Прескочи до съдържание

10 дни в Япония - пролет 2022

Kosta Grudov

Препоръчани мнения

преди 8 часа, MayaS каза:

Чудя се тогава какъв процент даваш за октомври. Аз все си мисля за есенния листопад. Има ли смисъл да се надявам за тази година или пак да го отлагам.

Доста добър би бил процентът, на теория. Но няма гаранции за нищо. Аз преди омикрона и за тази пролет бих дала добри проценти, но...

Япония от началото на пандемията се концентрира върху това да ограничва притока отвън и да държи нещата вътре в страната максимално отворени и функциониращи. Не виждам никаква причина да променят тази политика, напротив. За бизнеса е по-добре постоянен оборот от 40-50% отколкото отвори-затвори 80-20%.

Туризмът не е толкова голям сектор от икономиката както в Тайланд, а виждате че и там се опитват да отворят, ама не им се получава много-много.

Миналата година имах доста запитвания отвън - хората активно хвърляха по едно очо насам. Сега - ни гък, ни мък.

Та може би е най-добре да си говорим за есента в началото на лятото най-рано.

В тая пандемия станах като 7 годишната ми дъщеря. "Едно време" - разбирай преди две години и "след много време, като съм голяма" - разбирай догодина. 🤪 Много напред в магливото бъдеще ми е есента...

• Харесвам 8
  • Благодаря 3
Връзка към коментар
преди 6 часа, samuraika каза:

Много напред в магливото бъдеще ми е есента...

Благодаря, далеч е наистина. И си е вярно това че ако се държат затворени е по добре за икономиката, така за такива като нас шансовете са малки. 

Връзка към коментар

Не се оказах права в прогнозата си за отваряне за сакурата тази пролет...дадох 0.028% шанс. Нещо ме е бил налегнал оптимизъм явно. Коригирам на 0.00.

https://japantoday.com/category/national/japan-to-keep-strict-border-rules-till-feb.-amid-omicron-spread

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, samuraika каза:

Нещо ме е бил налегнал оптимизъм явно. Коригирам на 0.00.

https://japantoday.com/category/national/japan-to-keep-strict-border-rules-till-feb.-amid-omicron-spread

Мдаааа, явно тазгодишните кленове ще се трансформират отново... в догодиншна сакура.🙄

Връзка към коментар

Аз се чудя за Южна Корея как вървят прогнозите 🙂 Имам един Award ticket за там, който ще му стане 5то поредно преместване, ако не го ползвам както по план - края на мапт 2022. Зелен коридор със Сингапур, а ние европейците - да се оправяме. 14 дни карантина не ми вършат работа.

Връзка към коментар
  • 4 месеца по-късно ...

Еми след последните изказвания на премиера на Япония и хубава промоция на Туркиш, отново имам шанс да помечтая 🙂
10 дни пролет 2022 се превръщат обаче в 16 дни пролет 2023 и дано на третият опит най-накрая се получи 😄 Примерната програма е готова отдавна:

Ден 1 - кацане на Ханеда 19:20 - или късна кратка нощна разходка или директно сън 

Ден 2 - Токио

Ден 3 - Токио

Ден 4 - Токио

Ден 5 - пътуване за Киото, Киото. всичките 7 следващи нощувки ще са в Киото

Ден 6 - Киото

Ден 7 - Осака

Ден 8 - или отново Осака, ако не е стигнал един ден или Окаяма/Нагоя, или най-вероятно още един пълен ден в Киото. 

Ден 9 - Нара

Ден 10 - Хирошима

Ден 11 - Кобе

Ден 12 - пътуване от Киото за Каназава, разглеждане на Каназава, пътуване за Токио, следващите 4 нощувки ще са в Токио отново.

Ден 13 - Нико

Ден 14 - Йокохама

Ден 15 - или разходка до Фуджи, или отново един пълен, прощален ден в Токио 🙂
Ден 16 - малко последно Токио и отпътуване от Ханеда.

Знам че пропускам места като Шизуока и Химеджи, но предпочитам да отделя колкото се може повече време на Киото и Токио 🙂

Предложения за разместване на градовете, до които ще се пътува? Единственото фиксирано са базите за нощувки 4 Токио - 7 Киото - 4 Токио. 

