Argentique Публикувано: 6 май Публикувано: 6 май преди 22 часа, Lindt каза: някои интересни места с гледки, заведения, или каквото се сетят извън стандартните топ 5 забележителности? За един ден няма какво да го мислят – да карат по стандартните пет-десет, гледките са на западния бряг (от високо и ниско), от мост също може гледка да се докара, бих ползвала и корабче по Дунав, ако може по към залез. Бях на бар Szimpla Kert, който е един от топ руин баровете с шантав дизайн и хубава наливна бира. За храна – според мен лангошите са ужасни (мазна мекица с мазен (сметана, кашкавал и т.н.) пълнеж отгоре. От последния ми опит за 2,5 дни преди две години само в един ресторант не приемаха карти, затова и не седнах там. 4 1
Фил Публикувано: 6 май Публикувано: 6 май преди 26 минути , Argentique каза: За храна – класиката аз Унгария си е гулаш, по принцип ... имат и един специалитет - "Добрата жена" - едно време (да се разбира преди дооооста време ) в унгарсикя ресторант на Раковски срещу ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) ходехме да ядем този специалитет, приготвен от унгарски готвач, а двама музиканти свиреха чардаш "на ухо". За пиене -Токайско вино, за който обича полусухи и десертни вина (въпреки че може би има и сухо Токайско, ама не съм сигурен) Имат и едно популярно унгарско вино "Egri Bikavеr" - "Бича кръв", но според мен не е нещо кой знае какво. 7 1
Argentique Публикувано: 6 май Публикувано: 6 май преди 10 минути , Фил каза: (въпреки че може би има и сухо Токайско, ама не съм сигурен) Има сухо. По случайност попаднах в един винен бар Tokaji Borozó, излязъл от 70-те и със сходни служители. Малко английски не говореха, но се разбрахме. Там дават и по 100 грама вино, което е идеално, за да пробваш различни. (2х100 плюс сода бяха към 4 лв и стотинки през юни 2024 г.) 8
Дани Магелани Публикувано: 6 май Публикувано: 6 май преди 30 минути , Фил каза: класиката аз Унгария си е гулаш, по принцип ... имат и един специалитет - "Добрата жена" - едно време (да се разбира преди дооооста време ) в унгарсикя ресторант на Раковски срещу ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) ходехме да ядем този специалитет, приготвен от унгарски готвач, а двама музиканти свиреха чардаш "на ухо". За пиене -Токайско вино, за който обича полусухи и десертни вина (въпреки че може би има и сухо Токайско, ама не съм сигурен) Имат и едно популярно унгарско вино "Egri Bikavеr" - "Бича кръв", но според мен не е нещо кой знае какво. Имат и великолепно токайско газирано вино ("шампанско"). 4
Kosta Grudov Публикувано: 7 май Публикувано: 7 май На 2.05.2026 г. в 19:50, Asya Assenova каза: И дъщеря ми се опита до дари кръв наскоро заради отпуска, но бяхме ходили в Панама наскоро и не й разрешиха, било рискова зона и то Панама сити. Извинявам се за офф-топика, но да добавя по темата, понеже и на мен ми се е случвало. 2023-та бяхме ходили в Доминикана февруари и когато октомври отидох да даря кръв ме спряха с въпроса какви държави съм посещавал последната година. Имало е тогава внесен някакъв вирус от определена държава и питаха всички, които искат да дарят кръв къде са били последната година извън България, а Доминикана попадаше в рисковите зони. Разликата е, че ми казаха да отида във вирусологията да си направя конкретен кръвен тест, който да покаже, че не съм носител, след което безпроблемно дарих. Идеята ми е, че не би трябвало да отказват директно, а да дадат възможността да се докаже, че кръвта е годна за даряване. 5
