Прескочи до съдържание

Уикенд забежки със самолет

Препоръчани мнения

Публикувано:

🇨🇭 Базел за 24 часа – любов от пръв поглед към Швейцария

В събота с леко закъснение излетяхме от София с Wizz Air. Полетът беше сравнително кратък (02:20 ч.), а последните минути преди кацането се превърнаха в истинско шоу. Докато самолетът се снижаваше към Базел, под нас се разкриха безупречно подредени градчета, зелени поляни и величествените швейцарски пейзажи. Още тогава с @la vie de iren и @zasheva си казахме: „Тук определено ще се върнем отново, но този път за повече.“

B07485DA-14F9-4FA2-8ED1-7F6D2DA67287.png.604fcd785004d18f420584a173b76659.pngIMG_3278.jpeg.291313d91870435f31fcbb635728763c.jpeg

В 15:05 местно време кацнахме в Базел и бяхме посрещнати от прекрасно слънчево и топло време. Ако летите до Базел за първи път, обърнете внимание на изхода на летището – то е едно от малкото в света, които обслужват едновременно Швейцария и Франция. Ако излезете през грешния изход, буквално можете да се окажете в друга държава и връщане назад няма.

Следвайки табелите за автобусите, се качихме на автобус №50, който за около 15 минути ни отведе до централната гара. Оттам с трамвай стигнахме до нашия хотел Bloom Boutique. При настаняването получихме Basel Card - страхотен бонус, който осигурява безплатен градски транспорт и отстъпки за множество музеи и атракции.

Без много губене на време се отправихме към първата ни спирка - Three Countries Corner. Това е мястото, където се срещат границите на Швейцария, Франция и Германия. Монументът сам по себе си не е нещо грандиозно, но усещането да стоиш на място, откъдето виждаш три държави едновременно, е доста интересно. Имайте предвид, че след слизането от трамвая има около 15 минути ходене до самия паметник. Приятна разходка, но не бих отделил повече от час за нея.

IMG_3303.jpeg.9bf41703c797ee9407fb3a21d2b1208e.jpeg

След това дойде ред на една от любимите части на всяко пътуване - храната. Първоначално се насочихме към Schafeck - ресторант, който според местните е истинско бижу. За съжаление нямаше свободни места, което само потвърди колко е популярен. Ако искате да го посетите, задължително резервирайте предварително.

План Б се оказа истинско попадение - Löwenzorn. Това е един от най-старите ресторанти в Базел, разположен в историческа сграда от XV век. Настаниха ни в уютната градина и започна швейцарското кулинарно приключение. Разбира се, нямаше как да пропуснем фондюто – ястие, което първоначално е било измислено от швейцарските овчари като начин да използват стария хляб и сиренето си през зимата. Опитахме още дробчета и виенски шницел. Всичко беше изключително вкусно, обслужването беше прекрасно, а атмосферата – точно такава, каквато си представяш за една спокойна швейцарска вечер. Цените бяха типично швейцарски – между 30 и 50 CHF за основно ястие - но определено си заслужаваха.

IMG_3327.jpeg.8619998eb3c34a61529a745b875475a3.jpeg

2C03B442-1AA0-4334-8B3F-9DEFAA13A3D7.jpeg.f2ab656ba1fff410b1e56aaec0d73874.jpeg

След вечерята продължихме към стария град. Разходихме се покрай красивите средновековни улички и достигнахме панорамната тераса Basler Pfalz. Ако трябва да избера едно място, което задължително трябва да посетите в Базел, това е то. Оттук се открива невероятна гледка към река Рейн и червените покриви на стария град. Уцелихме и залеза, който обагри небето в златисто и розово. Един от онези моменти, в които просто спираш за няколко минути и се наслаждаваш на гледката.

