Прескочи до съдържание

Ходите или не по топ туристически места?


Препоръчани мнения

Интересно ми е дали и колко хора ходят по най-известните туристически места, плащат ли в пъти повече пари за кафе, бира, храна, ако изобщо сядат на такива места.

Струва ли си да се отиде в Париж и да не се качи човек на Айфеловата кула, а струва ли си да се отиде и  да чака 1-2 часа, да се плати прилична сума и да се качи?

 

Много пъти съм се чудил дали да посетя дадено място, дали има смисъл да платя 10 евро за една  бира и т.н.

 

Единствено забелязвам, че все по-малко се изкушавам да посещавам най-туристическите места и направо ги избягвам и с времето не съжалявам изобщо.

 

Кое ви кара да правите или да не правите неща, които се приети като задължителни при посещение на някоя дестинация?

 

За мен мога да кажа, че в Париж не се качих на кулата им, само я видях от близко.

Супер скъпи места от сорта на Исландия не ме блазнят или поне докато има къде другаде да ходя,  Санторини също не ми е в списъка на желаните за посещение места.

 

Във Венеция се качих на гондола, но се оказах излъган, та и там греда..

 

Преди седмица писах в темата за Закинтос за известния там плаж какво е положението. Вместо да ида да взема пак лодка за 3-4 часа, аз се набих там...

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Като цяло избягваме пренаселени места или поне се опитваме, де. Понеже сме некултурни хора (разбирай не харесваме сгради, руини и подобни), се ориентираме повече към природни места или малки селца/градчета, в които има по-малко тълпи и повече може да се усети духът на местните. Въобще не смятаме за необходимо посещението на някакви емблематични места, еле пък да плащаме по 20 евро вход, но понякога и ние се наиграваме (справка темата на @Lindt за Санторини и по-специално Ия).

 

Иначе за бирата, кафетата и Исландия - преди време открихме скъпите държави като започнахме с Норвегия и за една година ходихме в Исландия и Швейцария. В тези държави определено нямаме нужда и желание да плащаме толкова високи цени в заведения. Това, което правим е да наемаме апартаменти с кухня (по възможност) и да сме на самостоятелно изхранване. Още помним с умиление всички видове сьомга, които пробвахме в Норвегия. Цената за Исландия много варира от периода, в който се посещава, а си има красотите не само през лятото, защото не е необходимо особено ходене пеша - ние бяхме там в края на март.

 

Понеже тези дни си говорихме с @Lindt за разликата в цената между Санторини и Шамони, мога да кажа, че не очаквам да изхарчим повече пари в топ мястото във Френските Алпи при спецификите описани по-горе. И въобще няма да ни впечатли, че не сме вечеряли в таверна и т.н.

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Ами ходя, ако имам интерес, не ходя, ако нямам, като цената няма общо. На айфеловата кула съм била 2 пъти, може би и 3 бих отишла, на кулата в Токио веднъж и повече не бих, на зоологически градини навсякъде по света, колкото и да са скъпи, ходя с удоволствие и не съжалявам. На плаж не бих отишла, независимо дали е безплатен, само да го гледам. Е, на Бонди бийч ходих, но то си беше разходка покрай цяла плажна ивица. Във Венеция кафе - да. Във Венеция кафе на Сан Марко - не. Всеки случай не си избирам място за посещение по снимки в Инстаграм, това исках да кажа. Исландия не ме влече не заради цените. Нямам проблем с лудницата в Италия, например, и нямам нищо против другите туристи като мен. Колизеума, Форо Романи, Ватикана, задължителни са ми, ако и да са пренаселени и скъпи. Има си защо. Честно казано, не обичам пусти туристически места, супер тъжни идват. 

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Зоологическата има големи разходи и за мен има смисъл да се види, дори да е скъпа. Не е нещо което струва 1лв и се продава за 100.

Обаче да дам на еди коя си улица в кафене за едно  кафе 10 евро, което струва 30ц няма как да стане. Просто се чувствам като някой глупак, ясно е, че всеки може да даде тези 10 евро за кафе или една бира, ако иска и не е въпроса дали има или няма, да дали ще ги даде или не.

 

Колизеума за мен не може да се сравнява с Айфеловата кула. Едното е 50 пъти по-голямо и няма толкова народ на квадратен метър, нито се чака часове и има доста какво да се види като обем.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Ако нямаш пари си е мизерия да пътуваш.Аз ако имах пари за хотел щях да си почина и не да се връщам като изцеден и болен от всяко пътуване.

По хостели спя,но не ми е приятно и сутрин се изнасям още в 6.Като си по-млад се издържа на трудностите .Още преди да тръгна знам колко ще ми струва всичко,кога точно ще се прибера,къде ще ида,но въпреки това се изненадвам като отида на място,че не е същото като в интернет и по снимките.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Вероятно @Alexander е видял мнението ми в темата за Санторини и се е вдъхновил да отвори тази тема. 🙂 

Интересна е такава една тема. Всичко обаче според мен зависи от вътрешната нагласа на човек и до ценностната му система. Дали си заслужава, или не си заслужава?!? Да се пътува винаги си заслужава. Дали ще седнеш на най-туристическото кафе/ресторант/таверна - въпрос на моментна нагласа. Поне при мен. Понякога съм си казвал - "Сядам тук и не ми пука колко ще ми струва. Веднъж се живее!". Друг път си казвам - "Тези много са си повярвали! Какви са тези цени?!". Мисля обаче, че настроението и бюджета в повечето случаи са водещите. А иначе - дали си струва да се качиш на Айфеловата кула, можеш да прецениш едва когато си се качил, защото иначе би било нещо от сорта - "Гроздето е кисело".  

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Не мисля, че има универсално правило. Има "супер туристически" места на които съм ходил по няколко пъти по една или друга причина (примерно веднъж като ученик/студент, на екскурзия и после пак с половинката 10-15 години по-късно), има  и такива, за които не би ми хрумнало да отида, да се редя на опашка или да плащам безумната цена. Ама в крайна сметка е въпрос на интереси и желание. 

По темата с бирите - то и там зависи от бирата, ама преди месец се наиграхме с по 7-8 евро за бира в Бергамо, защото не обърнахме внимание, че има Мишелин звезда мястото (то и трудно можеше да се разбере, защото реално беше като тераса, а самото заведение беше съвсем другаде) 😄 Поне бирата беше хубава, а не Морети или Настро Адзуро, а и мястото не беше от инстаграм или горе на айфеловата кула, а просто се оказа скъпо  

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Човек може да си позволи да каже, че не ходи по туристически места, след като вече се е разписал тук там. Никога не бих посъветвал някой да не ходи на Айфеловата кула, Ватиканските музеи или какво да е, заради лудницата, която аз съм изпитал, но той все още не e и иска да изпита. Не бих си позволил да се държа като старо куче и да казвам "няма да им стъпим" или "аз вече по такива места не ходя".

 

А и усещането за топ туристически места е субективно - Колизеят е туристическо, щото има огромна историческа стойност. От друга страна плажовете са "кухи" откъм съдържание, ама и там има върволица.

 

Beauty is in the eye of the beholder.

  • Харесвам 18
Връзка към мнение
Травеолани

Като цяло зависи, но принципно да, ходим (според интересите ни). Ако има начин да избегнем чакането (пасове, предварително купени билети или повече планиране), го правим. 
На ресторант/кафене не бих отишла само защото е известно. Също така не ме привличат дестинациите, които са в моментния тренд и не бих отишла там.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 37 минути , Alexander каза:

Колизеума за мен не може да се сравнява с Айфеловата кула. Едното е 50 пъти по-голямо и няма толкова народ на квадратен метър, нито се чака часове и има доста какво да се види като обем.

Малко се пресолява манджата, но всеки има право на мнение де.

Билети за кулата се продават предварително и си има друга опашка (както за Колизеума или Ватикана). Чакахме 30мин, защото искаха да ни пуснат в точният час, не че имаше някой преди нас.

Гледката от горе е супер и според мен не е за пропускане. Не е казано да се пие шампанско в пластмасова чашка, но поне да се качи човек да види.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Според мен много зависи от самото място. Има туристически места, които просто няма как да пропусне човек, колкото и предварително да се навива, че няма да даде една шапка пари. Конкретно за Айфеловата кула, аз също не съм се качвал на нея, въпреки, че в Париж съм бил няколко пъти от които първият за цели 15 дни. За сметка на това два пъти съм се качвал на кулата Монпарнас, от която според мен се открива много по-красива гледка към Париж, отколкото от кулата...

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Туристическите места затова са туристически - защото са много хубави. Рядко някое място е набедено за туристическо, без да представлява историческа или природна ценност. Имам желание да ги видя, както обаче имам желание и да видя по-спокойни и живописни градчета или езерца например. Гранада е прекрасна и с огромен исторически заряд, но не пропускам и крепостта в Хаен със също толкова красива гледка. 


Имах късмета да съм ходил на много туристически места като студент или необвързан работещ: в делници, извън сезон, рано сутрин... Някъде докъм 2015-6 положението се търпеше. Влизал съм във Ватиканските музеи след час чакане в безплатния ден, без предварителна резервация в Алхамбра, по залез на Айфеловата кула с пренебрежимо малко чакане. Последните години в Европа нещата доста загрубяха: цените на важните забележителности се вдигнаха с около 50% за 10-ина години, в много от тях предварителните резервации са на практика задължителни и това измести доста хора по улиците и заведенията, като доста по instagram-friendly локации. Извън Европа засега не съм попадал на тълпи, каквито познавам от нашия контитент.

Имам и другия късмет да не държа на хапването и пийването "сред атмосфера", та оттам спестявам доста пари и нерви.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
преди 7 минути , Венелин каза:

Туристическите места затова са туристически - защото са много хубави. Рядко някое място е набедено за туристическо, без да представлява историческа или природна ценност. Имам желание да ги видя, както обаче имам желание и да видя по-спокойни и живописни градчета или езерца например. 

Това. Обичам дивотията, липсата на тълпи и прекомерната цивилизация. Досега обаче няма силно туристическо място, което да ме е разочаровало - въпрос и на избор на сезон, час, програма, бюджет... на очаквания. И преследване на приоритети все пак. На Айфеловата не се качих, само отдолу я гледах.

Връзка към мнение

Краткият отговор е ДА. 

Относно пренаселеността , със замогването на Поднебесната империя и останалите азиатски тигри туристическите места вече никога няма да са същите. Това са стотици милиони ,ако не и милиарди хора мечтаещи да пътуват.

Затова и писах ,че пандемията е шанс да се порадваме на спокойствие ,който може  и да не дочакаме друг път.

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Да, ходя по туристически места. Но Париж все го отлагам. И знам, че са пълни с туристи, знам, че понякога трябва да чакаш на опашки, за да видиш например картина или антика. В Берлин чаках сигурно час общо за да зърна Нифертити. Чакането се забравя, но споменът от видяното - не. Но както по-горе казаха, те затова са туристически, защото много туристи искат да ги видят. И ми харесват. Даже повече отколкото на  картинка. Както Венеция / била съм няколко пъти /, така и Санторини. Но не съм търсила нещо различно от това, което е се предлага. Моето мнение за храната в Санторини е много различно. Поне преди 4-5 години не беше по-скъпо от някои други гръцки острови и беше вкусна. Може би само Пукет ме разочарова, но не съжалявам и за там. Как щях да разбера, че не е моят остров ? И в Япония не можеш да се разминеш с местни и туристи, но с какво желание бих се върнала. И не съм типичен градски турист. Комбинацията от туристическо и нетуристическо място е перфектна.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Аз лично за да ида някъде трябва да ми е интересно с нещо, дори и да е само гледка. Да ида някъде, само защото цял свят ходи и да не се мина няма да се случи. Отделно ме отблъскват силно популярни места, където са се изхвърлили с цените.

