Прескочи до съдържание

Опознавателна тема за пътуване в Армения.

Kristiyan Desev

Препоръчани мнения

Публикувано: (редактирано)
преди 3 часа, fastandfurious каза:

Може ли линк или контакт към фирмата за рент а Кар?

Благодаря

Rentalcars=>KAYAK,но накрая се оказа Hertz!

https://www.rentalcars.com/search-results?affiliateCode=magelanci&preflang=bg&location=-1&dropLocation=-1&locationName=Yerevan&dropLocationName=Yerevan&coordinates=40.1776%2C44.512688&dropCoordinates=40.1776%2C44.512688&driversAge=30&puDay=21&puMonth=5&puYear=2023&puMinute=0&puHour=10&doDay=24&doMonth=5&doYear=2023&doMinute=0&doHour=10&ftsType=C&dropFtsType=C

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 25 минути , Alexander каза:

Имаме 2 нощувки в Ереван. До кой град е най-добре да отиде за един ден без преспиване, ще сме с кола?

Може и да е с преспиване, но така ще разцепим нощувките на 1+1 и ще е по-сложно.

За град Гюмри, той е от по-запазените. Пътят е 2 часа, може да отидете и да се върнете за ден. С влак е много удобно и евтини, но с кола ще може да спирате, ако искате. Amberd и Sagmosavank не са за подценяване 

• Благодаря 1

Да дам и аз отчет за нашето пътуване и да систематизирам малко нещата!Ще включа няколко твърдения първо:

1.Лоши пътища-не е вярно,с малки изключения!Поне ние където ходихме бяха не по-лоши от тези в България.Пътят от Ереван до Хор Вирап в по-голямата си част е асфалтобетон и няма нито една дупка или кръпка!

2.Бавно се пътува-вярно!Особено извън главните пътища има много завои,пътя е тесен-все едно си в Родопите.

3.Лоши шофьори-даже меко казано!Не дават мигачи;притискат те,за да минат пред теб;натискат клаксоните постоянно;присветкват с фарове-дори в града...Направи ми впечатление големия брой коли с изкривени врати,калници,капаци;липсата на някое стъкло и замяната му с фолио,хартия или тиксо.

Другото,което е фрапиращо, е големия брой коли движещи се без предна или задна броня(или без двете),но с монтиран регистрационен номер!Както се шегувахме-някаква местна мода!😂Видяхме и няколко коли с номер изписан на хартия на ръка,залепени с тиксо...

Ограниченията са,както следва:

В жилищни зони-20 км/ч

В града-60 км/ч

Извънградско-90 км/ч

Магистрала-110 км/ч

Тук да направя малко уточнение:според мен многото ударени коли са вследствие на разрешената скорост в градовете,защото извън тях движението не е толкова натоварено.Магистралата към езерото Севан може да бъде с ограничение поне 110 км/ч(иначе е 90),а тази до Хор Вирап-поне 120(иначе е100)...Магистралата до Хор Вирап е асфалтобетон и с три ленти+аварийна в посока,почти през цялото време.Предполагам,че продължава по този начин и към Татев,но за там могат да помагат @Lindt@Gentleman Basta и @master_of_germs!

Като цяло хората са дружелюбни и отзивчиви!Изключение направиха тези в местата за настаняване- в първоначално резервираното място,в деня на настаняването ни поискаха допълнително още почти 100 евро(бях платил толкова),защото съм бил платил за един човек(резервацията показва друго,но това вече е за темата с AGODA...

Както и да е-намерих  на място,през AirBnB стая в хостел за 4 човека,за 3 нощувки за 176 лева(вярно малко отдалечено от центъра,но с много големи помещения и по една баня с тоалетна и кухня на етаж),с безплатен паркинг!Там беше втората"греда"!В деня преди заминаването ни,помолих хазяина за разпечатка на бордните карти(летището не приема мобилни)...Пратих му ги по Вайбър,като предложих заплащане!Посред нощ се чу силно тропане по вратата на стаята ни и двама тъмни субекта(и в прекия, и в преносния смисъл) ми доставиха бордните карти!На въпроса ми за сума за плащане,ми отговориха-7000 драма(около 33 лева)...Отговорих им,че нямам и се разбрахме да ги дам сутринта на единия от тях,който щял да е в хостела...Тръгнаха си,а аз не успях да заспя едновременно мислейки за голямото дране на кожи, и уплътнявайки времето си с неуспешни опити(поради липсата на карта VISA Credit) да закупя билети от "промоцията" на Jetcost!Както и да е-заспах по някое време и при събуждането ми написах едно укорително съобщение до хазяина,с уточнението,че тази услуга(4 копия на лист А4) в България струва само 80 драма(40 стотинки) и около час след това получих обаждане от него,че не дължа нищо!ЍПопита ме дали са ни изплашили със среднощното посещение,аз отговорих утвърдително и казах,че не е проблем да си платя"услугата"!Отговорът му беше,че е толкова скъпо,защото е посред нощ,има разход на гориво и незнам си още какво...

Отново предложих заплащане,но той ми отговори,че не дължа нищо,че не са му казали цена и,че ще говори с тях в бъдеще да не плашат така клиентите му!

Това за опитите за измами!

За горивото:

Дизелът се движи около 480-500 драма(2,20-2,30 лева).

Бензинът A95 е 340-370 драма(1,50-1,70 лева), има и А92,който е 330-350 драма!

Пропан-бутанът варира от 180до 220 драма(86-96 стотинки).

Храната е вкусна и приблизително на цените в България-и в магазините,и в заведенията!

Алкохолът е с една идея по-скъп в магазините(в заведенията 50 грама почва от 700 драма-около 3 лева)!

Бира в магазините има от 430 драма/500мл,а в заведенията-отново от 700 драма,но за 330 мл!

Цените на цигарите почват от 500 драма(2,30 лева)!

За обмяна на валута:

на летището-още след слизане от самолета и влизане в терминала,курсът е 381/долар

в града обменихме на 386/долар

За сим-карти:

по предварителни данни от @Lindt,след паспортна проверка сим карта с 8GB интернет е 3000 драма,а в салона за заминаващи/пристигащи е 2500 за същите GB-ние взехме от салона 30 GB за 3000 драма и въпреки споделянето на 4 устройства,успяхме да изхарчим само 5 GB .Между другото интернет има навсякъде и е доста бърз!

Препоръки:

1.На път за езерото Севан,на около 20-25 километра от Ереван,от двете страни на пътя може да видите хора,които събират нещо от хълмовете от двете страни на пътя-не се чудете,събират отломки от камъка обсидиан!

Задължително на езерото Севан опитайте местният вид пъстърва сиг-среща се само в това езеро и е много вкусна,приготвена  на жар!

Пак около Севан може да видите хора,които щракат с пръстите на ръката,все едно имат щипки-предлагат раци!Имат интересни ястия с раци,който иска-да ги опита задължително!

Получи се малко дълъг пост,макар,че не съм включил всичко!Надявам се да съм бил полезен и оставам на разположение за допълнителни въпроси!

Редактирано от crazyhorse
Допълнение
  • Харесвам 22
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Евгени Димитров
Публикувано:

Тази вечер дойдох в Горис, ама като гледам времето, май ще ми се размине и манастир, и лифт, и въжен мост. А печеше слънце буквално 20 км. преди града. Толкова беше гъста мъглата, че ме накара да отбия на една бензиностанция. Имам опит с караме в такива условия, включително и с нежни бури след 6 зими горе в планината в Колорадо, ама такова нещо не бях виждал. След почти час висене на бензиностанцията (поне си заредих телефона), заваля и дребна градушка. Поне тя разбута мъглата и успях да се предвижа до града. Утре сутринта ставам и според времето, или гледам забележителностите или хващам пътя директно към Ереван и го пиша пътя дотук на вятъра. 

3CD88C35-89A4-42BE-BD17-FF82672B846C.jpeg

B08D1B71-5B71-4B64-81DA-75AA82F5F53F.jpeg

• Харесвам 2
  • Шок 5
Публикувано:

Искам да ви попитам следното. Съботни ли ви бяха полетите първонапално и ако да, колко предварително ги смениха с неделни?

Нашето отиване е на 24.07 и се питам дали може да го сменят.

Публикувано:
преди 41 минути , Eti* каза:

Искам да ви попитам следното. Съботни ли ви бяха полетите първонапално и ако да, колко предварително ги смениха с неделни?

Сряда и неделя бяха като ги пуснаха. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Полетите си бяха неделя и сряда от самото начало. 

Ние пък видяхме очукани москвичи,десет пъти повече лади, включчително и доста нови модели... но изобщо не помня да видях Волга...

Пътищата не са по-лоши от тези в България. Имайте предвид, че в автобус винаги се усеща по-зле. Изключението е на юг като почнат безкрайните върволици камиони към и от Иран, практически единственият реален търговски партньор на Армения. И към Татев особено. Там вече са си зле, с огромни дупки. Ама у нас има къде по-зле. 😉

Ереван е много чист... и адски безличен, или поне аз така го усетих...

Гарни и Гегард са напълно постижими за ден с обществен транспорт, (маломерен автобус 266, хваща се до Ереван Мол), а от Гогт до Гегард и/или обратно и стопът върви, разправят. Понеже до самия Гегард автобусите не ходят. Ние ползвахме рейса само на връщане от Гарни.

Севан също би следвало да е напълно постижим за ден. 

Картите на Яндекс са много добри по отношение на обществения транспорт.

Зварноц и Ечмиадзин също се съчетават много добре с обществен транспорт; по тая линия маршрутките са много начесто. Ние ходихме само до Зварноц, де. Маршрутка 203. Автобус 202 също трябва да върви там, но него не сме ползвали.

Бордови карти и на нас не ни разпечатаха в хостела, понеже имали само скенер, без принтер.

Отидохме в една агенция за самолетни билети спещу халите ("Пак шука"), помолихме и ни помогнаха безплатно. Пратихме по мейл бордовите карти и ни ги разпечатаха.

То това реално не са бордови карти и нямам спомен да ни ги поискаха на летището преди на гише да ни издадат истинските, но решихме да не рискуваме.

Относно покритието на картите за телефон. Категорично най-добро е на mts. Друг оператор, забравих му името, има по-скоростен интернет, но далеч по-слабо покритие. Руснаците, които  от месеци работеха в хостела ни, бяха много категорични по тоя въпрос и казаха, че всички вкупом са сменяли мобилния оператор. Показаха ни и картите на мрежовите покрития.

П.П. За Татев ни казаха, че сме били късметлии да имаме само лек дъждец без мъгла, че често било като на снимките малко по-горе в темата.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 час, Eti* каза:

ако сменят датите обикновено се сменя цялото разписание, не всяка седмица по малко

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

ако сменят датите обикновено се сменя цялото разписание, не всяка седмица по малко

Така си бяха заредени отначало. През май месец в сряда и неделя, а после през лятото - вторник и събота.

Възможността за еднодневка с 11 часа в Ереван в сряда я има само в първите няколко седмици, защото самолетът след това прави ротация от Ереван до Дортмунд, мисля.

Публикувано:

Между другото най-добрият курс, който видях в чейндж е тук - чейнджа се намира малко след като се влезе и преди касите на магазина. Обмених там евро на 424 и 426, докато на другите места видях 418-420

• Харесвам 4
Евгени Димитров
Публикувано:

Моля кажете, имат ли арменците нещо подобно на ракия, че като им кажа сливовица или бренди, ми предлагат коняк, аз искам да опитам нещо със салата като за последна вечер тук. 

Публикувано:
преди 7 минути , Евгени Димитров каза:

Моля кажете, имат ли арменците нещо подобно на ракия, че като им кажа сливовица или бренди, ми предлагат коняк, аз искам да опитам нещо със салата като за последна вечер тук. 

Освен да питаш за грузинска чача?...

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Може да се пита за виноградный самогон или чача. :biggrin:
Но да се уточни виноградный (гроздов), че ги правят от всякакви плодове.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 39 минути , Евгени Димитров каза:

Помоли да ти сложат кориандър в салатата, така ще може да отмиваш вкуса с водка 😄

• Смея се 2
Евгени Димитров
Публикувано:
преди 2 часа, infectedmushroom каза:

Знаете ли дали Ечмиадзинската катедрала е още в ремонт ?

Да, не може да се влиза вътре. Днес бях там 

DD67B844-36BC-4053-882F-21120392D561.jpeg

• Харесвам 1
Евгени Димитров
Публикувано:

Межди другото, как са цените на пиенето в duty free магазина на летището? Питам, че пихме едни коняци в Грузия за по 10 лв. шишето (2016г.), викам ще взема от летището 2 шишета, ама цените бяха по две и на всичкото отгоре в евро. 

Публикувано:
На 12.05.2023 г. в 21:43, master_of_germs каза:

П. За Татев ни казаха, че сме били късметлии да имаме само лек дъждец без мъгла, че често било като на снимките малко по-горе в темата.

Ние също хванахме страхотно време на Татев. Леко облачно, без дъжд, само вятъра беше малко по- студен, даже докато чакахме да се качим на лифта си бях по тениска, но горе сложих полар и софтшел, имаше рускини по рокли и потници 😁

IMG_20230509_170904.jpg

IMG_20230509_162117.jpg

IMG_20230509_172745.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 10 минути , Евгени Димитров каза:

Межди другото, как са цените на пиенето в duty free магазина на летището? Питам, че пихме едни коняци в Грузия за по 10 лв. шишето (2016г.), викам ще взема от летището 2 шишета, ама цените бяха по две и на всичкото отгоре в евро. 

Солени. На 10 ти имаше промоция, коняк 750 мл за 30 лв, ама не взех, че си викам,той ше е по-зле от Плиската 😁 Малките шишенца си ги взех от Вернисажа по 900-1500 АмД, на летишето бяха от 3000 нагоре. 

Публикувано:
преди 51 минути , Евгени Димитров каза:

IMG_20230503_212605.jpg.8fa21e19a1f0d951dab8a08c43c605a5.jpg

Ако са ти останали драми.... Иначе най-бюджетния, който видях беше към 25 лв  (5500 драма) за половинка. 

• Смея се 1
Публикувано:

За коняка на летището цените са двойни. Най изгодно според мен беше 3 бутилки за 19000 AED и нещо, което излиза по 33лв на бутилка. Магнитчетата бяха по 3000, 4000, а ние си ги купихме по 300- 800.

За  Ечмиадзинската катедрала още е в ремонт, не може да се влиза вътре.

За храната и хората, наистина са прекрасни. Ще споделя случая преди вечер в Ереван дъждът ме завари в много неудобно място на път за хотела, мислех да се прибера пеш, а той си беше в края на града. Случайно срещнат младеж ми поръча Яндекс, но дъждът беше толкова силен,че не можех да чакам на пътя и се спрях пред стрехата на първата сграда, вратата  се отвори и ме поканиха вътре да чакам, но моето такси така и недойде или и да е дошло  неразбрах, щото нямах техен номер. Хората ми поръча ново такси и чаках поне 20 -30мин при тях. Сградата беше много композина, полицаите бяха много мили, после гледам на картата, че е някаква правителствена сграда. Хората са много човечни и сърдечни, питам се кога при нас ще  беше така, преди 30 години май и защо се променихме толкова.

Другото Ереван много ми хареса и изненада за малка Армения, големи площади, зеленина, чисти и просторни улици, пълни магазини, но в крайните квартали нямах ток. Следете си маршрута, че при мен таксито се пообърка малко и изведнъж се узовахме в непрогледна тъмнина, по улиците нито една лампа, а улиците тесни, стръмни с проливен дъжд. Да си призная малко ме хвана шупето, като спря сред нищото в тази тъмница, а то момчето ходило да си вземе слушалките от багажника...та така де  Армения е прекрасна!

20230514_164801.jpg

20230514_164813.jpg

20230514_150458.jpg

20230513_174915.jpg

• Харесвам 21
  • Браво 1
Евгени Димитров
Публикувано:

Минавам информативно да кажа, не си купувайте коняк от Армения, камо ли от безмитния на летището. Днес ходих до Метро в Пловдив, цената на 10г. Арарат е 60 лв. Дори във фабриката на Арарат е 80 (17000+ драма), което е абсолютно безумие. Аз се излъгах и взех, даже купих от Карфур уж с идеята да е по-евтин. Да си го пият те! Аз моят съм го взел вече, и ще си го пия, ама поне вие не взимайте!

BB7F88E6-2F64-445E-A70B-444565C1F8D6.jpeg

• Харесвам 8
  • Замислям се 1
Евгени Димитров
На 12.05.2023 г. в 18:01, Alexander каза:

Имаме 2 нощувки в Ереван. До кой град е най-добре да отиде за един ден без преспиване, ще сме с кола?

Може и да е с преспиване, но така ще разцепим нощувките на 1+1 и ще е по-сложно.

Гюмри, отивате, разглеждате и се връщате. Повече от достатъчно е един следобед. 

Редактирано от Евгени Димитров

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.