Прескочи до съдържание

eTA за Великобритания

Препоръчани мнения

Публикувано:

За проверките, твърди се, че на границата проверяват само паспорта, и виждат дали има ЕТА. Това е тяхната система, ако някой друг проверява (на чек-ин например) те нямат достъп и ще искат потвърждение.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 30 минути , neuromancer каза:

За проверките, твърди се, че на границата проверяват само паспорта, и виждат дали има ЕТА. Това е тяхната система, ако някой друг проверява (на чек-ин например) те нямат достъп и ще искат потвърждение.

Истината не знам къде е, но при самочекиране на машините за паспорт-контрол на летище Единбург, допусна човек без Ета преспокойно да влезе.

Може пък машинките да не са обвързани със системата им. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Не, с паспорт се влиза във Великобритания. Но те никъде не ни проверява  паспортите на компютър. Той асистента ми отговори, че ЕТА-та ми е свързана с паспорта и ако го бяха чекнали, щеше да ми спестят мн нерви. Хубавото е, че все пак  всичко завърши добре, че по едно време се бях отчаяла и убеждавах мъжа да се очаква сам. Той категоричен, че сам никъде няма да ходи... та такива едни драми се разиграваха.. 🙂 🙂 🙂

Публикувано:

Всъщност, ОК позволява влизането с лична карта, ако си постоянен жител на страната, имаш статут и картата е регистрирана на gov.uk. За съжаление, на практика се оказва, че това не работи, защото никоя авиокомпания няма да те качи на борда си без паспорт...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, Mary каза:

Истината не знам къде е, но при самочекиране на машините за паспорт-контрол на летище Единбург, допусна човек без Ета преспокойно да влезе.

Може пък машинките да не са обвързани със системата им. 

Би трябвало да са обвързани. Преди седмица на Т4 на Хийтроу, служители насочваха всички с EU паспорти към машините...

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 18 часа, neuromancer каза:

Може да са забравили да обновят софтуера на една от машините 😶

Тук въобще нямаше  машини, проверяваха  паспортите с оглед и затова искаха имейл с потвърждение за ЕТА, много тъпа работа. 

Публикувано:
На 17.09.2025 г. в 18:12, neuromancer каза:

"тук" къде е било, пристанище? На качване на кораба или на влизане във Велокобритания?

Пристанището беше Хамбург, корабът тръгва от там. Но круизут беше Англия, Шотландия, Шетлънските острови. Те бяха категорични, че няма да ме качат на кораба, ако не им представя имейл със потвърждение за разрешена ЕТА. Явно това бяха условията на качване. Ние бяхме след два дни чак в Англия, но това нямаше значение. В смисъл, че имаше време за изчакване на ЕТА та преди да влезеш в страната, но това за тях нямаше значение. На мен са ми казвали за случай, например при круиза ни до Южна Африка, че хора, които са нямали виза въобще не са били допуснати на кораба. 

Публикувано:
преди 9 часа, ZORI каза:

Пристанището беше Хамбург, корабът тръгва от там. Но круизут беше Англия, Шотландия, Шетлънските острови. Те бяха категорични, че няма да ме качат на кораба, ако не им представя имейл със потвърждение за разрешена ЕТА. Явно това бяха условията на качване. Ние бяхме след два дни чак в Англия, но това нямаше значение. В смисъл, че имаше време за изчакване на ЕТА та преди да влезеш в страната, но това за тях нямаше значение. На мен са ми казвали за случай, например при круиза ни до Южна Африка, че хора, които са нямали виза въобще не са били допуснати на кораба. 

Ха, каква е тази глупост.  Не можеш ли да си стоиш на кораба без да слизаш никъде ?  Коя беше тази идиотска круизна компания ?

Публикувано:

Сигурно този , че останалите са предимно разни бутикови :

КРУИЗНА КОМПАНИЯ: MSC CRUISES

КОРАБ: MSC PREZIOSA 

МАРШРУТ

Ден 1 - Хамбург

заминава в 22:00 

Ден 2 - В открито море 

Ден 3 - Леруик (Шетландски острови)

пристига в 07:00 - заминава в 19:00 

Ден 4 - В открито море 

Ден 5 - Акурейри (Исландия)

пристига в 07:00 - заминава в 18:00 

Ден 6 - Исафьордюр (Исландия)

пристига в 07:00 - заминава в 19:00 

Ден 7 - Рейкявик

пристига в 11:00 - остава на котва 

Ден 8 - Рейкявик

остава на котва - заминава в 17:00 

Ден 9 - В открито море 

Ден 10 - Къркуол (Оркнейски Острови)

пристига в 07:00 - заминава в 17:00 

Ден 11 - Newhaven,United Kingdom

пристига в 08:00 - заминава в 18:00 

Ден 12 - В открито море 

Ден 13 - Хамбург

пристига в 06:00

Публикувано:

Не разбирам от круизи, но мисля, че не може да си седиш на кораба ако нямаш право да влизаш в държавата. Чакал съм за виза с хора, не качени на кораб заради липса на виза.

• Харесвам 1
Публикувано:

Е, нали корабът спира на пристанище, а то си е част от територията на държавата и там не действа принципът на екстериториалност. Още в териториалното море, че и по-далеч - в континенталния шелф, почват да действа суверинитетът на крайбрежната държава.

• Харесвам 1
Публикувано:

И това е така, но и правилата при круизите са по-различни или не се прилагат, не знам.

Бях на Бахами и Кайманови о-ви по времето когато се искаше виза за българи и никой не ме погледна, принципно никого не провериха. Само ме хвана яд, че си вадих мексиканска виза за същия круиз, разбира се и там никой не проверяваше. Останал съм с впечатление, че круизите не ги ловят нормалните правила.

За Европа пък изглежда правилата се спазват, но пак имаше облекчения за Санкт Петербург, доколкото помня.

Публикувано:

Ами явно зависи дали са Карибите или Европа (моят случай с посолството беше Бразилия).

Обаче същественото, което трябва да се знае в случая е, че на бординга нямат достъп до системите на британския border control и искат да видят мейла.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 24.09.2025 г. в 11:21, neuromancer каза:

Не разбирам от круизи, но мисля, че не може да си седиш на кораба ако нямаш право да влизаш в държавата. Чакал съм за виза с хора, не качени на кораб заради липса на виза.

Точно така! 

Политиката им е такава, че ако нямаш виза не те качват. 

На 24.09.2025 г. в 14:12, Oshko каза:

И това е така, но и правилата при круизите са по-различни или не се прилагат, не знам.

Бях на Бахами и Кайманови о-ви по времето когато се искаше виза за българи и никой не ме погледна, принципно никого не провериха. Само ме хвана яд, че си вадих мексиканска виза за същия круиз, разбира се и там никой не проверяваше. Останал съм с впечатление, че круизите не ги ловят нормалните правила.

За Европа пък изглежда правилата се спазват, но пак имаше облекчения за Санкт Петербург, доколкото помня.

На круиза до Южна Африка, имаше хора, които не ги качиха поради тази причина виза. Круизът беше дълъг, ние бяхме до Кейп таун, а целият ктуиз 32 дни до Европа заради една виза имаше не качени хора. 

Публикувано:
На 17.09.2025 г. в 23:07, rosi0102 каза:

За влизане в Северна Ирландия сухоземно/от Дъблин до Белфаст/, трябва ли еТА? Там реално няма граничен контрол.

No, as a traveler from Ireland entering Northern Ireland, you do not need a UK Electronic Travel Authorisation (ETA) if you are a British or Irish citizen or an eligible resident of Ireland. For all other nationalities that do not require a visa for the UK, you generally need an ETA to enter Northern Ireland, unless you are travelling from within the Common Travel Area and have acceptable proof of your residence in Ireland

По закон ти трябва ако не си жител на Ирландия или ЮК. Но по принцип няма кой да те спре или провери, освен ако не нарушиш закона по някакъв начин и се наложи да се легитимираш.

Публикувано:
преди 6 часа, Captain45 каза:

По закон ти трябва ако не си жител на Ирландия или ЮК. Но по принцип няма кой да те спре или провери, освен ако не нарушиш закона по някакъв начин и се наложи да се легитимираш.

Наистина никъде не ни провериха, но ние си изкарахме ETA и така бяхме по-спокойни 😊

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Предстои ми вадене на ЕТА.  Най ме притеснява снимката.  Освен сканиране на страницата от паспорта и още някаква друга снимка ли искат отделно ?

Публикувано:
преди 10 минути , ruwenzogy каза:

Предстои ми вадене на ЕТА.  Най ме притеснява снимката.  Освен сканиране на страницата от паспорта и още някаква друга снимка ли искат отделно ?

Искат селфи. Снимката сама по себе си не е чак толкова важна (ясно е, че сме убави), важни са очите. 

Публикувано:
преди 18 минути , ruwenzogy каза:

Не се бой, ако не те харесат  правиш селфи отново, докато стане.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.