halkbank. Без HES код не можеш да влезеш през вратата. Охраната не те пуска, ако ще да си Марко Поло! Всеки да си прецени за себе си. Аз го извадих, благодарение на приятел турчин. Той плати таксата за PSRa s паспорта ми и след това пусна през апса заявката за кода. Сега имам такъв с валидност една година. Това е драги магеланци! 

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Няма да е зле, да се редактира заглавието, понеже отдавна кода не е само за турски граждани.

Вади се за 1 мин и не струва нищо, не знам защо някои се чудят и маят толова дали да го вадят, дали щял да им трябва и т.н., рано или късно го искат.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

На нас ни го изкара охраната на търговски комплекс.  Оказа се че за да влезем в комплекса ни трябва код. Поискаха паспортите, изкараха кода, дадоха ни да си го преснимаме на телефона и бяхме готови за около 1-2 минути.

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Вчера трябваше да прибера съпругата ми от летище Истанбул за Бургас с преспиване в хотел. Пътувах с автобус на "Метро"до гара Есенлер. В билетния център Бургас, обаче не предупреждават за задължителния и за чужденците HES-код от 01.01.21. В Истамбул не може да се ползва никакъв градски транспорт без HES регистрация и покупка на "ISTAMBUL- KART". Само такси по 3-4 ТЛ/км. Исках да си купя билети за връщане в България и тогава служител от турския офис на Метро ми извади кода чрез неговия телефон, защото с българска СИМ не става. В хотела не ни искаха код, защото имахме предварителна резервация и валиден PCR.  С https://www.istanbulkart.istanbul/ ползвате отстъпки за градски транспорт, паркиране, наем коли или велосипед,  отстъпки в определени магазини и хотели и т.н. Без HES риска да ви арестуват на улицата е голям, ако нямате  под ръка валиден PCR. Най-опасно е в събота и неделя, когато на месните им е забранено да излизат от дома си без уважителна причина от петък 18:00 до понеделник 05:00. 

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 3 минути , Eva eva каза:

Здравейте,

нали при прекачване между полети няма да ми трябва този код?

Благодаря предварително

Не. Или поне на мен на ми го искаха миналия уикенд, при все че втория полет беше вътрешен в Турция

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

За да изкарате HES код ви трябва следното

- СМС на 2023 ( от турски телефон ) със следното съдържание:

HES BGR номер-паспорт година-раждане фамилия брой-дни

Пример:

HES BGR 30000001 1984 IVANOV 60

Информацията е от посолството.

Проверена е.

Инфото по сайтове на летищата и др. сайтове е непълна - тя е за турски граждани и пребиваващи...

Служителите на градския транспорт и летища, също не са добре информирани.

Помолих в посолството да обяснят на сайта на министерството поне...

Дано го направят...

Поздрави,

Иван

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Ivan9 каза:

Здравейте,

За да изкарате HES код ви трябва следното

- СМС на 2023 ( от турски телефон ) със следното съдържание:

HES BGR номер-паспорт година-раждане фамилия брой-дни

Пример:

HES BGR 30000001 1984 IVANOV 60

Информацията е от посолството.

Проверена е.

Инфото по сайтове на летищата и др. сайтове е непълна - тя е за турски граждани и пребиваващи...

Служителите на градския транспорт и летища, също не са добре информирани.

Помолих в посолството да обяснят на сайта на министерството поне...

Дано го направят...

Поздрави,

Иван

Ако на мястото, където е написано 60, не пишете нищо, кодът ще е валиден една година!

И преди съм го писала, но пак да повторя.

• Харесвам 8
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Има индикации, че турците са усъвъвршенствали  платформата за получаване на  HES  код и вече може да се изпраща смс от български номера и да се получава кодът още тук . Някой може да пробва : изппраща се на номер +90 555 944 3821 съобщение от вида HES BGR 712345678 1987 IVANOV

Пред фамилията е годината на раждане, а пред годината на раждане е номерът на паспорта.

• Харесвам 18
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
На 1.03.2021 г. в 16:50, epetkov каза:

Има индикации, че турците са усъвъвршенствали  платформата за получаване на  HES  код и вече може да се изпраща смс от български номера и да се получава кодът още тук . Някой може да пробва : изппраща се на номер +90 555 944 3821 съобщение от вида HES BGR 712345678 1987 IVANOV

Пред фамилията е годината на раждане, а пред годината на раждане е номерът на паспорта.

Не става. Трябва да е от турски номер май

Връзка към коментар
преди 6 часа, EmoKrastev каза:

Не става.

Не, става, но трябва поспортът да е познат на турската гранична полиция. Трябва да сте влизали в Турция през последните 7-8  месеца. Също е възможное да  не става от конкретен български мобилен оператор. Пробвайте от друг оператор, ако сте влизали в Турция през последните 7-8 месеца.

Връзка към коментар
преди 12 часа, epetkov каза:

Не, става, но трябва поспортът да е познат на турската гранична полиция. Трябва да сте влизали в Турция през последните 7-8  месеца. Също е възможное да  не става от конкретен български мобилен оператор. Пробвайте от друг оператор, ако сте влизали в Турция през последните 7-8 месеца.

Познат е паспорта 😃 на турската граница, последно съм ходил с него ноември миналата година ама не става. Пробвах и с виваком, и с теленор но тц, не стана. Днес ще търся един приятел в Истанбул да ни ги направи

Връзка към коментар

Ако пътувате за Турция със самолет е задължително попълването на тази форма: https://register.health.gov.tr/?fbclid=IwAR3U2NepqEl7XOgDD7rDa8wRAR87WfUEEeqi47X76-hmx59ZE3w8Iuw7nag

След което получавате и Хес код.

Става да я попълните и ако влизате сухопътно - пак ще ви даде код. Засега не е задължително попълването при сухопътно влизане в Турция.

• Харесвам 8
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.