akair Публикувано: 20 септември, 2019 Сподели Публикувано: 20 септември, 2019 Ресторант "Лебед" на Панчарево зарежда(ха) пресни риби от пазара в Тесалоники. Имаше рибен ресторант "При Яфата" на Иван Асен, но според Гугъл е перманентно затворен. 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 20 септември, 2019 Сподели Публикувано: 20 септември, 2019 Колко да е прясна, ако идва от Солун или нашето море? На прясна пъстърва може да се надяваш, в най-добрия случай. 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 20 септември, 2019 Сподели Публикувано: 20 септември, 2019 При желание може да се доставя, в Метро има доста прясна и явно стига. В Мадрид, който е на 500км от морето е пълно с рибни кръчми, въпрос на желание. Не търся да е ловена същия ден, но прясна риба значи на 2-3 дни стояла на студено. 3 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 20 септември, 2019 Сподели Публикувано: 20 септември, 2019 На 9.09.2019 г. в 20:37, Alexander каза: Забелязвам, че излиза на мода този тип готвене - sous vide. Ако се готви по този метод, почти няма да има месо което да не става за стекове, но за мен хубав стек значи хвърлено на скарата дебело парче, без никакви предваритлени процедури, готвения, маринати, сол, подправки и т.н. Единствено накрая само сол на люспи ако има, ако не някаква по-едра. Да ви вкарам малко хорърТоя начин на готвене е опасен, според мен. Защото се готви на ниска температура, ако не се лъжа, около 57 градуса. А ботулиновата бактерия, при такава температура не се унищожава. Ако после се допече на скарата, няма проблем. Но при sous vide си има риск от заразяване / не дай Боже / с Clostridium Botulinum. 5 1 1 Връзка към коментар
mangysta Публикувано: 20 септември, 2019 Сподели Публикувано: 20 септември, 2019 преди 4 часа, Alexander каза: Имам питане относно рибен ресторант в София, ако има такъв. Не ме интересуват мекотели и морски дарове, само риби. Някой попадал ли е на такова място? Единственото което е важно е да използват прясна риба. Препоръчвам това квартално заведение. Няколкото пъти, които съм хапвала там, ми е било вкусно. Може да попитате за прясна риба. 1 Връзка към коментар
Jenbel Публикувано: 23 септември, 2019 Сподели Публикувано: 23 септември, 2019 На 20.09.2019 г. в 16:27, Alexander каза: Имам питане относно рибен ресторант в София, ако има такъв. Не ме интересуват мекотели и морски дарове, само риби. Някой попадал ли е на такова място? Единственото което е важно е да използват прясна риба. Да се намери читав рибен ресторант, че и с прясна риба, в София, е трудна работа. Откакто затвориха "Тамбукту" преди десетина години, няма истински рибен ресторант. В последните години съм яла прясна риба в гръцкия "Густоза" в Слатина. Говориха ми наскоро за друг гръцки, рибен "Корабчето" на ул. Денкоглу, но те се изнесоха в Керамоти цяло лято и не знам дали са се прибрали в София. И не съм сигурна дали наблягат на рибата или на калмари те. Също така познати са ми препоръчвали риба при Масимо, но аз друго ядох там. Накратко, не съм особено полезна, но за съжаление в София отдавна няма истински доказан рибен ресторант. Все пак при гърците можеш да хапнеш пресен лаврак и ципура, ако те устройва такава риба. 2 Връзка към коментар
Isa Публикувано: 23 септември, 2019 Сподели Публикувано: 23 септември, 2019 На 20.09.2019 г. в 17:10, Alexander каза: При желание може да се доставя, в Метро има доста прясна и явно стига. В Мадрид, който е на 500км от морето е пълно с рибни кръчми, въпрос на желание. Не търся да е ловена същия ден, но прясна риба значи на 2-3 дни стояла на студено. В Метро прясната риба се зарежда 1 ден седмично(ако съм запомнила правилно). Та едва ли може ресторант да има всеки ден прясна риба ако зарежда от там. В "Да Масимо" през лятото със сигурност има прясна риба. За мен "прясна риба" само покрай морето, моля. 😉 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 преди 12 часа, Isa каза: В Метро прясната риба се зарежда 1 ден седмично(ако съм запомнила правилно). Зареждането в Метро е два пъти в седмицата - дни вторник и петък. Знам със сигурност, защото сме питали на щанда и точно тези дни са ни рибните дни вкъщи... 🙂 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 преди 14 часа, Isa каза: В Метро прясната риба се зарежда 1 ден седмично(ако съм запомнила правилно). Та едва ли може ресторант да има всеки ден прясна риба ако зарежда от там. В "Да Масимо" през лятото със сигурност има прясна риба. За мен "прясна риба" само покрай морето, моля. 😉 Да не те отчая, но и там нямаш никакви гаранции у. Дори на рибната борса във Варна половината риба е размразявана и замразявана по много пъти и се води прясна. Почти целогодишно има чернокоп, ако не питаш изрично, се продава за пресен..а и има вид на такъв. 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 преди 21 минути , Alexander каза: Почти целогодишно има чернокоп, ако не питаш изрично, се продава за пресен..а и има вид на такъв. Ще те коригирам - ако не покажеш, че знаеш, ще ти го продадат за пресен. Прясно изваден от фризера. 😄 2 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 Има ли значение дали покажеш, че знаеш? Тя рибата си е същата... Цената ли ти намаляват? Или вадят скрити запаси? Връзка към коментар
bronc Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 On 9/20/2019 at 5:44 PM, AlexandraKo said: Да ви вкарам малко хорърТоя начин на готвене е опасен, според мен. Защото се готви на ниска температура, ако не се лъжа, около 57 градуса. А ботулиновата бактерия, при такава температура не се унищожава. Ако после се допече на скарата, няма проблем. Но при sous vide си има риск от заразяване / не дай Боже / с Clostridium Botulinum. Ако не се лъжа, тази бактерия съществува в анаеробна (безкислородна) среда, а при су вида, дори и да е вакуумирана храната, пак има остатъчен кислород. Вътре в самото месо не би трябвало да има от бактерията. Рискът е много, много, много нисък - не знам да има такъв регистриран случай, където и да е. А и наистина храната винаги се довършва на скара/тиган/горелка. http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Safety_Pathogens_of_Interest https://np.reddit.com/r/sousvide/comments/42dubm/the_science_about_botulism_for_sous_vide/ Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 преди 9 минути , bronc каза: Ако не се лъжа, тази бактерия съществува в анаеробна (безкислородна) среда, а при су вида, дори и да е вакуумирана храната, пак има остатъчен кислород. Вътре в самото месо не би трябвало да има от бактерията. Рискът е много, много, много нисък - не знам да има такъв регистриран случай, където и да е. А и наистина храната винаги се довършва на скара/тиган/горелка. http://www.douglasbaldwin.com/sous-vide.html#Safety_Pathogens_of_Interest https://np.reddit.com/r/sousvide/comments/42dubm/the_science_about_botulism_for_sous_vide/ Бактерията може да бъде унищожена, но отделеният от нея ботулинов токсин остава... 1 1 Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 преди 21 минути , neuromancer каза: Има ли значение дали покажеш, че знаеш? Тя рибата си е същата... Цената ли ти намаляват? Или вадят скрити запаси? Нещо не ми разбра майтапа. Ако не знаеш, че чернокопът е есенна риба, ще те баламосват, че е прясна. Което не я прави по-лоша по никакъв начин. По-скоро намирам за изключителна отживелица от времето на Балкантурист ширещата се евтина лъжа по нашето черноморие. Сядал съм в съседни кръчми, където ми продават един и същи чернокоп за прясна риба и за замразена, щото още не и е дошъл сезонът. 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 преди 20 минути , AlexandraKo каза: Бактерията може да бъде унищожена, но отделеният от нея ботулинов токсин остава... Това би трябвало да важи и при високотемпературната обработка 2 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 Да не говирим, че масово се продава по много кръчми моркса котка - Ватос за Калкан, който е 8-10 пъти по-скъпа риба. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 преди 8 минути , neuromancer каза: Това би трябвало да важи и при високотемпературната обработка Не, не е така, при 100 градуса, спорите се унищожават и бактерията не може да излезе от състоянието на спора, за да произведе токсин. Докато , при ниските температури на готвене, спорите са живи. Ето тук, разбираемо, че е дълго за обяснение:))) http://www.medik.bg/?page=cat&id=70 3 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 24 септември, 2019 Сподели Публикувано: 24 септември, 2019 А, ясно Интересно 1 Връзка към коментар
Isa Публикувано: 9 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 9 октомври, 2019 На 24.09.2019 г. в 15:33, Alexander каза: Да не те отчая, но и там нямаш никакви гаранции у. Дори на рибната борса във Варна половината риба е размразявана и замразявана по много пъти и се води прясна. Почти целогодишно има чернокоп, ако не питаш изрично, се продава за пресен..а и има вид на такъв. А кой говори за България изобщо? Не съм стъпвала на нашето черноморие от... не знам кога и нямам и това желание. 3 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 9 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 9 октомври, 2019 На 24.09.2019 г. в 15:33, Alexander каза: Да не те отчая, но и там нямаш никакви гаранции у. Дори на рибната борса във Варна половината риба е размразявана и замразявана по много пъти и се води прясна. Почти целогодишно има чернокоп, ако не питаш изрично, се продава за пресен..а и има вид на такъв. преди 15 минути , Isa каза: А кой говори за България изобщо? Не съм стъпвала на нашето черноморие от... не знам кога и нямам и това желание. Ами пишем за Метро, ти предлагаш ресторант в София, после казваш, че само покрай морето има прясна риба и накрая казваш, че не говорим за България.. 2 Връзка към коментар
violeta Публикувано: 9 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 9 октомври, 2019 На 24.09.2019 г. в 13:37, chandni каза: Зареждането в Метро е два пъти в седмицата - дни вторник и петък. Знам със сигурност, защото сме питали на щанда и точно тези дни са ни рибните дни вкъщи... 🙂 Вярно е, че зареждат вторник и петък, но това са и най-рисковите дни за купуване на риба там, защото продават първо, разбира се, старата - останала от преднито зареждане. Аз лично подчертавам, че ми трябва прясна, защото ще се консумира сурова за суши и ми дават винаги прясна. Връзка към коментар
darinamarinova Публикувано: 11 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 Знам, че тук май не е точно темата (но не намерих друга), но дали някой е оставал доволен от немски или чешки ресторант наскоро в София? От известно време си мисля и разглеждах из интернет, намерих два варианта https://bit.ly/35lEe0J или https://www.biroteka.bg/food.php , но нямам представа дали са читави местата. Благодаря предварително. 🙂 1 Връзка към коментар
savagejo Публикувано: 11 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 преди 32 минути , darinamarinova каза: Знам, че тук май не е точно темата (но не намерих друга), но дали някой е оставал доволен от немски или чешки ресторант наскоро в София? От известно време си мисля и разглеждах из интернет, намерих два варианта https://bit.ly/35lEe0J или https://www.biroteka.bg/food.php , но нямам представа дали са читави местата. Благодаря предварително. 🙂 Паливеца не бих казала че е ресторант. По-скоро прилича на квартална кръчма. Иначе храната е хубава, ако обичате бургери, нямаше кой знае какво разнообразие извън това. Бира обаче наистина е доста разнообразна. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 11 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 преди 44 минути , darinamarinova каза: намерих два варианта https://bit.ly/35lEe0J или https://www.biroteka.bg/food.php , но нямам представа дали са читави местата. Има избор от бири и на двете места, но храната (за мен) е неоправдано скъпа като за нивото на заведенията - тиквени кюфтенца - 12лв. (едни магеланци редовно ме майтапят за тия кюфтенца ) ,картофи чипс - 8лв. 1 Връзка към коментар
darinamarinova Публикувано: 11 октомври, 2019 Сподели Публикувано: 11 октомври, 2019 @savagejo и @Фичо (е,аз тиквени кюфтенца мога да си направя, говоря за наденички и другите основни яденета, за които доста ще се озоря 😄 ), и на мен ми се стори, че нямат богато меню, но поне надениците, ако са хубави, пак е задоволително. 🙂 Затова питам за друго място. Всяко второ място в София е италиански ресторант вече, започва да писва. @savagejo в квартала си имаме квартално заведение, където правят месо на дървени въглища и въпреки че има леко странен външен вид, може да бие доста "лачени" места 🙂 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега