Прескочи до съдържание

Коледа в Колумбия - планиране и въпроси

Lindt

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Emil Chakalov каза:

А Лас Лахас защо?Логистично е доста сложно,а не мисля,че си заслужава толкова.А и района не е от най-привлекателните в Колумбия.

Защото сме 5 човека. Никой не е длъжен да лови петел с нас два дни, ако си мечтае да види друго в това време. След седмица Здравко и Ангел ще се движат в тази посока и следейки преживяването им, може да ни осенят идеи ( не нас, но общността.)

Това, че не сме с общ транспорт позволява събиране и разделяне, когато е нужно, за да цари мир и любов 🙂 

• Харесвам 2
Публикувано:

Може ли да ми вземете няколко пакета ... пудра захар! Не се продава в обикновените магазини, а на по-специални места, защото е от по-особен тип. Занаятчийска, един вид ... Имам човек, ще ви свържа с него. Ернесто се казва ...

• Смея се 9
Публикувано:
На 17.10.2021 г. в 11:17, Lindt каза:

Защото сме 5 човека. Никой не е длъжен да лови петел с нас два дни, ако си мечтае да види друго в това време. След седмица Здравко и Ангел ще се движат в тази посока и следейки преживяването им, може да ни осенят идеи ( не нас, но общността.)

Това, че не сме с общ транспорт позволява събиране и разделяне, когато е нужно, за да цари мир и любов 🙂 

Явно говорим на различни езици,така че спирам.

• Харесвам 1
Публикувано:

Бройката Магеланци по Коледа и Нова година в Колумбия се увеличи с двама 🙂, току що букнах с Търкиш от София.

Още когато направих пътуването през ноември 2018 се зарекох, че отново ще се върна.

Планирането и въпросите започват сега...

large.IMG-fbae7c3f347cdfa37b56c804440ec297-V.jpg.e4f60204208391c1804c96c96a4463cb.jpglarge.IMG-34238817747aa9164f0d08c4794887ab-V.jpg.42a8f2b066ad3a3d41e6138a092d0fea.jpg

• Харесвам 19
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Попаднах на доста подробен гайд в помощ на планиращите няколко дни в Амазонка. Полетите са от Богота до Летисия, 2 часа, цените варират, виждам и 60 лв. Вариантите са няколко:

1/ дневни активности от Летисия или Пуерто Нарино

2/ Няколкодневен тур.

3/ Настаняване в лодж и ползване на техни водачи. Това излиза около 120 евро на човек на ден, зависи от продължителност на престоя и брой хора. Доста интересна възможност, но предполагам, че ние ще я оставим за следващо ходене в района. Пускам го като информация, ако на някой му потрябва.

https://www.tomplanmytrip.com/amazon-jungle-tour-leticia-colombia/

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да споделя набързо нашите все още неулегнали впечатления от Колумбия. Програмата ни беше много интензивна, та се поизцедихме доста.

Стартирахме с Картахена, защото летяхме от Кито и това беше най-далечната ни колумбийска точка.

Два дни в Картахена ни бяха напълно достатъчни, има огромен контраст между стария град и останалата част от града.

Колорит и чистота срещу мръсотия и мизерия.

От Картахена взехме нощен автобус до Меделин, към 7 сутринта бяхме в Меделин. Спахме около Plaza Mayor, районът е чудесен, особено вечер,

когато паркът около реката се изпълни с всякакви артистични хора. Беше напълно безопасно, паркът се охранява, хората си спортуват, разхождат си кучетата,

има и 2-3 заведения. Мисля, че това беше най-приятният район на града. В самия център е доста гадно, отиваш до статуите на Ботеро, евентуално градския музей и оттам нататък няма какво да правиш там. Качихме се до хълма Серо Нотибара. Първо и в самия парк има птици, но като се качите горе дърветата остават под вас и там вече може да снимаш птици колкото искаш, защото се падат под теб.

От Меделин ходихме до Гуатапе, може и да спите там, ама може и спокойно да го направите като дневен трип. Има автобуси през половин час от Меделин.

Ние слязохме на спирката при скалата, изкачихме я и след това ходихме пеша до градчето, сигурно отнема към 20-30 минути, но ние го взехме за над час,

защото по пътя има яко водни площи и много птици, така че има какво да снимате.

От Меделин летяхме до Кали, но там изобщо не сме седяли, а направо си взехме автобус до Попаян. Там всички сгради са варосани в бяло, всъщност е доста приятно градче, но ние нямахме много време да го разглеждаме основно, защото оттам направихме дневен тур до Сан Агустин, който ни изцеди максимално. 135 км се взимат за 6 часа, защото пътят е много лош, няма асфалт. Не знам дали защото толкова дълго се клатихме, докато стигнем, но фигурите не ни впечатлиха чак толкова. Но все пак отчитаме това преживяване като доста запомнящо се, защото такъв път досега не бяхме виждали.

От Попаян се спуснахме с автобус до Пасто. Беше ни много важно да видим катедралата в Лас Лахес. Съвсем непредвидено се озовахме в Лас Лахес в неделя, беше лудница от поклонници, много облечени в специални одежди, което придаваше една празничност и много приятно усещане. Един следобед останахме в Ипиалес, много симпатичен площад, имаше концерт на площада, хората се веселяха, беше чудесно.

В Пасто има повече сладкарници от всеки друг град по света. Тръгваш по улиците и всяко второ заведение е сладкарница със страхотни сладкиши и кремчета, и много уважават ягодите със сметана, има големи кофички ягоди със сметана за някакви смешни пари.

От Пасто летяхме до Богота. Канделария е много приятната част от столицата, където се чувствахме най-уютно. Иначе обикаляхме и извън туристическите граници, но все бяхме нащрек и всъщност нямаше нищо, за което да си струват тези обиколки, освен че хората ни гледаха малко странно какво сме се забили там, където не ни е мястото.

Музеят на Ботеро и въобще целият музеен комплекс са страхотни! Те са с безплатен вход, защото Ботеро е поставил такова условие като е предоставил експонатите. Ние цял следобед прекарахме там.

Като обобщение, никъде не сме се чувствали в опасност, щото нали навсякъде пишат за това. Хващахме много ранни автобуси сутрин (от порядъка 4.30 - 5.30), полетът ни от Меделин до Кали беше пак рано сутринта и в Меделин сме обикаляли в 6 сутринта да вземем автобус до летището в най-клошарския район.

Метрото в Меделин е много удобно. Метро бусът в Богота - също.

Може да се видим да ви дадем картите за метрото в Меделин и за Богота, че няма билетчета, действат с карти.

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Търся си ленивци из Колумбия и попаднах nа силна препоръка за един парк в Картахена - Parque del Centenario. Може и на друг да свърши работа, например @Alexander 

https://aroundtheworldwithher.com/where-to-find-sloths-in-cartagena-colombia/

• Харесвам 8
Публикувано:

В Колумбия има доста интересни екохотели, хижи и мънички природни резервати на много прилични цени. Rio Claro засега оглавява списъка ми с неща, които ме е яд, че пропускаме. Резерватът изглежда наистина чудесно от флората и фауната, през хижата, чак до възможностите за забавления и е удобно разположен по пътя Меделин-Богота. 

https://www.rioclaroreservanatural.com/es/actividades-y-eventos-es/

https://theculturetrip.com/south-america/colombia/articles/11-epic-reasons-why-you-need-to-visit-rio-claro-atleast-once-in-your-lifetime/

• Харесвам 5
Публикувано:

Около Хардин има поне 3 места за наблюдение на птици.

Първото е лесно, малко и в края на града  - Gallito de Roca Preserve. Отиваме следобед, около 16:00, радваме се на смешните петли и се прибираме: 

Второто също е супер, в града, малка градина с птички и растения - Mi Jardin Encantado

Обаче един резерват на 18 км от града направо ме шокира с времето, необходимо да стигнеш - 1 час с кола според гугъл, до 2 според трипадвайзер - Reserva ProAves Loro Orejiamarillo. Вероятно пеша не е много умно и по-бързо, но дали може да си наемем колело в града и да отидем на тези далечни 18 км...?  @DaBo, как се разбира дали е безопасно да се движим междуградско някъде? 

Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

Около Хардин има поне 3 места за наблюдение на птици.

Първото е лесно, малко и в края на града  - Gallito de Roca Preserve. Отиваме следобед, около 16:00, радваме се на смешните петли и се прибираме: 

Второто също е супер, в града, малка градина с птички и растения - Mi Jardin Encantado

Обаче един резерват на 18 км от града направо ме шокира с времето, необходимо да стигнеш - 1 час с кола според гугъл, до 2 според трипадвайзер - Reserva ProAves Loro Orejiamarillo. Вероятно пеша не е много умно и по-бързо, но дали може да си наемем колело в града и да отидем на тези далечни 18 км...?  @DaBo, как се разбира дали е безопасно да се движим междуградско някъде? 

Горещо ти препоръчвам да се откажеш от тази си идея.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 7 минути , DaBo каза:

Горещо ти препоръчвам да се откажеш от тази си идея.

добре, че рядко те питам, че ако така категорично ми кълцаш програмата, ще се затрудня :ok:

• Смея се 2
Публикувано:
преди 14 минути , Lindt каза:

добре, че рядко те питам, че ако така категорично ми кълцаш програмата, ще се затрудня :ok:

О, изобщо не искам да ти кълцам програмата.🤗 Подкрепям те за всяка идея... почти. Просто за това съм твърдо не. Наемете кола с местен шофьор и отидете до този парк. Но сами пеша/с колела - не! Безопасно е по принцип, не искам никого да плаша, но там винаги трябва да имате common sense. Не става въпрос за онази престъпност по времето на Ескобар (страшно е било), но хората са бедни, а ние имаме приказката: Беден човек-жив дявол, та им идват на акъл разни мизерии.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , DaBo каза:

О, изобщо не искам да ти кълцам програмата.🤗 Подкрепям те за всяка идея... почти. Просто за това съм твърдо не. Наемете кола с местен шофьор и отидете до този парк. Но сами пеша/с колела - не! Безопасно е по принцип, не искам никого да плаша, но там винаги трябва да имате common sense. Не става въпрос за онази престъпност по времето на Ескобар (страшно е било), но хората са бедни, а ние имаме приказката: Беден човек-жив дявол, та им идват на акъл разни мизерии.

Ами вие много хубаво го казвате това с наемането, ама аз почти никакви нормални турове не намирам онлайн и трябва да седя на оптимистичен режим, че на място ще си намерим каквото търсим 😄

А спала ли си в хамак, че го предвиждам в Тайрона и Гуахира?

Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

Ами вие много хубаво го казвате това с наемането, ама аз почти никакви нормални турове не намирам онлайн и трябва да седя на оптимистичен режим, че на място ще си намерим каквото търсим 😄

Ще потърся нещо утре за наемане на турове. Проблемът е в езика, просто всичко е на испански.

Тц, в хамак не съм спала. Не веднъж съм казвала, че аз съм турист с коктейл в ръка върху шезлонг под чадър. Палатки, хамаци - тц, не са моето нещо. Но вие задължително го направете. Просто има разни буболечки и гущерчета, та е добре да има някаква мрежа за защита.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 минути , DaBo каза:

Ще потърся нещо утре за наемане на турове. Проблемът е в езика, просто всичко е на испански.

Тц, в хамак не съм спала. Не веднъж съм казвала, че аз съм турист с коктейл в ръка върху шезлонг под чадър. Палатки, хамаци - тц, не са моето нещо. Но вие задължително го направете. Просто има разни буболечки и гущерчета, та е добре да има някаква мрежа за защита.

Поне в Тайрона хамакът си върви с мрежа и одеало. Ще видим. Аз там точно се бях заинтригувала от едни бунгала, но като прочетох, че е джунгла и вътре има хлебарки и бързо преразгледах мнението си за хамака :yes: 

Публикувано:
преди 16 минути , Lindt каза:

Поне в Тайрона хамакът си върви с мрежа и одеало. Ще видим. Аз там точно се бях заинтригувала от едни бунгала, но като прочетох, че е джунгла и вътре има хлебарки и бързо преразгледах мнението си за хамака :yes: 

О, има всякакви щъкащи! Хлебарките са най-малкото… Затова имат мрежи. Ние сме били в един хотел в Тайрона, бяха отделни къщи/кабини, но нещо кой знае какво не сме видели. 

Ние си имахме едно геко на 20-ия етаж в Малайзия. При първата ми среща с него, когато реши да лази по мен, мисля, че ме чуха в съседното кондо. 🤣

И една игуана до шезлонга минв Сейнт Томас… присъстващите станаха свидетели на странни акробатични движения, които сега бих могла да ги изпълня само в присъствието на същия екземпляр. 🤣🤣🤣

• Смея се 7
Публикувано:
преди 3 минути , DaBo каза:

О, има всякакви щъкащи! Хлебарките са най-малкото… Затова имат мрежи. Ние сме били в един хотел в Тайрона, бяха отделни къщи/кабини, но нещо кой знае какво не сме видели. 

Ние си имахме едно геко на 20-ия етаж в Малайзия. При първата ми среща с него, когато реши да лази по мен, мисля, че ме чуха в съседното кондо. 🤣

И една игуана до шезлонга минв Сейнт Томас… присъстващите станаха свидетели на странни акробатични движения, които сега бих могла да ги изпълня само в присъствието на същия екземпляр. 🤣🤣🤣

А геконите в Колумбия пеят ли? Ние в Индонезия и Тайланд си ги слушахме с удоволствие, но в Борнео май бяха неми. Не ни е лазило нито едно геконче, дори най-мъничкото, но определено го предпочитам пред хлебарка. Всъщност май и плъх предпочитам. В Сингапур когато ме полази една най-сериозно се чудех дали да не си ампутирам крайник :mail1:

• Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Хаха! Аз проблем с хлебарки, мишки, плъхове нямам. Ама разни влечуги, леле мале е работата… 

В Колумбия не съм срещала геко, честно! В Богота няма такива неща. Когато сме пътували, винаги сме избирали, да кажем, добри места и не съм се сблъсквала с такива твари. Което изобщо не означава, че няма, де! 

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 минути , DaBo каза:

Хаха! Аз проблем с хлебарки, мишки, плъхове нямам. Ама разни влечуги, леле мале е работата… 

В Колумбия не съм срещала геко, честно! В Богота няма такива неща. Когато сме пътували, винаги сме избирали, да кажем, добри места и не съм се сблъсквала с такива твари. Което изобщо не означава, че няма, де! 

Разби ми сърцето току що. Отивам да търся гекони в Колумбия. Досега бленувах дървесни жаби и няколко вида игуани, но понеже не сме били в Южна Америка, не мога още да науча какви са техните тропици 🙂

Публикувано:

Пак ти казвам, може и да има. Аз не съм много критерий. Но със сигурност в Богота нито геко, нито хлебарка ме е лазила, докато съм лежала на дивана, за разлика от Малайзия... 🤣

Това е държавата с едно от най-голямото био разнообразие в света, та явно от всичко си имат.

Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Не знам за какво са ти турове. Питаш в хотела за кола с шофьор,  който да ви закара, изчака и върне и се пазариш за цената. Така е по целия свят,  винаги се намира някой да ти вземе парите.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 2 минути , slujitel каза:

Не знам за какво са ти турове. Питаш в хотела за кола с шофьор,  който да ви закара, изчака и върне и се пазариш за цената. Така е по целия свят,  винаги се намира някой да ти вземе парите.

Може би си права, да. За птиците ни е по-добре да имаме водач, който познава района, но ако стигнем до резерват, може и на място да се появи гид. 

Публикувано:
преди 1 минута , Lindt каза:

Може би си права, да. За птиците ни е по-добре да имаме водач, който познава района, но ако стигнем до резерват, може и на място да се появи гид. 

Не съм наясно с въпроса за птиците, но съм сигурна,  че на място всичко знаят. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@Dian е добре да избере къде в Меделин ще пием бири 🙂  Пивоварните са много популярни и има голям избор. Пише, че се плаща вход и пробваш 5 вида, а на 30.12 може да отидем в една бирена фабрика да дегустираме https://3cordilleras.com/ :victory:

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.