Прескочи до съдържание

Буенос Айрес и Патагония

Препоръчани мнения

преди 12 минути , Marisha каза:

Нощувките в букинг са си в долари, просто ще ти ги смятат по нов курс в песос. .

The official rate change every day in our country, actually our rate today is AR$184.75.

Това ми отговориха вчера на какъв курс ще плащам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 6.01.2023 г. в 15:42, Kamen каза:

Дяволското гърло е свързано с много важно за мен събитие, дано го пуснат на 1 март. 

Дано не е предлагане на брак, че ми звучи стряскащо името Дяволско гърло!😀

Връзка към коментар
преди 5 минути , Kamen каза:

Опазил ме Господ, .....ЧРД на съпругата.

Е, пак звучи зловещо!

Намери нещо с по приятно име, най-добре. Аз бих ти трила сол цял живот. Или най-малко бих се бъзикала с асоциациите, които създава името. Но всеки сам си прецЕня. 

Да ти е жива и здрава!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 9 минути , Kamen каза:

Опазил ме Господ, .....ЧРД на съпругата.

Можеш да й честитиш с тур с лодка под пръските на водопадите. Много е добър, особено от страна на Аржентина.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 6.01.2023 г. в 15:06, Marisha каза:

Аз тръгвам на 26 януари, ще имаш инфо от извора.😀

Ние ще пътуваме през април така, че ще чакаме информация от извора. Все още нямаме билети за вътрешните полети и се чудя дали да ги купуваме сега или на място. Някой знае ли дали времето през април е подходящо за El Calafate?

Връзка към коментар

В последния момент цените на полетите ще са страшни.

Април е късна есен, та се пригответе да е студено, ама сняг няма да има още

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 53 минути , Tonitr каза:

Ние ще пътуваме през април така, че ще чакаме информация от извора. Все още нямаме билети за вътрешните полети и се чудя дали да ги купуваме сега или на място. Някой знае ли дали времето през април е подходящо за El Calafate?

А полети има ли? Проверили ли сте? Ние ходихме в Аржентина март, и честно казано почти нямаше полети до Патагония,за това и в онзи момент се отказах. Мисля и че след края на март изобщо липсваха (или поне лоу костите). Дано да не помня добре, де.

Връзка към коментар
Преди 1 час, luba_rizova каза:

А полети има ли?

На сайта Aerolíneas Argentinas има, но не намирам автобуси в посока Bariloche, което е леко притеснително 🙂. Всъщност, ако имате линк към сайтове за автобуси в Патагония и на север към Салта, моля да ги споделите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тъй като Аржентина е 25пъти по-голяма като територия от България, всички разстоянни са огромни. За нашето пътуване, аз лично избрах да се придвижваме само със самолети. Основните компании са Aerolíneas Argentinas, JetSmart y Flybondi, като последните две са low cost и аз пазарувах само от тях.

Сайтовете им имат хубави календари, където може да видите цените за целите месеци и така да се ориентирате какви са им максималните и минималните цени до конкретната дестинация. Flybondi дава цените в аржентинско песо, но ако смените страната на Парагвай, ще ви показва цените в долари и така по-лесно ще се ориентирате. При тях се показва крайната цена.

JetSmart имат повече опции за валути, но показваната цена е без такси, така че реално винаги е по-висока и трябва да симулирате резервация, за да видите колко точно ще ви излезе. Не забелязах да има валута, в която е по-изгодно да се плаща, защото всичко минава през доларите. Сега с промените в официалните курсове на Аржентина не знам дали няма да има разлика. Преди няколко месеца - нямаше.

Хубавото е, че и двете low cost компании имат членство и съответните намаления за 2-ма или 5-ма души. Ако ще летите повече е добре да се погледне дали няма да ви спести някой лев. Също така, JetSmart постоянно пускат кодове за намаление, Flybondi по-рядко, т.е. хубаво е да следите профилите им в социалните мрежи (инстаграм предимно), там веднага ги обявяват.

Имайте предвид обаче, че е много вероятно да коригират часовете на полетите и известяват с голямо закъснение, което може да ви обърка плановете. Също така, до Патагония полетите си държат цените високи. 

Има значение и от кое летище искате да летите - Есейса (EZE) или Аеропарке (AEP) и как ще се придвижвате до там.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, venceremos каза:

Имайте предвид обаче, че е много вероятно да коригират часовете на полетите и известяват с голямо закъснение, което може да ви обърка плановете. Също така, до Патагония полетите си държат цените високи. 

На мен ми промениха три от полетите, но предлагат всичките познати ни опции. Възползвах се и си оптимизирах пътуването. Безплатно, през сайтовете им.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , Kamen каза:

@Marisha

Да не разводняваме другата тема, дай подробности за трансфера, май всички магеланци пристигаме късно, аз 23.30ч

Резервирах го от букинг, че имам кредит там. Не е бюджетно, но смятам, че няма да  бъда адекватна след дългия полет, а и не искам да губя време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! Пътувах в Аржентина и Патагония в началото на Март 2022 и мога да ви дам няколко съвета. Пристигнахме директно в Ел Калафате, спане вечерта и на следващият ден бяхме на Перито Морено, можете да си букнете обиколка, беше около 50 60 долара. 1 ден е напълно достатъчен. Вечерта си взехме автобус за Ел Чалтен и на следващият ден бяхме на Фитз Рой и Серо Торе. За хора, които не върят много по планините ще им дойде малко прекалено, защото цялата кръгова обиколка е 40 км, макар че сумарното изкачване е под 1000 метра. Вечерта пак автобус и спане Ел Калафате. Градът е малък и няма какво много да се прави освен ледника Перито Морено. Следния ден 2 самолета и до водопадите Игуасу( не можахме да намерим полети за Ущуая, а не ни се стоеше още един ден в Ел Калафате и затова решихме да заминаваме на север към водопадите). Границите бяха затворени с Чили и нямаше възможност да се иде в Торес дел Пайне, но това беше преди 10 месеца, сега вече няма ковид и може би е по друга ситуацията, но преди пандемията е имало рейсове от Ел Калафате до Пуерто Наталес и другите чилийски градове. На водопадите са ви достатъчни 1 цял ден. От градът до входа на парка за водопадите си има рейсове и там заплщатате вече за лодка, за да отидете под водопадите. Беше малко скъпо, но си заслужава на 100 процента, минавахме под водопадите и ни окъпваше целите( един телефон и така си и отиде 😄 ). На следващият ден летяхме за Буенос Айрес, бяхме на мач на Бока Хуниорс( дори и да не сте фен на футбола отидете, невероятно е чувството на стадиона). Другите неща известни гугъл ги знае. Съвети :
- НИКОГА не плащайте с карта в магазини и каквото и да е - вземете си долари от България (по възможност 100 долара от новите с лента тях ги ценят най много и ги курса е най висок) и НИКОГА не си обменяйте пари от България в Тавекс и тем подобни бюра , ние загубихме поне едно 400-500 лева в безмислени плащания. Взимате си долари от България в кеш, отивате в някой магазин, намирате някоя приятна жена/баба и тя на драго сърце ще ви обмени парите на блуе ( blue ) , на черно в Аржентина се казва на синьо 😄 на главната улица Флорида в БА през 10 метра има човек, който вика камбио камбио ( смяна смяна) и иска да смени валута, това е така, защото инфлацията е огромна в Аржентина, само за 2 седмици престой за 1 долар от 195 песота се дигна на 210 на синьо на улицата, ако си смените в чейндж бюрата беше много по ниско, примерно 120 130 нещо такова, така че няма смисъл. Ако се притеснявате, че ще ви дадат фалшиви, просто си сменете при повече от 1 човек и готово, но и да ви прецакат, няма как да се прецакате повече, ако си вземете от Тавекса или плащате с карта 😄

- ние си взимахме всички вътрешни полети на място 1 2 дена по рано и затова се прецакахме и не можахме да идем до Ушуая, но цените не растяха кой знае колко много а и свободата, която ви дава сами да решавате на момента какво да правите е безценна

- водопадите Игуасу не виждам никакъв смисъл да сте по 2 дена там, защото аржентинската част е напълно достаъчно и виждате всичко, бразилската е от другата страна и не знам как стоят нещата на влизане в Бразилия, но като бяхме в лодката ми хвашташе телефона и брзилски оператор, така че може да се брои сте и в Бразилия 😄 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 52 минути , edifice каза:

Здравейте! Пътувах в Аржентина и Патагония в началото на Март 2022 и мога да ви дам няколко съвета. Пристигнахме директно в Ел Калафате, спане вечерта и на следващият ден бяхме на Перито Морено, можете да си букнете обиколка, беше около 50 60 долара. 1 ден е напълно достатъчен. Вечерта си взехме автобус за Ел Чалтен и на следващият ден бяхме на Фитз Рой и Серо Торе. За хора, които не върят много по планините ще им дойде малко прекалено, защото цялата кръгова обиколка е 40 км, макар че сумарното изкачване е под 1000 метра. Вечерта пак автобус и спане Ел Калафате. Градът е малък и няма какво много да се прави освен ледника Перито Морено. Следния ден 2 самолета и до водопадите Игуасу( не можахме да намерим полети за Ущуая, а не ни се стоеше още един ден в Ел Калафате и затова решихме да заминаваме на север към водопадите). Границите бяха затворени с Чили и нямаше възможност да се иде в Торес дел Пайне, но това беше преди 10 месеца, сега вече няма ковид и може би е по друга ситуацията, но преди пандемията е имало рейсове от Ел Калафате до Пуерто Наталес и другите чилийски градове. На водопадите са ви достатъчни 1 цял ден. От градът до входа на парка за водопадите си има рейсове и там заплщатате вече за лодка, за да отидете под водопадите. Беше малко скъпо, но си заслужава на 100 процента, минавахме под водопадите и ни окъпваше целите( един телефон и така си и отиде 😄 ). На следващият ден летяхме за Буенос Айрес, бяхме на мач на Бока Хуниорс( дори и да не сте фен на футбола отидете, невероятно е чувството на стадиона). Другите неща известни гугъл ги знае. Съвети :
- НИКОГА не плащайте с карта в магазини и каквото и да е - вземете си долари от България (по възможност 100 долара от новите с лента тях ги ценят най много и ги курса е най висок) и НИКОГА не си обменяйте пари от България в Тавекс и тем подобни бюра , ние загубихме поне едно 400-500 лева в безмислени плащания. Взимате си долари от България в кеш, отивате в някой магазин, намирате някоя приятна жена/баба и тя на драго сърце ще ви обмени парите на блуе ( blue ) , на черно в Аржентина се казва на синьо 😄 на главната улица Флорида в БА през 10 метра има човек, който вика камбио камбио ( смяна смяна) и иска да смени валута, това е така, защото инфлацията е огромна в Аржентина, само за 2 седмици престой за 1 долар от 195 песота се дигна на 210 на синьо на улицата, ако си смените в чейндж бюрата беше много по ниско, примерно 120 130 нещо такова, така че няма смисъл. Ако се притеснявате, че ще ви дадат фалшиви, просто си сменете при повече от 1 човек и готово, но и да ви прецакат, няма как да се прецакате повече, ако си вземете от Тавекса или плащате с карта 😄

- ние си взимахме всички вътрешни полети на място 1 2 дена по рано и затова се прецакахме и не можахме да идем до Ушуая, но цените не растяха кой знае колко много а и свободата, която ви дава сами да решавате на момента какво да правите е безценна

- водопадите Игуасу не виждам никакъв смисъл да сте по 2 дена там, защото аржентинската част е напълно достаъчно и виждате всичко, бразилската е от другата страна и не знам как стоят нещата на влизане в Бразилия, но като бяхме в лодката ми хвашташе телефона и брзилски оператор, така че може да се брои сте и в Бразилия 😄 

Благодаря за полезната информация

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, Kamen каза:

Точно това са трековете. Не мисля, че могат да се оптимизират, защото аз ги гледах на едно приложение MAPS ME преди да отидем и бяха същите. Ние сме направили този кръг 3тия 38.8 км, тръгнахме сутринта към 7 и вечерта към 18 часа бяхме пак в Ел Чалтен. Много километри са, но изкачването не е много, а и като си мотивиран колко е сюрреалистично всичко покрай теб, имаш голяма мотивация. И за 19 часа бяхме си взели на предишния ден, тъкмо когато пристигнахме в Ел Чалтен, билет за автобуса за наобратно за Ел Калафате. Лично аз бих предпочел да съм 2 дена пълни, а не 1 ден пълен в Ел Чалтен, но като се качихме в автобуса от Ел Калафате за Ел Чалтен се сетихме, че трябва да си запазим място за спане и единственото беше 500 долара нещо такова и това ни лиши от възможността да поседим в града 2 дена. Не ме разбирайте грешно, имаше евтини места за по 50 60 долара, но ние бяхме решили да си запазваме всичко в последния момент и се подведохме от това, че в буукинг има много места, но не проверявахме в последните дни и те са свършили и се попрецакахме феноменално. Така, че поне от за Ел Чалтен си запазете нещо за спане от по рано, за да не ви дойде твърде солено 😄 Ел Чалтен е много малък, сигурно е 20 улица максимум, но като си в меката на катерачния рай за Южна Америка и на толкова изолирано място от света е уникално!

• Харесвам 5
Връзка към коментар

За тура до Лагуна Лос Трес има сутрешен автобус до Станция Електрико. Скъсява се малко пътя в едната посока. Билетите се купуват предния ден. Две фирми ги продават.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Препоръчвам този ресторант в Ел Чалтен. Трябва да се запази маса. По-скъпо е, но си заслужава. The Asadores. Ако някой има време Лагос Дизерто с едночасов трек до Лагуна Хуемула.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Трекът до Фитц Рой може да се съкрати малко. Има автобус  до Estancia Elactrico. 2 фирми на главната улица продават билети, но трябва да се купят предния ден.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 15 часа, lesy каза:

Ако някой има време Лагос Дизерто с едночасов трек до Лагуна Хуемула.

Автобуът стига ли до Lago de Desierto? А за връщането има ли удобен автобус?

Ще имам време за два тура, ако времето даде.

Lago de Desierto или Laguna Torre?

Другият тур е ясен.

Връзка към коментар

Автобусът е за туристи. Стига до Лаго Дизерто. Има час на тръгване и връщане. Има 2 варианта за престой. Ние взехме краткия, с 4 или 5 часа на езерото, защото времето беше лошо. Там има хижа. Единият вариант е разглеждане на езерото с корабче или каякинг, а другият трек около час в посока до Лагуна Хуемула. 

Не мога да препоръчам кое да изберете. Все пак Лагуна Торре е класическият трек. Решете на място според времето и умората след Фитц Рой. Ако имате 3 дни в Ел Чалтен, направете и трите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Цените в Аржентина почти никъде не са актуализирани, явно са се отказали да ги коригират по сайтовете. Отличната новина е, че плащането с карти по blue rate вече е факт и отпада автоматически и 21% данък. От мястото на настаняване за El Calafate след запитване за тур до Перито Морено ми дадоха фирмата с която работили, 10 000 ARS на човек, без таксата за парка 5 500.

Ако на някой му трябва да каже, резервация по уатсапа, нищо не се плаща, взимат и връщат от хотела, автобусите ги гледах преди време бяха по 7000 на посока, та изглежда повече от добре като цена.

За Пуерто Игуасу имам питане за:

1. Актуална цена за парка.

2. Има ли директен автобус от Пуерто Игуасу до бразилската страна на водопадите, без да се ходи до Фоз Игуасу. Гледам Рио Уругвай, но и те нищо не са актуализирани.

3. Тур с лодка от арж. страна цена, мярнах някъде за 14 000, но не знам до колко е актуална.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.