Прескочи до съдържание

Колко нови държави посетихте тази година?

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 14 часа, stanimir каза:

За кое време на годината става дума , защото разликата в цените между различни сезони често е от порядъка на 2-3 пъти , ако не и повече.

За края на май 2025, запазени февруари - март, нямаше под 200+, а в някои райони бяха доста по-скъпи. Исках по-спокойно и с приемливи цени 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз изпратих една прекрасна пътешественическа година, която се оказа рекордна за мен в почти всяко едно отношение - най-много посетени държави, най-много полети и най-много пътувания! 
IMG_6154.jpeg.c1dc7e8870a03ca341ab6e98067e97a7.jpeg
Новите държави са 6: 

Белгия 🇧🇪

Люксембург 🇱🇺

Полша 🇵🇱

Латвия 🇱🇻

Литва 🇱🇹

Албания 🇦🇱

Фаворити са ми Латвия, Албания и Литва, очарован съм от Полша и Люксембург! 

Повторени са: 

Франция 🇫🇷(2 пъти) 

Германия 🇩🇪

Северна Македония 🇲🇰

Гърция 🇬🇷 (цели 4 пъти!) 

Румъния 🇷🇴

Австрия 🇦🇹

Испания 🇪🇸

Ще запомня 2025 като годината на ,,образователните пътувания в чужбина”, тъй като имах възможност четири пъти да пътувам до различни места, свързани с някакъв вид обучение, което е спонсорирано и платено от ЕС или САЩ и ми помага да разширявам хоризонтите си, да се запознавам с нови хора и да ставам по-добър човек. 
През януари успях да посетя Европейския парламент в Страсбург по време на пътуване в училище по програма ,,Евроскола”, през юни пътувах за Скопие за обучение от програмата, по която бях в Щатите, получи се страхотен ,,Балкански Еразъм”. През август се престраших да пътувам сам за Латвия по време на тренировъчен курс от програмата “Erasmus plus”, като попътно посетих Варшава, Вилнюс и Виена. Като за финал, през ноември бях в Тирана за обучение, свързано с изкуствен интелект и неговата употреба, и спонсорирано от американското консулство. Безкрайно съм благодарен за всички тези възможности, защото точно те направиха 2025 толкова специална за мен. Успях да посетя градове като Лион, Рига, Вилнюс, Варшава, Тирана и Барселона, които ми станаха много любими. За пореден път се убедих колко много харесвам Франция и Гърция, а през тази година с удоволствие бих се върнал в Албания, Полша и Прибалтика. 
За 2026 си пожелавам само здраве, останалото рано или късно се нарежда! Чувствам се по-щастлив от всякога. 
Пожелавам страхотна година на всички, бъдете здрави, обичайте, пътувайте и се радвайте на живота 😊

Оставям по една снимка от последните четири нови държави

Полша 

IMG_0829.jpeg.b5ceb49534a4175133c5ad07b6d51334.jpeg

Латвия

IMG_1615.jpeg.09d1cca6e34db57c1b2cdf59764a414e.jpeg

Литва

IMG_1998.jpeg.9caf51ce4638e42d73fa944799779690.jpeg

Албания  

IMG_4283.jpeg.dfc0cf59bb65b57e9c8c01f548eccc3a.jpeg

• Харесвам 33
  • Браво 16
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, Kristiyan Desev каза:

Аз изпратих една прекрасна пътешественическа година, която се оказа рекордна за мен в почти всяко едно отношение - най-много посетени държави, най-много полети и най-много пътувания! 
IMG_6154.jpeg.c1dc7e8870a03ca341ab6e98067e97a7.jpeg
Новите държави са 6: 

Белгия 🇧🇪

Люксембург 🇱🇺

Полша 🇵🇱

Латвия 🇱🇻

Литва 🇱🇹

Албания 🇦🇱

Фаворити са ми Латвия, Албания и Литва, очарован съм от Полша и Люксембург! 

Повторени са: 

Франция 🇫🇷(2 пъти) 

Германия 🇩🇪

Северна Македония 🇲🇰

Гърция 🇬🇷 (цели 4 пъти!) 