Тоест кафе на Сан Марко не съм пил. Няма начин да се редя на опашка и да платя за инстаграмска снимка на люлка на Бали. От друга страна исках да видя фиордите и ходих до Норвегия, даже с кола под наем, за да видя най-много, въпреки цените.

От друга страна почти всичко по-туристическо в Европа го видях преди повече от 10 години и чак чутовни тълпи не е имало, освен карнавала във Венеция...

А Санторини не съжалявам, че го видях, въпреки че е сигурно най-туристическото място, където съм бил. Тълпите си ги игнорирах...

  • Харесвам 7
Връзка към мнение
Иван Попов

Една доста интересна тема 😊

Аз ходя на максимално туристически места. Но преди да отида където е и да било, гледам дали ми харесват и дали ми допадат.... 

Но моето мнение е, че много зависи и от самото място, къде е, какво има за разглеждане и т.н. Може би има места, които просто няма как да пропусне човек, колкото и предварително да се навива, че няма да даде много пари. Да отидеш в Дубай и да не се качиш на Бурж Халифа или да отидеш в Париж и да не се качиш на Айфеловата кула, ами малко ми е странно, но това е различно при хората. Всеки си има собствено мнение и желание дали да го направи или не.

Конкретно за Айфеловата кула, аз също не съм се качвал, въпреки, че в Париж съм бил, но нямах време тогава. Интересно ми е и ще се кача. 

То за бирата също е много деликатно. Защото аз не пия бира, но като бях в The Temple Bar Dublin си взех бира за 18 евро, просто от любопитство. Ама в Б-я не искам да я погледна примерно, но там ми хареса и си взех една бира. Много си зависи от вътрешната нагласа на човек, емоционалното състояние и до ценностната му система. Струва ли си или не си струва да направя едно нещо. Както се казва "кеф цена няма" или "Законът „Живей Тук и Сега“. 

Ето да дам един пример: Когато отида в Дубай следващият път ще се кача на хеликоптер. Е много хора ще ми кажат, че е опасно или, че не е интересно и т.н., но аз съм си взел решението. Да пътува човек винаги си заслужава, но все пак и парите, но и времето са водещи в пътуванията. Човек може да си позволи да каже, че не ходи по туристически места, след като вече се е разписал тук там. Сега, ако ми е интересно пак бих отишъл, но ако не ми е интересно, просто ще си намеря други интересни и забавни за мен неща. 😉 В тази тема има много разновидности. Както е казано: "Разни хора разни идеали". 😊

 

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Ходя само там, накъдето ме тегли сърцето и любопитството. А понякога - и където случайно съм се озовала. 

Никога не съм дефинирала местата като туристически или нетуристически. 

 

На Айфеловата кула не се качих (не ми е интересно), но за сметка на това два пъти влизах в Лувъра. Още съжалявам, че не ми стигна времето за Musee d'Orsay, но не съм се отказала. 

 

Във Ватиканските музеи нямах намерение да влизам (че бяхме за кратко в Рим и не ми се чакаше на опашки). Оказа се обаче, ноември е прекрасно време да се посети Рим - нямаше тълпи туристи, за музеите специално нямаше никакви хора на входа (още не мога да повярвам) и без план и програма си влязох и се мотах там достатъчно дълго време. 

 

и други  подобни... За Белгия няма да се връщам да разказвам. 🙂 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Е то не е казано да обходиш всички туристически места ,  но ми е странно и пълното им отричане.

Примерно не бих пропуснал и не съжалявам за Айфеловата кула , Бурж Халифа , Колизеума или пък Лувъра ,но  нямам никакъв интерес към МоМА , катър на Санторини и т.н..Всеки си намира неговото.

Не съм пил кафе на "Сан Марко" , но съм наясно че плащаш не за кафе , а за гледката и напълно разбирам хората които го правят.

И аз да го държах нямаше да е евтино.

 

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Темата има и още един аспект, който обаче е валиден единствено за световните мегаполиси. Както добре знаем, колкото и пъти да посетиш Лондон, все ще намериш нещо ново за разглеждане. В същото време е повече от очаквано при първото си посещение да минеш през Трафалгър, Пикадили Съркъс, Оксфорд Стрийт, Бъкингам Палас, Биг Бен, Парламента и Тауър с Тауър Бридж. ОК, ама Лондон далеч не се изчерпва с тези популярни забележителности и при следващо посещение на града можеш да се окажеш в Гринич, Докландс и Сити. Третото посещение бе следвало да включва Хайд Парк, Роял Албърт Хол, Кенсингтън и Нотинг Хил. За четвъртото оставаме опознаване на Карнаби Стрийт и Сохо, Камдън и Риджънтс, а защо не и бира на брега на Темза в Дъ Доув до емблематичния Хамърсмит Бридж? Тоест, туристическите забележителности са нещо като "необходимото зло" при първо посещение, а допълнителните "екстри" започват да се появяват в плановете едва при следващите посещения...

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

В Лондон не съм си и помислял да се кача на окото, това имам предвид. Иначе  по супер известни туристически градове ходя с кеф, но примерно на окото няма да се кача никога.

И в София на центъра вече има  кафе от 50лв чашката, за около 2 год му цената му се вдигна с над 200% и съм сигурен, че ще расте още. Още когато беше 20лв се смеех, че има луди за плащат, а сега е 50, може да стане и 100 и продавача не влага нищо, нито кафето е някакво скъпо като сорт, дори не е негово, а го купува  готово.

 

За мен гроздето е кисело както се споменава назад не важи за всичко, мога да се кача на окото или да дам 50лв за кафе, няма да фалирам, но не виждам никакъв смисъл и затова не го правя. Добре е да се разграничава кога някой не може да плати дадена цена и кога не иска.

Примерно за ферари нямам пари, дори да искам да си купя.

 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

От написаното дотук, специално за Айфеловата кула, оставам с впечатлението, че е голямо геройство да идеш в Париж и да не се качиш на нея. А пък тия, които сме се качвали, сигурно сме големи загубеняци изсипали един куп пари. Аз съм се качвал два пъти - сутрин в 9:00, а второто ми качване беше вечерта по тъмно, и двата случая през лятото. Ако пак ида в Париж, пак ще се кача, гледките, особено нощем, са приказни!!!!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 6 минути , Alexander каза:

В Лондон не съм си и помислял да се кача на окото, това имам предвид. Иначе  по супер известни туристически градове ходя с кеф, но примерно на окото няма да се кача никога.

Това пък защо с подобна категоричност? Опашката върви много бързо, не помня цената да е нещо кой знае какво, кабинките са достатъчно големи, а в крайна сметка гледката в ясно време е несравнима...

Връзка към мнение
преди 6 минути , Alexander каза:

И в София на центъра вече има  кафе от 50лв чашката

Каква е аналогията между Айфеловата кула и кафето за 50 лева?

Кафе в София ще намериш за 50 стотинки на 50 метра от цитираното.

А колко други айфелови кули с гледка от 300 м височина ще намериш в Париж?

  • Харесвам 8
Връзка към мнение
преди 5 минути , vino4erpec каза:

От написаното дотук, специално за Айфеловата кула, оставам с впечатлението, че е голямо геройство да идеш в Париж и да не се качиш на нея. А пък тия, които сме се качвали, сигурно сме големи загубеняци изсипали един куп пари. Аз съм се качвал два пъти - сутрин в 9:00, а второто ми качване беше вечерта по тъмно, и двата случая през лятото. Ако пак ида в Париж, пак ще се кача, гледките, особено нощем, са приказни!!!!

Лично аз не съм се качвал на Айфеловата не защото е скъпо, а защото предпочитам гледката от Монпарнас. Дори мисля, че цените са напълно съпоставими, но от едното място виждаш цял Париж (включително Айфеловата) като на длан и ако се качиш малко преди залез, можеш да се насладиш на невероятни гледки...

 

Тоест, не винаги цената е определяща... 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.