Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

Теоритично така трябва, ама на практика ще видим.

Те торитично и банкоматите могат да ги заредят и с двете валути предварително, ама на практика ще започнат след 00ч.

Публикувано:
преди 13 часа, Фил каза:

Ужас, какво ще парвим сега?!? 

image.png.690d6382a2b0df59c6362de8180bc072.png

Доколкото четох закона, след 1.1 трябва да се връща ресто в евро освен ако не разполага с достатъчно евро и тогава рестото трябва да се връща само в лева. Което значи, че в началото всичко може да си е постарому в лева и никой няма оправдание, че уж няма да ти върне.

Естествено ще има всякакви тарикати на дребно...

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако са направили всичко, както го прави целия свят, ще стане както каза @neuromancer. 

Софтуера си е качен навсякъде и има един configmap, в който пък има един ключ (като ключ лампа) или така наречения feature toggle, в който е вкарана датата и от датата, която е вкарана в него почва да върви новата функция. Та няма страшно.

И искам да ви кажа, че трети ден правя извънредни часове, точно защото един хубостник е забравил при нас да сложи запетая в същия този configmap и не му се активира ключа. И клюмаме като кукумявки заради него, ама дано днес ми е последно. Това за спокойствие само ви го казвам хахахахах

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 7 часа, neuromancer каза:

Теоретично би трябвало всичкия софтуер да е качен и готов и само датата да задейства промяната. Не тепърва на 1.1 да сменят ПОС терминали и банкомати.

А физическото зареждане на банкоматите как ше стане - с натискане на едно копче ли 😎

Публикувано:
преди 7 часа, adreno каза:

Те торитично и банкоматите могат да ги заредят и с двете валути предварително, ама на практика ще започнат след 00ч.

преди 6 минути , new one каза:

А физическото зареждане на банкоматите как ше стане - с натискане на едно копче ли 😎

😉

И аз не мисля, че е организацията е чак толкова трудна. Отделно банките планират да наредят отговорните за това на една дълга нощна смяна, така че с малко мисъл и подготовка всичко трябва да е ОК.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ще бъде интересно как милиарди евро ще се разкарват с камиони насам-натам през нощта (а после и ще се зареждат). Това, предполагам, влиза в сферата на мечтите на всеки крадец. На практика би следвало части от градовете да са блокирани, и то на Нова година. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:

Все пак 26 страни са минали към евро, предполагам, че са се поинтерисували как е станало. То гафове ще има разбира се, но на базата на такъв опит би трябвало да бъдат по-малко.

• Харесвам 2
Публикувано:

Преди четвърт век доста страни минаха по този път.

Аз живеех в Испания и не съм чул, нито усетил проблеми, камо ли да се паникьосват хората както и нас.

всички ще теглят в 01:00 на 1.01 голяма драма, все едно идва края на света 

по-важно е докъде ще стигнат цените до началото на януари, но както казвам още може 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , Alexander каза:

всички ще теглят в 01:00 на 1.01 голяма драма, все едно идва края на света 

Мисля да се прибера в България втората седмица на януари, след като е отминала данданията.

Публикувано:

По-дъртите тук помним данданията около "Проблем 2000".Е , нищо страшно не се случи.

Да не споменавам и календара на маите 😄

• Харесвам 7
Публикувано:
Преди 1 час, new one каза:

Мога да ти кажа как стана в Германия, предполагам и в повечето от останалите евро държави. Първо от средата на декември всеки можеше да получи "стартови пакети" на стойност 10,23 евро (20 марки), в които имаше основните монети. (не безплатно естествено). После за самите банкомати - в "депа" около банкоматите бяха подготвени касетки с евро и техници в готовност, които в 00:00 на 1.1.2002 отидоха и извадиха касетките с марки, сложиха касетките с евро. За софтуера вече говорихме после. Общо взето 10 минути след полунощ всички банкомати в Берлин поне са били заредени и превключени на евро вече.

Понеже е интересно откъде се намират толкова техници, а и служители във филиалите през първите дни. Всички, които са в майчинство, пенсия и т.н. са имали възможност доброволно и срещу определени бонуси да работят в тези дни, за да подпомагат в началото. Специално за филиалите можеха да помагат и всякакви ИТ-та, шефове, анализатори и т.н. (същото е при нас в момента в DHL/Deutsche Post при Черен петък, Коледа и т.н)

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 5 минути , stanimir каза:

По-дъртите тук помним данданията около "Проблем 2000".Е , нищо страшно не се случи.

Да не споменавам и календара на маите 😄

Не е баш така. Аз станах на 18 тогава и точно тогава ми се случиха едни работи, дето не са за форума, ама за мен си беше важно 😄

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 33 минути , ivailo_radev каза:

Не е баш така. Аз станах на 18 тогава и точно тогава ми се случиха едни работи, дето не са за форума, ама за мен си беше важно 😄

е верно ли беше толкова страшно :mellow::grin:

• Смея се 6
Публикувано:
преди 9 часа, adreno каза:

Иначе са прави, ама то проблема не е, че не кръчмарите не са готови - в държавта е проблема. В първите няколко часа нито банкомати, нито ПОС терминали ще работят.

Държавата със сигурност е много зле за много неща, ама държавата да им е виновна на кръчмарите точно за това ... При положение че от години се знае, че ще влизаме в еврозоната и от четири месеца вече е ясно че ще стане на 01.01.2025 и да не си си подготвил евро и да разчиташ сутринта на нова година в 01:00 ч. да ходиш да обменяш на банкомат?!?!?  При това говорим за евро, не за монголски тугрици или за киргизстански сомове! 

• Харесвам 13
Публикувано:

Ааааа, ние сме си квалитетни мрънкачи и все някой друг ни е виновен ... това много го умеем. Омръзна ми да слушам как заплатите ще ни станат двойно по-ниски, как цените ще скочат веднага след въвеждане на еврото. И всички станахме експерти по тези въпроси 😄 Както преди с ковида 😄 Ама някой да седне да помисли от къде да изкара  300 лв. - неееее, по-лесно е да се оплакваме.

И като казах оплакваме, да споделя какво ми се случва от няколко месеца насам - занимавам се с разни бизнеси, извън службичката. Постоянно звъня, срещи, документи и тн. Е как нямаше веднъж някой да обещае нещо и да го свърши на време....просто нямам такъв случай. "До час пращам мейла", "Утре пускам договора", "Ще върна обаждане до обяд"... и така си остават нещата. Трябва пак да звъня, да напомням, да пускам мейли, да давам зор....и така по няколко пъти. В повечето случаи аз съм клиента и от мен се очаква да сключа договор, да дам пари, да ме привлекат като клиент....думи нямам 🙂 

• Харесвам 10
Публикувано:

Последните месеци доста често минаваха по бул. "Тотлебен" бронираните камиони с полицейска охрана, този месец ги нямаше, явно поразнесоха еврата по банките в провинцията и би трябало всичко да е готово за зареждане на баноматите. Данданията ще е при пазаруване в кеш основно от хората в пенсиоона възраст, ако плащат с лева и им връщат в евро, възможно е някъде да ги измамят.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 36 минути , Eva eva каза:

Както преди с ковида

Мдааа, навремето бях убедена че в кварталния магазин има повече експерти по вирусология и епидемиология, отколкото в цялата страна взети заедно. Предполагам че сега "специалистите" по финанси вече бият рекорди като брой и ниво на компетентност. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, antea каза:

е верно ли беше толкова страшно :mellow::grin:

Еми поне за мен, шофьорските курсове тогава си бяха предизвикателство 😄 😄 😄

• Смея се 4
Публикувано:
преди 10 минути , Lyubina каза:

Мдааа, навремето бях убедена че в кварталния магазин има повече експерти по вирусология и епидемиология, отколкото в цялата страна взети заедно. Предполагам че сега "специалистите" по финанси вече бият рекорди като брой и ниво на компетентност. 

Само да подчертая, че от математическа гледна точка е невъзможно. Понеже множеството на кварталните експерти всъщност е подмножество на множеството "цялата страна". Освен ако множеството на екпертите не се намира в друго множество "цяла страна".

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 21 минути , ivailo_radev каза:

Само да подчертая, че от математическа гледна точка е невъзможно. Понеже множеството на кварталните експерти всъщност е подмножество на множеството "цялата страна". Освен ако множеството на екпертите не се намира в друго множество "цяла страна".

Изглеждаш много свястно момче, ама като почнеш да пишеш така неразбираемо... 😞

• Харесвам 1
  • Смея се 10
Публикувано:

Все пак еврото вече 20 години се използва, достъпно е в бюра и банки, всеки може да се снабди предварително, дори да не са му останали дребни от почивката в Гърция, няма нужда да тегли в малките часове на 1.1

• Харесвам 10
Публикувано:

а аз уикенда имам нелеката задача да "презентирам" еврото на баба ми, 95-годишна недовиждаща добре жена, ама си е с акъла и даже е убеден анти-евроист :grin: и изведнъж сега трябва да събера старите банкноти и да й оставя от новите и да я понауча кой цвят за какво да дава, изпитанието ще е достойно за получаване на магистърска степен по дзен-самообладание :smile:

• Харесвам 10
  • Шок 2
Публикувано:

Screenshot_20251031_183851_Instagram.jpg.ab394bc5fbdc5e3f4afc93530f506ee7.jpg

Не виждам какво се притеснява от еврото човек, оцелял след хипелинфлацията от Виденовата зима. Тогава сменяхме "валутата" всеки ден.

• Шок 1
  • Браво 3
Публикувано:
преди 1 час, antea каза:

а аз уикенда имам нелеката задача да "презентирам" еврото на баба ми, 95-годишна недовиждаща добре жена, ама си е с акъла и даже е убеден анти-евроист :grin: и изведнъж сега трябва да събера старите банкноти и да й оставя от новите и да я понауча кой цвят за какво да дава, изпитанието ще е достойно за получаване на магистърска степен по дзен-самообладание :smile:

Еха, какво ли може да разкаже човек, станал свидетел на толкова много събития през 20ти и 21ви век ... 

Да е жива и здрава! 🙂 

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.