Pantelej Putnik Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 11 минути , stanimir каза: При някой племена така е и с жените , но ги имаме за нецивилизовани. Между жените и неодушевените предмети има разлика и вярвам, че ти я разбираш. Отношенията между мъжете и жените са преди всичко на емоционално ниво. Вероятно имаме тези племена за нецивилизовани, защото при тях се касае за "ползване" на жените изцяло на плътски или пък на други подобни основи. Знам ли! 4 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 То това с краденето на колелета не е от скоро, нито пък е типично за определени страни. В социалистическа България ('88-ма) ми откраднаха чисто ново балканче на два дни от заден двор на къща с ограда и заключваща се врата. Като знам колко много врънках да ми го купят... Откраднаха го точно на рождения ми ден. Милицията с нищо не помогна, много ясно. Оттогава колело не съм карала и не знам дали мога. Ето, оплаках се. 2 4 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 13 минути , Pantelej Putnik каза: Вероятно имаме тези племена за нецивилизовани, защото при тях се касае за "ползване" на жените изцяло на плътски или пък на други подобни основи. Ааа, не така, не така! Ще рече човек, че жените никога не ползват нас мъжете изцяло на плътски или подобни основи... 😛 5 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 23 минути , stanimir каза: При някой племена така е и с жените Кои, кои племена? Че то нали и без това обкаляме широкия свят ... P.S. Ама казвайте ги по-навреме тия неща! 1 16 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 1 минута , Argentique каза: То това с краденето на колелета не е от скоро, нито пък е типично за определени страни. В социалистическа България ('88-ма) ми откраднаха чисто ново балканче на два дни от заден двор на къща с ограда и заключваща се врата. Като знам колко много врънках да ми го купят... Откраднаха го точно на рождения ми ден. Милицията с нищо не помогна, много ясно. Оттогава колело не съм карала и не знам дали мога. Ето, оплаках се. Това си е травма като за психолог. Оттогава сигурно ти се е отключила моторната болест😛 6 Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 10 минути , ДиянаВ каза: Това си е травма като за психолог. Оттогава сигурно ти се е отключила моторната болест😛 Много преди това. Но вероятно, както при повечето хора тук, заслуга имат шавливите родители с щръклици в... 5 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 23 минути , Argentique каза: То това с краденето на колелета не е от скоро, нито пък е типично за определени страни. В социалистическа България ('88-ма) ми откраднаха чисто ново балканче на два дни от заден двор на къща с ограда и заключваща се врата. Като знам колко много врънках да ми го купят... Откраднаха го точно на рождения ми ден. Милицията с нищо не помогна, много ясно. Оттогава колело не съм карала и не знам дали мога. Ето, оплаках се. Не съжалявай - тия "Балканчета" бяха тежки и тромави - както за каране, така и да ги качиш например до 3-тия етаж, ако няма аснсьор. Готините колела (не защото моето беше такова ) бяха "Школ(ь)ник" - почти на бегач го докарваха. Е, малко им бяха слаби контрите и чат-пат се чупеха , понеже вероятно по-читавата стомана е отивала за танкове. А най-големите гъзари караха "Chopper" - италиански велосипеди (май имаха и скорости), които обаче се прадаваха само в КОРЕКОМ, срещу доларчета. Но и те бяха сравнително тежки. 6 Връзка към коментар
Anna Kalinovska Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 Преди 1 час, stanimir каза: доходоносен бизнес Ахахах, тъкмо прочитам в Биографията на Пикасо: "Освен това Маноло е откраднал единствения чифт панталони на Макс Жакоб, докато той спял, а после му ги върнал само защото никой не искал да ги купи." В Париж, през 1904 г. 6 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 16 минути , Argentique каза: То това с краденето на колелета не е от скоро, нито пък е типично за определени страни. В социалистическа България ('88-ма) ми откраднаха чисто ново балканче на два дни от заден двор на къща с ограда и заключваща се врата. Като знам колко много врънках да ми го купят... Откраднаха го точно на рождения ми ден. Милицията с нищо не помогна, много ясно. Оттогава колело не съм карала и не знам дали мога. Ето, оплаках се. Еми ето, ако беше попаднала в темата по това време, щеше да знаеш че в реда на нещата е ти да отидеш и да откраднеш първото колело, което ти се мерне пред погледа...подарък за рождения ти ден. 9 Връзка към коментар
Duke Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 6 минути , Фил каза: Готините колела (не защото моето беше такова ) бяха "Школ(ь)ник" - почти на бегач го докарваха. Мнеее, "школниците" бяха едно ниво под "ластачките", които минаваха за по- по- най-. Естествено основно карахме балканчета. Аз съм сменил поне пет балканчета и минах през всички модели, включително последното поколение, което имитираше великите "чопъри" до които достъп имаха само децата на номенклатурата... