Mamas Публикувано: 22 декември, 2019 Сподели Публикувано: 22 декември, 2019 Преди 1 час, Vency каза: Тази година имах възможност да посетя доста коледни базари. Мога да кажа, че за мен има само 2. Немски и всички останали 🙂 Определено е нещо което трябва да се види. Абсолютно съм съгласна. Бяхме във Виена, красива, цветна, бляскава, но липсва настроението на немските пазари, а и разнообразието от хапване и стоки. Не вярвам, че го казвам, но германците наистина се забавляват на тези пазари, за разлика от австрийците. 3 1 Връзка към коментар
Vency Публикувано: 22 декември, 2019 Сподели Публикувано: 22 декември, 2019 Ами те Французите и Белгийците наблягат предимно на празнуването 🙂 Стоките по будките са предимни китайски боклуци. 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 22 декември, 2019 Сподели Публикувано: 22 декември, 2019 преди 53 минути , Vency каза: Стоките по будките са предимни китайски боклуци. За всички коледни базари във Франция нямам обобщена позиция, но конкретно това, което видяхме в Елзас, както и @Роца беше писала по-рано, се набляга на традиционни сувенири от региона. Разнообразието е голямо, добре изпипани са и съответно цените са по-високи. А на всички немски базари, които сме посещавали, независимо от региона, стоките са абсолютно еднакви. Няколко поредни години не сме видели нещо по-различно. 4 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 22 декември, 2019 Сподели Публикувано: 22 декември, 2019 Моят опит с коледните базари (засега 😉 ) е ограничен в рамките на Германия (Аахен и Кьолн преди 3-4 години) и Франция (Париж почти ежегодно и Елзас - Страсбург преди 15 години, Колмар преди 10 години и отново преди 3 седмици, заедно с Кайзерсберг и Риквир). Според мен, базарите в Елзас доста се доближават до немските като структура и типове стоки. Но там има някои особености. В продължение на години коледните базари са били една локална традиция, но може би от края на 90тте, започват да стават известни, да привличат туристи и концепцията "коледен базар" започна да се разпространява по-широко във Франция. Когато дойдох в Париж в края на 90тте, изобщо нямаше базари, появиха се едва след 2000-та година. В Страсбург през 2003 година, навалицата беше ужасяваща, затова и не бих си го причинила повече. Тъй като базарите започнаха да привличат повече туристи, масово по това време навлязоха и китайските стоки, както и стоки, които нямат място на традиционния коледен базар. Постепенно и останалите базари в Елзас започнаха да стават жертви на това явление. Колмар през 2010 беше все още в голямата си част традиционен, но пак на моменти с китайски и други чуждоземни боклучета. Затова от няколко години насам, общините много внимателно разглеждат търговците, допуснати за участие и дават предимство на местни производители на храна, напитки, сувенири... Даже има и създаден етикет "традиционен коледен базар" за местата, които предлагат местни стоки и в които участват местни творци. Когато бяхме при нашите приятели пред 3 седмици, говорихме с техен приятел, който скоро ще поеме бащината винарна в района (много хубаво вино, между другото). Та той с родителите си участваше в един от базарите в района. Затова мисля, че поне през последните години в Елзас се полагат доста усилия базарите да останат традиционни и местни. Парижките, обаче, са си чиста ширпотреба, както отново се уверих лично вчера, и не бих ги препоръчала на никого. Освен един щанд за италиански бонбони на базара в Дефанс чийто лоялен клиент съм от над 10 години насам 🙂... и то не заради качеството на шоколада, а заради алкохолния пълнеж в тях 😂. 12 Връзка към коментар
Mamas Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 Моят коментар беше насочен не толкова към стоките, макар че разнообразието от вурсчета и мръвки беше несравнимо между Германия и Виена, колкото към настроението. В Германия съм била в Мюнхен, Франкфурт и Трир, първите два по два пъти. Веселите компании, ергенски партита и празнуващи колеги според мен, (защото бяха с еднакви аксесоари - шапки или вратовръзки) не ги видях във Виена. Там атмосферата е мното по-спокойна , с повече туристи според мен. 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 Готово е и последнто видео от тазгодишните ни коледни базари - Strasbourg, който с основание се кичеше с прозвището Capitale de Noël и определено спечели сърцата ни! Приятно гледане и весели празници на всички! 🙂 8 4 Връзка към коментар
pr284 Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 10 hours ago, chandni said: А на всички немски базари, които сме посещавали, независимо от региона, стоките са абсолютно еднакви. Това е типично за Германия. През годината когато се огранизират разните фестове, марктове и кирмеси и.т.н. общо взето положението е същото. Каквото се продава на Октоберфеста, после отива към Фраймаркта в Бремен и.т.н. Дори и въртележките и влакчетата се въртят по цялата държава от фест на фест. Въпреки че съм живял в Германия 10 години, нямам никакво желание да ходя на немски коледен пазар - нагледах се на кич... 8 hours ago, Роца said: Когато дойдох в Париж в края на 90тте, изобщо нямаше базари, появиха се едва след 2000-та година Май и в Холандия е така. Връзка към коментар
Илиана Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 Здравейте, някой ходил ли е в Колмар през февруари ? Интересува ме зимната украса по къщите маха ли се след като свърши Коледния базар през декември или стои украсено цяла зима докато се смени с пролетната ? Весели празници Ви пожелавам от все сърце ! Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 🙂Аз имам чуденка по въпроса с украсата. В случая в Риквир. Ето една къща с бели мечки, снимана в началото на ноември, вече украсена. Още се чудя тези мечки как остават белички, не ги ли вали дъжд, духа вятър...🙃 2 2 Връзка към коментар
Vency Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 Остават по дълго бели по същата причина заради която си мия колата в Белгия на 4-5 месеца ,а в София на 2 седмици. Тъжно, но факт. 3 1 Връзка към коментар
Илиана Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 2 hours ago, Илиана said: Здравейте, някой ходил ли е в Колмар през февруари ? Интересува ме зимната украса по къщите маха ли се след като свърши Коледния базар през декември или стои украсено цяла зима докато се смени с пролетната ? Весели празници Ви пожелавам от все сърце ! Моля ако някой може да ми отговори по същество! Колебая се за междусрочната ваканция на децата дали да избера Алберобело или Колмар, като Колмар ми е на сърце, но бих искала да го видя в пищния му блясък 🙂 Знам ,че много искам , но не открих никаква информация в нета. Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 10 minutes ago, Vency said: Остават по дълго бели по същата причина заради която си мия колата в Белгия на 4-5 месеца ,а в София на 2 седмици. Тъжно, но факт. И аз първо за това си помислих, че е чисто там. Дори предния уикенд за един ден скитане из Букурещ си окалях много повече обувките, отколкото при броденето из елзаските лозя за два дни. Същата работа като тук е - кал по улиците, липсващи павета, локви, фалшиви /така наричам надигащите се/ плочки, на които като стъпеш водата те ливва почти до коляното. Нооо важното е да сме живи и здрави😁 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 14 minutes ago, Илиана said: Моля ако някой може да ми отговори по същество! Колебая се за междусрочната ваканция на децата дали да избера Алберобело или Колмар, като Колмар ми е на сърце, но бих искала да го видя в пищния му блясък 🙂 Знам ,че много искам , но не открих никаква информация в нета. Естествено, че Колмар няма да е в пълния си блясък през февруари, в смисъл толкова коледно украсено и светещо. Повечето къщи, обаче си имат закачливи декорации целогодишно. Общинската коледна улична украса, обаче едва ли ще стои. 1 Връзка към коментар
Vency Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 преди 17 минути , Илиана каза: Моля ако някой може да ми отговори по същество! Колебая се за междусрочната ваканция на децата дали да избера Алберобело или Колмар, като Колмар ми е на сърце, но бих искала да го видя в пищния му блясък 🙂 Знам ,че много искам , но не открих никаква информация в нета. Най бързо напишете в Гугъл - Colmar, France in February и разгледайте снимките. Има тук там по някоя останала елха но не е това което искате да видите. 1 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 преди 23 минути , Илиана каза: Моля ако някой може да ми отговори по същество! По-скоро очаквай валентинска украса, едно че символът на Елзас е щъркелът, и друго че е месецът на любовта 😀 Февруари си е зима, помисли колко може да ходите навън ако има сняг и дали не е по-удачно да отидете в друг период от годината. 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 Да дам и аз фотоотчет за тазгодишните ми предколедни разходки: Брюж: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Гент: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Лил: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Виена: 19 5 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 преди 1 час, Илиана каза: Моля ако някой може да ми отговори по същество! Колебая се за междусрочната ваканция на децата дали да избера Алберобело или Колмар, като Колмар ми е на сърце, но бих искала да го видя в пищния му блясък 🙂 Знам ,че много искам , но не открих никаква информация в нета. Февруари е студено. Точно в Колмар бях, за моя годишнина - съвет, получен от тук. Беше очарователно! Украса няма, освен някои умишлени остатъци, но атмосферата е прекрасна. Алберобело - май пак бях февруари, с една луда магеланска компания 🙂 Времето е много по-меко. И също е очарователно, но по друг начин. Ако шофирате, Колмар и околността е чудесно. Зимата без кола не мисля, че е много ок. За шофирането се отнася и за Италия, но не е толкова драматично. Това са мои впечатления, разбира се. Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 23 декември, 2019 Сподели Публикувано: 23 декември, 2019 Били сме на Коледни базари, почти навсякъде из Европа. Но за мен, най- красивото място, което съм видяла и е свързано с Коледа е този бутик, в град Квебек, Канада. Работи целогодишно, ние бяхме през октомври и си накупихме разни красоти. То, няма как да видиш тази феерия и останеш равнодушен:))))) Името - “Ла бутик дьо Ноел”: 9 1 Връзка към коментар
vladimira74 Публикувано: 1 юни, 2020 Сподели Публикувано: 1 юни, 2020 Здравейте, След като ми отпаднаха няколко пътувания /великденски, майски, летни /се замислям за някое коледно базарче. Но не мога да реша дали Базел или Брюксел да е. Какво ще ме посъвтвате? Не сме били и на двете места. Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 1 юни, 2020 Сподели Публикувано: 1 юни, 2020 5 hours ago, vladimira74 said: Здравейте, След като ми отпаднаха няколко пътувания /великденски, майски, летни /се замислям за някое коледно базарче. Но не мога да реша дали Базел или Брюксел да е. Какво ще ме посъвтвате? Не сме били и на двете места. Ако питаш мен Кьолн. В центъра има множество пазари, които буквално преливат 1 в друг и е страхотно. В Дортмунд и Мюнстер също са много хубави. Пазара в Брюксел не е толкова "немски" , колкото ми се искаше, затова не ми допадна много въпреки, че ако си за първи път на такъв пазар ще ти е уау. В Базел не съм ходил на коледен пазар, но от най-големите честно казано най-много ми харесва в Кьолн - особено ако си падаш по това да хапваш и пийваш на път и под път. 🙂 4 Връзка към коментар
vladimira74 Публикувано: 1 юни, 2020 Сподели Публикувано: 1 юни, 2020 Благодаря за мнението, Да ,знам че най-хубавите коледни базари са немските . Като писах Базел ,имах в предвид Колмар ,селата около него ,Страсбург и Фрайбург.А Брюксел да комбинирам с Брюж и Гент ,може и Лил. Не съм била на двете места,запланувани бяха за тази година ,а не мога да преценя кое да е оставя преди Коледа . Връзка към коментар
Jorro Публикувано: 1 юни, 2020 Сподели Публикувано: 1 юни, 2020 6 minutes ago, vladimira74 said: Благодаря за мнението, Да ,знам че най-хубавите коледни базари са немските . Като писах Базел ,имах в предвид Колмар ,селата около него ,Страсбург и Фрайбург.А Брюксел да комбинирам с Брюж и Гент ,може и Лил. Не съм била на двете места,запланувани бяха за тази година ,а не мога да преценя кое да е оставя преди Коледа . Тогава избери Страсбург, Фрайбург и Колмар, забравих да ги спомена преди малко. Не съм ходил на коледни базари в Брюж, Гент и Лил, затова не мога да споделя мнение за тях само за Брюксел. На 100% бих предпоръчал Колмар и Страсбург :))) Дано само да не решат да отменят пазарите тази година, имай си едно на ум опция за отмяна/промяна на плановете. 4 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 1 юни, 2020 Сподели Публикувано: 1 юни, 2020 преди 16 минути , vladimira74 каза: Да ,знам че най-хубавите коледни базари са немските . Грешка! До Коледата на 2019 и аз си мислех, че немските са най-най-... преди 16 минути , vladimira74 каза: Колмар ,селата около него ,Страсбург Ето това е верният отговор! Най-красивите Коледни базари са именно тези... Друг е въпросът дали искате да започнете от черешката на тортата и после другите да не ви впечатляват достатъчно. Когато за пръв път ходихме на Коледни базари преди 4 години, започнахме от Кьолн. Градът има не 1, не 2, не 3... а цели 7 прекрасни Коледни базара - всеки от които е като взет от детска приказка. Но след като посетихме първо тях, в следващите 2 години посещенията на коледни базари си бяха малко или повече разочарование. Първо Брюксел, после Франкфурт, Трир и Люксембург. От изброените след Кьолн само Люксембургският си заслужаваше. И продължавахме да мислим, че Кьолнските са най-красиви, докато не посетихме Колмар, Риквир и Страсбург... За мен те са (и едва ли ще променя мнението си) най-красивите Коледни базари! 5 Връзка към коментар
vladimira74 Публикувано: 1 юни, 2020 Сподели Публикувано: 1 юни, 2020 Благодаря, И аз клоня към Коlмар ,макар че искам да видя селцата и през есента. Ще изчаkам още малко и вземам билети .Днес и двете посоки са вместо с 20%намаление ,с 20Увеличение с Wizz. Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 1 юни, 2020 Сподели Публикувано: 1 юни, 2020 И аз бях " вдъхновен " именно от коледните базари на Кьолн 🙂 . 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Публикувано от Моника,
21 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега