Прескочи до съдържание

Круиз Ушуая - Антарктида - Тристан де Куня - Кейптаун

Препоръчани мнения

Независимо, че аз тръгнах заради Антарктида, бидейки на 300 м от Тристан и не можещ да сляза на брега беше невероятна тъпотия. Та да си излея гнева тук, че поп оф арминия е далеч. 

Истината е, че това е единствената издънка на това иначе перфектно организирано и изпълнено пътуване. 

Толкова перфектно, че просто е трудно да се опише: храна, места, условия , персонал,отношение, стойност за пари, всичко. 

Комбинация от фактори: грешен избор на лодка -трябваше със зодиаците да превозят хората. Не със спасителните лодки. 

Отделно, да, имаше swell, към 1.50-1.80м, но местните казаха, че това не е проблем за тях. Е да, ама при нас са пенсионери, кой с бастун, кой с проходилка (сериозно). 

Та вместо да кажат "трудно слизане, който не е 100 в кондиция да не идва', решиха да прецакат всички на цяло.

Дори не си направиха труда да сменят лодките. 

'капитана реши' и точка. Имахме стабилно време до към 1600. От 0700. Дали не ходих да говоря с експедиционния екип да пита капитана дали може да премисли?Дедов!

Малка утеха, ако се движим все с 25км/ч ще сме в ЮАР към 0400 на 27. Което е още един цял ден за Кейптаун. Което е супер, иначе времето не стига. Дано има място на кея. 

Този маршрут няма да се повтори, сега за първи път го правят. Еле пък на тая цена. В момента сме 20% празни, 5400+ км пърпорене из южния Атлантик за един остров!

Евентуално ако пак ще прекосяват южния Атлантик след средата на 2025г, но пак не се връзва. 

Антарктида, да, те имаха 20 дек-3ян обиколка, това може и да се повтори, ама цената?

• Харесвам 38
  • Шок 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
11 hours ago, era123 said:

Независимо, че аз тръгнах заради Антарктида, бидейки на 300 м от Тристан и не можещ да сляза на брега беше невероятна тъпотия. Та да си излея гнева тук, че поп оф арминия е далеч. 

Истината е, че това е единствената издънка на това иначе перфектно организирано и изпълнено пътуване. 

Толкова перфектно, че просто е трудно да се опише: храна, места, условия , персонал,отношение, стойност за пари, всичко. 

Комбинация от фактори: грешен избор на лодка -трябваше със зодиаците да превозят хората. Не със спасителните лодки. 

Отделно, да, имаше swell, към 1.50-1.80м, но местните казаха, че това не е проблем за тях. Е да, ама при нас са пенсионери, кой с бастун, кой с проходилка (сериозно). 

Та вместо да кажат "трудно слизане, който не е 100 в кондиция да не идва', решиха да прецакат всички на цяло.

'капитана реши' и точка. Имахме стабилно време до към 1600. От 0700. Дали не ходих да говоря с експедиционния екип да пита капитана дали може да премисли?Дедов!

Малка утеха, ако се движим все с 25км/ч ще сме в ЮАР към 0400 на 27. Което е още един цял ден за Кейптаун. Което е супер, иначе времето не стига. Дано има място на кея. 

Този маршрут няма да се повтори, сега за първи път го правят. Еле пък на тая цена. В момента сме 20% празни, 5400+ км пърпорене из южния Атлантик за един остров!

Евентуално ако пак ще прекосяват южния Атлантик след средата на 2025г, но пак не се връзва. 

Антарктида, да, те имаха 20 дек-3ян обиколка, това може и да се повтори, ама цената?

5699€ е без промо и разбира се без Тристан , но пък с Рио и Аржентина.

По-бюджетен вариант без Южна Джорджия, но пък с Фолклендските острови е този , но пък и има още много време за промоции :.

Screenshot_2024-01-23-07-37-11-026_com.android.chrome.jpg

Аз лично ни най-малко не държа да обикалям две седмици единствено заради Тристан да Куня.

• Харесвам 17
Връзка към коментар

300 метра до мечтаната дестинация и някаква външна сила ти казва Не 😞 Голяма гадост! Подобно преживяване имах в Рио. Седя си аз под паметника на Христос, а мъглата е толкова гъста, че не виждам дори протегната си ръка. Само си представяма по спомени от снимки как изглежда паметникът на Христос и панорамата на Рио. Шанс да се върна по късно нямам, защото самолетът ми излиташе след няколко часа и тази програма бях оставил последна, като черешка на върха на сладоледа. Рио обаче е доста по достъпна дестинация от Тристан да Куня и някой ден със сигурност ще се върна да изпълня тази мечта..

• Харесвам 10
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 18 часа, era123 каза:

Искрено ви съчувствам! Подобни емоции изживях на Хавай с анулирани и провалени турове. Но е значително по-лесно да се повтори моята дестинация. Вие да сте здрави!

Разбирам капитана. Той носи отговорност за живота на всички на кораба и не би допуснал рискова ситуация. Не искам да мисля какво би означавала една спасителна операция на такова място!

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Едно селце и вулкан , като много други острови , какво толкова ?Ако не беше на края на света нямаше да е особена тръпка. При това са го видяли достатъчно отблизо.

За мен Антарктида и Южна Джорджия са короната в подобно пътуване, трябва наистина да си доста ...ексцентричен за да се забиеш за седмица на това място , ако целенасочено тръгнеш с кораб от Кейптаун и обратно + по още седмица път на посока.

Като част от по-голямо пътуване несъмнено е голям бонус.

Ама ако ще има надпревара за пръв магеланец стъпил на Тристан нека започне сега ! Има и далеч по-странни надпревари  😄Щеше да е честно да се хванат за ръце слизайки от лодката , както направиха непалците на К2.

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 46 минути , stanimir каза:

Едно селце и вулкан , като много други острови , какво толкова ?Ако не беше на края на света нямаше да е особена тръпка. При това са го видяли достатъчно отблизо.

То по тая логика няма смисъл от обикаляне изобщо....повечето места са....еми не са на края на света и не са особена тръпка.

Това, че ти разсъждаваш така, не означава, че не е болка да пътуваш почти месец с круиз с цел да стъпиш там, дето друг трудно отива и накрая да има кофти време.

Радвам се, че @Георги Матеев приема нещата спокойно, ама съм сигурен, че пак ще се пробва там😉 

В крайна сметка, важното е, че са видели и преживели красиви емоции и това си е заслужило парите, а повторното ходене на Тристан де Куня....ще се случи, аз имам доста такива места за.....повтаряне 🙂 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 23 часа, Георги Матеев каза:

...

Изведнъж по уредбата се включи капитанът с анонс. Въпреки наглед чудесното време, около брега има прекалено силно вълнение, което не позволява безопасно акостиране (бяха правили безуспешни опити повече от час), а прогнозата за следващите 36 часа е за многократно увеличаване на вятъра. Поради това се налага да отмени изцяло слизането на острова и в замяна ще направим пълна панорамна обиколка. Шокиращо развитие, но срещу времето нищо не може да се направи. Добрата новина беше, че екип от туристическия отдел на острова ще може да достигне кораба с малък зодиак и ще донесе сувенири. Местните дойдоха, запознахме се с тях и поговорихме, а лично губернаторът на архипелага изнесе интересна презентация за историята на мястото. Напазарувахме доволно тениски, шапки, марки, магнитчета и какво ли още не (много от нещата бяха ръчно изработени), като даже успяхме да си пратим картички до България чрез дошлия на борда пощенски представител. Това уталожи частично първоначалното разочарование, а и си дадохме сметка, че дори така всъщност видяхме острова от доста близо, докоснахме се до локалната култура и отчетохме стигането дотам като не по-малко постижение.

Между другото с бинокъла видяхме една жена на пристанището, която махаше към кораба и подозрително приличаше на Джинджър. Явно щяхме да имаме много топло посрещане, но не било писано този път 🙂

Отплавахме натоварени с десетки 'трофеи', а аз не пропуснах да позирам с новата си тристанска шапка.

12.jpg.ef4b68328d3d3fc2ffd9dfcbfb51768f.jpg

Изпратихме деня с чудесен залез над Inaccessible. На този остров имахме и много специална мисия, но за нея ще разкаже друг от групата 🙂

13.jpg.569f0aea815f39449a4b77096839103e.jpg

14.jpg.0182f75fdbc68eb9ac08bc172e73a557.jpg

В момента сме на път за Кейптаун, пристигаме след 5 дни.

За себе си записвам едно страхотно пътешествие - с невероятен маршрут, стотици вълнуващи гледки и в изключително приятна компания. Благодаря на всички замесени! 😊

Аз, разбира се, щях да се спукам от яд.

Но разликата между мен и @Георги Матеев е 150+ посетени държави.

Георги Матеев, освен за всичко друго, поздравления и за цялостното ти светоусещане и мироглед, от които произтича и впечатляващия ти оптимизъм.

:clapping:

• Харесвам 24
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Понякога изживяванията по време на път са по-важни от идеята да забиеш флагче. Те са неизмерими, а държавите и непосетените места рано или късно ще свършат. :smile3:

В случая някой може би се е научил на малко повече търпение и приемане на нещата такива, каквито са. А екипажът (със славянски произход) е научил някоя-друга балканска псувня. :biggrin:

• Харесвам 9
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
41 minutes ago, boogy83 said:

То по тая логика няма смисъл от обикаляне изобщо....повечето места са....еми не са на края на света и не са особена тръпка.

Това, че ти разсъждаваш така, не означава, че не е болка да пътуваш почти месец с круиз с цел да стъпиш там, дето друг трудно отива и накрая да има кофти време.

Радвам се, че @Георги Матеев приема нещата спокойно, ама съм сигурен, че пак ще се пробва там😉 

В крайна сметка, важното е, че са видели и преживели красиви емоции и това си е заслужило парите, а повторното ходене на Тристан де Куня....ще се случи, аз имам доста такива места за.....повтаряне 🙂 

Сигурен съм че няма да повтори след като го е видял 😉
Всичките тия малки сини точици ( червените са Френска Полинезия ) са стотици и хиляди острови , на много от които никой не би отишъл само защото не са известни ...То е като с Еверест , има много по-трудни и по-красиви по-ниски неизкачвани от никого върхове  , но всеки се стреми към Еверест , защото на кой му дреме че си изкачил никому неизвестен връх? 

.

IMG_20240123_161821.jpg

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, stanimir каза:

То е като с Еверест , има много по-трудни и по-красиви по-ниски неизкачвани от никого върхове  , но всеки се стреми към Еверест , защото на кой му дреме че си изкачил никому неизвестен връх? 

И представи си как човек подготвял се с години, стига там и не го изкачва заради времето 🙂 дали ще повтори или ще си каже: майната му...има едни сини точки дето никой не ги е чувал, ще ходя там да катеря🙂

Не ти е добър примера, но пък и няма да се обзалагам Жорката какво иска да прави, той ще си каже 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Освен, че голяма група магеланци изпитват яд, че не можахте да стъпите на острова, за тристанци е хиляди пъти по-голямо разочарованието. Хората толкова рядко са посещавани, че вероятно са броели дните до идването ви. А на Джинджър какво ли й е... 

Но завиждам за оптимизма  и спокойствието на Матеев. Аз това не го владея😁

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Сигурен съм, че не по-малко са тези които са доволни , защо да се лъжем🙂

Идва  ми на ум въпрос  "Бих ли го направил , ако никой никога не разбереше за това" ? 

Отговора определя кой какво го тика натам , но не очаквам някой да си каже откровено.

Нека тогава да чакаме Избраният! 

Пътят е ясен , въпрос на време, средства и желание. Не се държат изпити , не се изискват физически усилия.

Връзка към коментар
преди 20 минути , stanimir каза:

Сигурен съм, че не по-малко са тези които са доволни , защо да се лъжем🙂

Според мен всички магеланци са добри, никой не е доволен от тази ситуация!  Чак е абсурдно да си го помислим!

• Харесвам 6
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 41 минути , Eva eva каза:

Според мен всички магеланци са добри, никой не е доволен от тази ситуация!  Чак е абсурдно да си го помислим!

Не съм лош човек и ми е жал, че толкова време без спирка са на кораба. Обаче ако след Антарктида и Южна Джорджия ми кажеха, че най-много се радват на захлупеното островче с 1 бар и 2 местни пиянки, щях да ги халосам по главата. Та в известен смисъл им се размина боя 😄

• Браво 1
  • Смея се 17
Връзка към коментар
1 hour ago, Eva eva said:

Браво , юрист който вярва в доброто у хората ! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Дойчетата ни разбиха мечтите…., а си представях как Матеев върти плочи на острова и Джинджър се тресе от танци и се облизва за българско неподправено…

• Смея се 8
Връзка към коментар

Възхищавам се на оптимизма и благородния начин, по който Жоро Матеев гледа на трудностите и малките проблеми при пътуванията. За мен сте били в Тристан. Отметнете го и знайте, че поне аз ви завиждам за видяното. И преживяното!

• Харесвам 8
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 4 часа, Георги Матеев каза:

Нямам идея дали наистина има радостни от ситуацията, но би било жалко, ако има такива. 

Не вярвам! Всички толкова ви се радваме, съпреживяваме!

А ако, все пак има такива хора, те са от тези, за които винаги "гроздето е кисело".

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 15 часа, ven62 каза:

Георги Матеев, освен за всичко друго, поздравления и за цялостното ти светоусещане и мироглед, от които произтича и впечатляващия ти оптимизъм.

И аз се присъединявам към поздравленията!

Радвайте се на живота и това,което имате!

Поздрави и всичко добро! 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, Георги Матеев каза:

За финал ще кажа нещо любимо: не забравяйте, че това не е състезание и че се пътува за собствено вътрешно удовлетворение.

преди 16 часа, Argentique каза:

изживяванията по време на път са по-важни от идеята да забиеш флагче. 

Ето затова уважавам магеланците,които мислят по този начин!

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.