Прескочи до съдържание

Коледа в Колумбия - планиране и въпроси

Lindt

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 59 минути , Lindt каза:

@Dian е добре да избере къде в Меделин ще пием бири 🙂  Пивоварните са много популярни и има голям избор. Пише, че се плаща вход и пробваш 5 вида, а на 30.12 може да отидем в една бирена фабрика да дегустираме https://3cordilleras.com/ :victory:

Приемам поставената задача. :)

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

@DaBo, гледам из блоговете, че инфлуенсърите ходят в Комуна 13 в Меделин без тур, с обществен транспорт. Може ли и ние да отидем? 

@Здравко Ангел, вие имахте ли време за това? 

Не сме ходили там. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 8.11.2021 г. в 17:04, Lindt каза:

Търся си ленивци из Колумбия и попаднах nа силна препоръка за един парк в Картахена - Parque del Centenario. Може и на друг да свърши работа, например @Alexander 

https://aroundtheworldwithher.com/where-to-find-sloths-in-cartagena-colombia/

Паркът е много готин. Има един ленивец, дето е на сантиметри от теб и се придвижва по клоните. Освен него има и катерици и разни птички. Аз се сетих, че видях ленивец и някъде по пътищата, ама дали беше в Колумбия, не помня.

Из Антиокия, обаче, имаше огромни гущери, даже спирахме на пътя да снимаме един такъв.

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 21 часа, Lindt каза:

@DaBo, гледам из блоговете, че инфлуенсърите ходят в Комуна 13 в Меделин без тур, с обществен транспорт. Може ли и ние да отидем? 

Тук не мога да помогна. Ходила съм преди 7-8 години и колегите на моя мъж дори не ни позволиха да си помислим да сме сами. На мен не ми се видя нещо опасно тогава, ама...

Евентуално да питаш някой магеланец, който е бил по-скоро.

Имали сме интересна ситуация, ама в Аржентина. В Буенос Айрес братовчедката на мъжа ми и семейство ни "изтърваха" за един ден (имаха си някаква служебна работа хората, а ние сме при тях за "скромните" 3 седмици) и ние като народна песен се помъкнахме по картата а дотук, а сега натам и се оказа, че сме минали през тяхната Комуна 13 на път за La Boca, ако не се лъжа как се казваше квартала. Те като разбраха, направо бяха аха и да припаднат. Отнесохме едно яко конско от тях, но честно там и за момент не почувствахме заплаха. А, хем бяхме с цялото фотографско оборудване по нас. Спомням си, че бяхме спрели за вода в едно магазинче и ни питаха откъде сме и ние си казахме, де - ами от България и хората много се зарадваха. Там Стойчков отваря много врати. 🤣

Подобно изживяване имахме и в Хавана напът за някакъв ресторант. На едното чаве му дадохме долар да ни заведе до мястото и проблем не сме имали.

Но аз говоря испански и някакси е много по-лесно за нас.

Публикувано:

Не мисля, че разходката из Комуна 13 без гид представлява някаква опасност. С уговорката, че ходите там където има туристи, а не криввате по малките тихи улички.

Там снимах и с апарат и с мобилен, които си държах в ръцете през цялото време. Вярно бях с гид, но той си говореше с друга двойка, а аз ту изоставах, ту ги изпреварвах, за да снимам графитите. Няма полиция, но е пълно с туристи. Местните или продават нещо или са деца, които танцуват. Помня, че ме бяха предупредили само да не снимам деца, без да им поискам разрешение /много-много не се съобразих с това/ и ако някое дете дойде да ми предложи да ми попее или потанцува срещу пари да не се съгласявам, защото така ги уча да не ходят на училище, а да работят за пари. Обаче не знам как стои въпроса с транспорта до там.

Друг е въпросът, че екскурзията до там, по спомени, не беше особено скъпа, за това което ми предложиха. В цената влизаха обиколка на Меделин /парка и традиционните къщи/, лобното място на Ескобар, преминаване през един квартал, май се казваше Антиокия, за да видим как действа престъпността и Комуна 13. Транспорт, гид, местни тестени изделия, сладолед и напитка също бяха включени. Върти ми се в главата сумата от 15 или 25 долара.

