Romana Публикувано: 2 юни, 2017 Публикувано: 2 юни, 2017 Билет Т+ важи за цялата мрежа на метрото + линиите на RER в рамките на Париж / зона 1 от мрежата на RER/. Справка - тук и тук
Mary Публикувано: 2 юни, 2017 Публикувано: 2 юни, 2017 преди 11 часа, dbelev каза: Здравейте на всички! Планирам Париж, юли за първи път и имам питане. Мога ли с обикновенно билетче Т+ (мисля да взема карнет 10бр) да пътувам от 1ва до 3та зона, или важат само за една зона. Ще бъда там 6 дни и май карнета + пеша е най-добрия вариант. Хотела ми е в 3та зона до спирка на RER C и мога да пътувам само с него. Едноседмична карта не върши работа тъй като съм там от събота до четвъртък @Роца е писала преди, че има карне за различните зони. Аз в сайта на транспорта видях само за зона 1-2, че не ми се отварят желаните страници. Надявам се тя да се включи с повече разяснения. Вариант е да ползвате дневна карта - има такава за зона 1-3. Освен това, колкото и да е компактен центъра на Париж, като ползвате по-често транспорт ще спестите време и ... умора в краката.
Роца Публикувано: 3 юни, 2017 Публикувано: 3 юни, 2017 Не, билетите важат само за зона 1-2, или в рамките на една зона (тоест само 3, 4 или 5). Ако ще ползваш билетите само за придвижване от и до хотела, тогава по-добре вземи билет "начална - крайна спирка" на карне - тоест билет Париж - гарата, на която ти е хотела, но купи направо 1 карне, излиза по-евтино. Ако, обаче, ще ползваш транспорт и прз деня, тогава по-добре вариант дневна карта зона 1-3. 1
dbelev Публикувано: 5 юни, 2017 Публикувано: 5 юни, 2017 (редактирано) Най-напред да благодаря за съветите! Както казах в Париж сме от събота до четвъртък (6 дни). Хотела е до спирка Les Grésillons на RER C и идеята беше да пътуваме само по тази линия. Но, греда! Сега мисля да вземем билети "Origine-Destination" за събота и неделя и седмична карта "Navigo semaine" за понеделник - четвъртък. Въпросите ми са: За "Origine-Destination" може ли да слизаме (качваме) на некрайните спирки? Може ли със седмичната карта да се отиде до Версай (аз разбирам че те са за всички райони )? Дали пропускам нещо?... Ходенето пеш не ни плаши, но доколкото след Париж идват 5 дни в Рим (следваме промоциите на авиокомпаниите ), то не е лошо излишното да го избегнем. От друга страна е наложително да е много бюджетно... Редактирано 5 юни, 2017 от dbelev
Роца Публикувано: 5 юни, 2017 Публикувано: 5 юни, 2017 Може да отидете до Версай със седмичната карта, ако покрива зони 1-5 (Версай е 4та зона), тоест, ако заредите абонамент за всички зони. Ако вземете абонамент само за две зони (напр 2-3), няма да е възможно. За другия въпрос - ако вземете билет Les Grésillons - Paris, може да се качите на всяка спирка на метрото/РЕР от Париж и да смените после с линия С, която ще ви докара до хотела.
Balkanka Публикувано: 18 април, 2018 Публикувано: 18 април, 2018 (редактирано) Любим град! Ходя от 3 години по няколко пъти в годината в този град и всеки път откривам нещо ново - интересен музей, църква, временни изложби...Даже се научих да си взимам и влак и да обикалям в околността наблизо - така посетих Шантии, Фонтенбло, Рамбуйе, Шартр... Да дам и аз един малък принос - картата Навиго сьомен (седмица) е за мен най-изгодният вариант. Имам я от 3 години - само първия път се прецаках с карнето от 10 билета и си изхабих накрая един чифт обувки в буквалния смисъл на думата. Картата май беше 22.50 евро за една календарна седмица за зони от 1 до 5 (влиза летището, Версай, Фонтенбло и прочие...). Аз ходя за 4-5 дни в Париж и я изкарвам двойно, че и тройно. Купува се от Щарл дьо Гол летището (зарежда се също). При началното плащане се купува и пластиката от 5 евро. Валидна е 10 години. За тази карта мога само суперлативи да кажа. Сама си я открих преди време, ръчкайки сайта на градския транспорт:). Но трябва да си носите паспортна снимка или да се снимате на място - автоснимачни киоски дал Господ. Посетила съм невероятни музеи - в Лувъра съм била 3 пъти. В Орсе също. Но и в Сантр Помпуду, Музея Мармотан-Моне, на Дьолакроа, на Роден, на Пикасо, Люксембургския музей...но аз изобщо съм артист по душа, така че......:). Препоръчвам който ходи да види Сент Шапел - само стъкло - няма такъв параклис! Близо е до Нотр Дам. Подобен параклис има и на последната спирка на метро едно - Шато дьо Венсен, където е погребан принц Конде, ако не се лъжа (Фронд движението срещу абсолютната монархия). Там в самото шато (замък) е най-старата запазена кула (донжон) - такава една тясна, в която са живеели френските кралски семейства - в детските книжки ги има - теснички - от едно прозорче се показва гравата на краля, а по-горе тази на принцесата, примерно:). Май е още от времето на Свети Луи. Влезте в Опера Гарние - ох, таванът на залата е творба на Шагал...Там наблизо е и Галери Лафайет - нищо, че е мол, ще му простим цялата комерсиалност заради рахитектурата вътре - ар нуво. Сакре Кьор също вълнуващо място с изглед - едн бял гълъб до площад Тертр - там художници колкото искаш. Качвала съм се и на Айфеловата кула (изобщо е красива отблизо, една такава филигранна и изящна, а не както някакви артисти някога се изказали против прогреса, т.е. че е грозна:)) - отдолу се вие сребърната змия на Сена........Качвала съм се и на Триумфалната арка - там пък е наистина една звезда от булеварди, особено вечер (наистина площад Етоал = звезда). Както и на Норт дам - онези пък чудовища отблизо на покрива! Очаквах, че и самият Квазимодо ще се появи. Въобще всяко свободно време в Париж ми е по монументи и приятни, според моите интереси, места. Посетила съм и какви ли не църкви - Сен Жермен де Пре - стара църква от времето на първата династия, Меровингите, Сен Сюльпис, в която има фрески от Дьолакроа или пък Сен т Йосташ, където е погребан финасовият министър на Краля-Слънце - Колбер....Мога за Париж фермани да изпиша. Струва си всяко похарачено евро......и от толкова вълнения там, почти забравям да ям:). Редактирано 18 април, 2018 от Balkanka 2
Катерина Публикувано: 27 ноември, 2018 Публикувано: 27 ноември, 2018 Здравейте Магеланци! Искам да изкажа публично благодарността си към този форум и най-вече на Роца (Мира), без чиято помощ моето пътуване до Париж нямаше да е толкова организирано и безпроблемно! Благодаря Ви, че ви има! 🙂 В един светъл момент, когато ми остане време, смятам да публикувам изчерпателния си план, за да е в помощ на някой като мен ... 🙂 Прекрасен ден ви желая и светли празници! Катерина 6 1
Роца Публикувано: 27 ноември, 2018 Публикувано: 27 ноември, 2018 Радвам се, че можах да ти бъда от полза и че пътуването ти мина безпроблемно :) Наистина, ако имаш възможност, може да пуснеш програмата си, понеже беше интересна и наситена. Даже и открих нов пазар покрай теб 😉 1
EliDion Публикувано: 28 ноември, 2018 Публикувано: 28 ноември, 2018 Ха ха, супер. Сега като откриваш пазари, дай малко магазини, за рокля за бала😁, че както дойдем през февруари и дай Боже март, да свършим и тази работа.
Роца Публикувано: 28 ноември, 2018 Публикувано: 28 ноември, 2018 А, за магазини не ме търсете, понеже ходя само в 2-3 от големите вериги, а ежедневното ми облекло е дънки и тениска 😂 Кажи какъв е бюджета и ще ти дам райони, в които да погледнете за рокля.
EliDion Публикувано: 28 ноември, 2018 Публикувано: 28 ноември, 2018 Преди 1 час, Роца каза: А, за магазини не ме търсете, понеже ходя само в 2-3 от големите вериги, а ежедневното ми облекло е дънки и тениска 😂 Кажи какъв е бюджета и ще ти дам райони, в които да погледнете за рокля. Писах ти на лични, за да не спамя темата.
Фил Публикувано: 28 ноември, 2018 Публикувано: 28 ноември, 2018 (редактирано) На 3.06.2017 г. в 11:37, Роца каза: Не, билетите важат само за зона 1-2, или в рамките на една зона (тоест само 3, 4 или 5). Това ограничение обаче важи само за RER-а, нали? Аз доколкото схващам, билет T+ става за метро, даже и ако се пътува от зона 1 до зона 3, или бъркам? Редактирано 28 ноември, 2018 от Фичо 1
EliDion Публикувано: 28 ноември, 2018 Публикувано: 28 ноември, 2018 преди 1 час, Фичо каза: Това ограничение обаче важи само за RER-а, нали? Аз доколкото схващам, билет T+ става за метро, даже и ако се пътува от зона 1 до зона 3, или бъркам? Мисля че, не може между зоните с едно билетче от карне или от 1.90 евро . Трябва от където тръгваш да където ще ходиш. Като напр. От града до Версай - то пак изглежда така, но пише че е до Версай и е 4 евро, от центъра до гара Маси съм пътувала пак с различно билетче, за 3 и нещо беше. За автобусите трябва да валидираш ново билетче при навлизане във всяка нова секция (това е със сигурност, проверено преди седмица) напр. от Шарл дьо гол до гара Ест - 3 секции - 3 билетчета.
Фил Публикувано: 28 ноември, 2018 Публикувано: 28 ноември, 2018 преди 34 минути , EliDion каза: Мисля че, не може между зоните с едно билетче от карне или от 1.90 евро . Трябва от където тръгваш да където ще ходиш. Като напр. От града до Версай Аз имам предвид само метрото.
Катерина Публикувано: 29 ноември, 2018 Публикувано: 29 ноември, 2018 На 27.11.2018 г. в 23:24, Роца каза: Радвам се, че можах да ти бъда от полза и че пътуването ти мина безпроблемно 🙂 Наистина, ако имаш възможност, може да пуснеш програмата си, понеже беше интересна и наситена. Даже и открих нов пазар покрай теб 😉 Ти си незаменим гид! 😘 Ако някъде се гласуват медали за информираност - кажи ми веднага да гласувам за теб! 🙂 Непременно ще напиша! Само малко да изплувам от нещата в работата .... 😞 А пазара е супер и нещата бяха много качествени и евтини и работи всеки ден без понеделник! Горещо го препоръчвам (Marche Beauvau, на rue d`Alidre), близо е до Баситлията! 1 1
EliDion Публикувано: 29 ноември, 2018 Публикувано: 29 ноември, 2018 Този район добър ли е за отсядане. Гледам има метро 9 с добри връзки към града. Ще сме там от неделя до неделя, т.е. с карти навиго. Спокоен ли е за късно прибиране - 22.00-23.00
Роца Публикувано: 30 ноември, 2018 Публикувано: 30 ноември, 2018 На 28.11.2018 г. в 10:41, Фичо каза: Това ограничение обаче важи само за RER-а, нали? Аз доколкото схващам, билет T+ става за метро, даже и ако се пътува от зона 1 до зона 3, или бъркам? Да, така е. По принцип метрото се води зона 1-2, дори и да има спирка в зона 3 (христоматийният пример е със спирката на Дефанс, която се води в зона 3 и е недостъпна с билет Т+ с РЕР-А за зона 1-2, но напълно достъпна с билет Т+ за зона 1-2 с линия 1 на метрото). Това, в рамките на Париж и близките предградия. В случая по-горе май отговарях на питане дали билет Т+ ще важи за придвижване до хотел в зона 3. преди 11 часа, EliDion каза: Този район добър ли е за отсядане. Гледам има метро 9 с добри връзки към града. Ще сме там от неделя до неделя, т.е. с карти навиго. Спокоен ли е за късно прибиране - 22.00-23.00 Да, добър е. 1 2
Фил Публикувано: 30 ноември, 2018 Публикувано: 30 ноември, 2018 преди 1 час, Роца каза: Да, така е. По принцип метрото се води зона 1-2, дори и да има спирка в зона 3 (христоматийният пример е със спирката на Дефанс, която се води в зона 3 и е недостъпна с билет Т+ с РЕР-А за зона 1-2, но напълно достъпна с билет Т+ за зона 1-2 с линия 1 на метрото). Мерси, това ме интересуваше, понеже имам план да се замъкна на летище Орли (което не съм ползвал от 25г ) с помощта на Метро7 + Трамвай 7 , а последната спирка на Метро 7, до която трябва да стигна, се намира в зона 3, та се чудех дали става с билет T+ .
ДиянаВ Публикувано: 3 юни, 2019 Публикувано: 3 юни, 2019 Споделям актуална информация към м. май 2019 г. относно туристическите обекти/атракции. За Айфеловата кула - предварително купих билети от официалния сайт /www.toureiffel.paris/en/ с час на качване до върха в 21 часа. Продажбата им започна началото на април и имаше налични в продължение на около 3 седмици. Новото при билетите е, че са поименни, а титуляра на картата, с която се плаща, трябва да е един от посетителите. Друг е въпросът, че на място не са ни искали да удостоверим самоличността си. Тези нови правила, както и увеличеният брой на онлайн билетите в продажба, определено имат ефект срещу прекупвачите и спекулантите с билети на тройна цена от официалната. За Версай - също предварително закупени билети от сайта http://en.chateauversailles.fr/, като в моя случай билетите бяха паспорт дворец и градини с час на влизане - Passport with timed entry. Това е ново и е много удобно. Този билет-паспорт ти осигурява влизане в двореца в рамките на половин час. При нас часът на влизане беше 11.00 и за десетина минути с проверката за сигурност бяхме вътре. Обикновеният паспорт, дори и да е закупен предварително, не ти осигурява бързо влизане, а чакаш огромна опашка поне един час. Няма разлика в цената на двата паспорта. Дори ние не бяхме точно в 11.00 пред входа, а малко закъсняхме, заради едно изключително бавно приготвяне на сандвич в МакДоналдс, но нямаше проблем. Влизането важи в рамките на този половин час. Вътре можеш да оставиш багажа си, след което персонала го придвижва към изхода и го вземаш от там, т.е. не е необходимо да се връщаш обратно, а и не знам дали въобще е възможно да вървиш обратно на потока. Аз бях с раница с размерите на ученическа и не ме задължиха да я оставя в багажното, въпреки че в правилата им пишеше, че не може с раници. Явно като има повече туристи не са толкова стриктни. Силно препоръчвам този паспорт с час на влизане, защото ако трябваше да чакам на опашки за билети и за влизане минимум час, а преди това съм пътувала права половин час в пълния влак за Версай, щях да съм каталясала още преди да вляза в двореца, за който пък отделно отива 1.30-2.00 часа обикаляне. При наличие на толкова редовен транспорт, часът на влизане е на 100% постижим. Спокойно, няма нищо общо с БДЖ😆. За Сент Шапел - по взаимстване от @krasen_denev, благодаря, предварително купих билети от сайта www.sainte-chapelle.fr/en/. Тук опашката не беше голяма, само около 20 човека. Може би защото беше почти 18.00 часа, а работното време е до 19.00 часа. Въпреки това е удобно човек да е подготвен с билети, още повече, че те не са поименни и фиксирани с дата и час, а важат една година от закупуването им. За Дисниленд - билети купих от www.365tickets.com - с 3-4 евро по-евтини от официалния сайт, но като умножиш тази разлика по броя на посетителите, си е сума. А и за 3-4 евро можеш да си купиш сладолед там😀. Сайтът е сигурен и коректен. Тук за билетите и периода - мини, меджик и сумер меджик, за който се отнасят, няма да навлизам, защо вече е писано. Само ще спомена, че в момента е актуална оферта, при която цената на билет за възрастен е равна на цената на билет за дете. Цените не ме