Прескочи до съдържание

Аржентина, Патагония, Чили, Перу


Des_G

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Поздравления за сайта, форума, хората тук, всичко споделено, ентусиазма, вдъхновенията, приключенския дух... Само можем да се радваме на подобни места из интернет. Супер сте :)

Отдавна мисля да пиша, но времето напредва и вече няма за кога да отлагам :)

Три момичета се нуждаят от помощта ви. Много сме руси, та и имаме нужда от много помощ :)) Предварително благодарим :))))

Планираме пътешествие през Аржентина към Патагония, Чили и Перу от средата на февруари до средата на март 2015. Искаме да видим максимано много неща (разбира се), но се нуждаем от план на пътуването. Следим форума и знаем, че има експерти в подобни начинания, така че ще се радваме някой да ни помогне.

Билети - все още не сме купили - днес, попаднах на цена от 668 евро двупосочен с Бритиш и едно прекачване в Лондон. ( http://www.trip.bg) тръгване 17.02 и връщане 18.03 (реални ли са тези цени?)

Като начало е това :)
 

Връзка към мнение

Ами кажи до къде е билета, до Арженина, Чили или Перу? :) Като за Южна Америка е нормална цената, нито много скъпа, нито много евтина, но си зависи от дестинацията. 

 

При положение, че се прави толкова голяма обиколка често излиза по-рентабилно да кацнете например в Буенос Айрес и да излетите обратно от Лима. Но... не съм спец по Южна Америка и не знам дали месец няма да е претупване за тези дестинации. 

Връзка към мнение

не съм спец по Южна Америка и не знам дали месец няма да е претупване за тези дестинации. 

Месец си отива само за Аржентина (зависи колко подробно) + Патагония от аржентинска и чилийска страна (предполагам тук ще има само сухопътни преходи и спирания в Ушуая, Ел Калафате, Пуерто Наталес, Торес дел Пайне НП,  Пунта Аренас),  след това нагоре може със самолет само до Пуерто Монт, или направо до Сантяго. Валпарайсо е ясно. Ако се включи и Атакама, е заминал почти месец. За Перу няма да остане достатъчно време, за да се види  и  разгледа всичко спокойно.

Естествено може да се орежат някой пунктове, но целта на посещението се губи.

 

Да поясня, че все още не съм го минавал, но ми предстои след два месеца, и доста подробно съм разучавал маршрути и основни неща за това пътуване.

Връзка към мнение

Виж тази тема за няколко примерни плана (Перу)

http://magelanci.com/topic/1629-%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B0%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B8-%D1%83%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B2%D0%B0%D0%B9-vs-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%83-%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%8F/

и един пътепис:

http://magelanci.com/patepisi/article/20-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-torres-del-paine/ 

Предвид големите разстояния (Патагония - Перу) може би най-добре да летите. Виж South America Air Pass.

В Патагония вижте ледника Перито Морено и района там (Ел Калафате) в Аржентина и парка Торес дел Пайне в Чили, по около 3 дни всяко стигат, освен ако няма да планинарствате. Каретера Аустрал е много красив маршрут в Южно Чили (шосе), аз лично бих го минал с кола...

Кажи по-подробно какво искате да правите. Един месец е малко да се види всичко, но ако се подбере е достатъчно, предполагам че и повече от месец на път омръзва.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не се страскайте от мненията на другите магеланци, че месец е малко, всичко е индивидуално и опира до приоритети, възможности и стил на пътуване. Аз например бих предпочел да видя част от Чили за една седмица и Перу за още една, отколкото да отделя цял месец само на Чили. Времето/отпуската и парите ми са прекалено малко за да отделям по месец на всяка държава, както казах въпрос на лично усещане.

Редактирано от Oshko
  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Здравейте момичета и момчета, аз съм втория от пътуващите. От това, което сме прочели тук решихме, че Буенос Айрес е най-добрата входна врата за Южната част на Света и февруари-март е края на тяхното лято. Цитирания билет е София Буенос Айрес и обратно. Като човек, който преди 2 години разбра, че Патагония няма нищо общо с обувка /пътък/, не мога да конкретизирам къде и какво искам да видя. Ще се радвам да видя пингвин, да пия едно уиски с частичка от ледник, а може и нещо съвсем друго да се случи. По скоро се доверяваме на вас, на инстинкта и на случайността. Идеален вариант няма, дано да не изпуснем някой полет и както се случи - така да бъде. Повече от месец не можем да отстъстваме, защото си имаме началници. Ако не стига, ще се радваме и на програма минимум. Така че приемаме и програма максимум, и не толкова амбициозни маршрути. Кажете вие кое си струва, къде сте се чувствали великолепно, къде са ви останали очите. Благодаря на всички предварително! Наясно сме, че за месец и София не може да се разгледа подробно. Ако не сме достатъчно конкретни, то е защото почти всичко, което е планирано е направено с четене от този сайт, че ви харесваме и ви се доверяваме. Вие ни поведохте към края на света края на миналата година и сега вярваме, че ще ни покажете и какво да видим.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Значи сте прегледали и тази тема с примерните маршрути на Оги ... всъщност изпълнени от него.

Според мен има огромно инфо и просто трябва да отсеете наистина какво задължително държите да видите и какво може да пропуснете :

 

http://magelanci.com/topic/1591-голяма-латиноамериканска-обиколка/

 

 

П.С. ЗА София ми стигат точно три дни максимум от които единият за Витоша :)

Пряко сили бих добавил още един който да отделя единствено за 3-4 музея.

Редактирано от stenk
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Според мен хванете и разделете този месец на дни/седмици, където грубо и ориентировъчно сте преценили колко време да прекарате. На базата на вече съществуващите теми, че в момента малко е като стрелба в тъмното :)

 

Например:

Буенос Айрес - 3 дни

Патагония (Чили/Аржентина) - 7 дни

Останалата част от Чили - още 5 дни

Перу - 10 дни

 

Не изглежда чак толкова зле времето, ако не добавяте други точки в маршрута. Да отбележа, че съвсем насляпо стрелям, не съм бил още в Южна Америка, но така ще ви е по-лесно планирането и на вас, че и на нас да се ориентираме :)

Връзка към мнение

Здравейте магеланци, благодарим за съпричастността.

Като начало решихме, че ще вземем тези билети до Буенос Айрес (двупосочни). Тръгваме средата на февруари и се връщаме малко след средата на март, събират се около 35 дни. Чудим се дали да тръгнем първо към Патагония и да оставим Перу за накрая. Но принципната идея за разпределение на времето е:

 

10 дни Патагония
10 дни Перу

10 дни Чили

 3/4 дни Буенос Айрес (2 в началото и 2 в края)

 

Малко по малко ще започнем  да нахвърляме програма в детайли, но сме отворени за всякакви предложение и съвети от ваша страна: за местата през които е добре да минем, откъде да тръгнем, транспорт, места за спане (ние черпим информация от старите теми във форума, но със сигурност има неясноти,  т.е. ще изникнат и още въпроси :)

Връзка към мнение

Моят съвет е да разгледате само 2 държави за 1 месец. Разстоянията са големи и от този месец реално 1 седмица ще отиде в път, ако обикаляте 3 държави. Спестете си 2та дена за Буенос Айрес и направо вземете полет от Лима до Европа.

За 10 дена в Перу можете да поразгледате Лима 1 пълен ден, Паракас, Наска, Куско + Мачу Пикчу и евентуално Пуно и езерото Титикака.

За 10 дена в Патагония може да видите Ел Калафате, Перито Морено и останалите 3 ледника, които се гледат с корабче. На борда вадят и лед за уискито. На мен това ми се видя подигравка с природата, но ако за вас е вълнуващо може да се възползвате   :) + Торес дел Пайне в Чили и Ушуая. В районът около Ушуая има пингвини и морски лъвове за наблюдение. Друг вариант е Ел Калафате, Торес дел Пайне и оттам с автобус до Пуерта Наталес, Чили, където мисля също има пингвини.

За 10 дена в Чили може да разгледате Атакама, Сантияго и Валпарайсо.

Обаче по тази схема дните излизат повече от 30, а и трябва да добавите 2 дни за път до Европа.

Редактирано от Tedy
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравейте и от мен!

 

В началото на годината пропътувах почти същия маршрут като набелязания от вас (минус Патагония) и макар, че на мен ми отне 2 месеца, (аз доста се заседях в Буенос Айрес) не смея да твърдя, че месец е твърде малко за да минете през местата, които сте набелязали. Всичко зависи от нагласата, финансовите средства и физическите сили. Ето обаче няколко практически съвета, които надявам се да ви бъдат полезни.

1. Самолетният билет - и аз препоръчвам връщане през Лима. Разстоянията в Южна Америка са огромни и връщане от Лима до Буенос Айрес с автобус ще ви отнеме 3 дни, а със самолет е скъпо и донякъде излишно.

 

2. Предвижването между - знам, че има вътрешни самолетни линии, които не са много скъпи, но за мен беше много ограничаващо (аз също нямах съвсем конкретен план и се възползвах от всяка предоставена за приключение възможност) и предпочитах пътуване с автобус. Поради тази причина избегнах Патагония и вместо да слизам хиляди километри надолу прекосих Аржентина по широчина със спиране в Кордоба и Мендоза. После Сантяго и Валпарайзо, последвани от 21 часа със автобус до Атакама, а после към Перу. Ако и вие изберете да пътувате с автобус, наистина ще ви бъде трудно да сместите 3те държави в един месец. На картата разстоянията не изглеждат големи, но в действителност си е бая пътуване. Но като има желание, има и начин :) Имайте предвид, че автобусите са удобни и пригодени и за нощни пътувания.

 

3. Местата за спане - хостел, couch surfing. За мен това са идеалните варианти при пътуване. Евтини и полезни. В хостелите се срещат всякакви пътешественици, с които да обмените информация или да пиете по бира (макар, че тази в Южна Америка не става). CS пък предлага вариант за среща с местните. Трима човека малко по-трудно биха си намерили CS хост, но може да опитате.

 

Успех в начинанието! Убедена съм, че ще ви осигури незабравимо преживяване :)

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте отново :),

 

Благодаря на всички за отделеното внимание и споделените съвети.

Нашето пътешествие е съвсем близко предстоящо и ми се ще да споделя това, което сме намислили с ваша помощ, за да дадете мнение и да допълните плана ни с предложения.

Тръгваме от София към Буенос Айрес, нощуваме там и възможно най-бързо искаме да се придвижим към Ушуая – въпросът ми тук е от къде да си купим самолетни билети, трябва ли предварително онлайн или там на място? (не ми се струва удачно да губим време с автобус) Колко струва билето горе-долу?
 

Стигаме в Ушуая, през следващите 7-10 дни обиколки: Ел Калафате, Чалтен, Пуерто Наталес, Торес дел Пайне НП,  Пунта Аренас....
 

След това потегляме нагоре може би със самолет Пунта Аренас - Пуерто Монт (по съветите на wilks), или направо до Сантяго. Отново същия въпрос – как процедираме със самолетните билети – онлайн или на място? Приблизителна цена? Възможен ли е вариант с автобус и има ли смисъл (цена – време)
Обикаляме Сантяго, Валпарайсо и накрая ни се иска да стигнем до Атакама (как би могло да стане това?)
 

После трябва да стигнем от Сантяго до Перу - Лима/Куско, отново въпросите за самолетите – откъде, как се резервират, приблизителна цена. (отворих този сайт, но нещо не мога да се оправя в него - South America Air Pass)
Следва обиколка Лима, Паракас, Наска, Куско + Мачу Пикчу – за каквото стигне време.

И накрая, още едно много важно нещо, трябва да се придвижим обратно към Буенос Айрес. – със самолет Лима – Буенос Айрес или с автобус и ако имате идея за приблизителна цена за приблизителна цена за двете опции, ще ми помогнете много.
 

Още една група въпроси изниква относно разпределянето на парите – какъв процент от тях трябва да носим кеш и какъв да оставим на карта (предполагам трябва всичко да е в долари и да се направи доларова сметка, надявам се Виза карта да свърши работа).
 

Благодаря на всички ви за отделено време, наистина толкова сме сплашени и неориентирани поради малкото време което остава, че вашите съвети са безценни.

Желая ви радостни празнични дни, много коледни подаръци, който са ви на сърце и ви пожелавам прекрасна, светла и авантюристична 2015г.

:)  :)  :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имам една малко кофти новина за теб: LAN/TAM прекратиха програмата South American Airpass буквално преди два месеца. Което означава, че не можеш да се възползваш от намалените самолетни билети в рамките на континента. Тоест можеш, но за целта е необходимо да резервираш пакет от туристическа агенция (билет + хотел и т.н.).

 

Разбира се, това не ти пречи да си летиш из ЮА, но трябва да се ослушаш внимателно за най-ниските цени, включително и когато вече си там (в ЮА).

 

Еднопосочен Лима - Буенос Айрес във втората половина на януари го виждам от 309 докъм 600 долара на aerolineas.com

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравейте и от мен, 

 

От капитана разбирам, че е прекратена програмата South American Airpass. Лоша работа! Проверете дали все още съществува програмата VisitArgentina на aerolineas.com. Тя е на същия принцип, но мисля че е само за Аржентина. На сайта им съществува, но дали информацията е валидна не знам http://www.aerolineas.com.ar/en-us/cheap_flights/visit_argentina. Аз си купих билетите за вътрешните полети (със South American Airpass) от България ...по телефон, че нещо системата им за онлайн купуване на билетчета не работеше и препоръчвам и вие да го направите (като цяло останах с впечатлението, че информацията която се дава по сайтовете е недостатъчна, за да накарат пътника да им се обади по телефона). Проверете дали не може да си вземете билети с няколко кацания по програмата VisitArgentina - примерно Буенос Айрес - Ел Калафате (разглеждате глетчерите и Чалтен) и от там полет до  Ушуая, като връщането е с автобус за Пуерто Наталес и Пунта Аренас. Аз пропуснах Ушуая, като от Ел Калафате до Пуерто Наталес пътувах с автобус за няколко часа (4-5 мисля). Ако имате време си отделете няколко дни за Torres del paine http://www.torresdelpaine.com/ - паркът си заслужава - ако ползвате палатки има къде да лагерувате срещу скромна сума. Ако ли не, можете да изкачите върха за един ден и да се приберете в Пуерто Наталес. От там с автобус до Пунта Аренас (6-7 часа). Там също можете да видите пингвини. Има един остров с пингвини на 30- 40 км. http://www.islamagdalena.com/ . Отделно от това съществуват и резервати с пингвини в близост до града. От там имате ежедневна самолетна линия (като междуградски автобус) на http://www.lan.com/  Пунта Аренас - Пуерто Монт - Сантяго де Чили- Калама (Атакама). Според мен вземете разстоянието между Пунта Аренас и Пуерто монт (ако ще разглеждате парковете там) със самолет. Разстоянията са убийствени, наистина! Звъннете на лан и проверете дали не може да си вземете все пак билети на по-ниска цена с няколко прикачания поне за Чили. За Атакама си отделете 3-4-5 дни. 

 

За парите- аз пътувах с повече пари в кеш и със запас за всеки случай в карта. В Буенос Айрес имахме проблем с обмена на валута. В банките ни отказваха да обменим кеш, тъй като има обменни бюра (casa de cambio) в които чужденците могат да обменят. (карта с обменните бюра -https://www.google.bg/maps/search/casa+de+cambio+buenos+aires/@-34.59913,-58.3880355,15z/data=!3m1!4b1 )

 

По Патагония има достатъчно обменни бюра и банкомати, така че не се притеснявайте :)

 

Има сайтчета с които да си изчислявате разстоянията между градовете за по-лесна ориентация - примерно това http://lasdistancias.com/

 

Ако ще пиете бира в Патагония препоръчвам Austral и Antares :)

Редактирано от petia_a_z
  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

Хей :)) Здравейте всички,

 

Оповестявам официално нашето завръщане (от което минаха може би около 2 месеца++). Обратната адаптацияя беше трудна, дълга, та трябваше малко време за осмисляне на видяно и преживяното..
Благодарим на всички вас, които ни помогнаха със съвети, инструкции, ентусиазъм, споделяне на важни едри и по-дребни нещица, които благоприятстваха самото планиране и осъществяване на пътуването.

 

Публикувам съвсем фрагментарна схема на разгръщането на пътешествието по картата (има разминавания тук-там за датите), но всеки който се нуждае от повече инфо за тези места може да пише, пита и т.н.

18.02.пристигане  Буенос Айрес – нощувка
19.02 Буенос Айрес - Сантяго ( SKY полет) Сантяго – Пуерто Монт (автобус)
20.02 Пуерто Монт - Пуерто Варас – нощувка
21.02  Пуерто Варас автобус  Пуерто Монт /Пуеро Монт – Пунта Аренас нощен полет – нощувка Пунта Аренас
22.02  Пунта Аренас автобус до Пуерто Наталес – нощувка Пуерто Наталес
23.02 Пуерто Наталес – трек Торес дел Пайне
24.02 трек Торес дел Пайне
25.02  Торес дел Пайне
26.02  трек Торес дел Пайне
27.02  Пуерто Наталес – Ел Калафате нощувка
28.02  Ел Калафате -Ел Чалтен  нощувки 2 
2.03  Ел Чалтен – Ел Калафате - нощувка
3.03  Ел Калафате – автобус Ушуая
4.03 Ушуая – нощувка
5.03. Ушуая – нощувка
6.03  Ушуая –  Пунта Аренас
7.03. Пунта Аренас
8.03  самолет Пунта Аренас – Пуерто Монт – нощен автобус 10 часа Сантияго
9.03  Сантияго – SKY самолет- Арика нощувка
10.03  Арика –(автобус)-Такна – автобус Арекипа (нощувка)
11.03 Арекипа
12.03 Арекипа
13.03  Арекипа  
14.03. Арекипа - Куско

14.03 Куско
15.03 Куско - Агуас Калиенте - Мачу Пикчу
16.03 Куско
17.03 Куско
18.03 Куско - Пуно
19.03 Титикака
20.03 Пуно
21.03 Пуно - Такна (автобус)
22.03 Такна - Арика самолет Сантяго (нощувка)
23.03 Сантяго самолет Буенос Айрес (нощувка)
24.03 Буенос Айрес- Лондон-София

 

Поздрави и благодарности на всички от нас.
Все още не сме, как да кажа, селектирали и разгледали в детайли снимките, но щом го направим ще качим :)))



 

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Тамън си викам, че нещо няма снимки тук, но ок, щом идват няма да се оплаквам. Може и малко ги  поразнообразиш с кратки разкази ден по ден :)

 

Попрехвърлих плана и ми стана любопитно защо толкова прескачате през една и съща точка, Пунта Аренас и Сантяго се набиват на очи. Само от там има полети ли до следващите точки? Питам, че и аз съм в много начална фаза на някакво подобно пътуване, може би без последната част в Перу :)

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

:)))))

 

Трудно смилаема е някак цялата палитра впечатления от пътуването и за да го превърне човек в разказ, което означава да го схематизира, трябва да има не просто времева и пространствена дистанция, а чисто емоционална такава – фаза, която ние все още не сме успели да стигнем. Всяко място, което си посетил сякаш открадва по частица от теб и сякаш частиците, които останаха от нас в Патагония и Перу бяха повече, отколкото човек може да си позволи да запечата в следите на стъпките си. Първото ни голямо пътува всъщност по разгръщането си е сходно с удържането в паметта на "първата голяма любов". То е толкова наситено с емоции, визуални спомени, въпроси, варианти, толкова е живо и трае в главите ни, че говоренето е почти непосилно. Затова и все още разказът е фрагментарен, накъсан и наситен с мълчание, с отсъствия на думи и снимки.
Наистина сме много благодарни на всички ви, че ни помогнахме да планираме това пътешествие и се извиняваме за бавния процес на споделяне на знанията, които придобихме по пътя – за пътя и за онова, което остава отвъд пътя :)
Та споделянето ще е бавно, за което моля за търпение. (Но на всеки, който планира „да полети” натам сме насреща за бързи отговори :) )

 

По същество за кръговостта и повторенията в маршрута – да, определено можеха и трябваше да се избегнат, отчитам го като „грешка на начинаещия” залитнал в желанието всичко да е сигурно и безаварийно. Бях купила билетите за вътрешните полети предварително и поради големите дистанции и времеви ограничения (например– Ушуая-Арика) не можах да измисля по-добри варианти от България, но всъщност варианти има :)

Кръговостта на първо място дойде от двупосочността на билетите, които купихме – София – Лондон - Буенос Айрес и връщане Буенос Айрес – Лондон – София. Като втора причина със сигурност беше по-добре първо да тръгнем към Ушуая и после бавно да започнем да се качваме на север, но тогава самолетния билет от Буенос Айрес до Ушуая ми се видя скъп. Трето - автобусните връзки са доста добри и със сигурност, ако не си ограничен във времето, можеш да избегне повечето вътрешни полети. По-евтино е с автобус и за информация - аржентинските автобусни билети са по-скъпи от чилийските.

Като начало на разказа споделям топ местата, които ни впечатлиха и топ местата на големите разочарования (резултат от големи очаквания).

 

Най-силно като емоционално и визуално преживяване беше за мен видяно в Торес дел Пайне, с най-голям акцент върху Лаго Грей. Там направихме две неща – нямахме време за W трека, но направихме организирана екскурзия до топ местата в парка, което препоръчваме на всеки, заслужава си, дава възможност за правене на снимки и достигане до топ местата за кратко време. Следващия ден отделихме за ходене до кулите и трябваше да отделим още един ден за Лаго Грей и да нощуваме в самия парк (но надявам се следващия път :) )
На второ място - почти всичко видяно в Перу (Колка Каньон, островите в Титикака, джунглата под Мachu Pikchu, околностите на Арекипа и Куско).
На трето място - пътуването към Огнена Земя – безкрая на небесата, безкрая на нереално синия цвят на водата – хиляди сини петна, безкрайно сини в безкрайната пустош... неописуемо (можеше да отделим време на самия парк, но...)

 

Най-големи разочарования: Перито Морено заради абсурдните конструирани пътеки, които предопределят не само всеки поглед към глетчера, но и цялото преживяване на масивността на онова, пред което си изправен (може би трябваше да дадем шанс на екскурзията с лодка до него). На второ място – Мachu Pikchu - прекрасно място с не толкова прекрасна енергия (поне ние я усетихме така), но като цяло с нищо отличаващо се от всичко онова, което човек вижда в Перу, с което искам да кажа, че всичко, което видяхме в Перу и местата, през които минахме беше наистина невероятно.
 

Най-голямата изненада – храната в Перу, най-доброто място за вегетарианци, с прекрасни вегетариански ресторанти (много вкусна и евтина храна), след като умряхме от глад в Чили кулинарната изненада в Перу ни зарадва :) ))

(П.С. снимки са още в RAW, та скоро, скоро с подробности предстои същинският разказ (може би след избирането на нова дестинация J))

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Така е, когато човек се върне от тия места, се чувства емоционално изтощен и няма мераци нито да пише, нито да планира нови пътешествия. И с мен беше така след Перу, wilks ми сподели същото на срещата в Рибарица.

Ще следя писанията за това пътешествие, че се припокрива идеално с маршрута, който смятам да направя след време - точно по тия места и точно за същото време, за около месец.

Редактирано от Sun4o
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Най-силно като емоционално и визуално преживяване беше за мен видяно в Торес дел Пайне, с най-голям акцент върху Лаго Грей. Там направихме две неща – нямахме време за W трека, но направихме организирана екскурзия до топ местата в парка, което препоръчваме на всеки, заслужава си, дава възможност за правене на снимки и достигане до топ местата за кратко време. Следващия ден отделихме за ходене до кулите и трябваше да отделим още един ден за Лаго Грей и да нощуваме в самия парк (но надявам се следващия път :) )

 

Най-големи разочарования: Перито Морено заради абсурдните конструирани пътеки, които предопределят не само всеки поглед към глетчера, но и цялото преживяване на масивността на онова, пред което си изправен (може би трябваше да дадем шанс на екскурзията с лодка до него). 

За пореден път се убеждавам колко е субективно е всичко. За мен Perito Moreno беше приятна изненада. Може би, защото бях много скептична. А точно пътеките ми харесаха много.

Като програмата ви мислех, че сте направили W-трека. Ние също не успяхме и остана за следващия път.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Няколко кратки бележки под линия, касаещи горните постове.

За маршрута - изключтелно динамичен, но ако се пропусне Перу, мисля че всичко би било в границите на нормалното дори и ще има достатъчно време за Атакама, която ние пропуснахме поради изтощение.

За парите (на човек) - 640 eвро двупосочен билет София-Лондон-Буенос Айрес (тук разходите биха могли да се оптимизират, защото беше по-добре да летим до Сантяго или поне връщането ни да не е от -Буенос Айрес).
Около 600 евро още за вътрешни полети (някои полети можеха да се избегнат, все пак нямаше нужда 6 полета, ноо...  все пак ни спестиха време (с оглед на големия периметър на пътешествието) и съответно опредилаха кръговостта на движението)
Около 1800-2000 долара за другото - нощувки, храна, автобуси (не сме се ограничавали, но не сме и разхищавали, някъде посредата). Не съм по точните отчети, та ще ми е трудно да кажа кое колко струва, но имам запазени някакви бележки :))) Относно храната, не ядем месо и с изключение на Перу не сме се хранили по ресторанти много често, в повечето хостели из Патагония имаше добре оборудвани кухни, което ни спестяваше много от главоболията за търсене на нормална за нас храна.... хммм как да кажа, абе претенциозни сме относно храната. В Аржентина и Чили не ми се видя евтино, никак даже, добре че беше Перу :) Препоръчвам из Патагонските места да търсят хостели на място, цените са много по-добре отколкото през Booking, особено ако не държите на самостоятелна двойна стая :)))

За субективността на преживяването - разбира се, очакванията ми за Перито Морено бяха големи и съответно за човек, обичащ да ходи по планинските пътеки и да криволичи отвъд тях ми дойде малко повече невъзможността да приседна и да съзерацавам свободно на място, което искам, което не обособено като пейка, парапет, място за селфи и т.н.



 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
  • 3 месеца по-късно ...

Здравейте,не съм бил досега в Южна Америка,а съм сигурен ,че  трябва да направя едно истинско пътешествие  точно там. Патагония е доста сходна с това което аз харесвам-Норвегия, Исландия и Нова Зеландия .

 Имам възможноост за около две седмици  след 10/15 януари 2016, но всичко е още в зародиш. Нямам все още маршрут,но много   би ми се искало да обиколя с кола под наем 2000/3000 км.С кола  усещам страната по много различен начин .....   Привличат ме фиорди,езера,планини,ледници ,водопади,страшно съм навит  и на  дълги преходи, разкриващи  феноменални гледки.,мога да спя спокойно и на палатка. Харесвам места не толкова туристически, просто искам да избягам от града и от хората, и да се наслядя на Патагония...

 

Но знам ,че трябва да събера още много информация и затова ви моля,за помощ....

Връзка към мнение

Така както го описваш мини по Carretera Austral, на юг от Пуерто Монт. Имаше и интересен круиз до ледници.

В останалото време може и нещо по-туристическо, като Перито Морено и Торес дел Пайне.

На връщане от аржентинската страна.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

... и да се наслядя на Патагония...

 

Но знам ,че трябва да събера още много информация и затова ви моля,за помощ....

Схематично:

Намираш си полет до Буенос Айрес, от там директно до Ушуая. Щом искаш да избягаш от градския шум, и те влече природата, може да пропуснеш Буенос Айрес. Или ден-два най-много престой.

И от Ушуая почваш:

El Calafate (Perito Moreno) - El Chalten (Cerro Torre) - Puerto Natales - Torres del Paine NP  ("W" trek); от там може да продължиш към Пунта Аренас, колкото да хеанеш самолет  до Пуерто Монт - Пуерто Варас, и там още 5-6 дена за вулкана Осорно и PN Puyehue - trek, езерата.

Както писах в началото, това е много силно схематизиран план само с най-основните пунктове. Аз съм го минавал с автобуси, затова не мога да кажа как стои въпросът с рант-а-кар, но щом е изпълним с автобус, значи ще е и с автомобил. 

Най-добре е да си намериш OJ билет с пристигане в Буенос Айрес и обратно от Сантяго. Тук съм малко субективен за последователността, която в моя случай беше обратна на авторката на темата :)

Иначе си избрал подходящия период от годината

 

Най-добре си направи отделна тема. Вече станахме доста хора от форума, които сме обикаляли из Патагония, и всеки ще може да ти отговоря на конкретни въпроси. Оги е обикалял най-дълго там, и е правил основните трекове с палатка, и той ако има време ще се включи

 

 

Така е, когато човек се върне от тия места, се чувства емоционално изтощен и няма мераци нито да пише, нито да планира нови пътешествия. И с мен беше така след Перу, wilks ми сподели същото на срещата в Рибарица.

 

Sun4o, мен след 5-6 месеца вече ме пусна. И отново почнах да коря планове. Пак към Америките, разбира се ;)

Но си прав, точно така беше.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.