Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:
24 minutes ago, jul said:

Мисля, че надценяваме сънародниците си. Колко от нашите близки/съседи/познати могат да направят аналогията, която правим ние? 

И до днес помня как, връщайки се от езерата в Северна Италия, отидохме в Созопол. Ресторантът с най-висок рейтинг ни се видя ужасен - храна скъпа и с лошо качество. Едни жени обаче си пращаха снимки какво са яли там, идвали 3та година! за храната. Казаха ми - ние не знаем от къде сте, но те цените по курортите са такива 🙄😬😑 

То не винаги е лесно и да се прецени. Със сигурност само вкус не е достатъчен, защото вкус се отглежда, а отгледан ли си със скапани неща, после колкото и обяснявам, че друго е по качествено, то може да не кореспондира с по добри вкусови качества за консуматора. Това перфектно устройва големите компании, които се стремят да "възпитат" децата от малки. Повечето боклуци са направени с много повече подправки, сол, захар и т.н. Всичко бледнее пред тях. После ходи обяснявай, че истинската италианска кухня набляга на продукти.

• Харесвам 12
Публикувано:
45 minutes ago, Velyana said:

Цяло лято изкарахме на тея кремвирши от долар магазина в САЩ, и 15 години по късно все още съм жива  😂 а в Германия какви извращения има в магазини като Нето, ама хората ги купават когато са принудени финансово.

Няма бригадир дето да не си е отял от тях  😂

• Смея се 4
Публикувано:
На 19.01.2026 г. в 14:13, bibi каза:

Това обикаля фейса днес:

Може да бъде изображение с текстово съобщение

image.png.dfab3140bd1dc9a0f62679b4978862cd.png

Ето и малко повече информация 

Хотел в Боровец иска 5 евро за тоалетна

Хотел в Боровец таксува с 5 евро всеки, който пожелае да използва тоалетната. За скандалния случай сигнализира Даниел Димитров в групата "Ски & Сноуборд група във Facebook.

"Днес попаднах на тази тоалетна в Боровец. Едновременно ме обхвана яд и срам. В по-голямата част от света хората включват тази услуга в ски картата, предлагат безплатни тоалетни или такива с малка цена, които могат да ползват туристите. Моят пост не е насочен срещу хотела - хората са намерили начин да не са обществена тоалетна, те също са потърпевши от държавната политика. Мисля, че в Закона за туризма това трябва да е задължителна клауза - както за зимни, така и за летни курорти, в зависимост от капацитета на туристите", пише Даниел Димитров в публикацията си.

image.png.b7ae151a394ed37a4c3bc47725101b10.png

За повече инфо тук.

• Браво 1
Публикувано:

5евро си направо добре за там ми се струва, то масово е 3+ вече навсякъде.

Иначе ето цените от Hilton Muscat Al Bandar със собствен плаж и т.н., демек топа на топа, умножавайте по 2,2 за евро. 

Кафе 6,67 евро, алкохолни коктейли 12-13 евро и безалкохолни коктейли 9 евро

IMG_0071.png.082662c19b69832a5c3f9e1dffb57f22.png

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Иван Попов каза:

Хотел в Боровец таксува с 5 евро всеки, който пожелае да използва тоалетната. За скандалния случай сигнализира Даниел Димитров в групата "Ски & Сноуборд група във Facebook.

"Днес попаднах на тази тоалетна в Боровец. Едновременно ме обхвана яд и срам. В по-голямата част от света хората включват тази услуга в ски картата, предлагат безплатни тоалетни или такива с малка цена, които могат да ползват туристите. Моят пост не е насочен срещу хотела - хората са намерили начин да не са обществена тоалетна, те също са потърпевши от държавната политика. Мисля, че в Закона за туризма това трябва да е задължителна клауза - както за зимни, така и за летни курорти, в зависимост от капацитета на туристите", пише Даниел Димитров в публикацията си.

За повече инфо тук.

А пък тоалетната към Emilio-Comici-Hütte във Val Gardena не стига, че е много гадна, ами и e безплатна, не ги е срам!

IMG20240205122009.jpg

• Харесвам 8
Публикувано:

Прекарах прекрасен дълъг уикенд в Италия. Кафе Кимбо почти навсякъде беше 1.20 евро, сядахме на маси и само на едно място поискаха допълнително по 50 цента на човек, защото се оказа, че има сервитьор. Вечеря в pizzeria&trattoria за двама около 40 ... 50 евро с бира, вино и някакъв аперитив, включително сoperto по 2 евро на човек.

Не харесвам да качвам снимки, но размера на пица Маргарита ме впечатли.

Цената и е 6 евро по меню, а след отстъпката през TheFork - 4.80 eвро.

IMG_0657.jpeg

• Харесвам 28
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 5 часа, Иван Попов каза:

За повече инфо тук.

Сега като се замисля, била съм на далавера на пъпа на Манхатън. Оставих си 2 багажа за няколко часа при пиколо в един 4 звезден хотел и два пъти ползвах безплатно тоалетната на хотела всичко за 20 долара. А мислех, че съм се набутала.

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Публикувано:

Средната цена на вечеря с три ястия за двама в ресторант от среден клас в Европа варира в изключително широки граници – от около 20 евро до 160 евро, показва проучване на платформата FerryGoGo за 2026 г.

Анализът обхваща разходите за хранене без включени напитки и се използва като индикатор за общото ценово равнище в различните дестинации.

Сред най-скъпите държави за вечеря за двама през 2026 г. са Швейцария със средна цена от 107,24 евро и Дания с 93,69 евро. Следват Люксембург (90 евро) и Норвегия, където вечерята струва средно 77,96 британски лири или около 89,86 евро. Група от страни – Нидерландия, Ирландия, Финландия и Белгия – споделят сходно ниво от около 80 евро. В отделни градове в Швейцария обаче, като Лугано и Цуг, вечерята достига до 160 евро.

На другия край на класацията са най-достъпните дестинации, сред които много страни от Югоизточна Европа и Балканите. Най-ниската средна цена е отчетена в Косово – около 20 евро за вечеря за двама. Следват Северна Македония с 24,38 евро, Молдова с 30,32 евро, Босна и Херцеговина с 30,75 евро и Сърбия с 38,34 евро.

Хърватия се нарежда приблизително в средата на европейската скала. Средната цена на вечеря за двама в страната е около 60 евро. На сходно ценово равнище са Литва, Латвия и Франция. Германия е малко по-скъпа със средна цена от 65 евро, докато Испания и Словения остават по-достъпни – около 50 евро за вечеря за двама. Петдесет евро струва вечерята за двама и в Гърция, в Черна гора е с пет евро по-малко, а в Румъния и Албания тристепенно меню за двама възлиза средно на около 41 евро – с едно евро повече от България.

Британската платформа FerryGoGo ежегодно следи разходите за пътуване в Европа – от транспорт и настаняване до ежедневни разходи, като храненето извън дома се счита за един от най-бързите ориентири за това колко скъпа е дадена страна за туристите. По-високите цени в ресторантите обикновено вървят ръка за ръка с по-скъпи напитки, кафе и настаняване.

Линк

• Харесвам 6
Публикувано:

Случайно се загледах в касова бележка от T-Market и виждам таксуват 0.03 цента за всяко найлоново пликче (от ролковите) с плодове /зеленчуци.Това май е иновация или не съм забелязвал в други вериги.

• Харесвам 1
  • Шок 3
  • Смея се 2
  • Замислям се 2
Публикувано:

Това е практика от много време в Т маркет. 
За други вериги не знам, в последните два месеца почти не съм пазарувала.

• Харесвам 3
Публикувано:

Поне от две години е. В магазините на веригата (Максима) в Литва се прилагаше същото преди две лета. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

Случайно се загледах в касова бележка от T-Market и виждам таксуват 0.03 цента за всяко найлоново пликче (от ролковите) с плодове /зеленчуци.Това май е иновация или не съм забелязвал в други вериги.

Да, от 2-3 години е така. Даже даваха как някои предприемчиви пенсионери си увиваха плодовете и зеленчуците с хартия от тяхната брошура. 😄 

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 3 часа, stanimir каза:

В Германия също се таксуват, пък и с много малки изключения като насипни череши или ягоди торбичките не са нужни. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Минах през Кауфланд, че ми свърши бирата, всички са доста намалени, а имитациите в 2 литра ПВЦ бутилка Ариана и Шуменско са на промоция 0.16 евро.

• Шок 2
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, Nayden Bondzhev каза:

Минах през Кауфланд, че ми свърши бирата, всички са доста намалени, а имитациите в 2 литра ПВЦ бутилка Ариана и Шуменско са на промоция 0.16 евро.

Арианата бива,но Шуменското си е имитация в пълния смисъл-произвежда се с царевичен грис(както и Пиринско и Туборг)!

• Харесвам 1
Публикувано:

В Т маркет с найлонова кесийка от Кауфланд дали ще ме таксуват? 🤪 Първото го няма по нашите земи, а във второто не съм стъпвала от години, та си измислих ситуацията за настроение 🙃

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Далече ми е и на мен.Последно сигурно съм пазарувал там преди година и повече , но може би не съм купувал зеленчуци.Явно такава им е пазарната политика, за да са конкурентни в най-евтиния сегмент.Иначе знам , че са литовска верига и поне преди беше пълно с разни продукти от Прибалтика и Украйна.

• Харесвам 3
Публикувано:

Тези торбички се плащат, защото някои хора си взимаха по десет за вкъщи за всякакви неща. Та така са решили да спрат тази практика, доколкото може. 

• Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

А , сигурно са измислили някаква причина.По света дето гоним ги слагат по паркове и градинки , хората да си събират ако-то на домашните любимци.Явно не им хрумва , че някой ще си свие пликче в повече.Цената на ролковите найлонови пликове (тип супермаркет) със сигурност е много по-ниска от 3 цента.

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 38 минути , stanimir каза:

А , сигурно са измислили някаква причина.По света дето гоним ги слагат по паркове и градинки , хората да си събират ако-то на домашните любимци.Явно не им хрумва , че някой ще си свие пликче в повече.Цената на ролковите найлонови пликове (тип супермаркет) със сигурност е много по-ниска от 3 цента.

Кой ти събира ако-та бре, така се нарушават изконните права на “детето” да наторява - “любим” момент ми е след дъжд или при окосяване, когато навсякъде другаде ухае божествено, в софийските паркове смърди на много непочистена тоалетна…

да не съм съвсем офф - има лека директива към хипермаркетите да замразят цените, но това не се отнася за заведенията за хранене, разбира се

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз подадох сигнал към нап за една пицария, която си закръгли цените. Маргарита примерно от 7.3 стана 8 евро, капричоза от 9.7 на 11 и така до следващото кръгло, което им хареса. И говорим за място с 2 маси и основно обслужващо доставки. Доста бързо ми върнаха мейл да поискат още данни, че да регистрират сигнала, аз нещо се замотах и после даже втори мейл ми писаха, че е последен ден за това, което е неочаквана проактивност от тях. Иначе ходенето на пазара продължава да показва, че няма особена разлика в цените. Даже евровите цени са по изгодни, защото често закръглят надолу. Тази седмица си взех ягоди за 5лв килограма или 2.5 евро. Изненадващо сладки за сезона. Обаче в супермаркетите започна да се вижда как евровите цени изведнъж стават водещи, в Била все повече неща са на 99 цента, което значи, че са я променили.

• Харесвам 6
  • Смея се 2
Публикувано:

Боровинките поскъпнаха малко. Не знам дали е заради еврото. Последните месеци взимах малка кутийка на промо за 1,99 лв. Сега същата е около 2,20-2,30 лв.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, stanimir каза:

По света се стремят да ограничат ползването на пластмаса и тези торбички са все по-често платени с тази цел.

ПС Който си има куче да бъде така добър да се грижи да на оставя изпражнения след него. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.