Връзка към коментар

Твоята Япония май стана като моето Бари 🙂 Стискам палци, дано всичко е наред този път. 

Чудна ви е програмата. Ето мои снимки, ако не си ги гледал и ако ти е интересно 🙂 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Eva eva каза:

Твоята Япония май стана като моето Бари 🙂 Стискам палци, дано всичко е наред този път. 

Чудна ви е програмата. Ето мои снимки, ако не си ги гледал и ако ти е интересно 🙂 

Да, много се проточи във времето и всякакви трудности, но дано най-накрая се получи 😄 Много благодаря, ще я поразгледам отново, изчел съм и нея и другите теми, но ще ми трябва опресняване със сигурност 😄

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Моята програма в Япония беше подобна на твоята, но малко по-къса 11 дена. Първите нощувки в Токио и един от дните до Нико. След това останалите нощувки в Киото и от там Нара, Осака и самото Киото. Последната нощувка беше отново в Токио, защото от там се връщах. Фуджи го направих на връщане от Киото към Токио. Това мога да ти препоръчам да промениш в програмата. Фуджи да го видиш на път към Токио, за да не се връщаш от Токио. Има много удобни връзки с влак и накрая автобус до Фуджи.

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Madonna каза:

Япония е от скъпите дестинации, нали? Освен билитетите и акомодейшъна е с висока цена?

Местата за посещение са евтини, храната също не е скъпа. Нощувките не са по-скъпи от Западна Европа. JR pass също е перо, но дава свобода на пътуване. Има евтини варианти и с нощни автобуси. Оги мисля, че го е правил и писал за пътуването си. Япония е различна, трябва да се види. Перу, например, ни беше по-скъпо от Япония.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 10 часа, Captain45 каза:

Моята програма в Япония беше подобна на твоята, но малко по-къса 11 дена. Първите нощувки в Токио и един от дните до Нико. След това останалите нощувки в Киото и от там Нара, Осака и самото Киото. Последната нощувка беше отново в Токио, защото от там се връщах. Фуджи го направих на връщане от Киото към Токио. Това мога да ти препоръчам да промениш в програмата. Фуджи да го видиш на път към Токио, за да не се връщаш от Токио. Има много удобни връзки с влак и накрая автобус до Фуджи.

Благодаря за съвета, ще поразгледам и този вариант. 🙂 

Относно спането - със сигурност не е по-скъпо от Италия примерно - има тонове опции в букинг на съвсем прилични цени и то на много удобни места из Токио примерно. 

И мен ме предупреждаваха доста хора, че е много скъпа страна, но от това което проверих, ако човек не се храни в ресторант 2 пъти на ден и не пазарува нон-стоп би трябвало да не е по-различно от Западна Европа, както каза @lesy

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 20 часа, Kosta Grudov каза:

Ден 8 - или отново Осака, ако не е стигнал един ден или Окаяма/Нагоя, или най-вероятно още един пълен ден в Киото. 

Нещо конкретно искаш да видиш в Нагоя? Ако е така - добре, иначе може и да се прескочи.

преди 15 минути , Kosta Grudov каза:

И мен ме предупреждаваха доста хора, че е много скъпа страна, но от това което проверих, ако човек не се храни в ресторант 2 пъти на ден и не пазарува нон-стоп би трябвало да не е по-различно от Западна Европа, както каза @lesy

За мен Япония е на едно ниво с Франция като цени, което е относително скъпо в моята класация. Но като гледам цените тук може и да ги минем скоро ...

Прецени какво точно искаш да видиш по места и така прави точен план. 3 дни за Токио  трябва да са ОК. Ясно, че не може да се посетят всички храмове и паркове. Избери няколко и ги нагласи по дните.

Половин ден за Йокохама е ОК. Но то си е почти Токио, може да се комбинира в някой от дните.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , jorocontrola каза:

Нещо конкретно искаш да видиш в Нагоя? Ако е така - добре, иначе може и да се прескочи.

За мен Япония е на едно ниво с Франция като цени, което е относително скъпо в моята класация. Но като гледам цените тук може и да ги минем скоро ...

Прецени какво точно искаш да видиш по места и така прави точен план. 3 дни за Токио  трябва да са ОК. Ясно, че не може да се посетят всички храмове и паркове. Избери няколко и ги нагласи по дните.

Половин ден за Йокохама е ОК. Но то си е почти Токио, може да се комбинира в някой от дните.

Благодаря! 🙂 Нагоя/Окаяма/Химеджи са в случай, че се наситя на Киото/Осака достатъчно, но с оглед ограниченото време по-скоро ще се пропуснат и трите, да, благодаря 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Дори и да се храниш в ресторант, не мисля че е толкова по-скъпо, отколкото дори сега в България. Дори за мен сушито беше в пъти по-евтино и вкусно от тук. За мен JR pass е задължителен за Япония плюс пас за метро в Токио. Паса ти дава неограничена свобода. За Фуджи, ако не се катери, препоръчвам да се отиде до Чурейто Пагода. Гледката е неописуема. Аз ходих от Йокохама и беше някъде около 3 часа и малко на посока, но пък страшно много си заслужава. Нагоя също може да се направи от Киото за ден. Със шинкансена пътят е 1 час, който минава неусетно. Аз бях за почти три седмици и накрая честно казано ми беше писнало от многото храмове, които са навсякъде и просто предпочитах да се наслаждавам на всичко останало, отколкото да посетя следващият храм.

Но като цяло Япония е изцяло различна страна като светоусещане и манталитет и всеки лев в повече не е излишен. Има много за гледане и времето никога няма да е достатъчно.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Това колко е скъпо е от старите легенди, може би преди 15 години и повече е било така.

Цените на храни - кръчми и спане са като в южна Европа максимум, а те у нас се изравниха с тези от южна Европа.

Какво се получава за парите изобщо няма да коментирам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Plamsi каза:

Дори и да се храниш в ресторант, не мисля че е толкова по-скъпо, отколкото дори сега в България. Дори за мен сушито беше в пъти по-евтино и вкусно от тук. За мен JR pass е задължителен за Япония плюс пас за метро в Токио. Паса ти дава неограничена свобода. За Фуджи, ако не се катери, препоръчвам да се отиде до Чурейто Пагода. Гледката е неописуема. Аз ходих от Йокохама и беше някъде около 3 часа и малко на посока, но пък страшно много си заслужава. Нагоя също може да се направи от Киото за ден. Със шинкансена пътят е 1 час, който минава неусетно. Аз бях за почти три седмици и накрая честно казано ми беше писнало от многото храмове, които са навсякъде и просто предпочитах да се наслаждавам на всичко останало, отколкото да посетя следващият храм.

Но като цяло Япония е изцяло различна страна като светоусещане и манталитет и всеки лев в повече не е излишен. Има много за гледане и времето никога няма да е достатъчно.

Благодаря! 

JR Pass ще се вземе за 14 дни задължително, че поне в 10 от тях има пътуване включено. 🙂 Чудех се дали кръглата линия, която включва JR-a ще бъде окей и за разглеждане на Токио + много ходене пеша естествено за дните, в които ще съм там.. но в краен случай ще се купи и пас за метрото, ако е по-удобно просто 🙂

Чурейто Пагода е страхотна идея, изглежда величествено, особено по време на сакурата, така че определено ще помисля да го включa като дей трип. 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 34 минути , Kosta Grudov каза:

Благодаря! 

JR Pass ще се вземе за 14 дни задължително, че поне в 10 от тях има пътуване включено. 🙂 Чудех се дали кръглата линия, която включва JR-a ще бъде окей и за разглеждане на Токио 

Да. Първият път ползвах тази линия и вършеше работа за основните забележителности.

Препоръчвам да си вземете поне тридневна карта за метрото за отдалечените от ринга. Не е скъпа. За Одайба си има отделна карта. Вземете си за 1 ден. Също не е скъпа.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Тъй като "скъпо" и "евтино" са относителни и субективни понятия, тези от вас които са ходили в Япония, какъв бюджет (нощувки, храна, транспорт, атракции) считате за удачен - например нещо в порядъка на 300-400 лв. на ден за двама души достатъчно ли ще е? 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, Kosta Grudov каза:

Благодаря! 

JR Pass ще се вземе за 14 дни задължително, че поне в 10 от тях има пътуване включено. 🙂 Чудех се дали кръглата линия, която включва JR-a ще бъде окей и за разглеждане на Токио + много ходене пеша естествено за дните, в които ще съм там.. но в краен случай ще се купи и пас за метрото, ако е по-удобно просто 🙂

Чурейто Пагода е страхотна идея, изглежда величествено, особено по време на сакурата, така че определено ще помисля да го включa като дей трип. 🙂

Аз бях с 14 дневен пас плюс тридневна карта за метрото. Пасът за метрото не беше скъп, а аз дори бях по време на Golden week. Тъй като в Япония разстоянията не са малки със сигурност би било голямо удобство, а и се пести време, ако програмата е сгъстена.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

За транспорта се ползва JRpass, който преди 6 години струваше около 230 евро по спомен за една седмица + карта за метрото в Токио нямам спомен каква й беше цената. Нощувките сега ги проверих са били първите в Токио по 25 евро, вторите в Киото по 33 евро и отново в Токио по 33 евро. Храната по спомени не беше никак скъпа. Опитах от всичко по много. В Осака го ударих и на кулинарен туризъм. Най-хубавото суши което съм ял беше на пазара Цукиджи, който вече е преместен и не знам дали са преместени ресторантите които бяха там. Има много вкусна и евтина улична храна. Има всякакъв вид заведения за хранене. Имаше едно ресторантче в Токио което предлагаше предимно рамен. Беше много вкусен и по спомен някъде между 500 и 600 йени,  което май се равняваше на около 5-6 евро. Това са цени  от май месец 2016 г.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, tougherty каза:

Тъй като "скъпо" и "евтино" са относителни и субективни понятия, тези от вас които са ходили в Япония, какъв бюджет (нощувки, храна, транспорт, атракции) считате за удачен - например нещо в порядъка на 300-400 лв. на ден за двама души достатъчно ли ще е? 

Включвам @samuraika като експерт по Япония и запозната със сегашните цени. 

Връзка към коментар
преди 8 часа, Kosta Grudov каза:

Чудех се дали кръглата линия, която включва JR-a ще бъде окей и за разглеждане на Токио

И да не е - едно билетче за метрото не е кой знае колко пари. Не знам дали в тази линия може да се преживее "набутване" 😄 Няма да я забравя моята приятелка - ние сме в метрото, час пик, страхотна блъсканица. Успяваме да се качим във влакчето, но има още хора навън и моята приятелка като започва да се хили и да пищи - идва, идва. И ние - кой идва, бре жена? И тя - идва този с белите ръкавици 😄 Набутвача идва 😄  Е няма такъв смях. Така ни набутаха, още ми е смешно 🙂 

tougherty - на нас 2019 г. ни излезе по 2800 лв. на човек - това включва полети с катарските авиолинии, JR паса, метрото в Токио, разни автобуси в Киото и на други места, 10 нощувки - 4 в хотел, 6 в къща в Нара, храна /ние си ядем и то все по заведения, май само 1 или 2 вечери си взехме храна от супера/, входове за забележителности и доста подаръци. Помня първата вечеря ни беше 50 лв. за 4 човека с доста ядене и по 1-2 напитки. Но все пак говорим за не висок клас заведения, да кажем типични техни заведения. 

И като си говорим за цени се сетих за още една смешна случва - прекачваме се в Доха и вече се насочваме към самолета за Токио. И зад мен едни младежи - а и вие ли сте с Н /българска туристическа агенция/. И ние - не, не сме с Н. Сами сме си. Изгледаха ни странно, пожелахме си весело и към самолета. Аз, обаче, нали съм любопитка - влизам да видя каква е тази екскурзия на фирма Н до Япония. И очите ми щяха да изпаднат - 5 800 лв. за екскурзия с 8 нощувки в Япония. Голям смях и по този повод - на тези младежи щеше да им излезе в пъти по-изгодно да дойдат с нас, даже и да ни платят нашата екскурзия, пак щеше да им излезе по-изгодно 🙂

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.