IMG_3307.jpeg.6092189b2c3af755cfa7679e8a5ce90e.jpeg

IMG_3351.jpeg.bc663fe3209500ed353b81a92521189a.jpegIMG_3413.jpeg.f41b62a5d0672c19cf426e4318c88f76.jpegIMG_3338.jpeg.0c35b85cc164350fbe6dd957437261dc.jpegIMG_3384.jpeg.88f9fd4563bc2dcf13065f590a49d731.jpeg

По-късно се разходихме покрай Рейн. Интересен факт е, че местните използват реката почти като градски плаж през лятото. Навсякъде има хора, които плуват, почиват по брега или просто се наслаждават на вечерта.

IMG_3416.jpeg.902332c95531d15d2be8f495224e8006.jpegIMG_3420.jpeg.f4bfcfe9831fbfa42f470937de37a410.jpegIMG_3429.jpeg.4890264641cdf20a4aad96184e2b2f58.jpeg

На следващата сутрин се насладихме на отличната закуска в хотела - разнообразна, свежа и много вкусна.

IMG_3437.jpeg.012137b584ffcdec690045ef69dea1fe.jpeg

След това оставихме раниците и продължихме с опознаването на града.

Първата ни спирка беше Spalentor - най-впечатляващата и най-добре запазена средновековна градска порта в Швейцария. Построена е през XIV век и някога е била част от масивните укрепления на града. Изглежда сякаш е извадена директно от приказка.

IMG_3487.jpeg.5c468768089d48e3dca5f5c734aa436d.jpeg
IMG_3439.jpeg.2a65f14fba35ed929ef3a6fd7af85ab3.jpeg

След това посетихме фонтана Tinguely - една от емблемите на Базел. Създаден е от швейцарския артист Жан Тингели и представлява серия от движещи се механични фигури, които постоянно пръскат вода. Забавно, нестандартно и много различно от обикновените градски фонтани.

IMG_3498.jpeg.7d95b7d746fcb1829ddbb555e0bf8e8b.jpeg

Продължихме към църквата Saint Paul.

IMG_3505.jpeg.11b185943d326be3fa9d026481cdf3b0.jpegIMG_3519.jpeg.c78b0c42c6d9d05bbdc509aca83d65f8.jpeg

А след това отново се озовахме край Рейн. Този път реката беше още по-оживена - десетки хора плуваха по течението и се наслаждаваха на прекрасното време. Гледката беше толкова приятна, че за момент дори съжалихме, че не разполагаме с още един ден.

На обяд се върнахме до гарата, откъдето си купихме традиционни швейцарски сирена и шоколади за вкъщи.

След това се отправихме към летището. Решихме да обядваме в бизнес салона Skyview. Честно казано, ако трябва да плащате отделно за достъп, не бих го препоръчал - изборът на храна беше доста ограничен. Но предвид цените в Швейцария, все пак може да бъде разумна алтернатива за хапване преди полета.

B6DB65A7-30FA-45A5-9C3D-68A6460CD044.png.91c9c6a3c55f1c072110dd20dd3d5407.png

IMG_3535.jpeg.1b472e99fe0c7cd076cf5ab802604b12.jpeg

В 15:00 излетяхме обратно към България.

IMG_3544.jpeg.4e9afc980ca42a6dc7761a5552a13b3b.jpeg

Така приключи нашето кратко уикенд бягство до Базел.

Само 24 часа бяха достатъчни, за да разберем защо толкова много хора се влюбват в Швейцария. Базел не е от градовете, които те впечатляват с огромни забележителности. Той те печели по друг начин - с чистотата, спокойствието, красивата архитектура, подредеността и невероятната атмосфера край Рейн.

Определено това беше само първото ни запознанство с Швейцария. А най-хубавото е, че си тръгнахме с усещането, че най-красивата част от нея тепърва ни очаква. 😍

• Харесвам 33
  • Браво 10
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 минути , 9791dvl каза:

Как са цените?

Едната мома е много сгодна?

В Швейцария или?

Иначе ако говорим за Базел, бих казал, че е най-посредственият и безинтересен от големите градове в Швейцария… 😉 

• Смея се 1
Публикувано:

На мен пък ми хареса доста повече от Берн , но може би защото нямах големи (или по-скоро никакви очаквания).Не се сещам за град в Швейцария който да заслужава повече от ден , така че за 24 часа е съвсем на място.Извън градовете е есенцията на Швейцария.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 2 часа, 9791dvl каза:

Едната мома е много сгодна?

Недей, да не се окаже неговата 😄

Румба, снимките са много xубави. Аз бяx на Коледа там и си беше екстра. Можело е да отскочите до Мюлюз  за 2-3 часа 😄

• Харесвам 3
Йосиф Милчов
Публикувано:

Ако някой му се разхожда до Анкара има не лоши цени по 141 $ за двупосочен. Датите са примерни за ноември, но има и други дати на същата цена. Кабинния багаж е по 8 $ в посока.

Screenshot_2026-06-18-09-49-15-988_com.pozitron.pegasus.jpg

• Харесвам 4
Публикувано:

Е да, ама... 05.45 Анкара-Истанбул 😉

Може би е по-добре някой от дневните полети Анкара-Истанбул (макар и леко по-скъп), нощувка в Истанбул и на другия ден Истанбул-София. Дава ли опция за трансфери на следващия ден?

• Харесвам 3
Йосиф Милчов
Публикувано:
преди 5 часа, Hakkâri Spor каза:

Е да, ама... 05.45 Анкара-Истанбул 😉

Може би е по-добре някой от дневните полети Анкара-Истанбул (макар и леко по-скъп), нощувка в Истанбул и на другия ден Истанбул-София. Дава ли опция за трансфери на следващия ден?

Дава  и късна опция в 22:50 от Анкара с 11 часа и половина престой в Истанбул.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

За следващите седмици има полети по 24 евро в посока до Сардиния с Уиз, петък в 17 часа и връщане в събота в 20 часа. Има и в неделя, но е безсмислен за мен, защото е сутринта или само ще плащам нощувка.

Аз смятам да отразя, че имам кредити.

• Харесвам 11
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

За следващите седмици има полети по 24 евро в посока до Сардиния с Уиз, петък в 17 часа и връщане в събота в 20 часа. Има и в неделя, но е безсмислен за мен, защото е сутринта или само ще плащам нощувка.

Аз смятам да отразя, че имам кредити.

Мерси за идеята, полетите значително са поохладнели откъм цени спрямо миналата година. 

Към по-запознатите, въпреки че мога да предположа какъв би бил отговорът  - Алгеро заслужава ли си за цял един ден (или два с полет в четвъртък вечер) за кулинарен туризъм - тук визирам непретенциозни кръчми като за местни и потенциално половин ден приличен плаж ? Без наем на кола? 

Публикувано:
преди 15 минути , frequent_flyer каза:

Мерси за идеята, полетите значително са поохладнели откъм цени спрямо миналата година. 

Към по-запознатите, въпреки че мога да предположа какъв би бил отговорът  - Алгеро заслужава ли си за цял един ден (или два с полет в четвъртък вечер) за кулинарен туризъм - тук визирам непретенциозни кръчми като за местни и потенциално половин ден приличен плаж ? Без наем на кола? 

Според мен - да. Има симпатични кръчми, няколко плажа до града/в града, готина променада за разходка. Извън Алгеро без кола е невъзможно, но в града ще сте ОК за два дни. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Алгеро е идеален за 2 дни. Има какво да се прави, ако това е чуденето.

Има исторически център, плажове и кръчми колкото искаш.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 19 минути , frequent_flyer каза:

Алгеро заслужава ли си за цял един ден 

Алгеро най-малко ме впечатли от всичко видяно на острова. Като на всяко място в Италия и там ще намериш места да хапнеш вкусно, но общото впечатление, което ми остави града беше, че е доста безличен. Плажове не сме посещавали през май.

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:

На мен ми е симпатично Алгеро. Плажовете на пешеходно разстояние (1-2 километра) от града не са лоши също, но предполагам че в сезон ще са гъчкани.

38648.jpg

• Харесвам 10
Публикувано:

До Халкидиките е по-скъпо и по-бавно ходенето.

Аз затова взех. Ще хапнем, ще идем до плажа, малко пазар и това е.

А и самите билети този път са ми 0€ с кешбек са. 

• Харесвам 8
Публикувано:

Една уикенд идея давам за тези, които все още не са го посетили - Чески Крумлов. Пасва идеална за съботно-неделните полети на wizz до Прага. Ние хванахме ранният полет в събота, взехме кола под наем и към 11:30 вече бяхме там. Градчето е изключително симпатично и с неповторима атмосфера. Старият град на Чески Крумлов е част от световното наследство на ЮНЕСКО, построен е на живописните меандри на река Вълтава и си има всичко - замък с мечки, музей, катедрала, малки тесни улички и приятни заведения покрай прохладната река. Има си и туристи, но не ни се стори досадно пълно с хора. Може би защото големият брой бирарии жертвоготовно ги поемаха, за да не се блъскаме по улиците 🙂  За по-авантюристично настроените се предлагат всякакви разходки по река Вълтава -  с рафт лодка, с кану, с падъл борд, със сал. Продължителността може да е от един час до цял ден. Реката гъмжеше от хора в лодки, повечето видимо минали първо през бирариите. Най-забавно беше да ги гледаш от някое прохладно кафе по брега и докато си пиеш бирата, да се смееш на идиотите с кану, от които половината успяваха да се обърнат. В събота се забавлявахме така, а в неделя ние бяхме идиотите. В неделя към 5 поехме обратно към летището за късния полет от Прага. В обобщение страшно много се забавлявахме, посетихме музея на замъка и кулата към него, разходихме се из приятните улички, карахме кану и изпихме доста бира. Препоръчвам дестинацията с две ръце. Слагам малко снимки, но те далеч не могат да пресъздадат очарованието на този град.

viber_image_2026-07-05_11-03-41-838.jpg.92f50180152614a89769bd4bd75411e6.jpg

viber_image_2026-07-05_11-03-41-790.jpg.0d980853bac8bc43f5edc5055d896e27.jpg

viber_image_2026-07-07_10-43-21-489.jpg.7aea513360e504c04424ad4609a90797.jpg

• Харесвам 35
  • Благодаря 2
  • Браво 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, Roberto Baggio каза:

Една уикенд идея давам за тези, които все още не са го посетили - Чески Крумлов.

Благодаря, - готина идея, стои ми някъде в списъците с желани дестинации, трябва да му намеря време. 

Цитат

да се смееш на идиотите с кану, от които половината успяваха да се обърнат. 

може би просто искат да се разхлаждат :grin:

-----

А не се ли разходихте в Чеш(с)ке Будейовице, то е на път, а съм чувал, че също е хубав град?

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 30 минути , Фил каза:

А не се ли разходихте в Чеш(с)ке Будейовице, то е на път, а съм чувал, че също е хубав град?

Имахме идея да посетим и други неща, като например замъка Хлубока, но просто не остана време. В Чески Крумлов много ни хареса и успяхме да уплътним времето, което имахме там. Ако човек има на разположение повече дни може да включи и Чеш(с)ке Будейовице, както и Хлубока и да си направи супер 3- 4 дневно пътуване в района. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 2 часа, Фил каза:
Цитат

да се смееш на идиотите с кану, от които половината успяваха да се обърнат. 

Преди много години мъжът ми отишъл на тиймс билдинг във Валония. Вече не си спомням кану или каяк са правили по реката, но в един момент реката се разделя на две и посредата е имало малък остров. Мъжът ми е бил най-назад в групата. Другите отпред избират да минат по десния път на реката. Реката там обаче е по-плитка, мъжът ми е доста висок и съответно и тежи повече, и засяда в реката. Другите са отплавали напред и съответно не го виждат. Той тръгва да се 'спасява' сам и съответно кануто/каякът отплават по реката. Той с каска и гребло в ръка слиза на брега на остова. Там намира хора, които си правят пикник с барбекю и го канят. Останалите от групата по едно време се усещат, че той липсва и почват да го търсят. Намерили са се.

Има още една история с мой бивш съотборник, който е висял хванат за клоните на едно дърво в Сена, край Париж след като си е изгубил греблото. Но тогава не е било весело, защото температирата на водата през май е била студена, даже някакви тийнове гамени са го замеряли с камъни, докато е висял с ръце хванат за дървото. 

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 часа, Фил каза:

Забравих да добавя, че за тези, които са пропуснали да се подкрепят преди тръгването по реката, там има специален бар. След един от завоите на Вълтава, насред реката, е вързана лодка за голям крайречен камък и там, под червен чадър, кротко седи русо и синеоко девойче. А лодката й пълна с чудеса - бира, водка, джин и сигурно всякакви други знайни и незнайни спиртни изкушения. Спираш, правят ти коктейл и продължаваш. Само спирането насред реката не ми стана ясно как се прави, но предполага, че който е много жаден, ще му измисли цаката 🙂

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Не знам за кой път направихме дневно съботно Бергамо.

Кацане в 8 и излитане в 20 часа.

За стартиране отидох до едно пт много любимите чи кафенета пекарни Буган в новата част (имат и в старата по-малко)

След това ходихме с втория фуникуляр доста нагоре и се разходихме. 
Последва   обиколка на  стария  град и обяд в по-новата част.

Кръчмат беше супер  добра, малка семейна, преди 30год е било месарница или имат доста избор на стекове, освен другите неща.

Доста серизно хапнахме, карпачо, паста с диво прасе, стек, вино.

Не знам от кога не съм бил в кръчма без коперто.

Кръчмата прилича на гуачинче casa Ernesto 

След  това разходка и сладоледи и отодохме към мола да пълним раниците.

на летището в Бергамо вече няма проблем с течностите до 2л на човек, та си вземахме и хубави вина.

Минах и през лаунджа, за по едно две просеката и бяхме в 23:00 кацнали в София.

IMG_0626.jpeg

IMG_0617.jpeg

IMG_0649.jpeg

IMG_0680.jpeg

IMG_0681.jpeg

IMG_0705.jpeg

IMG_0708.jpeg

IMG_0694.jpeg

IMG_0693.jpeg

• Харесвам 35
  • Браво 7
Дани Магелани
Публикувано:
преди 18 часа, Alexander каза:

Не знам за кой път направихме дневно съботно Бергамо.

Кацане в 8 и излитане в 20 часа.

За стартиране отидох до едно пт много любимите чи кафенета пекарни Буган в новата част (имат и в старата по-малко)

След това ходихме с втория фуникуляр доста нагоре и се разходихме. 
Последва   обиколка на  стария  град и обяд в по-новата част.

Кръчмат беше супер  добра, малка семейна, преди 30год е било месарница или имат доста избор на стекове, освен другите неща.

Доста серизно хапнахме, карпачо, паста с диво прасе, стек, вино.

Не знам от кога не съм бил в кръчма без коперто.

Кръчмата прилича на гуачинче casa Ernesto 

След  това разходка и сладоледи и отодохме към мола да пълним раниците.

на летището в Бергамо вече няма проблем с течностите до 2л на човек, та си вземахме и хубави вина.

Минах и през лаунджа, за по едно две просеката и бяхме в 23:00 кацнали в София.

IMG_0626.jpeg

IMG_0617.jpeg

IMG_0649.jpeg

IMG_0680.jpeg

IMG_0681.jpeg

IMG_0705.jpeg

IMG_0708.jpeg

IMG_0694.jpeg

IMG_0693.jpeg

Не ни дразни само, ами пускай и локациите на кръчмите! Явно си добър откривател.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.