Argentique Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април преди 22 минути , Asya Assenova каза: И колко струва в Турция? 2.48€ в момента. Аз купувах миналия април и по-големи разфасовки. За цени тук, макар и там ги тресе инфлацията яко: https://www.ilacrehberi.com/ilac-fiyatlari/8699717090279/ Има и други разлики, примерно на майката купувам един Daflon 500 mg x 60 за 8€, ако намеря. Tук сходно нещо се продава под наименованието Детралекс за същия брой таблетки и mg активно вещество - 20€. Особено в Одрин преди много процъфтяваше аптечният туризъм, там и български се говори по аптеките доста. Другаде - английски. 1 1
Duke Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април преди 33 минути , ivailo_radev каза: Сигурно си става за отделна тема, ама защо да не се занимавам? Много е дълга темата, но първо слагаш фотоволтаици, а после започваш да мислиш за батерии и става дълга и широка. Междувременно пазарът, разбирай големите енергийни играчи не спят и създават все повече пречки за производителите. Давам пример. По стечение на обстоятелствата от самото начало се занимавам с един проект на фотоволтаична инсталация от 1 MW за собствени нужди и продажба на излишъка. При нас консумацията е около 25% от реалното производство, а излишъка продаваме чрез търговец. Всичко хубаво, ама междувременно промениха методиките и започнаха да ни начисляват едни огромни такси за балансиране на енергия. Това пък наложи да се насочим към батерии, които да компенсират разликите в цените на произвежданата енергия - нулеви в обедните часове и височки през нощта. Само че пазарът не спи и много други, които това им е основен бизнес направиха същото и се получи един омагьосан кръг. Сега се борим с едни допълнителни такси от капацитивна реактивна енергия, които изяждат печалбата. Като теглиш чертата накрая, инвестицията не се избива нито лесно, а още по-малко пък бързо. За домашни нужди може и някак сметките да излизат на хартия, но само ще ти кажа какво ми каза един от търговците още в самото начало - каквото и да правите, амоята печалба няма как да намалее, защото винаги мога да намеря начин чрез методиката на регулатора да натоваря разходната част на вашата сметка... 5
ivailo_radev Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април преди 1 минута , Duke каза: Много е дълга темата, но първо слагаш фотоволтаици, а после започваш да мислиш за батерии и става дълга и широка. Междувременно пазарът, разбирай големите енергийни играчи не спят и създават все повече пречки за производителите. Давам пример. По стечение на обстоятелствата от самото начало се занимавам с един проект на фотоволтаична инсталация от 1 MW за собствени нужди и продажба на излишъка. При нас консумацията е около 25% от реалното производство, а излишъка продаваме чрез търговец. Всичко хубаво, ама междувременно промениха методиките и започнаха да ни начисляват едни огромни такси за балансиране на енергия. Това пък наложи да се насочим към батерии, които да компенсират разликите в цените на произвежданата енергия - нулеви в обедните часове и височки през нощта. Само че пазарът не спи и много други, които това им е основен бизнес направиха същото и се получи един омагьосан кръг. Сега се борим с едни допълнителни такси от капацитивна реактивна енергия, които изяждат печалбата. Като теглиш чертата накрая, инвестицията не се избива нито лесно, а още по-малко пък бързо. За домашни нужди може и някак сметките да излизат на хартия, но само ще ти кажа какво ми каза един от търговците още в самото начало - каквото и да правите, амоята печалба няма как да намалее, защото винаги мога да намеря начин чрез методиката на регулатора да натоваря разходната част на вашата сметка... А, ние говорим за съвсем различни фотоволтаици. Аз говоря за 2 KW, като остана под 800-те вата, които мога да вкарвам в мрежата. И цена със стойките за балкона ми от общо 590 евро. И нямам никакви регулаторни ограничения (за момента де). Даже не трябва да го регистрирам никъде. Ползвам си го , все едно си слагам газово котлонче на балкона. И естествено при моят западен балкон ще произвежда около 400-500 KW на година де. Т.е. колкото да покрива разхода на хладилника и рутера (+- разбира се) през деня, докато го огрява слънцето. 4
ven62 Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април преди 28 минути , ivailo_radev каза: А, ние говорим за съвсем различни фотоволтаици. Аз говоря за 2 KW, като остана под 800-те вата, които мога да вкарвам в мрежата. И цена със стойките за балкона ми от общо 590 евро. И нямам никакви регулаторни ограничения (за момента де). Даже не трябва да го регистрирам никъде. Ползвам си го , все едно си слагам газово котлонче на балкона. И естествено при моят западен балкон ще произвежда около 400-500 KW на година де. Т.е. колкото да покрива разхода на хладилника и рутера (+- разбира се) през деня, докато го огрява слънцето. Няма много връзка с вашата дискусия, освен думата "фотоволтаици". Синът ми си дава едната къща под наем. За Нидерландия става въпрос. Скоро приели някакъв закон според който всеки имот, който се отдава под наем получава оценка/категория (А, B, C, D..) и ако тя е под B наема не се определя от наемодателя, а по някакви правила т.е. става смешно нисък. Отделно от това като влезе някой наемател и няма излизане освен след съдебно решение. Но, тази категория на жилището зависи от няколко неща, като доста точки се събират от топлоизолация и слънчеви батерии. И той постави някакви панели горе на покрива, даже не знае дали са свързани в мрежата и го топлоизолира. Като топлоизолацията се състои в напръскването на външните стени с някакъв лак/препарат, но това можело да стане само през летните месеци, защото в другите месеци можело да има прилепи. Аз два месеца не можех да повярвам и все си мислех че синът ми нещо не е разбрал. 8
Иван Попов Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април преди 1 час, ivailo_radev каза: Сигурно си става за отделна тема, ама защо да не се занимавам? По мои сметки си струва - евтини са в момента (в Германия няма и ДДС на тях), токът ми е около 37 цента на киловат (без месечната такса) и като изключим етажната собственост, нямам никакви регулаторни ограничения (т.е. имам, да не вкарвам повече от 800 вата в мрежата, друго нямам). В хоум офис сме постоянно, т.е. най-много харчим точно в часовете, когато ще се произвежда най-много. Това 0,37 цента за kWh нощна тарифа ли е или е дневната цена? При нас за битовия ток има разделение на дневна и нощна тарифа, но за фирмите, доколкото знам, обикновено е една и съща цена. А задължително ли е да се гласува на това събрание? Интересно ми е, че дори трябва да го представяш.....
Иван Попов Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април Преди 1 час, Duke каза: Много е дълга темата, но първо слагаш фотоволтаици, а после започваш да мислиш за батерии и става дълга и широка. Междувременно пазарът, разбирай големите енергийни играчи не спят и създават все повече пречки за производителите. Давам пример. По стечение на обстоятелствата от самото начало се занимавам с един проект на фотоволтаична инсталация от 1 MW за собствени нужди и продажба на излишъка. При нас консумацията е около 25% от реалното производство, а излишъка продаваме чрез търговец. Всичко хубаво, ама междувременно промениха методиките и започнаха да ни начисляват едни огромни такси за балансиране на енергия. Това пък наложи да се насочим към батерии, които да компенсират разликите в цените на произвежданата енергия - нулеви в обедните часове и височки през нощта. Само че пазарът не спи и много други, които това им е основен бизнес направиха същото и се получи един омагьосан кръг. Сега се борим с едни допълнителни такси от капацитивна реактивна енергия, които изяждат печалбата. Като теглиш чертата накрая, инвестицията не се избива нито лесно, а още по-малко пък бързо. За домашни нужди може и някак сметките да излизат на хартия, но само ще ти кажа какво ми каза един от търговците още в самото начало - каквото и да правите, амоята печалба няма как да намалее, защото винаги мога да намеря начин чрез методиката на регулатора да натоваря разходната част на вашата сметка... Много точно си го описал, което е в реалността на сегашния пазар. И аз съм на подобно мнение – не е случайно, че около обяд цените падат до нула (или близо до нула). Просто има свръхпроизводство от фотоволтаици и пазарът го показва веднага. Проблемът е, че всички тръгват в една и съща посока – първо солари, после батерии – и ефектът се „изяжда“, защото вече не си сред малкото, а част от масата. А това с таксите и методиките… там наистина е трудно да се конкурираш с големите играчи. Така че да – на теория изглежда лесно и изгодно, но на практика нещата са доста по-сложни, особено при по-големи мощности. В крайна сметка всички тръгват към едно и също решение – съхранение в батерии и продажба в по-скъпите вечерни/нощни часове, но и там вече конкуренцията расте и маржовете намаляват. 1
ivailo_radev Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април преди 17 минути , Иван Попов каза: Това 0,37 цента за kWh нощна тарифа ли е или е дневната цена? При нас за битовия ток има разделение на дневна и нощна тарифа, но за фирмите, доколкото знам, обикновено е една и съща цена. А задължително ли е да се гласува на това събрание? Интересно ми е, че дори трябва да го представяш..... Ние нямаме дневна и нощна, 37 цента ми е винаги. Иначе не е задължително да се гласува на събранието, аз даже обикновено не ходя (т.е. досега не съм ходил за 4 години). 1
Светославов Публикувано: 24 април Публикувано: 24 април Щом нямат право да ти откажат, наистина мощноста е почти символична, може пък да са се загрижили за естетиката на сградата 😉 Спретни на терасата и стелажче за прилични батерии. Не знам дали би било улеснение, ако не се закачаш към местното Енерго, а само за собствени нужди, но там пък има детайли с вътрешната инсталация...
Аzia Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май Заседнали сме на Капитан Андреево. Трябваше вече да сме в Истанбул, а с часове стоим на границата, и не е ясно още колко време ще се мре тук. Такова чудо от брой автобуси не бях виждала. И си изпускаме полета към Алжир. Всичко пропада, и ми се реве... 20 1
Argentique Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май преди 7 часа, Аzia каза: Заседнали сме на Капитан Андреево. Трябваше вече да сме в Истанбул, а с часове стоим на границата, и не е ясно още колко време ще се мре тук. Такова чудо от брой автобуси не бях виждала. И си изпускаме полета към Алжир. Всичко пропада, и ми се реве... Много съжалявам за ситуацията. Алжир нещо не носи късмет на магеланци и има отпаднали по различни причини. Стискам палци да ви се подредят нещата за празниците! И понеже сме тук, за да си помагаме, ще напиша нещо за бъдещи пътуващи към Истанбул (вие не се обвинявайте!!!, не сте знаели, пък и така са се подредили нещата, inshallah). Тази ситуация с висенето по границите с часове с автобус е обичайна за празници! Сега има три почивни дни и безброй организирани екскурзии от България и близките страни (Сърбия, Румъния, Хърватска и т.н.). В неделя вечер ще е същото в обратна посока. Стотици автобуси са. Напролет и без празници повечето организирани екскурзии тръгват в четвъртък вечер. Като се съберат на границата в нощта срещу петък, чакат. На отиване се слиза с все багаж на турската граница. Всеки туристически автобус е с 50 човека, става бавно. Отделно може да има проблеми със системи, смяна на служители и т.н. Когато се пътува с автобус по всякакви празници с по няколко дни – да се добавят повече часове в Истанбул преди полети. С кола в края на разни байрями и лятото също е добре да се добавят, макар турците да отварят всички гишета, но пак може всичко да стане. Късмет... Аз съм дремала 4 часа на границата с кола в събота надвечер на влизане в България заради одрински пазаруващи и се зарекох да избягвам този час. Автобусите още повече висяха. Миналия април се връщах от Кос през Бодрум и Истанбул в последния почивен великденски понеделник и първо имах идеята да си хвана следобеден (в 18 ч.) автобус за Пловдив, но два дни преди това се сетих за екскурзиите, взех си набързо нощувка в Истанбул и хванах автобус в 9 сутринта, към 15-16 ч е в Пловдив. Мацките вътре (Метро) бяха българки и казаха, че колегите от нощните автобуси са отвисяли на границата 6-7 часа. И всеки път е това. 18 2
stanimir Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май 45 minutes ago, Argentique said: Много съжалявам за ситуацията. Алжир нещо не носи късмет на магеланци и има отпаднали по различни причини. Стискам палци да ви се подредят нещата за празниците! И понеже сме тук, за да си помагаме, ще напиша нещо за бъдещи пътуващи към Истанбул (вие не се обвинявайте!!!, не сте знаели, пък и така са се подредили нещата, inshallah). Тази ситуация с висенето по границите с часове с автобус е обичайна за празници! Сега има три почивни дни и безброй организирани екскурзии от България и близките страни (Сърбия, Румъния, Хърватска и т.н.). В неделя вечер ще е същото в обратна посока. Стотици автобуси са. Напролет и без празници повечето организирани екскурзии тръгват в четвъртък вечер. Като се съберат на границата в нощта срещу петък, чакат. На отиване се слиза с все багаж на турската граница. Всеки туристически автобус е с 50 човека, става бавно. Отделно може да има проблеми със системи, смяна на служители и т.н. Когато се пътува с автобус по всякакви празници с по няколко дни – да се добавят повече часове в Истанбул преди полети. С кола в края на разни байрями и лятото също е добре да се добавят, макар турците да отварят всички гишета, но пак може всичко да стане. Късмет... Аз съм дремала 4 часа на границата с кола в събота надвечер на влизане в България заради одрински пазаруващи и се зарекох да избягвам този час. Автобусите още повече висяха. Миналия април се връщах от Кос през Бодрум и Истанбул в последния почивен великденски понеделник и първо имах идеята да си хвана следобеден (в 18 ч.) автобус за Пловдив, но два дни преди това се сетих за екскурзиите, взех си набързо нощувка в Истанбул и хванах автобус в 9 сутринта, към 15-16 ч е в Пловдив. Мацките вътре (Метро) бяха българки и казаха, че колегите от нощните автобуси са отвисяли на границата 6-7 часа. И всеки път е това. Много полезни наблюдения ! Като попресъхнаха милите на Търкиш ще се връщам отново на автобус. Аз съм пътувал все в петък срещу събота и не е имало сериозно чакане.Проблемите са били в обратна посока , защото качват куцо и сакато , част от което нашите не пропускат в ЕС.Последния път още на гарата в Истанбул ми стана ясно , че двамата афганистанци ще са проблем.Не знаеха език , не знаеха и точно къде отиват ...бяха тръгнали към Полша без идея какво ще хванат от България нататък...близо два часа се забавихме на граница и накрая единия остана на Капъкуле , другия някак продължи. 4
Argentique Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май И още нещо. При такава голяма опашка човек може да се пробва да се прехвърли на редовен (не туристически, че там няма места) автобус в по-предни позиции. Да се вайка, да се оплаква, да вика авио́н гитти́ (не знам дали е така) и каквото му дойде наум в момента. Не казвам, че ще има успех. Това трябва да се договори и със стюарда в автобуса, и с другия автобус, често български не говорят, но може да влязат в положение. Понеже границата не може да се мине пеш, винаги има по някой останал/неразбрал герой, когото самите граничари го прикрепват към някой автобус (разбира се, трябва да се плати някакъв билет). Спойлер Случай от преди 3-4 г. – пътуваме с автобус Измир-Хасково, контингентът е ние и изселници от едно време, с българския са зле. На турската граница качват една рускиня, тръгнала за Поморие от IST. Трансферът от Поморие не дошъл и тя с такси (!!!) дошла до Капъкуле. Шофьорът ни огледа пътниците в автобуса и ми каза – хайде вие да се занимавате с нея в България, че няма кой друг. В Хасково хванахме такси (те там си чакат нощните автобуси) за Димитровград и първия влак за Пловдив, а докато ѝ обяснявах транспорта за Поморие, тя каза - много сложно и се спазари таксито да си я кара за морето. Оптималното време за минаване на двете граници при мен е било 45 минути с почти празен автобус (< 10 човека) и първи/единствен в редицата. Ако си трети, отиваш над час. Ако си 45-ти – .... Часовата разлика (Турция +1 зимата) също може да се отчете. 3
Йосиф Милчов Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май Ние изкарахме цифром и словом 8 часа на двете граници. Имаше със сигурност над 30 автобуса, не говорим за коли, бусове, камиони и т.н. Проблема го решихме, взехме нови билети за 20:40 часа, тази вечер с Air Algeria. Не питайте за цената, хич не е приятна. Аз съм такъв, че като си наумя нещо, особено за пътуване ще, направя всичко възможно за да стане. А, и пари се изкарват, важното е да сме живи, здрави и пътуващи. 22 5
Аzia Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май Преди 1 час, Argentique каза: И още нещо. При такава голяма опашка човек може да се пробва да се прехвърли на редовен (не туристически, че там няма места) автобус в по-предни позиции. Да се вайка, да се оплаква, да вика авио́н гитти́ (не знам дали е така) и каквото му дойде наум в момента. Не казвам, че ще има успех. Това трябва да се договори и със стюарда в автобуса, и с другия автобус, често български не говорят, но може да влязат в положение. Понеже границата не може да се мине пеш, винаги има по някой останал/неразбрал герой, когото самите граничари го прикрепват към някой автобус (разбира се, трябва да се плати някакъв билет). Покажи Случай от преди 3-4 г. – пътуваме с автобус Измир-Хасково, контингентът е ние и изселници от едно време, с българския са зле. На турската граница качват една рускиня, тръгнала за Поморие от IST. Трансферът от Поморие не дошъл и тя с такси (!!!) дошла до Капъкуле. Шофьорът ни огледа пътниците в автобуса и ми каза – хайде вие да се занимавате с нея в България, че няма кой друг. В Хасково хванахме такси (те там си чакат нощните автобуси) за Димитровград и първия влак за Пловдив, а докато ѝ обяснявах транспорта за Поморие, тя каза - много сложно и се спазари таксито да си я кара за морето. Оптималното време за минаване на двете граници при мен е било 45 минути с почти празен автобус (< 10 човека) и първи/единствен в редицата. Ако си трети, отиваш над час. Ако си 45-ти – .... Часовата разлика (Турция +1 зимата) също може да се отчете. Мислех да пробваме този вариант, но се отказахме. Нали има списъци, можеше да стане проблем за шофьорите. Много фактори се насъбраха, за да стигнем до това нелепо състояние. Празници при нас, турците също празнували днес, много туристи бяха тръгнали за църквата, която отваря само на първи, други да гледат лалета. К'ви лалета в този дъжд и студ, а и не прецъфтяха ли вече... Ние сме си криви, че не съобразихме, че може да има огромно струпване на хора. Здраве да е, ще мине и това. 1
Duke Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май Колко евро спестявате с това пътуване до Истанбул с автобус вместо самолет от София? Никога не бих рискувал дълъг полет заради 50-60-100 евро. Или най-малкото покрай празници бих предпочел влак пред автобус или автомобил... 7
Argentique Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май Предполагам, че са видели всякакви връзки и не е до пестене на пари. Влакът пристига в 9-10 часа сутринта веднъж дневно и при полет от Сабиха в 11 не е вариант. Той също закъснява. Самолети не знам докъде има и в колко часа. Те също подлежат на отмяна ей-така заради лошо време. А за хора не от София (аз) няма никакъв смисъл да ходят до София, за да летят до Истанбул. Миналата година го направих – излязох от вкъщи в 7.30 за полет в 22 от Сабиха. На връщане имах 10 часа престой в Истанбул, хванах си автобусчето и бях вкъщи преди кацане на самолета в София. 6
master_of_germs Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май преди 50 минути , Duke каза: Колко евро спестявате с това пътуване до Истанбул с автобус вместо самолет от София? Никога не бих рискувал дълъг полет заради 50-60-100 евро. Или най-малкото покрай празници бих предпочел влак пред автобус или автомобил... Инвазията към Алжир става, понеже още есента намерихме двупосочни билети на Pegasus по 88 евро Сабиха-Алжир за 88 евро с включен багаж. Всъщност, Йосиф го видя и той е първоизточникът, а аз пораздухах сред магеланци. Във форума писах, а и в лични съобщения. Mежду другото, аз пък да повхаля pegasus, че ми върнаха без никакви главоболия част от сумата (60 от 88 евро. Реално загубих само 38 евро, което е цената за самия полег, а тия 50 евро, които ми върнаха, са от летищни и прочие такси). Като не съм бил с тарифа флек и отмених буквално три дни преди полета. Та, примерно @Branko и хората му намериха и евтин полет София-Алжир, но много отдавна купиха. Аз нямаше как да си знам ангажиментите толкова отрано. А и наистина се оказа, че нямам полет, който да ме устройва. Постоянно следях от февруари насам цените и не падаха под сто евро за полета вчера. Който и не ми пасна. Едва миналата седмица видях цени по 60 евро. Но пак. Беше невъзможно да ползвам отпуск. За околни дати имаше нормални цени, нэ не и за 30.04. На 06.05 връщането е ранно, преди да кацне полетът от Алжир. На 07.05 е невъзможно да отсъствам от работа също. Оставаше вариантът с наземен транспорт. Така че щях да пътувам с @Capitan Morgan, @izida и @Kalina0109 с кола. Отпаднах от пътуването по съвсем други причини и сега ме е яд, че @Йосиф Милчов и @Azia можеха да пътуват в колата, новече си бяха купили автобусните билети... С влак също не пасваше, @Argentique е писала вече... 8
stanimir Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май 1 hour ago, Duke said: Колко евро спестявате с това пътуване до Истанбул с автобус вместо самолет от София? Никога не бих рискувал дълъг полет заради 50-60-100 евро. Или най-малкото покрай празници бих предпочел влак пред автобус или автомобил... Полет на Търкиш е с поне 100€ по-скъп от пътуване с автобус.За двама - 200€ , което не е малка сума за семейния бюджет.Това е едно хубаво агне! Алжир не е някаква далечна екзотична дестинация , а нещо като поредното пътуване.Лош късмет , че днес така се е получило. 3
Branko Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май По принцип, миналата година , когато щях да пътувам и имах виза, полетите бяха от Барселона и при добро планиране излезнаха дори по евтино, за който и има кредити в уиз още по. Дори има полети от други градове в Европа до Константин или Оран. Та Истанбул не винаги е най евтиния или най добрия логистичен вариант от София към Алжир 3
Яничка Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май преди 52 минути , Argentique каза: Влакът пристига в 9-10 часа сутринта веднъж дневно и при полет от Сабиха в 11 не е вариант. Той също закъснява. +1 И аз не бих разчитала на влак. Доколкото знам, те също закъсняват. 3
Argentique Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май преди 24 минути , master_of_germs каза: вече си бяха купили автобусните билети... Само за инфо: те също могат да се върнат с малка загуба. 3
Йосиф Милчов Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май преди 17 минути , Branko каза: бяха от Барселона От там летят Vueling до Оран и Алжир и може да се намерят и на цени по 30-40 евро в посока. 4
Branko Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май преди 13 минути , Йосиф Милчов каза: От там летят Vueling до Оран и Алжир и може да се намерят и на цени по 30-40 евро в посока. Точно за това го казах и моите бяха с Вуелинг. Има от Барса и Аликанте. Като тайминг е почти еднакво дали ще е през тях или Истанбул със самолет. Дори възможно и да е по добре. Защото може да се напасне и без допълнителни нощувки 5 1
Stanislav Dimitrov Публикувано: 1 май Публикувано: 1 май Не разбирам каква е тази лудница с билетите за Алжир 🙂 До там винаги е имало супер евтини полети през летища във Франция и още преди 10- тина години съм намирал полети за по 60-70 E двупосочно оттам. Тогава проблема беше визата, не полетите. Иначе отдавна не следя тази дестинация и жалко за хората, които по една или друга причина не са успели да си изпълнят плановете 3 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега