Прескочи до съдържание

Панама, Коста Рика, Никарагуа - обща тема за планиране

Препоръчани мнения

преди 17 минути , Kaio каза:

За Бокас не ползвайте Viator и GetYourGuide, на място цените за триповете са по изгодни, като особено, ако се спазарите за повече от един , цената може да е драстично по-ниска.

А за Панама сити - туровете до Monkey Island и Embera village? 🤔

Връзка към коментар
преди 1 час, Lindt каза:

Ами да, ама ми се иска да разбера какви са тези турове предварително 🙂

Ако има някой в момента на Бокас може да снима рекламите на туровете, аз нямам снимка. Ето една карта, на която ако се вгледа човек има не малко информация:

118848A7-442F-44B0-A0A3-B53BF4558D1C_1_201_a.jpeg.1ac9b4688e79eb9b5cc6db636dfba4d1.jpeg

За Панама сити, ние ползвахме Viator, защото предпочетохме да сме сигурни, че ще си получим екскурзията, а и възможността за отмяна до ден преди екскурзията.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 9 часа, Lindt каза:

@Carrie, @Роми, според вас има ли някое място/лоджа/частен резерват/ градина с животни около Панама сити, където си заслужава да останем с нощувка или поне да отидем? Имаме обеден полет от Сан Хосе и чак на следващия ден вечерта летим към София, та се чудя дали да не посветим последните часове в района на дъждовна гора и местните обитатели? 

Не знам дали мога да помогна с такава препоръка. Предвид колко близо до града има дъждовна гора, не знам колко си струва упражнението да губите време в път с обществен транспорт до някъде извън Панама Сити. Гайдката, с която правих Parque Nacional Soberanía (Pipeline Road Tour) похвали Chiriqui, защото там си имали поилки и хранилки за птици и било лесно за снимки, но ми се вижда прекалено далеч.

Иначе проучете самостоятелно ходене до Pipeline Road https://pipelineroad.org/en/  (евентуално със спане в Gamboa, гледам че има някакви опции за нощувки и оттам пеша до пътеката) и по-лесният вариант (може с Uber от града) Parque Natural Metropolitano https://parquemetropolitano.org/en/atractivos/

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

И аз не съм убедена в помощта си. Но има един много добър хотел в Гамбоа. Gamboa rainforest resort. Добър е, но националния парк е на около 25 км от града. А Метрополитен парк си е в самия град и има доста коати винаги. За хранилки -не знам наистина. 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Включвам се само да спомогна за храната. Ако имате време и сте любители на месото, силно препоръчвам Gaucho's steakhouse в Панама Сити, най - добрият риб ай, който съм ял, преди 5 дни бях там. Таксита съм използвал няколко пъти в Панама, никога не са ме таксували повече от някакви символични 5-6 долара, вече много зависи и от разстоянието, но ако се движите от хотела до ресторант, който отново е в града, едва ли ще ви таксуват повече. Успех!

• Харесвам 7
Връзка към коментар

@Carrie, @Роми, аз всъщност се чудех дали си струва да вземем нощувка в Гамбоа и има ли нещо подобно друго, ама по-хубаво 😄

Гледах из туровете за животни, че нощуват в: 

https://www.summitrainforestpanama.com/

https://www.gamboaresort.com/

https://canopytower.com/canopy-tower/accommodations/

Обаче с изключение на първото, където в цената се включват и някакви пътеки и транспорт, другите сякаш пак ще изискват тур.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 24.01.2024 г. в 13:46, Ивайла каза:

Днес тръгваме за La Fortuna. На мен Бокас ми хареса без да ми е в топ местата, които съм посетила. Най - хубавото беше 15минутната разходка над архипелага заради  затвореното летище и Red Frog Beach, въпреки че го хванахме с бурно море. Три дни за нас бяха напълно достатъчни. 

Нямам търпение да споделиш впечатления от Ла Фортуна и Коста Рика като цяло! И ние летим другата събота, но без Панама. 

Връзка към коментар

Може ли да се плаща с карта в повечето заведения в Панама сити и в Коста Рика? Револют дали е добра опция, за да не нося много кеш? Местна валута обменяхте ли на място и къде?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 9 часа, mary_shery каза:

Може ли да се плаща с карта в повечето заведения в Панама сити и в Коста Рика? Револют дали е добра опция, за да не нося много кеш? Местна валута обменяхте ли на място и къде?

В Панама, на всякъде в заведенията може са се плаща с карта, включително Револют. Местната валута в Панама са доларите (само монетите понякога са местни балбоа, които между другото са доста красиви!

• Харесвам 4
Връзка към коментар

В Коста Рика също навсякъде може да се плаща с карти. Местна валута се обменя само в националната им банка и става много бавно - записват данните от паспорта, разпитват подробно откъде идваш, накъде отиваш и т.н. Не бих обменил пари, ако го знаех това предварително, изгубихме повече от час заради това. Нявсякъде, където сме пробвали - в хранителни магазини, магазини за сувенири и заведения - приемат долари, като рестото е в местна валута.

Редактирано от bobbyfm
  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар

В Панама както са написали по - горе - всичко с долари. В Коста Рика почти навсякъде може с карта, ако е кеш може с долари, рестото е в местна валута. За турове, шатъли и някои от хотелите ако се плаща с карта слагат още 13% банкови такси. Ние не сме обменяли. 
И в рубриката любопитно - от Ла Фортуна до Мануел Антонио, 215 км, пътувахме с шатъл 7 часа. Не разбрах защо, две малки почивки имаше, може би защото мина по някакви третокласни пътища, които почти не се виждаха на картата. Предполагам за дс не плаща магистрални такси. Не че пътя беше лош, но само завои, плюс един участък със задръстване, поне час карахме с 20 км. Изобщо без кола из Коста Рика не е хич приятно.
Ла фортуна ни хареса много на всички, времето там винаги е шарено - вали всеки ден и в един момент вече не ти прави впечатление, На нас ни казаха, че сме имали голям късмет с времето, защото обилния дъжд беше нощем, а през деня само препръскваше, за минута две, през по - голямата част от деня неше слънчево. Поне видяхме вулкана - малко преди трека преръмя, после слънце и вятър да издуха облаците и като свършихме пак се скри. И пак без кола си много ограничен. 
В парка Мануел Антонио е някакво страшно задръстване от туристи, плажовете вътре в парка са далеч от хубави, но видяхме много животни, супер гид ни се падна. 

Сигурно си знаете, но да кажа за всеки случай - по парковете само с гид, иначе няма смисъл, шанса да видите нещо сами е почти само теоретичен според мен. 
Коста Рика ми харесва повече от Панама, не че много сме видяли от Панама де,  но за мен Колумбия си заслужава в пъти повече. В Колумбия бих се върнала, в тези двете държави - не, остава Канала да видим и ми е достатъчно. 
Преди да тръгна търсих оферти за катамаран около Блас - 1600-2000 долара и повече на ден.  Това бих направила още в Панама, но няма да ми се случи:) 

• Харесвам 7
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Ивайла каза:

...

В парка Мануел Антонио е някакво страшно задръстване от туристи, плажовете вътре в парка са далеч от хубави, но видяхме много животни, супер гид ни се падна. 

Сигурно си знаете, но да кажа за всеки случай - по парковете само с гид, иначе няма смисъл, шансът да видите нещо сами е почти само теоретичен според мен. 

...

Challenge accepted 🤩

Благодаря, че споделяш, Иве 🙂 Какво ви показа този гид?

А вие ходихте ли в Adventure park? Как беше? 

Връзка към коментар

Нашата Коста Рика е доста постна, но все пак най - основните неща видяхме и придобихме представа от държавата. Може да си изкараш прекрасно тук срещу съответната немалка цена. Ходихме да видим водопада Фортуна, за Рио Селесте колкото и да ми се искаше логистично и финансово без кола не се получи. Видяхме вулкана/висящите мостове, ходихме на zip line и hot springs. За съжаление нямах съмишленици за рафтинг - бих отишла и сама, но трябваше да останем още един ден, което пък не е честно спрямо другите, които няма какво да правят.  Всичко ми хареса. На Висящите също бяхме с гид и пак видяхме много животни. Ако някой все пак реши да ходи сам -  не излизайте от пътеките, не пипайте растенията и т.н. - много отровни животни се маскират така, че ги виждаш когато вече е късно. Например малко змийче, което се слива с шарките на листото и т.н. Аз не видях нито едно животно/птица сама, даже ми беше трудно да ги видя и като ми ги покажат. Тези момчета как успяват и с нас да си говорят, и животните да видят, не знам. Ленивците са на всяка крачка, сигурно 15тина видяхме, от двата вида, така че няма шанс да ги пропуснете. 
с гид видяхме ленивци/игуани/всякакви гущери/птици - съжалявам, но не им помня имената. 

DBAC1E23-F43E-4524-ACCE-F0D6412348CC.jpeg

46F3C587-ED2C-48FF-9A4E-C19E4DA85489.jpeg

5C2BDC2A-D58F-43AE-ABEB-1B56EDC79A4E.jpeg

76D3A211-4801-478E-A420-2764E193B475.jpeg

FF6787DB-A490-462A-9B90-273B22B74EA4.jpeg

8AD70498-65E9-4F0F-B8A9-E2A028EC2DDE.jpeg

4DD7A50D-39ED-4C35-BF09-7947B2E6B104.jpeg

B92200CA-317B-4F5F-ADE6-3DA98171D404.jpeg

• Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Ивайла каза:

Нашата Коста Рика е доста постна, но все пак най - основните неща видяхме и придобихме представа от държавата. Може да си изкараш прекрасно тук срещу съответната немалка цена. Ходихме да видим водопада Фортуна, за Рио Селесте колкото и да ми се искаше логистично и финансово без кола не се получи. Видяхме вулкана/висящите мостове, ходихме на zip line и hot springs. За съжаление нямах съмишленици за рафтинг - бих отишла и сама, но трябваше да останем още един ден, което пък не е честно спрямо другите, които няма какво да правят.  Всичко ми хареса. На Висящите също бяхме с гид и пак видяхме много животни. Ако някой все пак реши да ходи сам -  не излизайте от пътеките, не пипайте растенията и т.н. - много отровни животни се маскират така, че ги виждаш когато вече е късно. Например малко змийче, което се слива с шарките на листото и т.н. Аз не видях нито едно животно/птица сама, даже ми беше трудно да ги видя и като ми ги покажат. Тези момчета как успяват и с нас да си говорят, и животните да видят, не знам. Ленивците са на всяка крачка, сигурно 15тина видяхме, от двата вида, така че няма шанс да ги пропуснете. 

Ще отидеш в Еквадор на рафтинг. На мен цените не ми допадат много в Коста Рика, затова съм зачеркнала всичко, освен животните 🙂 е, може би мостове и зиплайн.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 20 минути , Ивайла каза:

И един Quepos залез от снощи, снимката не е с филтър. Страхотни залези

2622DC0A-CBC7-4ED7-A19A-B526F11D7254.jpeg

Колко време сте в Кепос още? Ще се окаже, че сме доста магеланци тук. Аз успях да видя доста животни без гид, но с гид определено си заслужаваше (3 пъти бях с гид). И нещото, което препоръчвам също е нощен тур. Съвсем други животни се виждат.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Днес в 14:30 тръгвамв към Сан Хосе, след малко някъде на плаж ще отидем. 
За нощен тур - и аз препоръчвам, въпреки че не е за мен. Коста арика си е нещо като зоологическа градина и всякакви свободно движещи се животни, които виждам по ресторанти( например игуана чака да падне трохичка), гущер на стената, мен ме ухапа нещо, предполагам оса) леко ме напрягат. Но видях снимки от нощен тур, скорпиони и т.н - страхотно изглежда. Мен ме е страх освен от скули, същи и от тъмно, имам фобия от змии, та с две думи не се знае защо съм тук:) 

• Харесвам 4
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Ивайла каза:

За нощен тур - и аз препоръчвам, въпреки че не е за мен. Коста арика си е нещо като зоологическа градина и всякакви свободно движещи се животни, които виждам по ресторанти( например игуана чака да падне трохичка), гущер на стената, мен ме ухапа нещо, предполагам оса) леко ме напрягат. Но видях снимки от нощен тур, скорпиони и т.н - страхотно изглежда. Мен ме е страх освен от скули, същи и от тъмно, имам фобия от змии, та с две думи не се знае защо съм тук:) 

О да, ние в Airbnb имаме половината животни, които ги има и в националните паркове. Всякакви мравки, гущери, бръмбари лазят по стените ни, на дребното са му забавни, на жената не много, щото я полазиха, докато спи.

А на нощния тур две коралови змии се сбиха (или правеха други змии, не е ясно), та му скочиха в краката, аз пък скочих върху гида.

• Харесвам 1
  • Шок 4
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 14 минути , Ивайла каза:

Много ти е смешен коректорът и все ти сменя акули със скули 🙂

Ако сте гледали животните през тръби, гидовете просто знаят къде са, не правят някакви мега подвизи. При такова положение трудно можете сами да ги видите, даже по-скоро няма как. Ама пък на нас не са ни интересни така, защото не можем да им се радваме и снимаме. 

Сами може да срещнете птици и бозайници по-скоро в часовете около изгрев и залез, но тогава гледам, че парковете не са отворени. Затова гледах да запазя лоджи със собствени пътечки, че да видя и аз зверчетата. 

Връзка към коментар
преди 4 минути , ivailo_radev каза:

О да, ние в Airbnb имаме половината животни, които ги има и в националните паркове. Всякакви мравки, гущери, бръмбари лазят по стените ни, на дребното са му забавни, на жената не много, щото я полазиха, докато спи.

А на нощния тур две коралови змии се сбиха (или правеха други змии, не е ясно), та му скочиха в краката, аз пък скочих върху гида.

🙂 това за змиите , че се срещат най - често на нощния тур и нашия Джими ни го разказа. Показа ни снимка на скорпион,  не знам как ги правят снимките, като фосфоресциращ изглеждаше…

Жалко, че не се заговорихме по - рано, можеше една разходка да направим заедно до яхтеното пристанище…) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , Lindt каза:

Много ти е смешен коректорът и все ти сменя акули със скули 🙂

Ако сте гледали животните през тръби, гидовете просто знаят къде са, не правят някакви мега подвизи. При такова положение трудно можете сами да ги видите, даже по-скоро няма как. Ама пък на нас не са ни интересни така, защото не можем да им се радваме и снимаме. 

Сами може да срещнете птици и бозайници по-скоро в часовете около изгрев и залез, но тогава гледам, че парковете не са отворени. Затова гледах да запазя лоджи със собствени пътечки, че да видя и аз зверчетата. 

Пожелавам ви най - искрено успех и ще се радвам ако успеете. С гид е много по - лесно, което мен ме устройва идеално:)

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Ивайла каза:

Пожелавам ви най - искрено успех и ще се радвам ако успеете. С гид е много по - лесно, което мен ме устройва идеално:)

Благодаря, със сигурност ще се справим. 

@randi между мрънкането/ насоките де/ ми показва какво се вижда по маршрута ни. Ама не знам как да добавям видеа, така че ще си останете без 20 звезди, жабки, капуцини и агути 🙂

Ама може нахално да му споделя снимките от Бокас, че нещо ми малеят хубавите гледки в тази тема: 

received_351091067791811.jpeg.116a0bb591608676dc1c61203badbcf6.jpegreceived_1064879154562927.jpeg.fd85edec03b4fdd88bb81c285a440115.jpeg

received_352601297617303.jpeg.7827a707c956a7c03fcba0f1eb8b553d.jpegreceived_753761896335656.jpeg.e6c026d5fc59a3ae3044573b94e3a29e.jpeg

received_872564391279135.jpeg.39a0c386f83c057277b2055d2ba108cc.jpeg

received_219468751249518.jpeg.928290ffffe50107b530c2c9959101e2.jpegreceived_395403793040307.jpeg.dd446daee0ec1af8b450c0575a4cbb1b.jpeg

received_1120861619074693.jpeg.012dd5ba237afc68c3ea50b43184016d.jpegreceived_1028787378219426.jpeg.a495ed53f4e15d6b941fccc0481cbef7.jpeg

received_1049697086325385.jpeg.c60a53b3ef7262956be76ca25c600a3c.jpegreceived_737159718353527.jpeg.4c64dc1e01ee472eb8c2274b80b2d338.jpeg

received_1298758527462137.jpeg.e13fb01eb44149ac804d023e251d30ef.jpegreceived_1069185364233257.jpeg.70882681f0c5e25930525f306822c7bb.jpeg

• Харесвам 20
  • Браво 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.