Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2021: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

Публикувано:

raw не може да се качват, но и raw не става за гледане

по принцип на екрана raw се показва с обработка по подразбиране, тоест пак обработка

да допълня по-горе за обработките, дори на филм да снимаш, обработката се прави първо при проектиране на емулсията (различните емулсии предават цветовете различно) и второ при проявяването (което може да се обърка)

след това фотографа може да си даде снимките в друг лаб или да ги сканира и да ползва фотошоп, за да докара реални цветове (каквито ги "помни")

• Харесвам 1
Публикувано:

Честно, нямам представа какво е RAW, но  от моите снимки една е преобработена, поне така изглежда след компресията. Втората, която е класирана, е пипана много леко. Третата, която изобщо не бях пипал, не мина във втори кръг, а никак не мисля, че беше най-слабата от трите 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:

И последно и спирам по темата, че е болна за доста хора. Преди време качих един албум на друго място, като в него имаше снимки, излезнали директно от телефона ми и такива, които съм обработил от апарата си. И имах няколко фенове на "необработените" снимки, които ги помолих да разпознаят кои снимки кои са. Почти всички смятаха, че тези от телефона са обработените и то прекалено, като тези, които бях обработил на ръка бяха определени за "необработени", понеже "то е очевидно".

• Харесвам 7
Публикувано:

@Mary, и аз много съжалявам и за ледника и за пингвините. Ледника ми беше фаворит, следващата - пингвините. Показах и двете снимки на всички вкъщи. И ме поздравиха за избора. И  сега....няма ги, как ще се обяснявам😄

На всички участници, едно голямо благодаря!

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Mary каза:

@Mary, съжалявам за разочарованието ти... Знам как се чувстваш, защото аз бях в "същата люлка" миналата година, когато дяволският ми мост, който беше класиран на 2-ро място по брой гласове, отпадна за сметка на намибийската снимка от Deadvlei, която беше доста по-малко харесвана. Имаше и много хора, които също недоумяваха защо тази снимка отпадна, но... И понеже не съм съгласна с това най-харесаната ми снимка да отиде в коша само защото била от дестинация, от която има друга снимка, макар и харесана от по-малко хора, реших, че повече няма да участвам. 

Съгласна съм, че трябва да има разнообразие на дестинациите, но според мен първо трябва да влизат най-харесваните снимки и когато снимка, която е класирана, но е от дестинация, която вече е представена, да отпадне тази, която е по-надолу в класирането и да влезе следващата. В противен случай се получава подмяна на вота и остава разочарование и горчивина както у автора, така и у хората, гласували за отпадналия кадър.

• Харесвам 14
Публикувано:

да де, ама в случая имаме две снимки, автора на едната има 2 класирани, на другата няма друга класирана

затова влиза единствената снимка на втория автор и едната от двете на първия

все пак не бих казал, че не е честно

и наистина, ако мислиш, че на дадена твоя снимка не и е мястото и в този календар (защото подобна е имало в предишния), просто не я пускаш и така няма да влезе...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 20 минути , neuromancer каза:

и наистина, ако мислиш, че на дадена твоя снимка не и е мястото и в този календар (защото подобна е имало в предишния), просто не я пускаш и така няма да влезе...

Както се спомена многократно, това не е форум за фотография. Доста от хората нямат особена представа за стойността на кадрите си и слагат няколко, за да оставят избора на гласуващите. Или са ги помолили да качат и тази своя снимка. Или пък се тревожат, че и други хора ще пуснат по-хубава от това място и слагат и друга за всеки случай.

Накрая на втория кръг са придобили самочувствие, подкрепено от единодушното гласуване на всички, знаят, че тази снимка е най-харесвана и точно тогава тя изчезва от календара. По време на шумотевицата допълнително разбират, че класираният им кадър не е много харесван и цяла година се дразнят на въпросната страница на календара. 

За мен е абсолютна подмяна на вота на гласуващите да сложиш снимка с 50 гласа вместо такава със 100. Не оправдавам да се прехвърля отговорността изцяло за кандидата, а статичните правила, довели до тази тъпотия да си седят същите година след година. 

И ... в крайна сметка границите на една държава нямат нищо общо с кадъра, направен на територията й. Може би ви трябва допълнителна точка към разнообразието, например тип обект- животно, град,археологически обект, планина, езеро, сезон, плаж. 

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 35 минути , chandni каза:

...

Съгласна съм, че трябва да има разнообразие на дестинациите, но според мен първо трябва да влизат най-харесваните снимки и когато снимка, която е класирана, но е от дестинация, която вече е представена, да отпадне тази, която е по-надолу в класирането и да влезе следващата. В противен случай се получава подмяна на вота и остава разочарование и горчивина както у автора, така и у хората, гласували за отпадналия кадър.

Това съвсем противоречи на концепцията на @Георги . С предимство са авторите, после дестинациите.

---

:biggrin::wink:

А на мен нещо съчувствено успокояващо няма ли да кажеш.:laugh:

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 56 минути , neuromancer каза:

да де, ама в случая имаме две снимки, автора на едната има 2 класирани, на другата няма друга класирана

затова влиза единствената снимка на втория автор и едната от двете на първия

все пак не бих казал, че не е честно

Опираме пак то това, какво е "класирана снимка". Според @Георги и правилата, "проектокласирани" са всички снимки включително до първата по брой гласове на 24-тия автор поред в класирането. Всички надолу отпадат. И нареждането става според това да се изберат възможно най-разнообразни дестинации сред тоя "пул" от снимки. Теоретично "класирани" биха могли да са между 24 и 70 снимки. За мене това е нелогично. Все пак гласуваме на първо място за снимки, а не за авторите им. Тях и не ги знаем официално, можем само да имаме обосновани предположения. Знаем "правилото", или по-скоро препоръката - във втори кръг е оптимално да се гласува за 24 снимки - тези които бихме искали да видим в календарите. Да, няма невалидна бюлетина, ако се гласува за 25 или повече, но за аз задължително спазвам това ограничение. Избирам точно 24 снимки. Понякога не е лесен избор. Мога да избера и по-малко, до дали така е етично? Най-неетично би било, ако гласувам само за моите си снимки. Правилата го позволяват. Но аз си гласувам за точно 24. Така считам за редно.

Мисля, че и повечето гласуващи поне донякъде се съобразяват с това предписание.

Изводът - за мене при първото броене не трябва да има 24 класирани автори, а 24 снимки. Там да се удря чертата. Сред тези 24 снимки да се приложи правилото за уникалност на автор. Тоест, ако един автор има две или три класирани снимки, остава само най-високо класираната. Това е обективно - според брой гласове - и никой не може да роптае. Автор няма право да се сърди, че вотът е предпочел не най-любимата му снимка. Но ако се елиминира най-харесваната снимка на даден автор, това някак си е подмяна на вота на избирателите и изобщо не се връзва с феър плей.

Оттам нататък освободените места да се запълват със следващите поред в класирането снимки от други автори, но с уникални и неповтарящи се сред по-висококласираните снимки дестинации (нека са държави, това е по-лесно за дефиниране). Автор, чиято снимка с най-много гласове е останала под чертата, т.е. на 25-то място или по-надолу в класирането, няма да се води за класиран по условие и няма логика да се сърди за това, че снимката му е пренебрегната за сметка на такава с по-малко гласове, ако неговата снимка преповтаря класирана дестинация, а по-нискокласираната е от уникална дестинация (държава).

Мисля, че давам идея с напълно обективни и количествени критерии. Осъзнавам недостатъците ѝ. Обаче осъзнавам и предимствата. 🙂

Edit: Ако класирането по автори е с абсолютен приоритет пред разнообразието на дестинации, то какъв е смисълът снимките да се пускат анонимно и да не се вижда името на автора ѝ от самото начало?

• Харесвам 13
Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

....

спокойно не си сам...Я ще си замълча...защото няма смисъл си абим нервите за дискусия кое е правилно, кое не....но пък виж как живна форума покрай гласуването ...а какви времена имаше да се търсят оферти и схеми да надхитрим системата...

• Харесвам 7
Публикувано:
1 hour ago, ivailo_radev said:

Има ли някой досега, който да е против обработените снимки и да е качил необработена?

В началото, като се регистрирах във форума не знаех как се обработват снимки и съм качвала необработени за календара. Имах по 1-2 гласчета, най-често моето и евентуално някое случайно 🙂 

След това, толкова се амбицирах да имам снимка в календара, че изкарах 2 фотографски курса 🙂 Е, не само заради календара, но това беше една от основните причини. Сега някак ми е обидно към зрителите да не им дам най-доброто, на което съм способна, по един или друг начин 🙂 

Малко ѝ трябва на една снимка да се пипне, колкото да "светне". Разбира се, авторът си преценява, може ли пък да му се сърдим за това?! 🙂  Ето примери за преди-след, ако ви е интересно. 

DSC_0694.JPG

DSC_0694-3.jpg

DSC_0813.JPG

DSC_0813-3.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 25 минути , ven62 каза:

Това съвсем противоречи на концепцията на @Георги . С предимство са авторите, после дестинациите.

---

Хайде, не ревИ, нали имаш снимка в календара:))))

Аз догодина ще направя предложение, да може да се участва, само с една снимка. И тия драми и мрънканици, изобщо няма да ги има.

“Ма, тая си харесвам повече, ма, оная си харесвам повече”...

Избираш си тая, дето най- си я харесваш и участваш с нея. 

• Харесвам 9
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 31 минути , ven62 каза:

С предимство са авторите, после дестинациите.

Както и @master_of_germs написа, всеки гласува за снимки, а не за автори. Именно затова редно е водещи да са кадрите. Календарът да е със снимките, харесани от най-голям брой участници в гласуването, а не да са доволни най-голям брой автори. Авторът предлага на публиката кадър (или 3) и публиката решава кои кадри ѝ допадат най-много и иска да гледа цяла година. От едната страна е интересът на авторите (24 на брой), от другата страна е интересът на обществото, което гласува за снимките. И не си спомням да е имало класирана снимка с 24 гласа или по-малко, така че е очевидно кога се засягат интересите на повече хора.

Не е редно заради това, че 1 автор би отпаднал, да бъде подменен вотът на стотици и да отпадне кадър, за който са гласували 100+ души. 

• Харесвам 11
Публикувано:

Аз съм за нещо просто, по 2 снимки от автор ако са от различни дестинации. Иначе по една. В календара влизат първите 24 най-харесвани снимки. За разнообразието не се притеснявам, винаги има прилично количество дестинации. Така ще има календари с по 15-20 автора и също толкова дестинации. Ако някой осигури снимка от Луната или Марс попада в календара по право, без претенции за качеството на снимката.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 1 час, wiliko каза:

спокойно не си сам...Я ще си замълча...защото няма смисъл си абим нервите за дискусия кое е правилно, кое не....но пък виж как живна форума покрай гласуването ...а какви времена имаше да се търсят оферти и схеми да надхитрим системата...

ахахахахах! намери за кво да си Абиш нервите и да дискутираш😄

• Замислям се 1
Публикувано:

Поздравления на всички Магеланци, които имат класирана снимка в новия календар :).  
Благодаря на всички, които гласуваха за моите снимки:). Много съм радостна, че и тази година участвам в календара :). 
Аз гласувах за всички снимки с пингвини (толкова ми харесаха), но май никоя от тях не е влязла в календарите.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз участвам за първи път и до преди малко бях супер щастлив, че едната от двете ми снимки е сред избраните. Още повече, че нямам никакви претенции да съм някакъв способен фотограф, нито пък съм коригирал каквото и да е по снимките. Виждате ги точно така, както съм ги щракнал с апарата през м.март. Освен това, всъщност щях да участвам само с една снимка, но в крайна сметка не можахме да се разберем с жена ми дали да е тази, която ми харесва повече на мен, или тази, която й харесва на нея. Не ми става много приятно сега обаче да прочета, че точно моята снимка се превръща в ябълката на раздора, защото била 'подмяна на вота'. Нали по регламент в календара може да има само по една снимка от автор? Ако си участвал с три снимки, значи си преценил, че всяка една от трите снимки е достойна и искаш да видиш една от трите вътре. Не разбирам логиката 'абе избраха ми едната от снимките, обаче трябваше да ми изберат другата'. Ами ако трябваше да ви изберат точно другата, защо не участвахте само с нея? Явно не ви е все едно коя снимка ще бъде избрана, тогава какъв е смисълът на пълнежа? Така или иначе няма как и трите ви снимки да влязат в календара колкото и да са хубави. Изберете си най-любимата и заложете на нея! Но вие всъщност искате да си гарантирате място в календара, пък ако ще и да не е с най-хубавата ви снимка. Защото може да се окаже, че от конкретната държава може да има и по-хубава от вашата любима снимка, и вие за по-сигурно ще публикувате още две от други държави, пък току-виж на тях им провърви. Но ако накрая вземат, че и трите ви снимки съберат достатъчно гласове за календара, но поради регламента влезе не любимата ви, не ми изглежда честно да кажете 'еее, ама то трябваше да изберат тази, а не другата, защото има повече гласове'. Пуснете я да се състезава само тя и ако тогава има най-много гласове, няма кой да я измести. Ама нали така е рисково, дай да играем на сигурното.

• Харесвам 14
  • Браво 4
Публикувано:
преди 10 минути , tougherty каза:

Аз участвам за първи път и до преди малко бях супер щастлив, че едната от двете ми снимки е сред избраните. Още повече, че нямам никакви претенции да съм някакъв способен фотограф, нито пък съм коригирал каквото и да е по снимките. Виждате ги точно така, както съм ги щракнал с апарата през м.март. Освен това, всъщност щях да участвам само с една снимка, но в крайна сметка не можахме да се разберем с жена ми дали да е тази, която ми харесва повече на мен, или тази, която й харесва на нея. Не ми става много приятно сега обаче да прочета, че точно моята снимка се превръща в ябълката на раздора, защото била 'подмяна на вота'. Нали по регламент в календара може да има само по една снимка от автор? Ако си участвал с три снимки, значи си преценил, че всяка една от трите снимки е достойна и искаш да видиш една от трите вътре. Не разбирам логиката 'абе избраха ми едната от снимките, обаче трябваше да ми изберат другата'. Ами ако трябваше да ви изберат точно другата, защо не участвахте само с нея? Явно не ви е все едно коя снимка ще бъде избрана, тогава какъв е смисълът на пълнежа? Така или иначе няма как и трите ви снимки да влязат в календара колкото и да са хубави. Изберете си най-любимата и заложете на нея! Но вие всъщност искате да си гарантирате място в календара, пък ако ще и да не е с най-хубавата ви снимка. Защото може да се окаже, че от конкретната държава може да има и по-хубава от вашата любима снимка, и вие за по-сигурно ще публикувате още две от други държави, пък току-виж на тях им провърви. Но ако накрая вземат, че и трите ви снимки съберат достатъчно гласове за календара, но поради регламента влезе не любимата ви, не ми изглежда честно да кажете 'еее, ама то трябваше да изберат тази, а не другата, защото има повече гласове'. Пуснете я да се състезава само тя и ако тогава има най-много гласове, няма кой да я измести. Ама нали така е рисково, дай да играем на сигурното.

Ееее, не се ядосвай де, това е само, една игра:)))

Нали туй рекох и аз по-нагоре: другия път, само по една снимка и да няма драми.

@Георги да помисли над идеята за една снимка, моля!

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз бях в подобна ситуация преди 4 или 5 години. Но не помня дали беше описан конкретно регламентът в такива ситуации

А сега май всичко е ясно.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Mary каза:

@Георги, аз съм абсолютно против тазгодишното ти разпределение конкретно за моите снимки!

Изключваш две уникални снимки, за да "вкараш" снимка от Аржентина, която я имаше и в миналогодишния календар(подобна де)!

Би трябвало предимството за участие на снимката да се дава според събраните гласове.

Ледник Перито Морено, Аржентина - 91 гласа срещу снимка от Аржентина, подобна на миналогодишната, с 48 гласа.

Не можеш да ме убедиш, че това е начина да се реши ситуацията!

1-IMG_6833-3.JPG

За всички харесали уникалните пингвини, ето ги отново:

2-IMG_4011-2.JPG

Е, тази, която ще я гледате в календара няма да я показвам.

Две от любимите ми снимки! Използвам възможността да те поздравя, чудесни са!

Иначе мисля, че @AlexandraKo има право с идеята за по една снимка на участник, така може би ще се сведат до минимум "щетите".  

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 30 минути , tougherty каза:

Поздравления за снимката ти! За да влезе обаче с 48 гласа, е отпаднала снимка, избрана с 81. И тези 81 човека, плюс автора не се чувстват "по-приятно" от теб. Извини ме за откровеността, но някак не одобрявам речта ти!  

За Нова Зеландия положението е следното - отпада снимка с 97 гласа, за да влезе такава с 51. А може да се реши по друг начин -  авторът с най-харесвана снимка да остане с тази дестинация, а другият автор да влезе с кадър с 36 гласа, а не 51. Отзвукът ще е в пъти по-слаб, ако не отпадат единодушно класираните в топ 10.

преди 4 минути , Моника каза:

Две от любимите ми снимки! Използвам възможността да те поздравя, чудесни са!

Иначе мисля, че @AlexandraKo има право с идеята за по една снимка на участник, така може би ще се сведат до минимум "щетите".  

Не точно, защото  много хора пътуват до едно и също място. И няма да са виновни, че още 5 човека са кандидатствали с Аржентина, а  ще имат право на 1 снимка.  

• Харесвам 5
  • Шок 1
Публикувано:

Не съм участвала със снимка, а със гласуване. Даже за първи път гласувам. С правилата съм запозната, доколкото съм прочела критериите за класиране. Знам, че има критерий разнообразие на дестинациите и през цялото време си мислех, че това означава, ако две или повече снимки на двама или повече автори са от една и съща държава, класира се тази, получила повече гласове, а другите отпадат. Аз съм обикновен зяпач тук и въобще не подозирах, че от мен и други просто гласуващи се очаква да знаем и преценяваме тегловния коефициент на всеки критерий. За мен това, че най-харесваните снимки отпадат, не е ок. Трябва ли да ме интересува причината, че това се прави, за да се осигури класирането на повече автори? Моята роля е само да гласувам, като дам “харесвам”.

Имам въпрос. Защо не се сменя по-малко харесаната снимка от същата държава с друга снимка на същия автор, а се сменя снимката с повече гласове от тази дестинация? 

• Харесвам 4
Публикувано:

Аз понеже нито съм изместил, нито са ме изместили 😄 , та не е лично отношението ми, ама мнението си е 😄. Според мен също би било най-добре да се определи колко снимки да вкарва един автор (дали една или 10, на мен ми е все едно) и когато се гласува, да продължават тези с най-много гласувания и да речем да има отсяване по дестинации. Пък ако на един автор му изберат и трите снимки, не виждам проблем - означава, че са харесвани.

Публикувано:
преди 21 часа, tougherty каза:

Аз участвам за първи път и до преди малко бях супер щастлив, че едната от двете ми снимки е сред избраните.

Мисля, че и сега трябва да си щастлив! Все някой трябва да бъде щастлив в създалата се ситуация. Снимката ти е от прекрасно място, нищо че в миналогодишния календар я гледахме почти същата. Всъщност точно по тази причина не пуснах и трета снимка от Аржентина. Ако го бях направила, то сега нямаше да се води тази дискусия.

Радвам се, че си участвал и ти пожелавам още много нови дестинации и чудесни снимки!

преди 21 часа, tougherty каза:

Ама нали така е рисково, дай да играем на сигурното.

Но с това си изказване не си прав!

Досега винаги съм участвала със снимки за календара(понякога класирани, понякога не) и никога не ми е било фикс-идея да имам снимка в календара.

Време е да отстъпя място на по-нови и не участвали хора, че да бъде радостта им все така голяма, както твоята!

Поздравления за снимката още веднъж!

• Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.