Самият тур наех от хостела, в който бях отседнала, но помня, че за него искаха заявка предварително, защото местата бързо се запълвали.

Препоръчвам сладоледа в Комуна 13 от известната в трип адвайзер сладоледаджийница - някакъв сладолед поръсен с лют червен пипер. Правеха и снимка за спомен, която пускат на сайта си.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Коледната украса в Меделин се планира от 03.12 до 06.01. Надявам се да не я спрат, защото ще можем да й се насладим чак на 29 и 30 вечерта. 

🎄🎁:party:🎉🎄

Намерих си една статия на английски, разбирам, че главната украса ще е един фонтан с диаметър 30 метра, в Parques del Río. Освен него ще украсят главните паркове в 21 района и също целите улици " La Playa Avenue, Ayacucho Tram, North Park, Las Palmas Avenue and Carrera 70" 

https://today.in-24.com/News/552947.html

Този Parques del Río е доста близо до Plaza Mayor, препоръчан и набеден за безопасен район от @Здравко Ангел . Понеже единия ден пристигаме на Южната гара от Хардин, а на другия ден правим дневно посещение на Гуатапе от Северната гара, ми изглежда логистично правилно. С метро ли можем да стигнем до двете гари или с такси е по-бързо. Ние ако сме 5, по-скоро ще ни трябват две таксита и това ме стресира допълнително, особено за 5 км, което веднага ме избива на разходка пеша  :ok:

А до летището с автобус ли е най-бързо? Имаме сутрешен полет, ще трябва да намеря разписание и ориентировъчни часове за движение / доста ме е яд, че не летим от градското летище/. Дали не е по-добре да останеm в Гуатапе и те да ни закарат до летището сутринта, вместо да се връщаме 2 часа до Меделин и после сутринта да се притесняваме от трафика. Летим в 9:08? 

Предимства на оставането: 

- сутринта не бързаме и разглеждаме малко Меделин по светло, иначе нямаме време за това 

- спим в Гуатапе и виждаме залез и изгрев

- не сме в голям хотел, а може да намерим някакво готино настаняване

Недостатъци: 

- сменяме хотели

- пропускаме втори ден за коледни светлини

-вероятно ни трябва такси до летището за 40 км

@Dian и @izida да си помислят. Останалите да дават акъл :smile3:

• Шок 1
Публикувано:

Щом е планирана коледната украса, няма да я спрат. Има инфо и в колумбийската преса. Огромен труд и ресурс е, за да я канселират в последния момент. Освен това там ваксинациите си вървят добре и нещата са се поуспокоили. Не мога да намеря инфо за Богота обаче...

Дори и за 5 км, наемете си такси. Преди имаше Убър, но сега вече не. EasyTaxi и Tappsi Easy (Cabify) са алтернативите, ако нещо не са променили в последната година. Свалете си апп-ове и през тях си поръчвайте.

За другите неща, нека прочета за автобусите.

• Благодаря 1
Публикувано:

Ние пътувахме от северната до южната автогара с метрото. Нищо сложно няма,  местните ни посрещнаха, уредиха с болети и даже ни натъпкаха във влака. Много бяха любезни и имаха голямо желание да ни помогнат. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lindt каза:

Коледната украса в Меделин се планира от 03.12 до 06.01. Надявам се да не я спрат, защото ще можем да й се насладим чак на 29 и 30 вечерта. 

🎄🎁:party:🎉🎄

Намерих си една статия на английски, разбирам, че главната украса ще е един фонтан с диаметър 30 метра, в Parques del Río. Освен него ще украсят главните паркове в 21 района и също целите улици " La Playa Avenue, Ayacucho Tram, North Park, Las Palmas Avenue and Carrera 70" 

https://today.in-24.com/News/552947.html

Този Parques del Río е доста близо до Plaza Mayor, препоръчан и набеден за безопасен район от @Здравко Ангел . Понеже единия ден пристигаме на Южната гара от Хардин, а на другия ден правим дневно посещение на Гуатапе от Северната гара, ми изглежда логистично правилно. С метро ли можем да стигнем до двете гари или с такси е по-бързо. Ние ако сме 5, по-скоро ще ни трябват две таксита и това ме стресира допълнително, особено за 5 км, което веднага ме избива на разходка пеша  :ok:

А до летището с автобус ли е най-бързо? Имаме сутрешен полет, ще трябва да намеря разписание и ориентировъчни часове за движение / доста ме е яд, че не летим от градското летище/. Дали не е по-добре да останеm в Гуатапе и те да ни закарат до летището сутринта, вместо да се връщаме 2 часа до Меделин и после сутринта да се притесняваме от трафика. Летим в 9:08? 

Предимства на оставането: 

- сутринта не бързаме и разглеждаме малко Меделин по светло, иначе нямаме време за това 

- спим в Гуатапе и виждаме залез и изгрев

- не сме в голям хотел, а може да намерим някакво готино настаняване

Недостатъци: 

- сменяме хотели

- пропускаме втори ден за коледни светлини

-вероятно ни трябва такси до летището за 40 км

@Dian и @izida да си помислят. Останалите да дават акъл :smile3:

Между гарите може да си ползвате метрото, много е удобно.

До летището ние ползвахме автобуса, който спира зад хотел "Нутибара". Хотелът е в самия център, при статуите на Ботеро. Нашият полет беше в 10 часа.

Метрото тръгва в 5.00 сутринта. Ние взехме метро от Exposiciones към 6.00 до Parque Berrio, където е хотел "Нутибара", отне ни 10 минути.

Автобусът за летището тръгва като се напълни, ние чакахме към 15 минути. Пътят до летището е около 45 минути, обаче попаднахме на някакъв ремонт

и задръстване точно преди летището, та откарахме над час.

Май по-добре да не рискувате с нощувка в Гуатапе преди полета, щото все пак си е път.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Колумбия, вече не е червена за нас, добра новина. Дано си седи така, макар, че много често някои страни извън Европа остават "забравени" от министъра ни с месеци като червени.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Колумбия, вече не е червена за нас, добра новина. Дано си седи така, макар, че много често някои страни извън Европа остават "забравени" от министъра ни с месеци като червени.

Това не е лошо, макар че се надявам транзитът през Турция сам по себе си да е извън червеното. 

@Alexander, ти за колко си купи билетите Картахена- Богота? Ние явно хващаме дълъг уикенд и празник и както ми свидеха вчера 60 евро, така днес са по 90 на 10.01. Та май сериозно ще ни объркат движенията по Карибите. Или ще чакам чернопетъчно чудо, не съм сигурна кой е правилния ход. 

@neuromancer, ти имаш ли наблюдения Latam и Avianca да го зачитат този ден на промоции? 

Публикувано:
преди 8 минути , Lindt каза:

Това не е лошо, макар че се надявам транзитът през Турция сам по себе си да е извън червеното. 

@Alexander, ти за колко си купи билетите Картахена- Богота? Ние явно хващаме дълъг уикенд и празник и както ми свидеха вчера 60 евро, така днес са по 90 на 10.01. Та май сериозно ще ни объркат движенията по Карибите. Или ще чакам чернопетъчно чудо, не съм сигурна кой е правилния ход. 

@neuromancer, ти имаш ли наблюдения Latam и Avianca да го зачитат този ден на промоции? 

@Lindt - 10.01.2022 е el día de los Reyes Magos и има дълъг уикенд. Цените само ще се качват, особено за тази дестинация.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , Lindt каза:

обикновено правят промоции, но не очаквай да ти свършат работа в конкретния случай...

доколкото имам наблюдения винаги изключват периода около Коледа, Нова Година и лятната ваканция...

може да уцелиш нещо индиректно, примерно бонус за покупка на мили и после да купиш билета с мили за по-евтино, отколкото с пари, но това иска повече опит и късмет, защото цените в мили също се вдигат по празниците

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

@Lindt - 10.01.2022 е el día de los Reyes Magos и има дълъг уикенд. Цените само ще се качват, особено за тази дестинация.

И аз така си мисля, но чак днес проверих за причината иначе по-рано щях да см приключила с покупките 🙂 . От Санта Марта обаче е 25 евро и колкото и да не ми харесва, за 60 евро разлика май ще  се прежалим да летим от там и да пътуваме Картахена - Санта Марта.

Публикувано:
преди 29 минути , Lindt каза:

За 31.12.21 по 34 евро на човек с ръчен стандартен куфар, тарифа S-втората тарифа с Avianca

el día de los Reyes Magos или  тогава всичко става скъпо. Това е като Коледа и нова година у нас.

• Благодаря 1
Публикувано:
В момента, DaBo каза:

Не че 60 евро са малко пари, ама и пътуването с автобус е някъде 4-5 часа м/у Санта Марта и Картахена.

Знам, да, и не е безплатно, освен че не е никакво удоволствие :yes:. Така че лично аз усещам, че ще жертваме няколко часа по тъмно и ще попътуваме. 

• Харесвам 1
Публикувано:

@DaBo

помня, че обичаш Картахена. Обаче ако летиш до Санта Марта и излиташ пак от Санта Марта, заслужава ли си според теб да ходим сухопътно двупосочно до Картахена?

Публикувано:
преди 9 минути , Lindt каза:

@DaBo

помня, че обичаш Картахена. Обаче ако летиш до Санта Марта и излиташ пак от Санта Марта, заслужава ли си според теб да ходим сухопътно двупосочно до Картахена?

Не! Честно, колкото по-малко време по пътищата, толкова по-добре.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 31 минути , DaBo каза:

Не! Честно, колкото по-малко време по пътищата, толкова по-добре.

Благодаря 🙂 И аз така мисля, но съм по-скоро малцинство. 

Аз все пак си мисля, че нагласят нещо в момента с цените. Не може от вчера насам да сменят през 10 минути цените на всичко. Аз така изобщо не мога да взема решение. Сега в момента и Картахена, и Баранкиля, и Санта Марта са в един порядък, започват от 60-80 евро. 

Публикувано:

Това са типичните им ваканционни дестинации. Освен Коледа, НГ и Reyes Magos, половината им училища имат ваканция, освен ако сега не са дистанционно.

Моето очакване е цените да не падат. Дано да греша, де!

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 минута , DaBo каза:

Това са типичните им ваканционни дестинации. Освен Коледа, НГ и Reyes Magos, половината им училища имат ваканция, освен ако сега не са дистанционно.

Моето очакване е цените да не падат. Дано да греша, де!

Аз въобще нямам очаквания, просто исках да си стоят мирно половин час, за да решим какво правим и ги купим 🙃  Ама ако така ще се държат за Карибите, ние може да отидем до Амазонка.... 

Публикувано:

По наше време Летисия и Амазонка бяха по-скъпи от Карибското крайбрежие. Имаше много хубави пакети-круизи по реката от 3, 5, 7 и т.н. дни. Ми те излизаха колкото същия пакет на Галапагос.

Последно как се очертава програмата?

• Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, като подготвях Перу и купувах вътрешни самолетни билети в Перу и Боливия и между тях имаше чувствителна разлика в цените на билетите в зависимост от коя версия на сайта на съответната авиокомпания се купува - американси, перуанска, боливийска, ... Предполагам, че и за другите южноамерикански държави е така.

Ама, това сигурно го знаеш.

Тагвам @stanislavpp. Той е бог на тия тънкости.

• Благодаря 1
Публикувано:
Преди 1 час, ven62 каза:

@Lindt, като подготвях Перу и купувах вътрешни самолетни билети в Перу и Боливия и между тях имаше чувствителна разлика в цените на билетите в зависимост от коя версия на сайта на съответната авиокомпания се купува - американси, перуанска, боливийска, ... Предполагам, че и за другите южноамерикански държави е така.

Ама, това сигурно го знаеш.

Тагвам @stanislavpp. Той е бог на тия тънкости.

Да, има разлика, благодаря. Той и Станислав ми обърна внимание за всеки случай. Но ние понеже спокойно си размишлявахме за прибирането, че е след празниците, въобще не сме видели, че е на края на дълъг укенд и мотаенето ще си го платим... Позачудих се  чак като тръгнах да търся настаняване в Картахена и всичко изглеждаше много заето  :smile3:

Но с тези цени на полетите от Кариби до Богота май имаме оправдание да се върнем в меделинския район за финал на пътуването. Аз и без друго само хленча, че не ми стига времето за там. 

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.