Vanko Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 Брюксел и Брюж от уикенда. В Брюж не спира да вали сняг от сутринта. 21 Връзка към коментар
Гост 45#2 Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 преди 40 минути , lamerz1912 каза: Вроцлав, 09.12.2017г. Много красиво изглежда, имаше ли настроение, излизат ли масово хората на пазарите? Връзка към коментар
Mamas Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 (редактирано) Здравейте, Да кажа за фондюто, защото сега виждам постовете - има го и тук, напр- за пловдивчани, от Лекси съм купувала 2-3 пъти. Сега за пазарите: Току-що се връщаме от Франкфурт и Трир. Посещавали сме 2-3 пъти базарите в Мюнхен и Нюрнберг. Личното ми мнение, е че от изброените Мюнхенските са най-добри и най-много с най-весело настроение и разнообразие. Франкфурт и Нюрнберг са ми на едно ниво и се доближават до Мюнхен, но все пак не го достигат. Честно казано в Трир ми се видя малък и не толкова богат на различни лакомства, както в останалите. Добре, че му отделихме само една вечер. Снимки малко по-късно. Редактирано 11 декември, 2017 от Mamas правописни грешки 4 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 В Трир наблягат предимно на наденичките и глювайна. 1 Връзка към коментар
Mamas Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 Наистина, там и цените бяха по-ниски. Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 Какво си причиних отново . В средата на мощна тълпа от хора съм . Шумът е оглушителен . Коледни мелодийки и лаещи немски звуци долитат от стотици сергии . Някъде с дрезгави басови гласове пеят детска песничка , а звуците от хиляди хора се смесват в мощен рев и удрят главата ми като с чук . Няколко силни бобичека от минаващи граждани ме извеждат от ступора . Осъзнавам с неподправен ужас къде съм . Това не е кошмарен сън от който всеки момент ще се събудя . Това е грубата действителност . Отново сме на коледен базар . Принцесата ме хваща за лакътя и ме помъква напред като си пробива път през тълпата към някакви сергии с кристални статуйки . После към други с някакви мутирали еленчета. Сладки са нали надвиква се с врявата . Почти не чувам какво ми говори . После се умиляваме до сълзи от някакви шоколадови фигурки и от други ръчно изработени плетени неща . Студът и вятъра са сериозни . Мисля че лявото ми ухо току що се откъсна и падна на земята . Не издържам вече . Провиквам се с все сила за да ме чуе . Добре де добре отговаря Ела да пием глювайн . Това последното го чувам и с нов прилив на енергия се отправяме към най гъстата тълпа където е греяното вино. Не не , не го раздават Продават го и то на дебелички цени за такова долнопробно вино . Ама какво значение …….а без него . Грабнал 2 глинени чаши успявам да се откъсна малко в страни от врявата . Вече може и да се чуваме . Ама така ли ще го пием на голо , промърморва принцесата . Ами че , видях ей там едни шишчета отговарям и стомахът ми се свива в болезнен спазъм . Сещам се , че в тая лудница не сме хапвали от обяд . Поредната опашка и се връщам с трофей . Две апетитни шишчета с лукче , от които покапва мазнинка . Всяко си има и малко зимелче . Идва и нов проблем . Как да ги ядем . То места за сядане е ясно че няма . Навсякъде където има бегло подобие на маса са се скупчили прави хора .Говорят си и се радват . На какво се радват е пълна мистерия . Явно така ще е казвам . Дай да ти държа чашата . После ти моята докато се храним . Непрекъснато ме блъскат в гърба и се опитвам да не изпусна нещо на земята. От друга страна се опитвам и да не се накапя отпред . Гълтам като патица и успявам . Нищо не става зян . След един час чакане за тоалетна и още 2 чаши глювайн на крак се отпускам . Вече не ми е толкова студено . Даже си позволявам да помечтая За удобна маса със столове .За богата трапеза и салата . А да и любимото ми узо . И нож и вилица . И тихи разговори в приятна компания . Ех мечти мечти. 4 1 4 27 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 11 декември, 2017 Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 Треса се тук аз... Връзка към коментар
Цвете Публикувано: 11 декември, 2017 Автор Сподели Публикувано: 11 декември, 2017 @ivooo, ние за това ходим на Коледни базари по женски. Не ги разбирате тези неща повечето мъже 4 1 6 Връзка към коментар
Kabi Публикувано: 12 декември, 2017 Сподели Публикувано: 12 декември, 2017 Няколко снимки от Страсбург, миналия уикенд 21 Връзка към коментар
Kabi Публикувано: 12 декември, 2017 Сподели Публикувано: 12 декември, 2017 (редактирано) Ribeauvillé и Колмар. В Ribeauvillé попаднахме на Средновековен коледен базар!Много ни хареса, но честно останах малко разочарована, защото освен греяното вино, наблягаха на всевъзможни сладости.А аз в крайна сметка очаквах, нещо по-близко до немските базари, с вурстчета и други подобни.Но ...не се оплаквам .Доволна!!! Редактирано 12 декември, 2017 от Kabi 27 Връзка към коментар
lamerz1912 Публикувано: 12 декември, 2017 Сподели Публикувано: 12 декември, 2017 преди 17 часа, Боби каза: Много красиво изглежда, имаше ли настроение, излизат ли масово хората на пазарите? За съжаление снимките са от телефона, на живо изглежда още по-красиво. Според информацията, която имахме базара във Вроцлав е един от най-големите коледни пазари в Полша (а защо не и най-големия). 6 дни преди пътуването, когато трябваше да резервираме хотел през букинг, направо се шашнахме. 97% от хотелите бяха резервирани, поради тази причина си взехме хотелче на 15 км от Вроцлав. Учудващо за нас, хотела беше пълен с гости. Оказа се, че ние сме единствените чужденци, всичко друго бяха поляци. Въпреки, че на 100-200м от хотела имаше спирка за автобус, който да ни закара до града, решихме да отидем с кола до центъра. Въпреки, че имахме желание да паркираме на платен паркинг, това си беше просто невъзможно. Имаше адски много коли, хора, а за капак и катастрофа, но след известно лутане паркирахме доста близо до центъра. Намирането на базара беше много лесно. Имаше 2 ориентира - потока от хора и толкова примамливата миризма на скара, гофрети, козуначени коминчета и т.н. Тази година пазара е обхващал по-голяма площ от предишните му провеждания, което показва, че местните хора харесват да посещават коледни пазари. Наплива беше доста голям, пред всяка къщичка - сергийка имаше струпване от хора. Разбира се, най-голямата опашка беше за греяно вино и скара. След голямото едночасово лутане из всички сергийки беше настъпил най-трудния момент - на коя от всички опашки да се наредим. Не съм почитател на греяното вино, но просто всички обикаляха с глинени чашки под формата на червен ботуш и нямаше просто как да не си взема. След 15-минутно чакане се добрах до заветната чашка Навсякъде имаше много усмихнати и жизнерадостни физиономии, всеки се забавляваше. Общо взето на никой не му пукаше от голямото чакане по опашките. След като се добрахме до греяно вино, следващата цел беше да стигнем до скарата. Там също имаше огромна опашка и още по-голям избор. Спряхме се на нещо подобно на нашите шишчета (месо, чушки и лук). За съжаление беше някакъв абсурд да намериш място, където да си оставиш чашата и хапването. С много лутане намерихме празно местенце. Както отбелязах, не съм фен на греяното вино, така че и това не ми хареса, но целта беше чашката с форма на ботуш За десерт пробвахме нещо подобно на ябълков пай, който за мое учудване беше сервиран с топка сладолед. Толкова вкусотии се предлагаха, но няма как да опитаме всичко. Странното беше, че рядко имаше надписи на английски, а и то си нямаше много туристи. 2-3 двойки азиатци видяхме и няколко групи немци, всичко друго си бяха местни. Продаваха нещо подобно на пелмени, което местните много похапваха, но нещо не се разбрахме с продавачката и не го опитахме ;( Другите сергийки с храна продаваха - домашни салами, кашкавал, сирене. Имаше няколко щанда за ядки във всевъзможни варианти, множество локуми, бонбони, карамелизирани ябълки. Другото нещо, което не успях да опитам бяха едни круши, целите покрити в шоколад. Имахме идея да седнем за по бира, в някое от заведенията около базара. Никакъв шанс, местните ги бяха окупирали до пръсване, така че в крайна сметка пихме бира в хотела. 11 Връзка към коментар
pamela Публикувано: 12 декември, 2017 Сподели Публикувано: 12 декември, 2017 И аз да се включа в темата за коледните базари с големия в Лондон, наречен Winter Wonderland в Хайд парк, и още няколко наоколо - около Темза и близо до Пикадили. Това, което прави впечатление, е, че се чувства немският дух в английската столица. Поне по отношение на базарите. Освен традиционните немски вурстове в различни модификации и греяно вино, почти всички атракциони /виенско колело, къща на ужасите, блъскащи се колички и т.н./ са с надписи на немски, явно пристигнали от Германия. В интерес на истината имаше и белгийски шоколад, испански чуроси, донъти /трябва ли да кажа американски/ и вкуснотии от други части на Европа. Имаше умерени мерки за сигурност. Проверяваха чантите на входа и вземаха бутилките с вода. Казвам умерени, защото на един от базарите влязох с куфарче - ръчен багаж, което трябваше да отворя, но въобще не съм сигурна, че той може да бъде проверен както трябва. Всички базари бяха много посещавани от местни и туристи, особено вечер и в събота. Не бях планирала тази година да ходя на коледен базар, но се радвам, че без подготовка и в движение се включих в няколко такива. Ето и малко снимки, които не могат въобще да предадат настроението, но все пак илюстрират казаното от мен: 25 Връзка към коментар
miroslava Публикувано: 13 декември, 2017 Сподели Публикувано: 13 декември, 2017 Съвсем неочаквано тази година на коледния базар във Франкфурт ядох най-яките мекички! 1 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 15 декември, 2017 Сподели Публикувано: 15 декември, 2017 На 8.12.2017 г. в 21:27, Rainy каза: Божейййййййййййййй... Спомни ми как правех два легена салати - по пловдивски им викаха плакета Единият с руска салата, другият с млечна. Леле, все едно е било преди хиляда години... Ха-ха, като студенти по разни сбирки верно в легени правехме салати И да не беше преди хиляда години ..., ама си беше баш в предишното хилядолетие! 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 15 декември, 2017 Сподели Публикувано: 15 декември, 2017 (редактирано) преди 13 минути , Фичо каза: Ха-ха, като студенти по разни сбирки верно в легени правехме салати И да не беше преди хиляда години ..., ама си беше баш в предишното хилядолетие! Може да е било в миналото хилядолетие, но купонът беше на макс! А сега си седят до салатите, забили носове в телефоните. И през ум не им минава, че сега е моментът да се веселят, че времето на безгрижните забавления е кратко! Редактирано 15 декември, 2017 от Dani Magelan 4 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 15 декември, 2017 Сподели Публикувано: 15 декември, 2017 (редактирано) Е, аз избягвам обобщения от сорта "ние кви готини бяхме като по-млади, а сегашните кви са задръстени" Всяко поколение си има своите забавления и начини да се весели, имам чат-пат контакти с по-млади хора в неформална обстановка - както винаги е било - има и по-скучни и по-темерутести , има и по-готини, весели и забавни, които не си гледат само в телефоните. Редактирано 15 декември, 2017 от Фичо 1 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 15 декември, 2017 Сподели Публикувано: 15 декември, 2017 (редактирано) И от мен малко предколеден Лондон и Winter Wonderland с "Баварското село" в Hyde Park Редактирано 15 декември, 2017 от Фичо 24 4 Връзка към коментар
Bozhidar1978 Публикувано: 16 декември, 2017 Сподели Публикувано: 16 декември, 2017 На 11.12.2017 г. в 14:37, Иван Попов каза: Един приятел ще ходи@bojih1978Нека да каже какво ще прави и какво ще има. Обещавам да пиша в темата утре или в понеделник 1 1 Връзка към коментар
Bozhidar1978 Публикувано: 17 декември, 2017 Сподели Публикувано: 17 декември, 2017 Уранополи в Драма е празник за всички, подходящ за всяка eдна възраст, като всяка година той се провежда в общинския парк на площад "Свобода". Повече от месец там се намира коледното селце, което сбъдва мечтите на всяко малко дете. Коледния град: специално построените дървени къщички празнично намигат с украсените с лампички прозорци, от многобройните магазинчета на Коледния базар се усмихват най-различни играчки, меденки и коледни мечета, а над града се носят аромат на греяно вино и коледни песни, изпълнявани от местите хорове и групи. 8 1 Връзка към коментар
lamerz1912 Публикувано: 17 декември, 2017 Сподели Публикувано: 17 декември, 2017 Ето още малко снимки от Драма (17.12.2017) 8 Връзка към коментар
Румяна Публикувано: 19 декември, 2017 Сподели Публикувано: 19 декември, 2017 (редактирано) Едно по различно мнение. Тази година реших да посетя коледния базар в Драма. Може би имах по големи очаквания и затова съм доста разочарована, За мен това не е коледен базар, а по скоро е коледно украсен панаир. Греяно вино, гуфрети с шоколад, кренвирши, въртележки , ядки , захаросани бонбони, магнитчета и като цяло НИЩО. Не бих го препоръчала. Коледния базар в София макар и малък има всички характеристика на коледен базар за разлика от този в Драма. На снимките изглежда по добре. Редактирано 19 декември, 2017 от Румяна 4 1 Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 19 декември, 2017 Сподели Публикувано: 19 декември, 2017 преди 2 часа, Румяна каза: Едно по различно мнение. Тази година реших да посетя коледния базар в Драма. Може би имах по големи очаквания и затова съм доста разочарована, Не не не е по различно Много сме . силни сме 2 7 Връзка към коментар
mary_shery Публикувано: 31 декември, 2017 Сподели Публикувано: 31 декември, 2017 Ето и няколко снимки от мен от коледните базари в Берлин. Първите няколко са от двореца Шарлотенбург, където ни заваля смях точно когато стъпихме на базара, като по поръчка. Много красив базар и може би най-богатия откъм изделия за украса. 7 Връзка към коментар
Branko Публикувано: 31 декември, 2017 Сподели Публикувано: 31 декември, 2017 Преди 1 час, mary_shery каза: Ето и няколко снимки от мен от коледните базари в Берлин. Първите няколко са от двореца Шарлотенбург, където ни заваля смях точно когато стъпихме на базара, като по поръчка. Много красив базар и може би най-богатия откъм изделия за украса. А стана ли ви смешно от завалялия смях 1 5 Връзка към коментар
rik4o Публикувано: 31 декември, 2017 Сподели Публикувано: 31 декември, 2017 (редактирано) преди 44 минути , Branko каза: А стана ли ви смешно от завалялия смях Е как, голям сняг е паднал... Редактирано 31 декември, 2017 от rik4o 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Публикувано от Моника,
21 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега