Прескочи до съдържание

Барселона

Цвете

Препоръчани мнения

Публикувано:

Какви теми започвате в петък вечер, когато пиша от телефона...

2 пълни пълни дни трябва да са ОК, за да се разгледа града пешеходно.

Маршрути предлагам само в работно време.

Относно Лейда, да ме извинява, който трябва, ама явно е доста пристрастен. Гаден град, май нямаше дори стара част. Само невероятна катедрала на хълма, ама може и не всеки да е по катедралите... 😞

• Смея се 6
Публикувано:

Ами аз навремето уцелих от двата си дни в Барселона единствения дъждовен за цялото лято.  😄

и аз не смятах да влизам в двореца Монтжуик, но се скрих там от дъжда, и не беше зле.

Сега, понеже идвахме с кола,  отидохме да видим по-периферни неща, до които преди не сме стигали.

Бейесгуард (Bellesguard) и паркът с лабиринта на Орта (Horta) - в неделните е безплатен.

На колодрума в Орта пред парка се провеждаше детски футболен турнир...

Това ме подсеща, защо съм противник на независимостта на Каталуния. Ако се отцепят, ще има още един национален отбор, който да ни размазва на футбол. 😄

Та, погледах мачлета двайсетина минути и имах късмета да заснема на клипче страхотен неспасяем автогол. 😄

Остана време само да обиколим ла Саграда Фамилия, обагрена от залеза, и да похапнем в любимо венецуелско заведение.

La Cachapera, имат няколко в Барселона, едното е много близо до ла Саграда Фамилия. 

Като съм почнал с венецуелските - Punt criollo в Жирона. Само леко ги мързеше и не отваряха съвсем навреме за вечеря (пък ние не сме навикнали на испанската странна часова зона и огладняваме рано) и не е близо до стария град.

В Тарагона - индийско: Taj Mahal Tarragona - especialitat cuina hindú - с 50% отстъпка (без напитките и десертите) при резервация в the fork; пробвахме го две вечери с различни неща. Спокойно и с прекрасно обслужване и на английски, и напълно се съобразяват, ако им кажеш изобщо без люто или съвсем минимално.

П.П. @jorocontrola , и ти да беше ритал всяка вечер мачлета по ливадите край река Сегре и всички местни хлапетии да ти се кланят като на господ Ицо, щом разберат, че си от България, и ти щеше да си пристрастен. 😄

Мисля, че нейде сред наборите в Йейда още трябва да се разказват легенди за оня българин, който направи хеттрик от три задни ножици, а в края на мачлето успя при едно изчистване да прехвърли реката. 😄

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Аве какви са тия индийски и намсикви кръчми в Испания? 😄 Шок и ужас! 😄
Аз пък в Барселона винаги ям беренхе́няс кон мие́ль (патладжани с мед), че наистина ги предлагат с мед, а не с кафяв сироп от захарна тръстика като в Андалусия. И хич не ме е еня, че ви звучи извратено. 😄
Наздраве!

20230202_223713.jpg.a8d0bdf1bf894bbc4ac8df1abb655431.jpg

• Харесвам 5
  • Благодаря 2
Публикувано:

Ами ние в Испания си купуваме раци от Меркадона и си ги трошим с небивал кеф като вогони, че после си ги и изяждаме с дважди по-голям. 😄

В испанската кухня има една зависимост... Колкото повече се отдалечава от Канарските острови, толкоз почва леко да се влошава 😄

Само на Канарите бих могъл да ям тамошните неща нон-стоп 🙂

А патладжаните с мед съм ги пробвал и одобрявам, ма останалите в компанията патладжан не кусват. 😀

А понеже в Индия нямам намерение да ходя, пробвам тук-там индийско по Европата.

За венуцуелското гък да не съм чул!

Най-голямото национално богатство на Венецуела не е нито Анхел, нито Рорайма, нито нефтените залежи. А венецуелската кухня! 🙂

И при наличие и на долнопробно венецуелско заведение в района, испанските по моите критерии моментално губят по точки 😄

• Харесвам 4
Публикувано:

баси, верно? Тука е пълно с венецуелски имигранти, ама венецуелски ресторант не знам да има

Иначе има ирански и руски (от царско време!)

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 14 часа, ДиянаВ каза:

И какво има в Барселона за 3 дни обикаляне от сутрин до вечер, 😄, без да ме пращате по музеи😛

Освен Саградата, в 1-2 квартала да поскитам малко, да видя 2 площада, да тегля два тегела по La Rambla и друго какво? Фонтанът на Montjuïc не работи, Тибидадо и парк Гюел не ме привличат толкова🙂

А представяш ли си да усетиш невъобразимо привличане към този град, а да си си оставила само няколко часа за него?🤣 

Малко ми напомняш на мен - при първото ми посещение не можаха да ме закарат на Бокерията, въпреки, че нощувахме срещу нея, защото "аз на Кирков няма да ходя", на второто едва ме измъкнаха от там" я, колко е готино тук, айде само още един тапас да пробваме". 😃 

Ти си падаш по гледки. Взимаш лифта до замъка на Монжуик, който не е нещо особено, ама пък ти разкрива супер гледка. После слизаш до пристанището с цялата лудница, светлини, заведения, магазини.

1-2та квартала са силно зарибяващи - тук ще спреш, там ще влезеш, ще седнеш, ще хапнеш, пиеш кафе. Сградите на Гауди не е задължително да ги виждаш отвътре, но пък нещо в шашавостта на идеите на този архитект новатор може да те накара да ги издирваш из града. 🙂

Накрая ще тръгнеш към плажа, между другото ще минеш през Parc de la cuitadella , ще ти хареса и ще решиш да му се полюбуваш по-дълго време. И не, това няма да можеш да го направиш в един ден. 😗 

Скоро някой беше пуснал снимки на една болница в много шарен стил, която въобще не беше предвидена за посещение, но автобуса мина оттам и просто не се усетихме как слязохме на спирката пред нея, а бяхме тръгнали към съвсем различна цел.Опитвам се да кажа, че Барселона предизвиква внезапен интерес с най-необичайни неща.

Не мога съвсем да се ориентирам в програмата ти, но ми се струва че и двете нощувки ще са в Барселона. Ако е така няма да ти се бъркам, оставям града да те омае( или разочарова) по своя си начин. Ако бъркам, ти предлагам поне първия ден да го прекараш там, а пътуванията извън да ги оставиш за следващи дни. Така ако много ти хареса ще имаш възможност за корекция на програмата. 🙂

Използвам темата за пореден път да се възмутя от цените на междуградския транспорт в Испания. Скоро гледах страхотен филм " В очакване на Дали", действието се развиваше в Кадакес, където Дали и Гала са пребивавали.

Много красиво ми се стори градчето. Проверих как се стига дотам от Барселона - с автобус за около 30 евро в посока.😵‍💫 Това за пътуване под 3 часа!? 

Ако някой е стигал до Кадакес на по- поносими цени да сподели как. С кола и баба знае. 😁

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Публикувано:

то ако целта не е Барселона, няма смисъл да се спи там, предвид че е по-скъпо от околните градчета, които целиш...

Иначе аз съм фен на Гауди, и един ден може да си мине неусетно, колкото и да си против клишетата

• Харесвам 4
Публикувано:

Като се има предвид, че темата е моя, мога да кажа да преосмислиш плана. Два пъти съм била в Барселона и не успях да видя всичко. Градът е толкова предразполагащ към разходки! Красиво е много, вкусно е, пълно е с тълпи, но пък повечето улици са широки. Бари Готик е чуден, къщите на Гауди са супер интересни, парковете с папагала в клоните могат да те задържат с часове. И всички други описани по- горе забележителности. Мисля, че е хубаво да започнеш с Барселона, пък, ако ти доскучае, можеш да отидеш и извън града.

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 14 часа, ДиянаВ каза:

И какво има в Барселона за 3 дни обикаляне от сутрин до вечер, 😄, без да ме пращате по музеи😛

Освен Саградата, в 1-2 квартала да поскитам малко, да видя 2 площада, да тегля два тегела по La Rambla и друго какво? Фонтанът на Montjuïc не работи, Тибидадо и парк Гюел не ме привличат толкова🙂

Щом си с такава нагласа, определено си мисли и трипчетата извън града. А ако размислиш, спокойно си оставяш в Барса.

• Харесвам 1
Публикувано:

Ако харесваш градини, аз пообиколих повечето в Барселона и страшно много ми хареса Jardins de Mossèn Costa i Llobera. Безплатна е, има страхотни палми, кактуси, драконови дървета, сукуленти. Може да се съчетае с хълма Монджуик и крепостта там.

Парк Гюел също много си заслужава, ако все още може да се влезе сутрин преди отварянето. В часа на отваряне имах усещането, че нахлуха 50-100 човека наведнъж и стана претъпкано. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Благодаря ви много! Ще остана първия ден изцяло в Барселона, пък ще видим🙂

Избрах Барселона, защото не съм била там, а часовете на полетите ми пасват идеално на свободните дни. Просто като написах тук Барселона, попаднах на постове, че всеки отпрашва нанякъде извън нея, че и аз така😄

• Харесвам 5
Публикувано:
На 4.01.2025 г. в 12:10, iMari каза:

Ако някой е стигал до Кадакес на по- поносими цени да сподели как.

Отговора ми дадоха нашите любимци от Expedia.😁

Целодневен тур включващ Жирона, Фигерес с музея на Дали и Кадакес. По два часа на град ще бъде препускане, но за безплатен експириънс, толкова. 🙂

image.png.920ad8c66feeb6849cd6e7e89bc27a96.png

https://www.expedia.com/things-to-do/full-day-tour-to-gerona-figueres-and-cadaques-from-barcelona.a46140101.activity-details?&rid=179992&location=Barcelona+(and+vicinity)%2C+Catalonia%2C+Spain&startDate=2025-01-21&endDate=2025-01-22&sort=RECOMMENDED&selectedId=&filter.seeAll=true&swp=on

А за тези понатрупали повечко кредит - може да посетите Андора от Барселона в дей трип включващ и Mont-Louis във Франция.

image.png.6e50bc0b9399dd3988f1c5866ca8d28a.png

https://www.expedia.com/things-to-do/discover-3-countries-in-one-day-andorra-and-france-from-barcelona.a44971329.activity-details?&rid=6110&location=Andorra+la+Vella%2C+Andorra+la+Vella%2C+Andorra&startDate=2025-01-21&endDate=2025-01-22&filter.categories=WeddingsHoneymoons&sort=RECOMMENDED&slimSearchKeyword=spa&swp=on

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Билетчета и карти за транспорт леко поскъпват от 15.01. - с 3%, с изключение на T-usual, при която има намаление 50%. Хартиената карта също ще има увеличение от 0.50€ на 1€, с което изравнява цената си с мобилната. Който си купи билети/карти до 14.01., може да ги ползва до 28.02. или да ги замени с доплащане по новата тарифа до 30.04.

Аз се чудя T-familiar с 8 билета или T-casual с 10 да си купя, но май клоня към втората и с около 1€ разлика да ми е по-спокойно с броя на билетите.

https://www.tmb.cat/en/-/novetat-tarifes-2025?utm_source=tmb&utm_medium=app&utm_campaign=outbound_link

IMG_0279.png.c5be0b16eee0d5ba23acd873990f641f.png

• Харесвам 1
Публикувано:

Не съм вниквала в идеята за Т-картите, но това няма ли да ти е по-удобно? Включва влака от/до летището.

https://www.expedia.com/things-to-do/48-hour-barcelona-express-discounts-transportation.a235771.activity-details?&rid=179992&location=Barcelona+(and+vicinity)%2C+Catalonia%2C+Spain&startDate=2025-01-21&endDate=2025-01-22&filter.categories=Transportation&sort=RECOMMENDED&selectedId=&swp=on

image.png.2fc8b10ea45c72febe469b68cb7f1015.png

Или не искаш да прекаляваш с резервациите?🙈

Публикувано:
преди 48 минути , iMari каза:

Не съм вниквала в идеята за Т-картите, но това няма ли да ти е по-удобно? Включва влака от/до летището.

https://www.expedia.com/things-to-do/48-hour-barcelona-express-discounts-transportation.a235771.activity-details?&rid=179992&location=Barcelona+(and+vicinity)%2C+Catalonia%2C+Spain&startDate=2025-01-21&endDate=2025-01-22&filter.categories=Transportation&sort=RECOMMENDED&selectedId=&swp=on

image.png.2fc8b10ea45c72febe469b68cb7f1015.png

Или не искаш да прекаляваш с резервациите?🙈

На пръв поглед по-скоро не, защото времето ми от и после до летището е повече от 48 часа.

Смисълът на т-картите е, че едно билетче ти излиза 1.25/28€, двойно по-малко от единичния обикновен билет и в пъти по-малко за влака от/до летището.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , sofy каза:

T casual и T familiar също включваха влака до летището миналата година (не съм проверявала дали нещо не е променено ).

Така е и сега.

Публикувано:

Ако не се влиза по обекти, два часа са напълно достатъчни за Жирона. Без да се помещава, нохи без да се убиваш от бързане.

Силно се съмнявам за Кадакес през зимата да не стигнат.  Никое от градчетата, които посетихме в Каталуния, не е имало нужда от повече от два часа.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 58 минути , master_of_germs каза:

Ако не се влиза по обекти, два часа са напълно достатъчни за Жирона. Без да се помещава, нохи без да се убиваш от бързане.

Силно се съмнявам за Кадакес през зимата да не стигнат.  Никое от градчетата, които посетихме в Каталуния, не е имало нужда от повече от два часа.

А по средновековните стени ходихте ли? Ако да, откъде ги подхванахте? Аз не съм се отказала от Жирона, напротив още повече ме привлече, като се разчовърках😜

IMG_0280.png.870a7e1eaad4036fbc8a8990fb8fdd24.png

Никакви папагали и пазари не могат да ме разколебаят😄

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Ходихме по стените от край до край. Подхванахме ги от средата някъде, от германската градина първо в едната, после в другата посока. Реално стояхме в стария град около три часа, понеже @mary_shery влезе в катедралата и музея към нея. Правихме обиколката по стените точно по залез. След това и през нощта беше красиво из града.

Съжалявам, че предният пост ми е станал нечетим от тъпия авторедактор на телефона. Имах предвид, че два часа стигат, без да се помайваш, но и без да се убиваш от бързане. Но определено има с какво да се запълнят и повече часове.

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 6 минути , ДиянаВ каза:

Мапс казва от тук

IMG_0282.png

Благодаря ти. Чудя се къде да резервирам апартамент. Харесах една къща в Sant Boi de Llobregat, Catalunya, Spain и се опитвам да се ориентирам в каква зона се пада и какви комбинирани билети до центъра трябва да купим. И дали има смисъл да сме в покрайнините при положение, че сме 7 човека.

Публикувано:
преди 31 минути , Madonna каза:

Благодаря ти. Чудя се къде да резервирам апартамент. Харесах една къща в Sant Boi de Llobregat, Catalunya, Spain и се опитвам да се ориентирам в каква зона се пада и какви комбинирани билети до центъра трябва да купим. И дали има смисъл да сме в покрайнините при положение, че сме 7 човека.

Sant Boi de Llobregat: fare zone 1 - според Гугъл.
Със 7 човека е определено по-трудно за организиране. Аз още не съм си запазила хотел, но има страшно голямо предлагане и това ме успокоява. Няколко пъти сменям ориентацията, не толкова като райони, а като цена. Но аз съм един човек и всякак мога. Мотая се, защото клоня да направя невъзвръщаема резервация, като понаближи датата през екпидия. От хотелите с добра локация и цена са Hotel Lugano Barcelona и Barcelona Century Hotel.
@neuromancer, толкова много хотели и хотелченца като в Барселона не съм виждала никъде 😜. Затова се и мотам😄

• Харесвам 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 9 часа, ДиянаВ каза:

Sant Boi de Llobregat: fare zone 1 - според Гугъл.
Със 7 човека е определено по-трудно за организиране. Аз още не съм си запазила хотел, но има страшно голямо предлагане и това ме успокоява. Няколко пъти сменям ориентацията, не толкова като райони, а като цена. Но аз съм един човек и всякак мога. Мотая се, защото клоня да направя невъзвръщаема резервация, като понаближи датата през екпидия. От хотелите с добра локация и цена са Hotel Lugano Barcelona и Barcelona Century Hotel.
@neuromancer, толкова много хотели и хотелченца като в Барселона не съм виждала никъде 😜. Затова се и мотам😄

Аз си бях взела стая на площад Каталуния, от където тръгваха шатълите за летището. От там вземах и обикалях с Хоп он, тъй като територията за разглеждане никак не е малка.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.