Asya Assenova Публикувано: 7 май Публикувано: 7 май преди 25 минути , Kosta Grudov каза: Извинявам се за офф-топика, но да добавя по темата, понеже и на мен ми се е случвало. 2023-та бяхме ходили в Доминикана февруари и когато октомври отидох да даря кръв ме спряха с въпроса какви държави съм посещавал последната година. Имало е тогава внесен някакъв вирус от определена държава и питаха всички, които искат да дарят кръв къде са били последната година извън България, а Доминикана попадаше в рисковите зони. Разликата е, че ми казаха да отида във вирусологията да си направя конкретен кръвен тест, който да покаже, че не съм носител, след което безпроблемно дарих. Идеята ми е, че не би трябвало да отказват директно, а да дадат възможността да се докаже, че кръвта е годна за даряване. Дирекно са й отказали, акцията за даряване на кръв е била в офиса, където работи. Имало въпросник за попълване и единият въпрос е бил за посетените държави през последните месеци, не помня точно колко. Бяхме посетили в периода Куба, Мексико, Колумбия, Ел Салвадор и Панама от страните извън Европаи ми стана странно, че точно и само Панама сити е бил в черния списък. 1
Kosta Grudov Публикувано: 7 май Публикувано: 7 май преди 5 минути , Asya Assenova каза: Дирекно са й отказали, акцията за даряване на кръв е била в офиса, където работи. Имало въпросник за попълване и единият въпрос е бил за посетените държави през последните месеци, не помня точно колко. Бяхме посетили в периода Куба, Мексико, Колумбия, Ел Салвадор и Панама от страните извън Европаи ми стана странно, че точно и само Панама сити е бил в черния списък. Ясно, най-вероятно хората, които правят акциите на взимане на кръв по офисите са така инструктирани, на място в дарителските центрове е друго положението. 5
Argentique Публикувано: 7 май Публикувано: 7 май За любителите на жегата днес има промо за Шарм за юли - двупосочен от няма и 54€. 15
Alexander Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май Преди два дни бяхме до Белгия Шарлоа, без преспиване. Преди години така видях Брюж. Първоначално щях да ходя до Монс, защото нямаше много време. Бях взел кола от Getaround. Понеже Раян ми смениха полета няколко дни по-рано и се увеличи и престоя с над един час, точно последния ден преди полета смених плана. Реших да идем до Гент, хем не бях ходил. Имаше възможност да сменя и часовете за връщане колата и километрите, че нямаше да стигнат. Колата беше на 7-9мин пеш от терминала, до гробището. Всичко беше автоматично, все едно се взима Спарк. Разгледахме Гент, имахме чисто в града точно 5 часа. Страхотен граф е, ама това си го знаех. Даже напазарих френски сиренца, Бри, камемберт и други на 1/3 от българите цени.. На летището не правят проблеми за тях. Вчера купих нови билети до Шарлоа за юни, този път със съботна нощувка. С прайма дадох по 6€ на посока с Уиз и 20€ на посока с Раян или 26€ общо на човек. Резервирах и кола с Getaround Този път ще ходим до Лил Франция, 100км в посока е. 20
horus92 Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май Има ли нещо специфично юли месец в Белгия, че цените са такива тесли? Или просто е лято и хората се прибират в България. Юни има страхотни попадения, но юли.... Около рождения си ден, си организирах едно пътуване в Бенелюкс и за нещастие връщането ми се пада, когато е най скъпо 😄 Даже се зачудих дали да не отида до Париж, да ям един кроасан и да се прибера по евтино. 1
jorocontrola Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 8 минути , horus92 каза: Има ли нещо специфично юли месец в Белгия, че цените са такива тесли? Всички гастърбайтерски дестинации са така (+ Германия, Англия). Високи цени началото на лятото в посока насам като си идва народа и съответно пак високи цени в края на лятото като тръгне стадото обратно. Аз поне съм забелязал тази тенденция от години... 😞 4
Alexander Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май В сряда и двата полета бяха на 99,9% бях на аварийните. Това е отдавна и почти навсякъде.
Blago Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май Юли месец от Бенелюкс към София са винаги ужасни цените. Няколко години подред взимам връщането за ~ 150€ и то с много дебнене и следене. 3
ven62 Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май Преди 1 час, Blago каза: Юли месец от Бенелюкс към София са винаги ужасни цените. Няколко години подред взимам връщането за ~ 150€ и то с много дебнене и следене. Тогава им почва лятната ваканция и всички хукват, вкл. и холандците. 6
Фил Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 4 часа, Alexander каза: Този път ще ходим до Лил Франция Лил освен другото е добра кулинарна дестинация, ще ти хареса! 6
ven62 Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 7 минути , Фил каза: Лил освен другото е добра кулинарна дестинация, ще ти хареса! Ама да си носи и новозеландския тиган. 10 1
Alexander Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 2 минути , ven62 каза: Ама да си носи и новозеландския тиган. Объркал си. японски тиган, стигал до НЗ 2 3 9
zon Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май Лятото цените от Белгия за по света са винаги в небесата. В посока от София за Белгия е по евтино, но пак зависи от датите. Родителите ми идват всяко лято да гледат котарака ми. Около средата на юли до средата на август и билетите са приемливи. Компаниите за които отговаря мъжа ми затварят в този период, защото са доставчици основно, но и не само за строителния сектор, а те имат колективни ваканции/отпуски в Белгия в този период, също и по Коледа и Нова година. В Полша компаниите също са по това време в отпуск. Цените на билетите са n-торни, а бизнес n². По време на официалните празници/дългите уикенди същата работа. Затова се налага да планирам отдалече и пак цените не са ниски, а и той за дългите полети иска бизнес или минимум премиум. Аз съм флекс и нямам времево ограничение, мога да буквам по различно време, само трябва да внимавам да имам резервно време и да не заседна някъде ако ми отменят полет, и не успея да се прибера на време за друг полет. 4
jorocontrola Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 44 минути , zon каза: В посока от София за Белгия е по евтино, но пак зависи от датите. Родителите ми идват всяко лято да гледат котарака ми. Около средата на юли до средата на август и билетите са приемливи. Ами цените са ниски, защото това е противоположно на основният пътникопоток. Началото на лятото се изнасят от Европата и към края се връщат... И нещо по темата - може да се отскочи за ден до Базел на приемливи цени дори и през юли: Има и доста опции за юни. Всеки може да си погледне, дали е ОК с датите 😉 9
zon Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 1 минута , jorocontrola каза: Ами цените са ниски, защото това е противоположно на основният пътникопоток. Началото на лятото се изнасят от Европата и към края се връщат... Да и не само. Ако купуваш двупосочен билет от София за Шарлероа е на по ниска цена отколкото обратното, т.е. от Шарлероа за София. Това е от години. Преди често пътувах от Шарлероа. Сега мисля да започна и от там да пътувам за София, не само от Завантем. Дъщеря ми иска да ме вижда по често :)) 2
jorocontrola Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 13 минути , zon каза: Да и не само. Ако купуваш двупосочен билет от София за Шарлероа е на по ниска цена отколкото обратното, т.е. от Шарлероа за София. Това е от години. Преди често пътувах от Шарлероа. Сега мисля да започна и от там да пътувам за София, не само от Завантем. Дъщеря ми иска да ме вижда по често :)) Ако ползваш нормална авиокомпания е така, но тази тема е основно за лоу-кост опции. Ако плащаме скъпи билети и отиваме за една нощувка, просто няма да излезе сметката. Иначе при лоукоста тенденциите са ясни. Юли се почва с евтини цени към Европа: И краят на август е точно обратното: За това и трудно може да се нагласи забежка с приемливи цени. И при Раян е същото 😞 Предполагам от основното летище на Брюксел говорим за съвсем други цени, така че няма лошо да се гледа и Шарлероа, дори и да е малко по-неудобно. Мен ми допада като летище, особено с няколкото вида Лефе във ВИП салончето им 🙂 3
Nayden Bondzhev Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май Понеже @Argentique написа, че въпросите тук пестят пари, да попитам: Какво се прави в Елзас освен обикалянето на френско-немските села по път за Страсбург и пиенето на промишлени количества бяло вино?
ven62 Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 43 минути , Nayden Bondzhev каза: Понеже @Argentique написа, че въпросите тук пестят пари, да попитам: Какво се прави в Елзас освен обикалянето на френско-немските села по път за Страсбург и пиенето на промишлени количества бяло вино? Ти, докато питаш, аз взех билети. На мен даже и виното не ми е нужно, но ще изчакам отговора на @Argentique. 1 1 10
ДиянаВ Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 43 минути , Nayden Bondzhev каза: Понеже @Argentique написа, че въпросите тук пестят пари, да попитам: Какво се прави в Елзас освен обикалянето на френско-немските села по път за Страсбург и пиенето на промишлени количества бяло вино? Около Колмар също има популярни селца, които не са по път за Страсбург - Eguisheim, Turckheim. Лятно време има и туристически бус между селата с дневен билет за спиране в тях. Може и колело да се наеме, за който обича да върти педали. Ето една тема от зората на моето участие в магеланци 😉, има споделени преживявания и от други. Напиши в лупата за търсене Елзас с филтър само в заглавията и ще излязат резултати с подходящи теми за въпросите ти🙂 4 1 2
Argentique Публикувано: 8 май Публикувано: 8 май преди 5 минути , ven62 каза: но ще изчакам отговора на @Argentique. Тя не е била още в Елзас. Просто каза да се задават въпроси, преди да се купуват билети за няколкостотин евро за уикенд. Пък все някой ще отговори - както и стана. 5
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега