Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 5 минути , Alexander каза:

Не съм виждал по света найлонова  торбичка и то доста слаба за 0,20€ , във Фантатико е толкова 

Не знам дали става въпрос за същите торбички, но има едни биоразградими ли ги водят, едни такива меки, лигави и миришат гадно. Освен че са скъпи но и са опасни, късат се при контакт с малко по-остър ръб. Виждал съм хора с разпилени продукти пред магазините защото не са внимавали как са ги подреждали в торбичката.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 2 часа, bad kid каза:

Аз такива торби съм ползвал в Италия. Издържливи са. Тукашните в Билла се разпадат много лесно.

Едното място, където видях такава скъсана торба и разпиляни покупки беше Флоренция.🤭

• Шок 3
Публикувано:

Винобарът в центъра на София, който посещавах редовно към края на миналата година и където плащах средно по 4, максимум 5 евро на чаша българско вино, ме изненада неприятно миналата седмица. 

Почти нямаше наши местни вина под 6 евро вече, и то за 125 мл. Говорим за ежедневни вина, не специални такива. 

За сравнение в западноевропейски столици на държави производителки на вино, местните предложения рядко надхвърлят 5 евро по мои наблюдения - говорим за непретенциозни вино барове, не са лъскави заведения. 

Попитах собственика на какво се дължи поскъпването, отговорът беше учудено, че такова няма. 

• Харесвам 6
  • Шок 4
Публикувано:

Нямам пресни наблюдения за такива държави, но в Амстердам (от снощи) чаша бяло вино в пицария беше 5.50 евро. 

В магазина малките бутилки не превишават 2,50, днес си взех 375 ml Pinot noir, френско за 4,59 евро.

Със сигурност не е по-ниска цената спрямо България 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 10 часа, horus92 каза:

Аз подадох сигнал към нап за една пицария, която си закръгли цените. Маргарита примерно от 7.3 стана 8 евро, капричоза от 9.7 на 11 и така до следващото кръгло, което им хареса. И говорим за място с 2 маси и основно обслужващо доставки. Доста бързо ми върнаха мейл да поискат още данни, че да регистрират сигнала, аз нещо се замотах и после даже втори мейл ми писаха, че е последен ден за това, което е неочаквана проактивност от тях. Иначе ходенето на пазара продължава да показва, че няма особена разлика в цените. Даже евровите цени са по изгодни, защото често закръглят надолу. Тази седмица си взех ягоди за 5лв килограма или 2.5 евро. Изненадващо сладки за сезона. Обаче в супермаркетите започна да се вижда как евровите цени изведнъж стават водещи, в Била все повече неща са на 99 цента, което значи, че са я променили.

Малко ми е прекалено на мен да се подава сигнал към НАП, че някой увеличил цената от 7.3 на 8 на пицата. Нито е кой знае какво увеличиение, нито как може да си сигурен, че не са го направили защото на тях доставчик по веригата им е увеличил някой разход. Както сам каза, място с 2 маси надали изкарва някакви милиони ... Може би трябва да имаме малко повече уважение към хора, които произвеждат или създават нещо с ръцете си, а не само да търсим скандали ...

Публикувано:
преди 3 часа, frequent_flyer каза:

Винобарът в центъра на София, който посещавах редовно към края на миналата година и където плащах средно по 4, максимум 5 евро на чаша българско вино, ме изненада неприятно миналата седмица. 

Почти нямаше наши местни вина под 6 евро вече, и то за 125 мл. Говорим за ежедневни вина, не специални такива. 

За сравнение в западноевропейски столици на държави производителки на вино, местните предложения рядко надхвърлят 5 евро по мои наблюдения - говорим за непретенциозни вино барове, не са лъскави заведения. 

Попитах собственика на какво се дължи поскъпването, отговорът беше учудено, че такова няма. 

И още нагоре ще вървят(или ще намалят грамажа)!

• Харесвам 2
  • Шок 1
Публикувано:

Горното сравнение, как в Амстердам чаша вино е 5,50евро е смехотворно.

Холандия и Амстердам са от най-скъпите места в света и с най-висок стандарт, няма собствено вино или не съм чувал поне.

Ние се бием в гърдите, че сме винопроизводители, не сме топ 3 на в Европа и накрая по-скъпо от там... еми няма как да дам посмъртно такива пари в Бг. 

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 18 минути , Брани каза:

Малко ми е прекалено на мен да се подава сигнал към НАП, че някой увеличил цената от 7.3 на 8 на пицата. 

Ами това са почти десет процента. Доколкото знам не си в държавният сектор и едва ли ти качват заплатата с толкова всяка година…

• Харесвам 5
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 41 минути , Alexander каза:

Горното сравнение, как в Амстердам чаша вино е 5,50евро е смехотворно.

Холандия и Амстердам са от най-скъпите места в света и с най-висок стандарт, няма собствено вино или не съм чувал поне.

Ние се бием в гърдите, че сме винопроизводители, не сме топ 3 на в Европа и накрая по-скъпо от там... еми няма как да дам посмъртно такива пари в Бг. 

@Alexander Колкото и да е странно - моя позната ми каза, че Нидерландия произвежда някакво вино, но никъде по заведенията, където сме седяли, не го видях :) Основно френско 50% и другите ~25% беше италианско-испанско. Чашите варираха като цени между 6 и 9-10 евро, а бутилка беше между 45 и 60 евро - да уточня, че не сме били в нито едно заведение с Мишлен звезда, където предполагам, че ще са по-скъпи. 

Добавка на няколко места видях и по някой австрийски / немски Gewürztraminer 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

На нас пък ни увеличават месечната такса за поддръжка на асансьора от 40 евро на 50 евро. Обяснението - повишаване на цената на зоната ( а ние не живеем в зона, а и съдът ги спря да вдигат цените) и вдигането на осигуровките. То всичко е хубаво, ама 25% увеличение ми идва в повече... Бетер МВР -то с техните увеличения на заплатите... 

• Харесвам 7
Публикувано:

2021 с/у 2022 посрещах в Антверп. В магазина Карфур имаше Домейн Бояр 🙂. Стана ми весело и приятно, но все пак предпочетохме френско вино 😃

Даже снимка от тогава открих

IMG_1169_Original.jpeg.216b8758c0aab14b7e710d54a49ea130.jpeg

• Харесвам 8
Публикувано:

@Alexander, не написах цените в Амстердам като сравнение, а като факт. 

Ако ще сравнявам цените между тук и в България щях да ви покажа снимки на цените на кафето в магазина и това в българските супермаркети. 

(например).

За другите стоки не мога да съм обективна, а и сравнението няма да е релевантно, дори и само заради вероятността една и съща стока да е от различни заводи-производители, съответно говорим за различни производствени разходи. 

• Харесвам 2
Публикувано:
1 hour ago, Брани said:

Малко ми е прекалено на мен да се подава сигнал към НАП, че някой увеличил цената от 7.3 на 8 на пицата. Нито е кой знае какво увеличиение, нито как може да си сигурен, че не са го направили защото на тях доставчик по веригата им е увеличил някой разход. Както сам каза, място с 2 маси надали изкарва някакви милиони ... Може би трябва да имаме малко повече уважение към хора, които произвеждат или създават нещо с ръцете си, а не само да търсим скандали ...

Аз ценя парите си и щом аз спазвам някакви правила, искам и другите да го спазват. Нап ще прецени дали е оправдано вдигането на цените им и дали е спекула. На други места също толкова добра пица, но с обслужване, държи същите цени. Само ще кажа, че това е второто им увеличение за последните 6 месеца. Едно направиха с двойното обозначаване на цените, когато Маргаритата стана 15лв от 13лв. А мястото е повече от вървежно, имат 2 маси, защото няма място, иначе се пръска от поръчки и винаги чакаш по 15-20 минути и постоянно идват доставчици. Мен лично ме е яд, защото ги харесвах, но не обичам тарикатлъци. Евро увеличение не е много, но 10 % всъщност не е малко. И ако презумпцията ти е, че видиш ли може да даваш по евро насам натам постоянно, това само ще те направи още по лесно пръскащ парите си, защото неусетно това евро ще станат 2 и т.н. Да не говорим, че вече най голямата монета у нас е 2 евро, което са 4лв, а монетите се считат някак за малки пари и сме склонни да ги даваме просто така, но всъщност не са чак толкова малко вече. 2 евро бакшиш на 8 евро сметка изглежда ли като 4лв на 16.

• Харесвам 13
  • Браво 1
  • Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, jorocontrola каза:

Ами това са почти десет процента. Доколкото знам не си в държавният сектор и едва ли ти качват заплатата с толкова всяка година…

Така е, но на работещите в някои сектори доставчиците им вдигат цените от днес за утре. И от грандиозните 70 цента увеличение, най-вероятно частта на тази пицария е 10 цента, колкото да не е на минус. Това доста хора просто го пропускат, щото го няма в големите офиси, където си като пиле на подово отглеждане и не знаеш какво се случва извън твоята среда.

Малкият търговец не може и да си помисли за голяма надценка, щото клиентът може да избяга за 70 цента по-ниска цена, както се вижда.

• Харесвам 5
Публикувано:

Колкото и да ни се струва малко увеличението, но е такова и е добре да има хора, които отделят от времето си, не се примиряват с личен игноър  (като мен) и надигат глас. Ето тук в Русе в първите дни на новата година малко демонстративно, но все пак оказа се полезно, в супермаркет в топ център (ЦБА, Бурлекс) влезе НАП с камери и журналисти по сигнал за някаква сметана или извара 😃. Аз бях забелязала друго нелогично несъответствие в цената на тоалетна хартия Зева - голяма опаковка излизаше с 2 лв. повече от 2 малки. Ама отминах и взех друга от друго място. След медийното влизане на НАП на другия ден отивам пак в този супермаркет - моята тоалетна хартия също е с понижена цена, на касите застанал управител и любезничи с клиентите не само за лев/евро, но и за асортимента. Това никога не е било през целия ми житейски път в пазаруване😄

По мои наблюдения със супермаркетите - вериги постигнаха натиск, контрол върху цените. Вероятно има властови ефект и върху банките. Все пак тези обекти са свързани с ежедневието на всеки гражданин. Когато става въпрос за ресторант, фризьор, фитнес или подобно, не знам как ще се случи. Логиката ме навежда към контрол от страна на клиентите и зачеркване на такова място - и без това никнат и се сменят като гъби …

• Харесвам 3
  • Замислям се 2
Публикувано:
преди 18 минути , ДиянаВ каза:

Колкото и да ни се струва малко увеличението, но е такова и е добре да има хора, които отделят от времето си, не се примиряват с личен игноър  (като мен) и надигат глас. Ето тук в Русе в първите дни на новата година малко демонстративно, но все пак оказа се полезно, в супермаркет в топ център (ЦБА, Бурлекс) влезе НАП с камери и журналисти по сигнал за някаква сметана или извара 😃. Аз бях забелязала друго нелогично несъответствие в цената на тоалетна хартия Зева - голяма опаковка излизаше с 2 лв. повече от 2 малки. Ама отминах и взех друга от друго място. След медийното влизане на НАП на другия ден отивам пак в този супермаркет - моята тоалетна хартия също е с понижена цена, на касите застанал управител и любезничи с клиентите не само за лев/евро, но и за асортимента. Това никога не е било през целия ми житейски път в пазаруване😄

По мои наблюдения със супермаркетите - вериги постигнаха натиск, контрол върху цените. Вероятно има властови ефект и върху банките. Все пак тези обекти са свързани с ежедневието на всеки гражданин. Когато става въпрос за ресторант, фризьор, фитнес или подобно, не знам как ще се случи. Логиката ме навежда към контрол от страна на клиентите и зачеркване на такова място - и без това никнат и се сменят като гъби …

