master_of_germs Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 15 минути , Мари Николова каза: И на Висленската. Поне откъм Полша може да се отиде. Ох, това ще ми е първата асоциация, ако някой напише комари 😄 1
traveler Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 3 минути , master_of_germs каза: Всъщност наистина... Винаги тези мумии са били първата ми асоциация със Сицилия, дори преди Етна, "Кръстникът" и Архимед. И точно когато имам билети за Палермо, няма да ги видя... Но пък патолозите са ми комшии по кабинет и имам един ключ от техния коридор с музейни експонати да ми е шорткът между кабинета и лабораторията, без да трябва да минавам вътрешния двор. Та всеки ден мога да си гледам мумии, ако поискам. 😄😉 Забравих,че е професионален интерес.Защото аз малко съжалявам,че влязох там.Иначе ви завиждам за Сицилия,и на мен юни ми е сицилиански.Дано температурите са поносими и приятно изкарване! 1
iMari Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 5 минути , master_of_germs каза: Ох, това ще ми е първата асоциация, ако някой напише комари 😄 Еййй, за това не се бях сетила. Бил ли си там? Толкова ли е зле?
Capitan Morgan Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 16 минути , master_of_germs каза: Всъщност наистина... Винаги тези мумии са били първата ми асоциация със Сицилия, дори преди Етна, "Кръстникът" и Архимед. И точно когато имам билети за Палермо, няма да ги видя... Но пък патолозите са ми комшии по кабинет и имам един ключ от техния коридор с музейни експонати да ми е шорткът между кабинета и лабораторията, без да трябва да минавам вътрешния двор. Та всеки ден мога да си гледам мумии, ако поискам. 😄😉 Ето ти още едно леко злокобно място от вчера. Имаше и мини мумия на малко дете. Предполагам се сешаш къде е, че и то вероятно ти е било в плановете за тази година. 1 1
AlexandraKo Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 11 минути , traveler каза: Забравих,че е професионален интерес.Защото аз малко съжалявам,че влязох там.Иначе ви завиждам за Сицилия,и на мен юни ми е сицилиански.Дано температурите са поносими и приятно изкарване! Ти кога идваш, че то, юни е на свършване:)))
master_of_germs Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 4 минути , Capitan Morgan каза: Ето ти още едно леко злокобно място от вчера. Имаше и мини мумия на малко дете. Предполагам се сешаш къде е, че и то вероятно ти е било в плановете за тази година. Беше, естествено, заедно с доста други места в Португалия, откъдето споделяш снимки тия дни 🙂 Я, да видя... Нещо позабравено... В смисъл, че напоследък не ми се ходи чак толкова точно там, но имаше един период от живота ми, в който много ми се пътуваше за: дървото... преди 20 минути , Мари Николова каза: Еййй, за това не се бях сетила. Бил ли си там? Толкова ли е зле? Бил съм... преди точно половин живот. Та може и да не е актуално... Ама щом след толкова години ми е първата асоциация, смятай, какво е било 😄 2
master_of_germs Публикувано: 24 юни, 2021 Публикувано: 24 юни, 2021 преди 36 минути , Capitan Morgan каза: Дървото го свързвам с Ирландия. Бях убеден, че първият отговор ще е нейде на север, но посоката не е тази... Жокер: конска сила
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Дървото да не е конски кестен , виреещ, основно, в Северна Америка? 1
master_of_germs Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 2 часа, AlexandraKo каза: Дървото да не е конски кестен , виреещ, основно, в Северна Америка? Дървото е чинар Следваща асоциация: клетва
stormbringer Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 11 часа, Capitan Morgan каза: Ето ти още едно леко злокобно място от вчера. Имаше и мини мумия на малко дете. Предполагам се сешаш къде е, че и то вероятно ти е било в плановете за тази година. Ей, отварям и гледам моите снимки, ама аз бях тематичен там, преди 10 дена. Колекцията от рождества на горния етаж беше впечатляваща и смущаваща едновременно 1 1
iMari Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Имаше един филм на известен турски режисьор. Действието се развиваше в турско село, последното желание на бащата беше да бъде погребан под дървото, което сам е посадил. За него се сетих покрай дървото и клетва. 🙂 1
master_of_germs Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 3 часа, AlexandraKo каза: Дървото да не е конски кестен , виреещ, основно, в Северна Америка? Хм, това има косвена връзка, да.
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Да не ти се ходи в Канада? Кленовият лист им е национален символ. 1
master_of_germs Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Ходи ми се и там, Хеле пък в Скалистите им планини... По-скоро имах предвид една косвена връзка с официалното име на кестена на латински. Като връзка с горното - жезъл
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 16 минути , master_of_germs каза: Ходи ми се и там... по-скпро имат предвид една косвена връзка с официалното име на кестена на латински. Като връзка с горното - жезъл Тоя жезъл, има ли връзка с Асклепий или Кадуцей? Може би , ти се ходи в САЩ, то в СА не остана… 1
master_of_germs Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 преди 33 минути , AlexandraKo каза: Тоя жезъл, има ли връзка с Асклепий или Кадуцей? Може би , ти се ходи в САЩ, то в СА не остана… Има връзка, да. Жезълът е със змия. Но континентът не е верен. 🙂 следваща асоциация: остров П.П Да припомня, че там, за където ми се пътува, е дървото... на...
iMari Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Нещо свързано с "Властелинът на пръстените". Нова Зеландия? 1
Lyubina Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Дървото на Юда? Дървото на пътешественика? Левант... ? 1
master_of_germs Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Аз наистина не очаквах толкова да ви затрудня. А пък съм убеден и че доста хора от форума са го посещавали тоя остров с име на... птица
AlexandraKo Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Преди 1 час, master_of_germs каза: Аз наистина не очаквах толкова да ви затрудня. А пък съм убеден и че доста хора от форума са го посещавали тоя остров с име на... птица На остров кос е Дървото на Хипократ. И е чинар. Ама, аз разбрах, че островът е в Северна Америка:((( 2
master_of_germs Публикувано: 25 юни, 2021 Публикувано: 25 юни, 2021 Точно така: Островът е Кос (синоним - наклонен 😄 , също тъй - пойна птица Възможно е и Хипократ да е тръгнал като кос през гората ... ( @Goal & Boss щеше да е следващият ми жокер 😉 ), но по-важното е, че под неговото си дърво (чинар, както се разбра) е водил голяма част от обучението на учениците си. Сегашният чинар не е истинското дърво на Хипократ, но е напълно вероятно да е пряк потомък на известното дърво, а и да не е, легендата е прекалено хубава, за да я разваляме. Та дори и само на около 500 години, настоящият чинар е с обиколка над 12 метра и едвам се държи, с механична помощ. Жокерът: клетва се отнасяше, естествено, за Хипократовата клетва, която всички лекари полагаме при завършването си. Конска сила може би подведе много хора (това беше и целта), но точно това означава името Хипократ на старогръцки. 🙂 ἵππος (hippos) = кон + κράτος (kratos) = сила. Жезълът с увита змия (една само) е жезълът на Асклепий - древногръцкият бог на медицината. Според преданията Атина Палада дава на Асклепий от кръвта на змиекосата горгона Медуза. Когато кръвта ѝ капе от лявата ѝ страна, сее смърт, а когато капе отдясно, изцелява. Римляните са преиначили името Асклепий на Ескулап - оттам произхожда и латинското име на кестена - Aesculus. Като студент бях председател на кръжока по история на медицината, голяма мечта ми беше да посетя Кос... @Роми първа позна точната георграфска асоциация, така че тя е наред. 🙂 4 2
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега