Брани Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 В момента, ven62 каза: Аз, лично, съм си решил проблема. Купувам шишенца за ваксини (и нови и употребявани). Добре съм се ориентирал, нали? Всъщност не. Но не мога да кажа повече. Не казвай и на никой ... 🙂 1 Връзка към коментар
samuraika Публикувано: 10 февруари, 2021 Автор Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 57 минути , ACM каза: В този ред на мисли, някой купувал ли е апартамент в апарт-хотел на морето/планината с цел инвестиция? Там изглежда вече доста по-смислено като инвестиция. Цените са доста по-ниски при покупка, а после хотелът може да го 'върти' и да делите парите по някаква схема. преди 2 минути , milen_40 каза: При липса на пандемия инвестирането и даване под наем на 2-3 малки апартамента по курортите (апарт-хотели) може да е по-доходно от 1 голям в София, когато се приспаднат всички разходи. И аз разсъждавам в тази посока все повече. Доакто в големите градове последните години се настроиха (и още строят) огромен брой сгради, то по морето и планинските курорти няма строителство на практика. Там се дозапълват и доизграбдат останалото от предния балон, което пък се поикупи, пообра и цените са стигнали дъноти и дори вече почват леко да дават нагоре. Изключвам оровец, там има някои нови проекти и е по-скъпо. Но и там даването под наем е трудно, че подръжката гълта, а намирането на читава управляваща фирма е трудно. Но ако са верни прогнозите, че пандемията ще намали далечните пътувания за сметка на по-локални, то ще се качва търсенето на леснодостъпни почивки с ниски цени. Може ако дръпне пазара като цяло да има и повече добри управляващи фирми. Връзка към коментар
Tim Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 Преди 1 час, ACM каза: В този ред на мисли, някой купувал ли е апартамент в апарт-хотел на морето/планината с цел инвестиция? Там изглежда вече доста по-смислено като инвестиция. Цените са доста по-ниски при покупка, а после хотелът може да го 'върти' и да делите парите по някаква схема. Доста мои приятели и познати "инвестираха" в подобни, като се почне покрай нас във Варна, също така от първите и в Свети Влас и Банско/Пампорово и т.н. Включително и в по-неизвестни и не толкова туристически популярни места. По споделено от тях или поне единственият който е относително доволен в годините... Созопол - апартамент с две спални, купен навремето за 30К Евро на много зелено. Определено не е с някаква голяма печалба, но за 14/15 години вече е "избит". Менажира се и се отдава под наем от фирма за услуги на строителя, като те фактурират и разход по поддръжка на м2 на година. Изкарва се около 2К GBP на сезон, все пак на юг и поради Аполонията по-специално в Созопол сезона е по-дълъг. Ремонти всеки сезон за около хиляда лева. И като се сложи в сметките, че почиват в него всяко лято мин 10 дни до макс 25, тоест не плащат за хотел.... 4 Връзка към коментар
Petkan Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 Преди 1 час, Alexander каза: Миналата събота в 7 вечерта се поразходих из Младост 1. При условие, че кръчмите са затворени в събота надвечер имаше много блокове стари и нови, в които апартаментите светеха на 50%, а на места и по-малко, което потвърждава тази теория, че все повече ненаселени имоти ще има. Е, ти пък... в събота ли се правят такива заключения? Ми те ''софиянци'' са по родните си места по това време. Така че не е критерий разследването ти 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 2 часа, ACM каза: И аз съм си задавал този въпрос много пъти и не виждам абсолютно никаква логика. Аз да не съм Дънкан Маклауд, че да мога да си позволя да чакам 40 години някоя инвестиция да се избие? При препродаването могат да се изкарат пари, но повечето ги взимат с цел да ги дават под наем, което просто ме изумява. Ама, не говорете така. В предишен пост, обясних, какво е важно, за да е жилището носещо приходи и връщащо инвестицията си. Човек, първо трябва да се информира за много неща. Преди да тръгне да прави такава инвестиция. Мога да дам точна сметка, за всяко жилище, което отдавам дългосрочно: Пример. 2000 година, точно, преди балона с цените, купих едно луксозно жилище, до Градината в Пловдив, за 25 000 долара. Десет години си живяхме в него, после си купихме ново, а това - дадохме под наем. От 2010 е на дългосрочен наем - 350 евро на месец. 10 години х 12 месеца х 350 евро = 42 000 евро. Декларирам си всички наеми, в пълен размер. Данъкът се смята така: Приспадаме си 10% присъщи разходи и на остатъка, плащаме 10% данък. Това прави 3780 евро данъци за 10-те години. Ремонт съм правила , само веднъж, за 1000 лева /грубо 500 евро/ И съм купила нова пералня, за 600 лева/ пак грубо - 300 евро/ Данък сгради, такса смет, интернет, разходи за входа . още , приблизително, 250 евро общо, за годината. Сметката за 10 години: Приход - 42000 евро Разход - 3780+300+500+250=4830 евро 42000-4580= 37170 евро. Тоест, за 10 години, този апартамент си върна цената, че и отгоре. Преди 7 години, купих един апартамент, от банка, в Кичука. Веднага го дадох, до този момент, цената съм си я възстановила. Сега ще го продам, на действителната цена и ще го заменя с друг, в центъра. Да допълня още нещо. Преди малко си говорих с един собственик на агенция за имоти. какво ми разказа: не само че не е намаляло търсенето, ами и се е увеличило. Тук направиха разни затворени комплекси, в покрайнините на града, аз до там не съм стигала никого и не зная дори, как изглеждат, където апартаментите се купували, предимно от хора от Смолян, Кърджали или българи, живеещи в чужбина. И купували, без да се пазарят за цената. 11 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 4 часа, Alexander каза: Изобщо за колко време ще се избие така наречената инвестиция, която масово се прави от много хора със сегашните цени, дори да не броя разходите през годините. Ако не купуваш на кредит, не е нужно инвестицията да се избие задължително за определен срок. Погледнато от друг ъгъл, такава покупка представлява влог на средства срещу доста добра лихва, вместо да стоят в банка срещу мижава лихва. Ако е читав имот, цената му няма да падне. Ако решиш да го продадеш в даден момент, няма да си на загуба. Да се върнем на теорията ми с лихвата. Имаш Х лева. Купуваш имот за тази сума, отдаваш го под наем срещу разумен наем Y. След година имаш X лева под формата на имот + 12Y лева под формата на наем -1Y евентуални разходи по освежаване, ако наемателят реши да се изнесе. Това е ако имаш готова пара. 7 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 50 минути , AlexandraKo каза: Ама, не говорете така. В предишен пост, обясних, какво е важно, за да е жилището носещо приходи и връщащо инвестицията си. Човек, първо трябва да се информира за много неща. Преди да тръгне да прави такава инвестиция. Мога да дам точна сметка, за всяко жилище, което отдавам дългосрочно: Пример. 2000 година, точно, преди балона с цените, купих едно луксозно жилище, до Градината в Пловдив, за 25 000 долара. Десет години си живяхме в него, после си купихме ново, а това - дадохме под наем. От 2010 е на дългосрочен наем - 350 евро на месец. 10 години х 12 месеца х 350 евро = 42 000 евро. Декларирам си всички наеми, в пълен размер. Данъкът се смята така: Приспадаме си 10% присъщи разходи и на остатъка, плащаме 10% данък. Това прави 3780 евро данъци за 10-те години. Ремонт съм правила , само веднъж, за 1000 лева /грубо 500 евро/ И съм купила нова пералня, за 600 лева/ пак грубо - 300 евро/ Данък сгради, такса смет, интернет, разходи за входа . още , приблизително, 250 евро общо, за годината. Сметката за 10 години: Приход - 42000 евро Разход - 3780+300+500+250=4830 евро 42000-4580= 37170 евро. Тоест, за 10 години, този апартамент си върна цената, че и отгоре. Преди 7 години, купих един апартамент, от банка, в Кичука. Веднага го дадох, до този момент, цената съм си я възстановила. Сега ще го продам, на действителната цена и ще го заменя с друг, в центъра. Да допълня още нещо. Преди малко си говорих с един собственик на агенция за имоти. какво ми разказа: не само че не е намаляло търсенето, ами и се е увеличило. Тук направиха разни затворени комплекси, в покрайнините на града, аз до там не съм стигала никого и не зная дори, как изглеждат, където апартаментите се купували, предимно от хора от Смолян, Кърджали или българи, живеещи в чужбина. И купували, без да се пазарят за цената. +1 Не питай старило, ами патило... Но, @AlexandraKo, трябва да признаем, че периода в който се изплаща подбна инвестиция става все по-дълъг. 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 7 минути , ven62 каза: +1 Не питай старило, ами патило... Но, @AlexandraKo, трябва да признаем, че периода в който се изплаща подбна инвестиция става все по-дълъг. Да, сигурно е така, при тези, непрекъснато растящи цени на имотите. Но пък, ако човек има свободни пари, при всички случаи е по- добре, да ги вложи в имот. Ама пак, казвам - в хубав и атрактивен, не в девети картофен пояс. За да има и лесна ликвидност - ако му потрябват пари спешно, да се продаде бързо и да си държи добра цена. Защото, както, по-нагоре @Zaroотбеляза, стоящите в сметка или сейф пари, не ти носят нищо, а пък, наемът си е принадена стойност:)))).За един апартамент, нямах достатъчно пари и взех кредит, обзаведох го и го пуснах под наем. Изплати се самичък. Ама, пак е на центъра. Това жилище, за което говорих в предния пост, дето струваше 25 000 долара през 2000 година, миналата година съседката под мен, го продаде за 70 000 евро - 75 кв.м. 5 Връзка към коментар
bobole4e Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 В момента даже лихвите по депозити са отрицателни, някъде бях чела ,че пари, затворени в покупка на имот носят 4-6% лихва( в сравнение с пари на депозит). Аз пък си мисля за покупка на имот не като инвестиция, от която да спечеля някакви пари, а като доход за допълнителна пенсия след време, когато евентуален наем ще идва като чист доход. 5 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 46 минути , Zaro каза: Ако не купуваш на кредит, не е нужно инвестицията да се избие задължително за определен срок. Погледнато от друг ъгъл, такава покупка представлява влог на средства срещу доста добра лихва, вместо да стоят в банка срещу мижава лихва. Ако е читав имот, цената му няма да падне. Ако решиш да го продадеш в даден момент, няма да си на загуба. Да се върнем на теорията ми с лихвата. Имаш Х лева. Купуваш имот за тази сума, отдаваш го под наем срещу разумен наем Y. След година имаш X лева под формата на имот + 12Y лева под формата на наем -1Y евентуални разходи по освежаване, ако наемателят реши да се изнесе. Това е ако имаш готова пара. Сметката не е съвсем точна (като моята табличка преди 1-2 страници), но определено е показателна. Преди 3-4 години в Амстердам дори и със заем за цялата стойност на имота сметката излизаше на + т.е. купуваш имот в Амстердам, теглиш заем, плащаш си месечните вноски, отдаваш имота под наем, плащаш си всички данъци (в този момент сърцето ти се къса) и ако преодолееш момента с данъците си на +. В конкретния случай със сина ми щеше да е на + с около 100-евро на месец. За съжаление докато се натутам и ми уври главата да повторим операцията с още един имот и ... ситуацията се поизмени. Не казвам, че сега не е изгодно, но аз не знам дали и колко точно. Връзка към коментар
Duke Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 16 часа, samuraika каза: Аз се чудя един въпрос напоследък - не се ли пренасити пазара на имоти в големите градове? София, Пловдив, Бургас - огромни комплекси, хиляди нови жилища? Да, изкупени са, но са празни. Има ли толкова хора в България, че да ги запълнят? Е, точно на теб ли да припомням за призрачните градове в Китай - построени буквално до ключ, заедно с прилежаща инфраструктура, но без нито един жител? Връзка към коментар
Duke Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 6 часа, oli_mali каза: В повечето случаи става въпрос за инвестираш, изчакваш цените да се вдигнат за няколко години и после продаваш. @Emil Chakalov беше споделил такава успешна сделка. С отдаване на дългосрочен наем не си е оферта. Това е приложимо при спекулативна инвестиция в краткосрочен план. Аз доколкото разбирам, тук основно говорим за инвестиция в дългосрочен план. Някой по-напред в темата беше споменал, че инвестицията в гараж в София е доста печеливша. Подписвам се с две ръце! От година на година паркирането в софийските квартали става мисия невъзможна. Ако сега трябваше да инвестирам в имот, със сигурност щях да купя няколко подземни паркоместа или пък надземни гаражи в София. Убеден съм, че рисковете не са по-големи от тези при отдаване на апартамент под наем, а търсенето е огромно и не виждам как ще намалее в обозримо бъдеще... Има и нещо друго, което ми се иска да споделя. Добре е да се инвестира (пак говоря в дългосрочен план) в различни сфери - имоти, ценни книжа, пари в банка и евентуално злато и скъпоценни камъни, но аз лично не съм фен на последното... 2 Връзка към коментар
Mary Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 Ще ви дам едно примерче с апартамент до нашия в София. Преди 7 години се продаваше за 60х. евро за около 60кв.м. Купи го дама, живееща в чужбина, като инвестиция за родителите ѝ. Направиха козметичен ремонт за около 1000-2000 евро. От тогава непрекъснато е имало наематели в него - сумата на наема варираше между 300 и 350 евро. В края на миналата година го продаде за сумата от 140х. евро. Сметките оставям за вас. Цените в София в последните години са много високи и все си мисля, че няма накъде, но ме опровергават. 5 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 5 часа, logist13 каза: От скромния ми служебен ми опит с имоти за инвестиция и отдаване на дългосрочен наем - каузата е невъзможна и безсмислена. Евентуално само за добри имоти с отлична локация, но пък и там цените са... Наемите са ниски спрямо цените, като сложиш данъците (местни и върху доходите), освежителните ремонти на няколко години, промени по искания на нови наематели и т.н. и просто сметката не излиза. Като се сложат и разходите по покупка/продажба, неликвидността на вложените средства и ми се струва съвсем безсмислено. И да не забравяме, че 20-25% от имотите дори в големите градове вече са празни, огромното ново строителство и намаляващото население, положението няма да става по-добре. Ами, тук не мога да се съглася напълно с това мнение. Лично аз имам една гарсониера в южен квартал, която отдавам под наем повече от 20 години. Да, наследствена ми е, не съм влагал средства в нея, но дори и да бях я купил навремето, досега щеше да се изплатила няколко пъти. Нито за момент не съм имал период от време без наемател, както и не съм инвестирал нито лев в ремонти. Преди две-три години, блокът беше саниран и сега изглежда чудесно. С две думи, всичко зависи от локацията и вида на имота - очевидно открай време малките жилища са по-изгодна инвестиция при отдаване под наем от по-големите... 2 1 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 3 часа, AlexandraKo каза: Ама, не говорете така. В предишен пост, обясних, какво е важно, за да е жилището носещо приходи и връщащо инвестицията си. Човек, първо трябва да се информира за много неща. Преди да тръгне да прави такава инвестиция. Мога да дам точна сметка, за всяко жилище, което отдавам дългосрочно: Пример. 2000 година, точно, преди балона с цените, купих едно луксозно жилище, до Градината в Пловдив, за 25 000 долара. Десет години си живяхме в него, после си купихме ново, а това - дадохме под наем. От 2010 е на дългосрочен наем - 350 евро на месец. 10 години х 12 месеца х 350 евро = 42 000 евро. Декларирам си всички наеми, в пълен размер. Данъкът се смята така: Приспадаме си 10% присъщи разходи и на остатъка, плащаме 10% данък. Това прави 3780 евро данъци за 10-те години. Ремонт съм правила , само веднъж, за 1000 лева /грубо 500 евро/ И съм купила нова пералня, за 600 лева/ пак грубо - 300 евро/ Данък сгради, такса смет, интернет, разходи за входа . още , приблизително, 250 евро общо, за годината. Сметката за 10 години: Приход - 42000 евро Разход - 3780+300+500+250=4830 евро 42000-4580= 37170 евро. Тоест, за 10 години, този апартамент си върна цената, че и отгоре. Преди 7 години, купих един апартамент, от банка, в Кичука. Веднага го дадох, до този момент, цената съм си я възстановила. Сега ще го продам, на действителната цена и ще го заменя с друг, в центъра. Да допълня още нещо. Преди малко си говорих с един собственик на агенция за имоти. какво ми разказа: не само че не е намаляло търсенето, ами и се е увеличило. Тук направиха разни затворени комплекси, в покрайнините на града, аз до там не съм стигала никого и не зная дори, как изглеждат, където апартаментите се купували, предимно от хора от Смолян, Кърджали или българи, живеещи в чужбина. И купували, без да се пазарят за цената. Аз не казвам, че е невъзможно. Но има много неизвестни по веригата - локация, цена на придобиване, адекватни наематели и т.н. Познавам много хора, които от това си живеят и дори правят добри пари. Само, че всичко това е с имоти, които са купени преди доста време, когато цените бяха адекватни. Който е имал едни 100 000$ преди 20 години и ги е известирал в имоти днес може да си позволи да лежи на дясна кълка и да не прави нищо. Едно време (1999 г) в Стара Загора се купуваше апартамент 80 квадрата за 22 000 лв. (семеен опит). Това са 275 лв. на квадрат. Пресен пример от моята сграда - 60 квадрата - 45 000 евро. T.e. 750 евро на квадрат, което са 1460 лв. Иначе казано цената на квадрат в относително един и същ район е поскъпнала с 430%. Към днешна дата ако се купува нов апартамент от 80 квадрата трябва да се дадат 116000 лв или около 60 000 евро. Говорил съм с брокери (Стара Загора), за да ми дадат идея какъв наем мога да искам. Цените варират около 300-350 евро в добрия случай. 60 000/350 = 171 месеца или около 14 години само за избиване на първоначалната инвестиция. След това идват нотариални такси, обзавеждане, годишни данъци и такси и т.н. Сумата без абсолютно никакво съмнение ще набъбне до 75 000 евро за извършване на всички операции по апартамента, за да могат да бъдат пуснати наематели. 75 000/350 = 214 месеца 18 години за да изляза на нула... 3 Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 10 минути , ACM каза: Аз не казвам, че е невъзможно. Но има много неизвестни по веригата - локация, цена на придобиване, адекватни наематели и т.н. Познавам много хора, които от това си живеят и дори правят добри пари. Само, че всичко това е с имоти, които са купени преди доста време, когато цените бяха адекватни. Който е имал едни 100 000$ преди 20 години и ги е известирал в имоти днес може да си позволи да лежи на дясна кълка и да не прави нищо. Едно време (1999 г) в Стара Загора се купуваше апартамент 80 квадрата за 22 000 лв. (семеен опит). Това са 275 лв. на квадрат. Пресен пример от моята сграда - 60 квадрата - 45 000 евро. T.e. 750 евро на квадрат, което са 1460 лв. Иначе казано цената на квадрат в относително един и същ район е поскъпнала с 430%. Към днешна дата ако се купува нов апартамент от 80 квадрата трябва да се дадат 116000 лв или около 60 000 евро. Говорил съм с брокери (Стара Загора), за да ми дадат идея какъв наем мога да искам. Цените варират около 300-350 евро в добрия случай. 60 000/350 = 171 месеца или около 14 години само за избиване на първоначалната инвестиция. След това идват нотариални такси, обзавеждане, годишни данъци и такси и т.н. Сумата без абсолютно никакво съмнение ще набъбне до 75 000 евро за извършване на всички операции по апартамента, за да могат да бъдат пуснати наематели. 75 000/350 = 214 месеца 18 години за да изляза на нула... Просто и ясно, все си мисля, че коментираме сегашната ситуация, а не какво е било преди 15-20 години. Само да напомня, че 100 долара инвестирани в биткойн примерно 2011г. в момента са около 15 милиона долара. Същите 100 долара инвестирани в S&P към момента са 300 долара. Доста по-добра доходност от всякакви имоти и то без всичките усложнения с покупко-продажби, наематели и т.н. 8 1 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 25 минути , ACM каза: 18 години за да изляза на нула... не си на 0, а си +1. 18 години ти се виждат много... Купи си биткоини. Току-що влезе един колега за да ми каже, че преди 10 години, точно на тази дата биткойна бил постигнал неверoятен мяксимум и достигнал цена от 1 долар. Днес е 45000 USD 4 1 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 52 минути , logist13 каза: Доста по-добра доходност от всякакви имоти и то без всичките усложнения с покупко-продажби, наематели и т.н. Недей така. 🙂 По-разумно ми се вижда да продаваш биткойни за да купиш имот, отколкото обратното. Може да не забогатееш рязко, но ще имаш една дългосрочна стабилност, която кеша няма как да ти даде. Впрочем защо се коментира само инвестиция в имот за живеене? Търговски площи, парцели в регулация, дори земеделски земи, може да донесат доходност при доста по-малко разходи в дългосрочен план. 3 Връзка към коментар
ACM Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 46 минути , ven62 каза: не си на 0, а си +1. 18 години ти се виждат много... Купи си биткоини. Току-що влезе един колега за да ми каже, че преди 10 години, точно на тази дата биткойна бил постигнал неверoятен мяксимум и достигнал цена от 1 долар. Днес е 45000 USD Имам един колега, който копаеше биткойни before it was cool. Доста време се занимаваше и на всичкото отгоре успя да ги 'скрие' в компанията и да не им плаща тока 😂 Продаде ги при някаква смешна цена още преди години. Днес щеше да е милионер. Не му се говори по въпроса... 1 2 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 Един руски сайт, с колкото щеш имоти в Бг. https://www.homesoverseas.ru/country/Bolgarija/apartments?yclid=491159182317230684 3 Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 Преди 1 час, Мари Николова каза: Недей така. 🙂 По-разумно ми се вижда да продаваш биткойни за да купиш имот, отколкото обратното. Може да не забогатееш рязко, но ще имаш една дългосрочна стабилност, която кеша няма как да ти даде. Впрочем защо се коментира само инвестиция в имот за живеене? Търговски площи, парцели в регулация, дори земеделски земи, може да донесат доходност при доста по-малко разходи в дългосрочен план. В интерес на истината в имоти не бих инвестирал, за мен не си струва разправиите. Криптото не го възприемам като инвестиция, чиста спекулация си е и всичко вложено може утре да го няма. Лично за мен като доходност/удобство/ликвидност най-добрия избор е оформянето на балансиран портфейл от първокласни акции. И при някои от тях има изумителни ръстове и страхотни печалби - Amazon, Apple, Google, Netflix, Zoom и т.н. и могат да осигурят достатъчно приличен пасивен доход без усложнения и разправии. Че даже и по-просто може да е, даже без да си правиш сам портфейл, инвестиция в ETF е евтина и достъпна. 9 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 3 часа, logist13 каза: Просто и ясно, все си мисля, че коментираме сегашната ситуация, а не какво е било преди 15-20 години. Само да напомня, че 100 долара инвестирани в биткойн примерно 2011г. в момента са около 15 милиона долара. Същите 100 долара инвестирани в S&P към момента са 300 долара. Доста по-добра доходност от всякакви имоти и то без всичките усложнения с покупко-продажби, наематели и т.н. 100 долара в койните на Ружа Игнатова колко са? Като гледаш само успешните койни, изглежда примамливо. За другите никой не споменава. 3 Връзка към коментар
logist13 Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 преди 3 минути , Zaro каза: 100 долара в койните на Ружа Игнатова колко са? Като гледаш само успешните койни, изглежда примамливо. За другите никой не споменава. То и с имотите е така, малко ли хора изгоряха с измами с имоти, пък май и още се случва. Пък дори и без измами, тези набълбукали се на високите цени, точно преди финансовата криза, за колко години си избиха инвестициите? Или англичаните като взеха да продават уж изгодно купеното? И точно както инвестирането в имоти, за да е успешно не е за всеки, а само за тези, разбиращи добре пазара, така е и за спекулациите с криптото. Затова и казвам, че за непрофесионалисти търсещи да вложат някъде парите си срещу пасивна доходност, има по-лесни и удачни варианти от имотите. 3 Връзка към коментар
гост Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 А какво ще кажете за селата? Къщите са по 5-10 хил. лева с по 1 дка двор. Няма ли да претърпят нов ренесанс скоро? Например в близките 2-3-5 години да се вдигнат 2-3-4 пъти цените. Все пак има някаква инфраструктура изградена... Или са обречени на измиране и заличаване от картата? 2 1 Връзка към коментар
charlotte Публикувано: 10 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 10 февруари, 2021 Случка от преди няколко дни. Оглеждаме една къща в прекрасе квартал и агента каза, че цената леко може да се договори. Отвърнах му, че за него е ХХХ хиляди евро, за мен ХХ биткойна и за 1 няма да се пазаря. Физиономията му беше безценна:) 3 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега