Прескочи до съдържание

Колко нови държави посетихте тази година?

Препоръчани мнения

Публикувано:

Опорочихте темата с тези данъци....   Кой къде и колко плаща не ми звучи магеланско,  освен ако не става въпрос за самолетни билети, хотели, забележителности и други атракции...

Публикувано:

За данъците не знам, ама за съжаление мога да отбележа, че @Георги Матеев не може да бъде избран за президент, кмет и разни други изборни длъжности, за които се прилага принципа на уседналост 😃

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 10
Публикувано:

През вече изминаващата 2024 г. съм посетил повече нови - 20 държави, в сравнение с миналата - 12, но съм прелетял по-малко километри 158 000 км тази срещу 175 000 км (2023г.), и часове във въздуха 244 часа (10 денонощия) тази срещу 262 часа (11денонощия), прекарани във въздуха през миналата. И да приключа със статистиката от flightradara - съответно и броят полети ми е по-малък - тази заковах на 75, в сравнение с 86 полета миналата, 60% от които обаче, бяха просто ребукнати на купените и канселирани през онази изтерзана 2020-та 😁 
И така, новопосетените държави, някъде сред които е и 100-ната ми, са:
1. Венецуела с покоряването на Рорайма, една от най-дълго продължилите ми мечти - 17 години, откакто въобще разбрах за това място, до осъществяване на пътуването до там с още трима форумни пътешественици, с 5 дневния трек до върха на платото и обратно. И третият от "най-най" водопадите на Земята - Анхел, най-високият 979 метра. Тук искам искрено да благодаря на Съдбата, че имах възможността, и успях да видя това странно и много интересно място, без аналог поне на нашата планета! Заради това пътуване съзнателно пропуснах "онзи круиз" до Антарктида. Ако беше до някое друго място, с лека ръка щях да го пренебрегна, но не и за Рорайма.
Веднага след това го последва и четвъртият "най" - водопадът Виктория на границата между 2. Замбия и 3. Зимбабве - с най-широка водна стена, около 3 км. В комбинация със сафари в 4. Ботсвана, за които една част от останалите в група, с които бяхме, вече са писали тук. Това пътуване ще остане паметно и с факта, че ни излезе почти безплатно, заради стеклите се обстоятелства 😄
Две седмици по-късно отново се върнах в Африка, този път за екзотиката 5. Сао Томе и Принсипе на Екватора. Като на връщане най-после обиколих част от континентална 6. Португалия, където дотогава само бях прекачвал за полети.

По Великден малко инцидентно и в последния момент включих пътуване до 7. Камбоджа с най-големия храмов комплекс в света Angkor Wat.
И аз не подминах Балтийската инвазия през август, точно по време на незапомнените жеги тук, когато полетях малко между северните държави 8. Финландия, 9. Естония + остров Хийумаа, и 10. Литва
За първия учебен ден с ударна група от форума потеглихме за едно забавно и лежерно пътуване към 11. Южна Корея и 12. Монголия.

Краят на необичайно дълго продължилото лято, се оказа подходящо време за двете малки островни държави в Европа - 13. Кипър и 14. Малта, които все още ми се "губеха", след посетени повечето най-отдалечените от България и Европа острови из Южния Пасифик.
Ноември беше отдавна планиран за една от любимите ми посоки - Централна Америка, където обикаляхме из пирамиди и останки на Маите в 15. Гватемала, 16. Хондурас и 18. Ел Салвадор. На връщане през Барселона, се отбих и в 19. Андора.
И финално, преди 2 дена се върнах от 20. Кения, която също на няколко пъти все ми се разминаваше, но бях убеден, че все някога ще посетя. И определено имаше защо, прекрасна страна с изключително мили хора. 
За Нова година вече нямам желание да пътувам, както правех няколко поредни години преди. Ще се насладя на домашен уют и срещи с роднини, за които не оставаше време през годината.
Като гледам, тази година мога да я нарека "африканска". Предстои да видим каква ще ми е следващата 2025-та :rolleyes:

• Харесвам 20
  • Браво 28
Публикувано:
преди 4 минути , wilks каза:

1. Венецуела с покоряването на Рорайма, една от най-дълго продължилите ми мечти - 17 години, откакто въобще разбрах за това място, до осъществяване на пътуването до там с още трима форумни пътешественици, с 5 дневния трек до върха на платото и обратно. И третият от "най-най" водопадите на Земята - Анхел, най-високият 979 метра. Тук искам искрено да благодаря на Съдбата, че имах възможността, и успях да видя това странно и много интересно място, без аналог поне на нашата планета! Заради това пътуване съзнателно пропуснах "онзи круиз" до Антарктида. Ако беше до някое друго място, с лека ръка щях да го пренебрегна, но не и за Рорайма.

Ама никой нищо не написа тук, все пак едно от най-интересните места по земята и никой не е писал или пуснал снимка дори.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 27 минути , neuromancer каза:

Ама никой нищо не написа тук, все пак едно от най-интересните места по земята и никой не е писал или пуснал снимка дори.

Май се спомена бегло, ама Монголия е тотално в мъглата...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, neuromancer каза:

Имам няколко публикувани снимки от Рорайма в най-голямата и популярна тема на този форум. За отделна тема моите не стават, аз снимам само колкото да имам някакви снимки за спомен от посетените места, непретенциозно и без фото техника. Други са изявените майстори на фотообектива тук. Аз повече събирам лични спомени, не толкова снимки :)

За писането - ако аз почна да пиша, ще стане нещо като роман, затова избягвам да го правя. Телеграфният стил в един момент ми се изплъзва, и преминава в описване на някакви детайли, които отразяват моментните ми спомени и емоции, докато пиша. Най-добре е всеки, който иска, да отиде и "открие"  Рорайма сам за себе си, през своя светоглед, нагласа и преживявания. Относно техническата част, някъде из форума май вече имаше писано. Ако някой има конкретни въпроси, с радост ще отговоря и дам насоки по подготовката и изпълнението на това пътуване.

@neuromancer моя грешка, аз и Станислав сме пускали снимки и информация в темата за Венецуела,

Теди има и в общата

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

преди 1 час, jorocontrola каза:

Май се спомена бегло, ама Монголия е тотално в мъглата...

За Монголия даже двама пуснахме снимки - Цвети и аз ☺️
Най-важното за Монголия е, че в момента държавата има "визова ваканция" за много държави, сред които и България. И има изделия от чист 100% меринос  на срамно ниски цени, буквално за по няколко лева. Същите неща са минимум х10 и х15 в Европа.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 15 минути , wilks каза:

Имам няколко публикувани снимки от Рорайма в най-голямата и популярна тема на този форум. За отделна тема моите не стават, аз снимам само колкото да имам някакви снимки за спомен от посетените места, непретенциозно и без фото техника. Други са изявените майстори на фотообектива тук. Аз повече събирам лични спомени, не толкова снимки 🙂

За писането - ако аз почна да пиша, ще стане нещо като роман, затова избягвам да го правя. Телеграфният стил в един момент ми се изплъзва, и преминава в описване на някакви детайли, които отразяват моментните ми спомени и емоции, докато пиша. Най-добре е всеки, който иска, да отиде и "открие"  Рорайма сам за себе си, през своя светоглед, нагласа и преживявания. Относно техническата част, някъде из форума май вече имаше писано. Ако някой има конкретни въпроси, с радост ще отговоря и дам насоки по подготовката и изпълнението на това пътуване.

ми аз уж чета всичко, пък не съм видял

и сега проверих "В момента съм" ама няма 😀

от Монголия помня, Чингис Хан

Публикувано:
преди 30 минути , neuromancer каза:

Ми то няма какво друго да се покаже от там, освен, ако някой не го влече яздени на кон  из огрооомна пустош. 

• Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 1 час, neuromancer каза:

ми аз уж чета всичко, пък не съм видял

и сега проверих "В момента съм" ама няма 😀

Пусках снимки и от Рорайма, и от Анхел в най-популярната тема. 

https://magelanci.com/forums/topic/6859-в-момента-съм/page/16/#findComment-631356

• Харесвам 3
Публикувано:

Аз не че не съм посетила нови държави тази година ( Панама, Коста Рика, Полша, Азербайджан, Корея, Босна и Херцеговина, отделно пак Гърция, Сърбия и поне 5-6 пъти Турция), но днес се сетих, че другия месец ставам магеланец на 10 години. Преди да открия форума Италия ми се виждаше мираж, а самостоятелното организиране на пътуване - абсолютно в сферата на фантастиката. 
И ето ме след 10 години из редовете на форума - над 60 нови държави и сигурно поне толкова нови приятели, разюздана в мечтите за нови дестинации, без страх, и с все по - голямо любопитство и нетърпение за нови красоти. 

Благодаря на всички, които споделят и помагат мечтите да станат реалност. 

Весели празници! 

• Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 26
Публикувано:

Тази година нови са ми Салвадор, Хондурас, Никарагуа, Сенегал, Кот д'Ивоар, Сао Томе и Принчипе, Ангола, Намибия и Южна Африка. Също така ходих пак в Еквадор (и на Галапагос), Коста Рика, Тайланд, Оман, Мароко, Испания (и на Канарските острови), Австрия, Чехия, Словакия, Гърция...

Като цяло ги закръглих на 155 държави 😊

• Харесвам 17
  • Шок 2
  • Браво 15
  • Замислям се 1
Мирослав Василев
Публикувано:

2024 почти приключи и беше една невероятна година, свързана с доста различни държави.

Няколко полета повече от миналата година (87 полета общо), прекарани 222 часа във въздуха, 100 дни в пътуване и посетени около 30 държави, новите от които 11 (Мексико, Гватемала, Коста Рика, Индия, Непал, Бангладеш, Китай, Южна Корея, Япония, Тайван и Кувейт)

Посетихме 4 от 7-те чудеса на света за една година (Чичен Ица, Тадж Махал, Великата китайска стена и Колизеума) и в същото време някои нетуристически дестинации като Бангладеш, югоизточната част на Турция (Мардин и Диарбекир) и Кувейт.

Карахме скутер до Чичен Ица и посетихме цветния Флорес в Гватемала. 

Бяхме в Централна Азия, Самарканд (Узбекистан), видяхме Еверест за първи път. Източна Азия и посещение на страните Япония, Южна Корея, Тайван и Китай, определени всички тези страни са вече в бъдещите планове, за да се бъдат разгледани и извън основните градове.

В Европа летяхме до всяко летище в Полша, няколко пъти в различни части на Испания и обиколка на Скандинавия.

Весела Коледа и Честита нова година! 🎄

Screenshot2024-12-2612_52_17.png.5e270fe0ae2176e588e0b8abe4e2bfce.png

• Харесвам 21
  • Браво 14
Публикувано:

Продължавам да спазвам традицията да пиша отчета на рождения си ден. 

Макар и доста по-скромна откъм брой нови дестинации изпращам отново невероятна откъм положителни емоции магеланска година и след едно друго латинско жителство от преди година, вече мога да се похваля и с мексиканско такова. 

Доста по-малко нови държави от минали години, но пък за сметка на това много доволен от времето прекарано на желаните дестинации. Знам добре къде искам да прекарвам повече, усещам много добре културата и мястото и за сметка на по-малко препускане, се чувствам по-щастлив. 

Новите държави са само 3, но пък много ми харесаха. Ел Салвадор беше доста приятна изненада, Никарагуа ме очарова, а пък Венецуела ми хареса толкова, че реших и да повторя. 

Нови места:

Санта Марта, Кали, Гуадалахара, Пачука, Толантонго, Тампико, Грутас де Толантонго, Пуебла, Пуерто Ескондидо

Нови мексикански щати: Идалго, Тамаулипас, Оахака, Пуебла

Нови държави:
Венецуела, Салвадор, Никарагуа

Стари посетени отново:

Мексико Сити, Пуерто Ваярта, Меделин, Богота, Панама Сити, Барселона, Мадрид, Лисабон 

Общото прекарано време извън България е 11 месеца. 

Пожелавам на всички здраве и сбъднати мечти през новата година 2025! 🙂

• Харесвам 23
  • Браво 9
Публикувано:

Знам, че заглавието на темата предполага точен отговор, обаче ме мързи да броя, затова ще споделя какво ми е останало в главата и сърцето от изминалата година.

Спокойно мога да я нарека „Годината на топ туристическите локации, които @Argentique най-сетне посети“. 😎 

При третото ми ходене в Египет най-сетне видях пирамидите. 🙂

20241128_091532.jpg.554f2ae406f95e0c523b4508b0633581.jpg

След N пътувания до Италия дойде време за Венеция. 🙃 Влюбих се, условията бяха вълшебни и даже нямаше много хора. Пак ще ходя. 🙂

20240412_225609.jpg.a0868e1be53f1fc16e8752f6f202e2dd.jpg

Вероятно съм предпоследната от този форум (познайте кой е последен 😜), дето не беше ходила в Париж. Все отлагах за някой по-подходящ период в неясното бъдеще, но той съвсем предказуемо не дойде и заради друг полет се наложи да проверявам на място дали ще има любов, парижки синдром или смесени чувства.

Петте ми часа пешеходстване из центъра минаха като миг и по-ясен ми е споменът за усещането за безмерно щастие, отколкото за някакви конкретни факти или видени места. Това ми е голямата Любов за тази година – идеалното съчетание на момент, време, условия и мое емоционално състояние. Пак ще ходя. 🙂

20240518_134847.jpg.12614f8167ca8a013d60be4449bfd9a7.jpg

Държави може да не броя, но гръцки острови – да. 🙃 Тази година имаше четири нови – Родос, Андрос, Тинос и Сирос. Последния си го слагам в специалния албум със скъпи спомени за 2024-та.

20240928_124523.jpg.2cdf4d756ffaeb91589c1c5f1f8c39e4.jpg

В албума остана страничка за първия ми изгрев на Индийския океан, в Занзибар.

20240205_065419.jpg.cbe593b4214ad2df91721b674a00cd2e.jpg

И вълшебните залези в Мавриций (все нови посетени места).

20240520_171816.jpg.14d3b3982024f4612c800382a9b5133d.jpg

Мавриций зае специално местенце в сърцето ми. Условията отново бяха идеални това да е така!

20240521_131707.jpg.01eb6789ef24e49ad35fd38f66287fa6.jpg

Миналата година в тази тема си пожелах да имам по-малко полети през 2024-та, т.е. < 42.

На 18.12.2023 г. в 11:10, Argentique каза:

Полети за годината – сакралното число 42, но догодина смятам да са по-малко за сметка на друго.

Желанията се сбъдват! 😄

Screenshot.png.fc637d92ba43b91ea29ec99a91afda39.png

На 18.12.2023 г. в 11:10, Argentique каза:

1722467228_Screenshot(1).png.f5efb3d98379cdbc3d049a9e5627dba0.pngЗасега чета тук и черпя вдъхновение в очакване на някое промо за Япония например.

За догодина вече по-настоятелно си пожелавам есенна Япония (с Окинава, ако може), а другото нека са изненади. 🙂
В сравнение с 2023-та намалих уикенд забежките. Продължавам да искам да намалявам бройката полети за сметка на по-дълги и по-далечни пътувания. И по-качествени спрямо мои си критерии. 🙂

Поздрави сърдечни на всички – запазете прекрасната лудост, вдъхновението, любопитството и способността да виждате красотата навсякъде! :girl_in_love:

• Харесвам 30
  • Браво 11
Публикувано:
преди 31 минути , Argentique каза:

Знам, че заглавието на темата предполага точен отговор, обаче ме мързи да броя, затова ще споделя какво ми е останало в главата и сърцето от изминалата година.

Спокойно мога да я нарека „Годината на топ туристическите локации, които @Argentique най-сетне посети“. 😎 

След N пътувания до Италия дойде време за Венеция. 🙃 Влюбих се, условията бяха вълшебни и даже нямаше много хора. Пак ще ходя. 🙂

Вероятно съм предпоследната от този форум (познайте кой е последен 😜), дето не беше ходила в Париж. Все отлагах за някой по-подходящ период в неясното бъдеще, но той съвсем предказуемо не дойде и заради друг полет се наложи да проверявам на място дали ще има любов, парижки синдром или смесени чувства.

Петте ми часа пешеходстване из центъра минаха като миг и по-ясен ми е споменът за усещането за безмерно щастие, отколкото за някакви конкретни факти или видени места. Това ми е голямата Любов за тази година – идеалното съчетание на момент, време, условия и мое емоционално състояние. Пак ще ходя. 🙂

Държави може да не броя, но гръцки острови – да. 🙃 Тази година имаше четири нови – Родос, Андрос, Тинос и Сирос. Последния си го слагам в специалния албум със скъпи спомени за 2024-та.

В албума остана местенце за първия ми изгрев на Индийския океан, в Занзибар.

Мавриций зае специално местенце в сърцето ми. Условията отново бяха идеални това да е така!

Миналата година в тази тема си пожелах да имам по-малко полети през 2024-та, т.е. < 42.

Желанията се сбъдват! 😄

За догодина вече по-настоятелно си пожелавам есенна Япония (с Окинава, ако може), а другото нека са изненади. 🙂
В сравнение с 2023-та намалих уикенд забежките. Продължавам да искам да намалявам бройката полети за сметка на по-дълги и по-далечни пътувания. И по-качествени спрямо мои си критерии. 🙂

Поздрави сърдечни на всички – запазете прекрасната лудост, вдъхновението, любопитството и способността да виждате красотата навсякъде! :girl_in_love:

Много ми харесва как си обобщила пътуванията. Това с наблягането само на новите държави ми изглежда малко като бройкане, а при теб  акцентът пада на емоцията. Пожелавам ти през 2025 да сбъднеш всички мечтани пътувания наблизо и далече.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:

При мен годината беше по-скромна спрямо предходната... 5 нови държави - Китай, Тайван, Казахстан, Киргистан и Андора. Няколко повторени... Португалия (пак в Мадейра), Гърция (един нов остров - Тасос и пак Крит), Япония (с нов остров - Окинава), Италия x3, Испания, Франция, Австрия, Швейцария и една интересна сватба в замък в Германия. Догодина засега предстоят Тунис, Кувейт, Колумбия, Панама, Индонезия и нови места в Европа.

По въпроса с бройкането преди време се регистрирах в един интересен сайт https://nomadmania.com/ , където са се събрали някои от най-големите пътешественици в света. Предполагам, че много от вас го знаят... та там имат класация, в която основен критерий са броя посетени региони, а не държави. А за мен лично винаги е било ценно да виждам нови места, хора, природа, култури, храна и т.н., без значение дали вече съм посетил конкретната държава или не.

Пожелавам ви за 2025 здраве и безпроблемни пътешествия на който както му харесва 😉

• Харесвам 17
  • Браво 2
Публикувано:
Преди 1 час, Argentique каза:

В албума остана страничка за първия ми изгрев на Индийския океан, в Занзибар.

Желанията се сбъдват! 😄

Жижо каза, че полетите са ти по-малко от 1 на седмица, което не е толкова зле :girl_hide:

Имай предвид, че една Окинава като нищо може да изисква 8 полета.Така де, зачуканите дестинации се достигат със стряскащо много отсечки. 

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 45 минути , Lindt каза:

Жижо каза, че полетите са ти по-малко от 1 на седмица, което не е толкова зле :girl_hide:

Имай предвид, че една Окинава като нищо може да изисква 8 полета.Така де, зачуканите дестинации се достигат със стряскащо много отсечки. 

Още не се водя официално луда значи според Жижо.  😄

За някоя интересна дестинация ще се прежаля с бройката на полетите, от мен да мине. 😄

Ако може, гледам да нямам месец без пътуване, а януари'25 ей къде го, а още нямам нищо и нищо от наличното не ме влече. Трябва да взема мерки! 

• Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:

Да дам и аз отчет за изминалата година!Акцента беше ремонт на наследствената къща на съпругата ми в Тетевен,затова повечето почивни дни(събота-неделя и тук-там по някой петък)бяхме там!Въпреки това,тази година си подобрихме рекорда за полети-15(досега бяха 10).

Откъм нови страни положението е трагично-само ОАЕ(Дубай и Абу Даби),Черна гора(Котор и Пераст),както и прекрасната Латвия(Рига и Юрмала),обаче прибавихме нови места в Германия(Франкфурт), любимата Хърватия(Задар,Шибеник,Трогир,Сплит,Омиш,Дубровник, Плитвичките езера и Окото на Хърватия) и посетих отново Истанбул след почти 30 години(за спътниците ми беше за първи път)!Краят на годината дойде с дълго отлаганата Палма(де Майорка),където се запознахе и пихме бира с  @Йосиф Милчов и @Azia.А за рождения ден на съпругата ми направихме спонтанна Сицилия(Катания,Таормина,Сиракуза,Ното и Модика),също непосетени досега!По този начин посетихме 4 нови острова-Трогир,Майорка,Сицилия и Ортиджия!Скромно,но доволно!

Надявам се сега,след приключването на ремонта,новата година да донесе много нови дестинации-планирани засега са Лондон и Литва(евентуално Естония и Хелзинки).

Желая весели празници и много сбъднати пътешествия на всички съфорумци!

• Харесвам 20
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, Argentique каза:

Вероятно съм предпоследната от този форум (познайте кой е последен 😜),

Кой,кой е последен?😀

• Смея се 4
Публикувано:
преди 6 минути , crazyhorse каза:

Вероятно съм аз!😎

Много последни станахте! 😄😄😄

преди 43 минути , crazyhorse каза:

любимата Хърватия(Задар,Шибеник,Трогир,Сплит,Омиш,Дубровник...
По този начин посетихме 3 нови острова-Майорка,Сицилия и Ортиджия!

Старият град на Трогир също е разположен на остров, така че ги пиши четири нови. 😎

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 4 минути , Argentique каза:

Старият град на Трогир също е разположен на остров, така че ги пиши четири нови. 😎

Благодаря-поправих се!

Публикувано:
преди 3 часа, Argentique каза:

Петте ми часа пешеходстване из центъра минаха като миг и по-ясен ми е споменът за усещането за безмерно щастие, отколкото за някакви конкретни факти или видени места. Това ми е голямата Любов за тази година – идеалното съчетание на момент, време, условия и мое емо

Интересни са и другите години,но профилът ти е заключен...

• Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.