Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2021: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

преди 2 часа, Георги каза:

Така...

П.С. Снимката с пингвините е най-малко харесваната снимка на @Mary. Низвергната от Чили има повече гласове. Че дори не е и най-харесваната снимка на @Mary от Аржентина. Така че какъвто и да е теоретично-хипотетичен регламент да имахме, пингвините нямаше как да влезнат в календара. Кой крив, кой прав, трябва да приемете че сме хора с различни вкусове. ....

Преди 1 час, Георги каза:

Не знам как въобще беше намесен в дискусията. Твоята снимка си има достатъчно гласове по всички параграфи и никой не може да я побутне. Ако има някаква дилема, тя е дали да има повече аржентински снимки или не. Ситуация в която снимки като твоята да отпадат, само защото някой е събрал повече гласове от същата дестинация въобще не са на дневен ред, докато аз организирам календарите. 

С цялото ми уважение, @Георги, но това е доста странно разглеждан в две части казус, защото: 

1/  най-харесваната снимка на @Mary е от Аржентина и е на Перито Морено. С 91 гласа.

2/  Тази снимка въобще нямаше да отпадне и гласът на 91 човека да е тотално безсмислено даден, ако не беше необходимо да влезе в календара класирана снимка на друг автор от Аржентина. С 48 гласа. 

И въобще случаят с Аржентина не е най-крещящо нереден - Перу и Нова Зеландия са по-голямата пробойна в правилата, броя гласове и тн. 

Млъквам. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

С цялото ми уважение, @Георги, но това е доста странно разглеждан в две части казус, защото: 

1/  най-харесваната снимка на @Mary е от Аржентина и е на Перито Морено. С 91 гласа.

2/  Тази снимка въобще нямаше да отпадне и гласът на 91 човека да е тотално безсмислено даден, ако не беше необходимо да влезе в календара класирана снимка на друг автор от Аржентина. С 48 гласа. 

Ако се фокусираш само и единствено на бройката гласове, то да, безсмислено ще ти е. Нямаше да е смислено и за Чили с 86 гласа и другата аржентинска с 81. Но критерият не са само бройка гласове и спирам да звуча като развалена латерна да го повтарям.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Георги каза:

Ако се фокусираш само и единствено на бройката гласове, то да, безсмислено ще ти е. Нямаше да е смислено и за Чили с 86 гласа и другата аржентинска с 81. Но критерият не са само бройка гласове и спирам да звуча като развалена латерна да го повтарям.

След като критерий не са гласовете, тогава не знам защо гласуваме. По-горе имаше предложение да се показват и авторите, след като това определя дали има причина да гласуваме за снимка или не.  Даже може да я скрием въобще и само да пишем къде и от кого е заснета.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз като гласувам, гласувам не за дестинация, а за снимка, която ми харесва. Т.е. за мен няма значение толкова дали всички страници на един календар ще са от различни страни, а дали ще ми е удоволствие това, което ще виждам.
И друго, а не е ли възможно и що пък да не е, някои страници на календара, 2-3до 4, да речем, особено на големия, да имат снимка, която да е колаж от 3-4 снимки, от тези, които имат много харесвания, но отпадат от класирането заради предварителните условия?

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 16 минути , Lindt каза:

въобще случаят с Аржентина не е най-крещящо нереден - Перу и Нова Зеландия са по-голямата пробойна в правилата, броя гласове и тн. 

Млъквам. 

За Нова Зенландия е вярно, но за Перу- и аз харесвам повече бабата, но току що проверих . Тази сничка има 99 гласа, а традицията Мачу Пикчу- 110. Там не виждам проблема

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Мисля че за следващата година най добре ще е след първият кръг, всеки участник да продължи във втория само с една от снимките си, независимо от това че и останалите му имат необходимите гласове. Така е сигурно че ще има повече участници 

• Харесвам 10
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Роми каза:

За Нова Зенландия е вярно, но за Перу- и аз харесвам повече бабата, но току що проверих . Тази сничка има 99 гласа, а традицията Мачу Пикчу- 110. Там не виждам проблема

За мен между снимките от Перу няма нищо общо, а и календарите са 2. И двете трябва да са вътре и толкова. А не да вземеш една снимка на автора с 99 гласа и да я смениш с такава с 50. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

След като критерий не са гласовете, тогава не знам защо гласуваме. По-горе имаше предложение да се показват и авторите, след като това определя дали има причина да гласуваме за снимка или не.  Даже може да я скрием въобще и само да пишем къде и от кого е заснета.

Написал съм много ясно, че "критерий не са само гласовете". Не съм написал "гласовете не участват въобще". Обръщаме го на заяждане и нямам намерение да участвам в саркастично надприказване. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Това си е добра идея!

преди 3 минути , wiliko каза:

Мисля че за следващата година най добре ще е след първият кръг, всеки участник да продължи във втория само с една от снимките си, независимо от това че и останалите му имат необходимите гласове. Така е сигурно че ще има повече участници 

За това предложение казах, че е много добра идея

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Добър вечер, толкова разгорещен форума не съм го виждал мноого отдавна🙂. Чета мненията ви и се опитвам да разбера дали има вариант всички да сме щастливи от участието си със снимки за тазгодишния календар или не. Аз съм.  Участвах със две снимки от Барбадос, правени с телефона, никакви претенции от моя страна за качество, фотографски умения и т.н.  Дори и не съм мислил за календара, но една от тях е сред 73-те избрани от вас. Благодаря ви.

Тук има много хора, които са фотографи или такива със скъпа техника за хиляди левове на които снимките са достойни за всеки един календар, на практика, ако се избират снимки само по брой харесвания то новия календар ще има само няколко автора на снимки. С риск да си навлека гнева на някои съфорумци, считам , че правилото за разнообразие на дестинации и автори е също важно, така някой като мен участвал за пръв път със снимка от телефона си също ще бъде happy. И накрая това си е едно състезание в което винаги има победители и победени. Предполагам, че и догодина ще има същите дискусии преди и след публикуването на календара, отново доволни и не толкова и така всяка следваща. Бъдете щастливи хора, радвайте се на възможността която сме имали да пътуваме, а не дали снимката ни ще е в следващия календар...Изказах лично мнение, моля ви не ме линчувайте. Поздравления на тазгодишните победители🙂

• Харесвам 15
  • Браво 9
Връзка към коментар
преди 8 часа, wiliko каза:

Многообразието на участниците е гарантирано, ще видим дали е по-добре да го осигуряваме още след първи кръг или след финалното гласуване. Идеята е добра, само е по-податлива на технически грешки от моя страна, ще видим.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз ви пожелавам здраве и догодина дай Боже повече възможности за пътуване и снимане.

Нормално е всички да харесваме различни дестинации и изображения.

Хубаво е да има от всичко и планини и морета и животни.За мен лично е вдъхновяващо всеки месец да разлиствам календара и да се радвам на красотата на света.

Може би,ако на втория кръг остане по една снимка от автор,няма да има причина за разочарование и безсмислени спорове.Нали все пак ние избираме снимките.

Емоциите по време на пътешествие за различни за всички.Нека уважаваме всяко мнение и чувство,без да е необходимо да се съгласяваме с това.

Хубав ден.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Аз малко се загубих.

15 страници с мнения. Няколко предложения. Идва @Георги с голямата секира и … това не, това не, а да- и това не, това има някакъв смисъл, но … т.е. не.

И това е напълно разбираемо. Аз съм се сблъсквал с подобна ситуация вече няколко пъти.

Разбираемо e, защото в @Георги е и ножа и сиренето. И така е правилно. Защото, ако не е така този форум няма да е това, което е и ще прилича на останалите 99.99% форуми и аз (поне аз) няма да си правя труда да го отварям, камо ли да пиша.

Само не ми е ясно защо @Георги все още ни позволява такива дискусии от които няма реална полза. Освен да изпуснем парата.

---

Все пак да направя едно предложение. Аз си мисля, че е делово.

Ако на някой не му харесват правилата и си мисли, че може да предложи по-добри нека го направи по следния начин.

Излага си правилата - 1-во, 2-ро, 3-то, ...

Опитва се да обясни обработката на гранични случаи (изключения)

Прилага ги на всичките минали кампании (май са 6 - 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021) и показва резултатите.

Коментират се, задават се въпроси - отговори. Евентуално се изменят малко (подобряват се)...

Накрая @Георги определя 2-3, за които в една анкета се разбира кои правила са най-харесваните и това е.

Ако това се възприеме, @Георги би могъл малко да подпомогне процеса - например:

-  всяко предложение в отделна тема;

- данните за всичките минали кампании в малко по-човешки т.е. excel-ски вид

и т.н.

• Харесвам 3
  • Браво 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
В момента, ДиянаВ каза:

Цитирам те от вчера 😆

Съвсем ли нищо. Нали сега има едни правила и Георги ги прилага. В резултат на което се получават 24 снимки и още толкова вопли.

Ако някои има идея за други правила. Казва ги тука. Прилага ги върху вече миналите кампании за календари. Показва кои снимки влизат по неговите правила. Който иска коментира. Накрая трите най-подходящи/успешни/смислени регламента се гласуват. И снимките в 2022 календарите се определят по този регламент.

Май повторих мнението си...

• Харесвам 5
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , ven62 каза:

@Георги 

Прилага ги на всичките минали кампании

и т.н.

Екселският вид е най-нечовешкото нещо, което може да съществува, тука ме загуби.

Шестнайсет години работа и никога няма да приема тази адска програма за човешка 😬😡

Иначе за тазгодишната кампания и за миналогодишната съм го направил. 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , master_of_germs каза:

Екселският вид е най-нечовешкото нещо, което може да съществува, тука ме загуби.

😉...

Не е като да нямаш избор::tongue:

abacus-654358_1280.jpg.cee5e867079f34cb3066537238b13d6c.jpg

BTW, За всичко което са направили Microsoft може да има въпроси, обструкции, дискусии, но не и за Excel-a.

• Харесвам 3
  • Смея се 3
Връзка към коментар

Докато сме на фаза идеи и предложения - предлагам една друга схема - взима се бройката на подадените за участие снимки, числото се дели на 12 (например 160:12=13.(3) ), полученото се закръглява нагоре към най-близкото цяло число (в примера 14) и се правят 14 календара, включващи всички снимки. :grin:
Така всички участници ще са щастливи и доволни, включително и аз, че нещо пак не можах да се класирам и тази година. :biggrin:  И не защото е моя идеята, но също така голям плюс е това, че се спестява цялата тая мъка с гласуването - па първи тур, па втори, па броене на гласове, па продължения, па дузпи ...  

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
  • Смея се 7
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 32 минути , Фичо каза:

Докато сме на фаза идеи и предложения - предлагам една друга схема - взима се бройката на подадените за участие снимки, числото се дели на 12 (например 160:12=13.(3) ), полученото се закръглява нагоре към най-близкото цяло число (в примера 14) и се правят 14 календара, включващи всички снимки. :grin:
Така всички участници ще са щастливи и доволни, включително и аз, че нещо пак не можах да се класирам и тази година. :biggrin:  И не защото е моя идеята, но също така голям плюс е това, че се спестява цялата тая мъка с гласуването - па първи тур, па втори, па борене на гласове, невалидни бюлетини и пр.  

Сега остава да направиш финасовата обосновка за печатане на 14 календара вместо един 😀

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , Бръмбар каза:

Сега остава да направиш финасовата обосновка за печатане на 14 календара вместо един 😀

Е, сега го амбицира! 🙂 Не виждаш ли, каква значка има под профилната му снимка: "Експерт спестявания". Аз му викам "Оптимизатор на разходите" и вярвам, че ще го измисли 😉

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , master_of_germs каза:

Е, сега го амбицира! 🙂 Не виждаш ли, каква значка има под профилната му снимка: "Експерт спестявания". Аз му викам "Оптимизатор на разходите" и вярвам, че ще го измисли 😉

Проблемът на @Фичо -вото предложение е, че аз (и не само) ще искам януари от календар 1, февруари от календар 8 и т.н. но за ноември и декември няма да знам и аз какво точно да си пожелая.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Аз викам, да спрете вече и да почвате да смятате, кой, колко календарЯ ще поръчва.

То, големи дебати, големи драми, не знам, на @Георги, как не му е писнало още.

И освен това, не се ли кефите на олимпийския принцип, че не е важна победата, а участието?

Плюс това, нали ще има още години занапред /надявам се/, с магелански календари, та, шансът , който не е успял да се докопа до представяне, тепърва предстои.:tender::tender::tender:

Чак ми е смешно, за какво се хаби емоция.

• Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, ven62 каза:

Аз малко се загубих.

15 страници с мнения. Няколко предложения. Идва @Георги с голямата секира и … това не, това не, а да- и това не, това има някакъв смисъл, но … т.е. не.

И това е напълно разбираемо. Аз съм се сблъсквал с подобна ситуация вече няколко пъти.

Разбираемо e, защото в @Георги е и ножа и сиренето. И така е правилно. Защото, ако не е така този форум няма да е това, което е и ще прилича на останалите 99.99% форуми и аз (поне аз) няма да си правя труда да го отварям, камо ли да пиша.

Само не ми е ясно защо @Георги все още ни позволява такива дискусии от които няма реална полза. Освен да изпуснем парата.

---

Все пак да направя едно предложение. Аз си мисля, че е делово.

Ако на някой не му харесват правилата и си мисли, че може да предложи по-добри нека го направи по следния начин.

Прилага ги на всичките минали кампании (май са 6 - 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 и 2021) и показва резултатите.

Коментират се, задават се въпроси - отговори. Евентуално се изменят малко (подобряват се)...

Накрая @Георги определя 2-3, за които в една анкета се разбира кои правила са най-харесваните и това е.

Ако това се възприеме, @Георги би могъл малко да подпомогне процеса - например:

и т.н.

Нали не очакваш 120 мнения да ги адресирам индивидуално 🙂 Ако някой мисли, че предложението му е пренебрегнато да го повтори пак, но когато темите са тип говорилня не мога да дам нещо друго освен кратко обобщение и да, може да изглежда като секира. Адресирах тези, които ми изглеждаха ключови:

- намаляване на брой снимки - няма да стане

- намаляване на брой автори - няма да стане

- игнориране на правилото за разнообразни дестинации - най-вероятно ще стане. И не го пиша, че със сигурност ще стане, а най-вероятно че до август догодина доста вода ще изтече.

Разни тънки тунинги на този скелет са възможни, но не мога да се ангажирам отсега с тях. Защото понякога отстрани е много лесно да създадеш перфектния алгоритъм с логаритми, котангенси и хипотенузи, ама само да не си от страната на този, който ще ги прилага. В такъв момент също се налага любезно да откажа. Подобно е предложението само една снимка от автор да влиза на втори кръг. Супер, ако нямаме разнообразие на дестинации добре звучи, но от 200 снимки нали никой не си прави илюзия че е лесно да ги сравня една по една, всеки срещу всеки и да изкарам само топ снимката на уникалните автори без никакъв риск за техническа грешка.

После, не знам кога някой е сериозен и дали наистина е обмислил предложението. Чудя се до колко Фичо се шегува, щото то малко позагубихме чувство за хумор тук 🙂 Така че, ако някой мисли че предложението му е високомерно пренебрегнато, нека го пусне пак.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги каза:

...

После, не знам кога някой е сериозен и дали наистина е обмислил предложението. Чудя се до колко Фичо се шегува, щото то малко позагубихме чувство за хумор тук 🙂

Когато някой с предложение трябва да сметне календарите за 6 кампании назад, точно ти ще си най-сигурния, че е мно-о-о-о-го сериозен.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.