Прескочи до съдържание

Календар на magelanci.com за 2021: Правила, участие, срокове и коментари

Препоръчани мнения

преди 5 минути , Nik каза:

Може и да е писано, но не намерих. Наведнъж ли трябва да е гласуването или до 10-ти мога да гласувам на части /например днес първите 3 стр., утре следващите/, да променям избора си? 

можеш на части да гласуваш, може да си махнеш харесването, да слагаш на нови до 10 - ти 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 минути , savagejo каза:

За мен обработка на снимки означава някаква доза професиоанлизъм....

Аз си признавам, че съм от лаиците които не виждат крив хоризонт дори да им избоде очите :grin:, а обработка на снимка е нещо което ми е супер сложно, и в повечето случаи внася много голяма доза изкуственост в снимката 

По принцип на снимки с телефон е излишно да се дообработват, освен леко кадриране и изправяне на хоризонта. Там си имаш софтуер, който да е направил каквото може с наличните цвят и светлина. Но от фотоапарата да си пускам снимките без поне автоматична корекция би било мързеливо.

_A041047-2.thumb.jpg.4a1ab42093b01912d18d72631415b254.jpg

Ето вчерашна снимка с голяма доза внесена изкуственост: 

_A041047.thumb.jpg.92e4282143c8c6e90a93380af2a75c3d.jpg

преди 7 минути , ruwenzogy каза:

Без предварителни реклами....

А да, а като рекламирахме Перу, нищо не каза 🤪 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , savagejo каза:

За мен обработка на снимки означава някаква доза професиоанлизъм....

Дори простите действия - оразмеряване, завъртане, са обработка на снимка. За тези действия не е необходимо да си фотошоп гуру 🙂 Повечето съвременни фотоапарати и телефони имат "решетка", по която можеш да се ориентираш за хоризонта. Пример:

Grid-iPhone-camera.jpg

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Е, аз пък се чудя, какво е накарало някого да фокусира върху близки детайли, когато насреща му е най-смъртоносният връх на планетата. Без да се оплаквам... Просто и аз се чудя, "какво е искал да каже авторът"?... 

Не е нужно изкуството да се разбира от всички. Иначе нямаше да е изкуство, а пълна скука 🙂 И разнообразието от гледни точки трябва да бъде приветствано, дори някои от тях да ни учудват 🙂 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , master_of_germs каза:

Е, аз пък се чудя, какво е накарало някого да фокусира върху близки детайли, когато насреща му е най-смъртоносният връх на планетата. Без да се оплаквам... Просто и аз се чудя, "какво е искал да каже авторът"?... 

Не е нужно изкуството да се разбира от всички. Иначе нямаше да е изкуство, а пълна скука 🙂

Винаги съм се чувствал така относно снимките с бухала 🙂

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 27 минути , Nik каза:

Може и да е писано, но не намерих. Наведнъж ли трябва да е гласуването или до 10-ти мога да гласувам на части /например днес първите 3 стр., утре следващите/, да променям избора си? 

В следващия етап е така - наведнъж и без вариант за корекции после. Сега може да си променяш и разделяш работата на части.  

• Харесвам 3
Връзка към коментар

И аз бих искала да взема отношение по темата за композицията във фотографиите 🙂 

Композицията е едно от най-важните изразни средства във фотографията. Съществуват снимки с добра (балансирана) или лоша композиция. Снимка с лоша или недобре балансирана композиция е предпоставка за зараждане на чувство на притеснение и тревожност у зрителя, което води до нехаресване на съответната снимка. 

Дали една композиция е добра или лоша зависи от това дали са спазени определени правила. Същите тези правила се прилагат и при живописта от векове. Фотографите сме взели тези правила наготово от там 🙂 Има стотици книги и учебници за това, които се изучават от художниците и фотографите. Познаването на тези правила и най-вече прилагането им е условие за създаване на добре композирана снимка.  Ето част от тези правила:

- правило на третините;

- златното сечение;

- насочващи/водещи линии;

- силни точки в снимката и т.н. 