Румъния 🇷🇴

Австрия 🇦🇹

Испания 🇪🇸

Ще запомня 2025 като годината на ,,образователните пътувания в чужбина”, тъй като имах възможност четири пъти да пътувам до различни места, свързани с някакъв вид обучение, което е спонсорирано и платено от ЕС или САЩ и ми помага да разширявам хоризонтите си, да се запознавам с нови хора и да ставам по-добър човек. 
През януари успях да посетя Европейския парламент в Страсбург по време на пътуване в училище по програма ,,Евроскола”, през юни пътувах за Скопие за обучение от програмата, по която бях в Щатите, получи се страхотен ,,Балкански Еразъм”. През август се престраших да пътувам сам за Латвия по време на тренировъчен курс от програмата “Erasmus plus”, като попътно посетих Варшава, Вилнюс и Виена. Като за финал, през ноември бях в Тирана за обучение, свързано с изкуствен интелект и неговата употреба, и спонсорирано от американското консулство. Безкрайно съм благодарен за всички тези възможности, защото точно те направиха 2025 толкова специална за мен. Успях да посетя градове като Лион, Рига, Вилнюс, Варшава, Тирана и Барселона, които ми станаха много любими. За пореден път се убедих колко много харесвам Франция и Гърция, а през тази година с удоволствие бих се върнал в Албания, Полша и Прибалтика. 
За 2026 си пожелавам само здраве, останалото рано или късно се нарежда! Чувствам се по-щастлив от всякога. 
Пожелавам страхотна година на всички, бъдете здрави, обичайте, пътувайте и се радвайте на живота 😊

Оставям по една снимка от последните четири нови държави

Полша 

IMG_0829.jpeg.b5ceb49534a4175133c5ad07b6d51334.jpeg

Латвия

IMG_1615.jpeg.09d1cca6e34db57c1b2cdf59764a414e.jpeg

Литва

IMG_1998.jpeg.9caf51ce4638e42d73fa944799779690.jpeg

Албания  

IMG_4283.jpeg.dfc0cf59bb65b57e9c8c01f548eccc3a.jpeg

За дете, което току що е навършило 18 години, имаш впечатляващ списък. Доста бързо ще догониш Матеев с това темпо и апетит към пътувания. Какво ще правиш след това?

Не спирай да мечтаеш и да превръщаш в реалност мечтите си!

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 2.01.2026 г. в 12:24, Данаил Алеков каза:

Пиша, но рядко. Повече чета и се уча😉

@Данаил АлековСпоред популярната максима скромността краси човека. Но в случая мисля, че е излишна. Доктор по икономика и управление на туризма, почти професионален пътешественик с близо 150 посетени държави и всичко това година две след Христова възраст.... Май ние трябва повече да четем и да се учим!

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 20 часа, Дани Магелани каза:

За дете, което току що е навършило 18 години, имаш впечатляващ списък. Доста бързо ще догониш Матеев с това темпо и апетит към пътувания. Какво ще правиш след това?

Не спирай да мечтаеш и да превръщаш в реалност мечтите си!

Благодаря за хубавите думи 🙂! Безкрайно благодарен съм за всичко преживяно досега. В момента съм в 12 клас и не мога да кажа с точност с какво искам да се занимавам за в бъдеще, но съм убеден, че искам да изучавам различни социални науки, които да помогнат за кариера/реализация, състояща се в това да помагам на други хора, които имат нужда от шанс за по-добър живот. 

• Харесвам 10
  • Браво 4
Публикувано:

IMG_2513.jpeg.5cc2214fb878e3d5124950cc74c46e54.jpeg

IMG_2514.jpeg.65d4d64d7ca8263b3f4e9442340ce021.jpeg

IMG_2515.jpeg.f7f744278b4c4761fca8760aeed40cfd.jpeg

Новите държави са 8 ( Турция , Финландия , Тайван , Виетнам , Камбоджа , Непал , Кайманови острови , Сейнт Винсънт и Гренадини )

IMG_4845.jpeg.d8f68f75e4935c483be0eecf2fd031a5.jpeg

IMG_4941.jpeg.4a738bc81f3b99394fd585dd58856364.jpeg

IMG_5738.jpeg.e25f4a58b8dfec809a8bc022053f37d4.jpeg

IMG_5782.jpeg.d67ca333eaccc2fb5b08cec77a2dca1f.jpeg

IMG_6830.jpeg.d728f87597a05f6e52274a5858a861ef.jpeg

IMG_7328.jpeg.9d0fd70b8d91159ca6617fa29f0a86bf.jpeg

IMG_7564.jpeg.7661e49687dd197bd15e95264b79c34e.jpeg

IMG_8126.jpeg.33d10b9de892da4820858742918f3c63.jpeg

IMG_9157.jpeg.8adc60d708b587c6637aaa8a58278bcc.jpeg

IMG_9243.jpeg.e7428fde07719a3033b18dac49cf9896.jpeg

IMG_0061.jpeg.bfe95725f34da768315566b60726a393.jpeg

IMG_0113.jpeg.40b094f19d34199de6e4143895e3417b.jpeg

IMG_2314.jpeg.f02e8c53591e1ec3a9de087e8c7d5c52.jpeg

att.n_ypUmDpIJ3tNwegjobanF2aTXESUiKdAnDqVYLVgx4.jpeg.572d616a2ba977e712e63744be90173d.jpeg

• Харесвам 29
  • Браво 9
Публикувано:
2 hours ago, Kristiyan Desev said:

убеден, че искам да изучавам различни социални науки,

Офф/

Без да звуча като дъртия ти 🙂

Насочи се към инженерни науки/ИТ{ИИ} или фундаментални науки. 

Със социалните има риск като свършат грантовете/отраснеш и ако мама и тате нямат парички, да можеш да си позволиш да отидеш до Полски Тръмбеш, евентуално. 

Дани Магелани
Публикувано:
преди 8 часа, Kristiyan Desev каза:

Благодаря за хубавите думи 🙂! Безкрайно благодарен съм за всичко преживяно досега. В момента съм в 12 клас и не мога да кажа с точност с какво искам да се занимавам за в бъдеще, но съм убеден, че искам да изучавам различни социални науки, които да помогнат за кариера/реализация, състояща се в това да помагам на други хора, които имат нужда от шанс за по-добър живот. 

Непоискан съвет:

Умно момче си! Избери прагматична професия, която може да храни теб и семейство! А този идеализъм го вкарай в хоби, доброволчество, където да се чувстваш полезен!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, Kristiyan Desev каза:

Следвай мечтите си!

Светът има нужда и от социално ангажирани хора, а не само от инженери, икономисти и специалисти по фундаментални науки.  

Вярвам ще успееш да откриеш най-доброто място за теб. 

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 15 часа, Kristiyan Desev каза:

Прекрасен отговор, Крис! Напълно нормално е още да не знаеш „как точно“. Много често първо се усеща посоката, а формата идва по-късно.

Интересът ти към социалните науки и желанието да помагаш на хора говорят за чувствителност и вътрешна етика. Това са качества, които не остаряват и не излизат от мода. Те просто търсят своя начин да се проявят.

Няма нужда да бързаш да се наместваш в готови определения. По-важно е да опознаеш себе си – как мислиш, какво те движи, в какво си силен. Когато това започне да се подрежда, изборите идват по-естествено, без насилие над себе си.

Ако искаш,  мога да ти изпратя няколко кариерни и личностни теста. Не като етикет или готово решение, а като огледало, да видиш по-ясно силните си страни и възможните посоки. Често това носи много повече яснота от поредния съвет.

И ако в някакъв момент усетиш, че би ти било полезно, ще се радвам да ти подаря няколко коучинг сесии. Не като човек, който да ти казва какво да правиш, а като пространство, в което да се свържеш със себе си:

– да подредиш мислите и желанията си,
– да изследваш какви възможности реално стоят пред теб,
– да свържеш това, което те вълнува, с пътища за учене и реализация,
– и най-вече да укрепиш увереността си в собствените избори.

Няма бързане и няма „правилни“ отговори. Има един процес, в който постепенно започваш да чуваш себе си по-ясно.

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Нови държави: Австралия, Китай и Тайланд.

Нови територии: Остров Ман.

Стари държави: Италия и Франция (x3), Испания, Нидерландия и България (x2), Великобритания (Англия и Северна Ирландия-нова), Словения, Хърватия, Португалия, Румъния, Швеция, Австрия и Виетнам (x1). 

• Харесвам 12
  • Браво 1
Публикувано:

На нас ни беше една година с много лични предизвикателства и субективно не пътувахме много. Обаче сега ми излезе timeline-a на Гугъл и видях къде сме били и всъщност не е хич зле откъм нови държави:

Малайзия, Индонезия, Литва, Латвия. Мога и Катар да сложа, ама тъй като само прекачвахме, няма да го броя 😄

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
На 4.01.2026 г. в 0:10, Kristiyan Desev каза:

разширявам хоризонтите си, да се запознавам с нови хора и да ставам по-добър човек. 

Това е ,,тайната" на смисления и пълноценен живот,БРАВО!

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Чудех се дали си заслужава изобщо отчета ми за 2025 г. Годината беше пълна с доста предизвикателства, свързани със заболявания на близки хора. Заради това имаше и отменени пътувания. А и да си призная - последните години бройката на посетените нови държави и територии при мен намаля много. Никога не съм имала амбиция да посетя всички страни, а само тези, които ме интересуват. Затова и пътуванията ми като , че не са намалели толкова, но новите държави са по-малко. Преди на напиша това прочетох броя на посетените от мен държави и територии, защото видях доста статистика в предишните отчети,  и се установи , че са станали 162 вече. Има още доста непосетени, които искам да видя, но и няма без желание да посетя някоя държава само за бройката. 

И така - само една нова държава - Молдова. Трябваше да са 2 , но пътуването през 05.2025 беше отменено.

Посетих доста държави, в които видях нови области:

1. Южна Африка - видях трансграничния парк Кгалагади и така стъпих и тази година в Ботсвана и в Намибия.

Посетих и трите М от безмаларийните паркове - Мадикве, Мабула и Мабалингве.

2. Танзания - голямата миграция и то в западната част на Серенгети- Грумети, която посещавам за първи път. Благодаря на @FlyTraveler за невероятната емоция и организация! За мен той е най-добрия познавач и организатор на сафари, защото го прави за себе си и само ви присъединява към неговата любов към Африка.

3. За първи път бях в Англия (Не говоря за UK , а точно за старата Англия) вън от Лондон и околностите му. И двете кратки пътувания  се получиха супер и смятам да продължа с изучаването.

4. Прекрасните Азори в най-добрия сезон за почивка - август и след това 4 дневен винен круиз от Порто. 

5. Круиз по Нил - дори бих потретила това изживяване!

6. Любимата Перуджа в най-веселото време на годината - джаз фестивала в юли. Почти не съм го пропускала през последните години. Смятам да бъда и през 2026 г. отново там.

7. Вараждин - бароковия град на Хърватия и замъците . 

8. Бърно - за първи път постоях там и много ми хареса 

И още пътувания до Гърция, Кипър, Малта, Чехия, още два пъти Италия, Белгия, Словакия. Може да пропускам нещо, но не е нова държава със сигурност 🙂

За 2026 г. имам вече резервации за 2 нови държави, така че поне с 1 ще са повече от 2025.

• Харесвам 14
  • Браво 9
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Ако трябва да обобщя последните две години – 2025 беше годината на изграждане, а 2026 вече е изпълнение на по-високо ниво.

2025 – основата (84 сегмента)

image.png.3b0e0fe49261305fd3ba3d26bc8bfef8.png

Това беше година, в която пътуванията вече станаха система, а не отделни трипове.

Имах силен фокус върху Lufthansa Group (LH/OS/LX), с Austrian като основен feeder и много добре оптимизирани връзки през FRA и VIE. Около 75% от сегментите бяха в business, което за този брой полети е доста добър баланс.

Като география:
– Европа беше почти „затворена“ като покритие
– Индия и Бразилия добавиха стабилен long-haul елемент
– Тунис и Мароко – Северна Африка
– Грузия и Узбекистан – Централна Азия
– Исландия + Гренландия – може би най-интересният и нестандартен маршрут за годината

Това беше периодът, в който започнах съзнателно да търся по-различни дестинации, а не просто удобни.

2026 – надграждане (излетяно + планирано)

Целта е 6 континента в рамките на една година – нещо, което вече изисква добра логистика, гъвкавост, малко късмет и да няма сериозни външни фактори (геополитика, отменени полети и т.н.).

image.png.0f4ed634f8ad5c48286870750d66c680.png

Тук има по-малко „вътрешноевропейско въртене“ и много повече long-haul и екзотика.

Още началото на годината задава тон:
– Кариби (Канкун) през Виена и Монреал
– Австралия (Сидни, Мелбърн) + Азия (Куала Лумпур, Истанбул) с Qatar и Air Asia X

След това:
– Южна Америка: Бразилия, Чили и Великденски остров (LATAM сегментите са ключови тук)
– Централна Азия: Казахстан и вътрешни полети с Air Astana
– Африка: Занзибар (Discover Airlines) и Южна Африка (Qatar + Airlink)
– Азия: Шри Ланка

Паралелно с това имам и доста „поддържащи“ и нови европейски маршрути (Германия, Австрия, Италия, Полша, Дания, Люксембург), но вече ясно се вижда, че Европа понякога е по-скоро логистика, отколкото цел.

Авиокомпании и продукт:
– LH Group остава гръбнакът
– Qatar Airways влиза сериозно като long-haul играч
– LATAM добавя South America depth
– Air Astana, Discover, Airlink – по-нишови, но много интересни допълнения

2025 беше година на количество и оптимизация.
2026 вече е година на качество и обхват.

По-малко „летене за сегменти“, повече смислени маршрути и труднодостъпни дестинации.

И в един момент осъзнаваш, че най-ценните полети са тези, които изискват малко повече усилие да стигнеш до тях.

Остава само да не се разместят плановете покрай ситуацията в Близкия изток – при толкова DOH сегменти винаги има един „risk factor“, който не зависи от теб.

• Харесвам 7
  • Браво 4
  • Замислям се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.