До втората усмивка съм съгласен,надолу-не!Досега никоя страна,приела еврото не се е справила с увеличението на цените(след приемането му)!А у нас ще е и по-зле!И за да не говорим само за увеличения,днес са извикали съпругата ми да подпише съгласие,че оттук-нататък ваучерите за храна ги намаляват(от 102,26 евро-на 100 евро)!😤

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 9 минути , crazyhorse каза:

До втората усмивка съм съгласен,надолу-не!Досега никоя страна,приела еврото не се е справила с увеличението на цените(след приемането му)!А у нас ще е и по-зле!И за да не говорим само за увеличения,днес са извикали съпругата ми да подпише съгласие,че оттук-нататък ваучерите за храна ги намаляват(от 102,26 евро-на 100 евро)!😤

А заплатата й има ли промяна от тази година?

Публикувано:
18 minutes ago, crazyhorse said:

Досега никоя страна,приела еврото не се е справила с увеличението на цените(след приемането му)!

Амин ! Аз лично не драматизирам и знам че ще се нагодим.Дразня се само на лъжите на политиците и на такива дето щом кажеш нещо в тоя дух , веднага те набеждават , че не си умен и красив 🥲

• Харесвам 5
Публикувано:

Увеличение на цени има и без еврото, така че надали се дължи само на него. Настъпването на две събития едно след друго не значи, че винаги има причинно-следствена връзка между тях. 1996-97 каква валута приехме, че имаше такова поскъпване? 😁

Няма никаква драма, има манипулативно преекспониране. С къдравия курс има къдрави цени, които е съвсем нормално да се закръглят. От там нататък, когато се уталожат нещата, ще се види, че драмата не е такава, за каквато се представя.

• Харесвам 9
Публикувано:
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Мен ме досмешава (ама само леко, да не вземе някой сега да се обиди!), защото когато се появи цена на някой самолетен билет с няколкостотин надолу, липсват непримирими и никой не подава сигнали за намалението на явно сгрешена цена. А когато ни увеличат цена на нещо, сме първи да се оплакваме.

Което потвърждава мнението ми как колкото и да се стремиш да оптимизираш парите я с искане на отстъпки, я с някакви хитрувания, накрая пазарът винаги си взима каквото си е решил от теб по един или друг начин 🙂 

Публикувано:
8 minutes ago, Брани said:

Мен ме досмешава (ама само леко, да не вземе някой сега да се обиди!), защото когато се появи цена на някой самолетен билет с няколкостотин надолу, липсват непримирими и никой не подава сигнали за намалението на явно сгрешена цена. А когато ни увеличат цена на нещо, сме първи да се оплакваме.

Което потвърждава мнението ми как колкото и да се стремиш да оптимизираш парите я с искане на отстъпки, я с някакви хитрувания, накрая пазарът винаги си взима каквото си е решил от теб по един или друг начин 🙂 

Колко често цените на нещо падат? Да не говорим, че образуването на цените на самолетните билети няма нищо общо с това на другите услуги. И докато цените на самолетните билети може да паднат временно, това е съвсем предвидено от авиокомпанията и със сигурност не е в неин ущърб. Средната цена на самолетните билети със сигурност се е качила също. А както вече обясних, в случая въпросът беше принципен, защото у нас следването на законите леко липсва. А докато не се види кои доставки и услуги са им се увеличили, няма как да знаем дали е оправдано или просто са решили да изкарат още нещо на гърба на хората, защото знаят че същите ще продължат да купуват понеже се примиряват с всичко.

• Харесвам 7
Дани Магелани
Публикувано:
преди 50 минути , stanimir каза:

Амин ! Аз лично не драматизирам и знам че ще се нагодим.Дразня се само на лъжите на политиците и на такива дето щом кажеш нещо в тоя дух , веднага те набеждават , че не си умен и красив 🥲

Още? Не свикна ли?

Вече нищо не ме изненадва и издразва.

Гледам на тях с презрение или надсмешка. Каквото са си заслужили.

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.