Дали да спазваме тези правила или не е право на автора на снимката, разбира се. Познаването им, обаче, е условие за успешното им нарушаване и в крайна сметка създаване на добър кадър, който ще се хареса и на публиката 🙂  Това, лично аз, не съм срещала във форума или поне в момента не се сещам за такъв пример 🙂 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз получавам дежавю. Понеже съм и е в една фейсбук група за пътешественици, ми беше гръмнала онзи ден главата от роптанията срещу обработените снимки и днес отварям тук и се зачудих дали не сънувам 😄

• Смея се 2
Връзка към коментар
преди 10 минути , ivailo_radev каза:

Аз получавам дежавю. Понеже съм и е в една фейсбук група за пътешественици, ми беше гръмнала онзи ден главата от роптанията срещу обработените снимки и днес отварям тук и се зачудих дали не сънувам 😄

Доста стара и предъвкана дискусия, и тук имаме поне няколко теми по въпроса. В повечето случаи е трудно да се разбере, че необработена снимка не съществува...и с всяка следваща генерация смартфони, снимките стават все по-обработени, защото техните подобрения са в огромната си част софтуерни. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Аз като един лаик винаги гласувам по следните три признака - 1. места, на които съм била и искам да си припомням хубавите спомени; 2. места, на които искам да отида и снимката ще ми помогне да визуализирам на мечтаното място; 3. снимка, която предизвиква wow ефект, което в моя случай не означава, че е професионално направена и обработена.

По т.2 - как никой не качи фенерчета от Хой Ан или някоя от гробнците в Хюе. Честно казано очаквах такива снимки.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 11 часа, Eti* каза:

Аз като един лаик винаги гласувам по следните три признака - 1. места, на които съм била и искам да си припомням хубавите спомени; 2. места, на които искам да отида и снимката ще ми помогне да визуализирам на мечтаното място; 3. снимка, която предизвиква wow ефект, което в моя случай не означава, че е професионално направена и обработена.

По т.2 - как никой не качи фенерчета от Хой Ан или някоя от гробнците в Хюе. Честно казано очаквах такива снимки.

Аз си наложих сам цензура и пусках само от последната една година примерно. Иначе имам точно такива фенерчета чудни 🙂 Сигурно и други така са направили.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар

Прегледах снимките в другата тема и има доста добри/интересни, но нито една не ми въздейства така както "Триградска сутрин"... На голяма част от местата на останалите снимки съм била, а сега искам да мога да отида само на едно място - вкъщи. Снимката ме върна там.

Благодаря на автора!

• Харесвам 6
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

Остават малко повече от 24 часа до края на първи етап на гласуването, който по традиция оставя за последния момент да не изпусне влака 🙂

Връзка към коментар

А пък мен, ме докосна, само една, страхотна снимка от Сицилия:))))

Точно накъв кадър имаме от преди десетина години и си го бяхме направили на етикет за вино, в съответната година:)))

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 минути , Роми каза:

Реших да видя снимката харесала на @AlexandraKo. И нещо не виждам входа към снимките. Само при мен ли се е скрила темата?

Горе зеленото съобщение?

https://magelanci.com/forums/topic/16202-гласуване-за-календари-2021-първи-етап/

Връзка към коментар
преди 14 минути , Роми каза:

Реших да видя снимката харесала на @AlexandraKo. И нещо не виждам входа към снимките. Само при мен ли се е скрила темата?

Аз я виждам, там е: https://magelanci.com/forums/topic/16202-гласуване-за-календари-2021-първи-етап/

Връзка към коментар
преди 29 минути , Роми каза:

Ето, тази е снимката, за която говоря:

image.jpeg.71de3932cbf8f48a66bda3653f9d6e0c.jpeg

Абсолютно точно е уловен духът на Сицилия, според мен:)))

Нали знаеш , там си имам слабост, привличане, разбиране и ...обич, към цялата Сицилия:)))

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Да снимката е прекрасна ;-). Със сигурност ще влезе в календара. Надявам се и моя фаворит да намери място в календара, че все харесвам някои снимки на хора, които имат гласове и за трите си снимки и им избират други за календара. Още ме е яд за една снимка от полет на самолет над Бейрут. Но мисля, че на същия автор влезе нещо от Халонг . Също прекрасна снимка, но доста по стандартна. Но всеки си има любимци 🙂

А не знам защо е изчезнало зеленото съобщение...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Роми каза:

Още ме е яд за една снимка от полет на самолет над Бейрут.

Е, тази снимка ми е любима, не защото аз съм я правила. :smile:

Жалко, че не влезе в онази година.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.