шокираха, даже бях подготвена за по-високи, с едно изключение - ушите на Мики и Мини маус по 15 евро. Явно защото са най-оборотната стока, но е неоправдана тази цена. В сравнение магнитите са 5-7 евро, а по-малките прюшени играчки 18-20 евро. Аз носех предварително закупени от тук, даже по-точно от Алиекспрес, 2 чифта уши за към 5-6 лева общо, а ушите на Мини с панделка бяха едно към едно същите. Всъщност нещата идват все от едно място - Китай. Е, не се разминахме и без покупка за спомен - плюшена Мини за 20 евро, но поне според мен играчка е по-смислено от диадема-уши. Друг полезен съвет за тези които остават за светлинното шоу. Летния сезон шоуто започва в 23.00 часа и продължава 15 минути. В мига, в който свърши и повечето хората още зяпат осветения замък, ние се хванахме за ръце и с най-бързия ход се отправихме към гарата. Измъкнахме се от навалиците и точно в 23.30 хванахме влака за Париж. Има още един влак в 23.45, но не ми се мисли каква блъсканица е била. Самият Дисниленд е магия и приказка, с удоволствие бих отишла отново. Дори и сега при спомена неволно се усмихвам😀. За страхотния и на добра цена за трима души апартамент, в който бяхме отседнали, ще напиша няколко реда в темата апартамент в Париж. Заключителният ми съвет за бъдещите посетители на Париж е предварително да си закупят билети, поне за най-посещаваните обекти. Това спестява умора, нерви, отрицателни впечатления за града. Някои не го правят защото не знаят какво ще е времето, но дъжд може да те завали и докато чакаш на едночасова, че и повече, опашка. До известна степен благодарение на предварителната ни подготовка ние изживяхме най-хубавата ни и незабравима семейна екскурзия. Времето също беше с нас 21-23 градуса, без валежи и от време на време привечер с тези уникални парижки облаци за фон на уникалните снимки 😉. Много ми хареса, искам ощеее😄 8 3 3
twilighter Публикувано: 7 юли, 2019 Публикувано: 7 юли, 2019 Здравейте Магеланци, Искам да ви попитам, възможно ли е да си купя Седмична карта в Петък и да я ползвам за настоящата седмица т.е. Петък, Събота и Неделя ? Ще бъдем в Париж от Петък до Четвъртък (4души) и ще пътуваме и във 5те зони, та идеята ми е да заредя картите и за двете седмици. Благодаря ви, предварително !
Jenny Публикувано: 8 юли, 2019 Публикувано: 8 юли, 2019 На 3.06.2019 г. в 11:04, ДиянаВ каза: Споделям актуална информация към м. май 2019 г. относно туристическите обекти/атракции. За Айфеловата кула - предварително купих билети от официалния сайт /www.toureiffel.paris/en/ с час на качване до върха в 21 часа. Продажбата им започна началото на април и имаше налични в продължение на около 3 седмици. Новото при билетите е, че са поименни, а титуляра на картата, с която се плаща, трябва да е един от посетителите. Друг е въпросът, че на място не са ни искали да удостоверим самоличността си. Тези нови правила, както и увеличеният брой на онлайн билетите в продажба, определено имат ефект срещу прекупвачите и спекулантите с билети на тройна цена от официалната. Здравейте, имам въпрос относно билетите за кулата. Опитвам се да купя за 15 юли, но ми дава, че има само до 2 етаж. Въпросът ми беше - ако не купим он-лайн, на място възможно ли е да няма?
ДиянаВ Публикувано: 8 юли, 2019 Публикувано: 8 юли, 2019 36 minutes ago, Jenny said: Здравейте, имам въпрос относно билетите за кулата. Опитвам се да купя за 15 юли, но ми дава, че има само до 2 етаж. Въпросът ми беше - ако не купим он-лайн, на място възможно ли е да няма? Не мисля, че няма да има билети на място. Само, че ще почакате повече. Онлайн билетите, които се пускат в продажба са определена бройка. Винаги има билети и на място. Целта им е да се регулира потока от хора за асансьорите. 1
Jenny Публикувано: 8 юли, 2019 Публикувано: 8 юли, 2019 преди 22 минути , ДиянаВ каза: Не мисля, че няма да има билети на място. Само, че ще почакате повече. Онлайн билетите, които се пускат в продажба са определена бройка. Винаги има билети и на място. Целта им е да се регулира потока от хора за асансьорите. Благодаря, притесних си се най-искрено.... 😀 преди 22 минути , ДиянаВ каза: Не мисля, че няма да има билети на място. Само, че ще почакате повече. Онлайн билетите, които се пускат в продажба са определена бройка. Винаги има билети и на място. Целта им е да се регулира потока от хора за асансьорите. Благодаря, притесних си се най-искрено.... 😀 преди 22 минути , ДиянаВ каза: Не мисля, че няма да има билети на място. Само, че ще почакате повече. Онлайн билетите, които се пускат в продажба са определена бройка. Винаги има билети и на място. Целта им е да се регулира потока от хора за асансьорите. Благодаря, притесних си се най-искрено.... 😀 1
Роца Публикувано: 8 юли, 2019 Публикувано: 8 юли, 2019 преди 14 часа, twilighter каза: Здравейте Магеланци, Искам да ви попитам, възможно ли е да си купя Седмична карта в Петък и да я ползвам за настоящата седмица т.е. Петък, Събота и Неделя ? Ще бъдем в Париж от Петък до Четвъртък (4души) и ще пътуваме и във 5те зони, та идеята ми е да заредя картите и за двете седмици. Благодаря ви, предварително ! Не, за съжаление няма да може. Картите за седмицата са в продажба от предния петък до четвъртък на текущата седмица. Ако пристигате в петък, ще може да закупите абонамент, който, обаче, ще започне да тече от понеделник. За петъка на пристигането ви, събота и неделя, ще трябва или да ползвате дневен абонамент (17,80 за зони 1-5 и 7,50 за 2 зони), или да вземете тридневен пас (но той ще ви излезе по-скъпо, ако го вземете направо за зони 1-5 - 53,75 евро на човек). Предполагам, зона 1-5 ще ви трябва само в деня на пристигане (петък) за придвижване от летището). Ако е така, тогава може в деня на пристигането да вземете пас за зона 1-5 (или, ако този ден само ще пристигнете и ще се настаните, може само билет от Шарл де Гол до центъра на Париж за 10,30 евро). След това, в събота и неделя, ако ще се придвижвате основно из Париж, тогава ще може да вземете дневни карти за зони 1-2, например, за 7,50 на ден на човек. Другият вариант е, събота и неделя да се придвижвате с карне билети (10 билета за 14,90 евро), ако ще ползвате метрото само за придвижване до и от хотела. 3
twilighter Публикувано: 8 юли, 2019 Публикувано: 8 юли, 2019 2 hours ago, Роца said: Не, за съжаление няма да може. Картите за седмицата са в продажба от предния петък до четвъртък на текущата седмица. Ако пристигате в петък, ще може да закупите абонамент, който, обаче, ще започне да тече от понеделник. За петъка на пристигането ви, събота и неделя, ще трябва или да ползвате дневен абонамент (17,80 за зони 1-5 и 7,50 за 2 зони), или да вземете тридневен пас (но той ще ви излезе по-скъпо, ако го вземете направо за зони 1-5 - 53,75 евро на човек). Предполагам, зона 1-5 ще ви трябва само в деня на пристигане (петък) за придвижване от летището). Ако е така, тогава може в деня на пристигането да вземете пас за зона 1-5 (или, ако този ден само ще пристигнете и ще се настаните, може само билет от Шарл де Гол до центъра на Париж за 10,30 евро). След това, в събота и неделя, ако ще се придвижвате основно из Париж, тогава ще може да вземете дневни карти за зони 1-2, например, за 7,50 на ден на човек. Другият вариант е, събота и неделя да се придвижвате с карне билети (10 билета за 14,90 евро), ако ще ползвате метрото само за придвижване до и от хотела. Здравей Роца, много благодаря за изчерпателния отговор. Поздрави! 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега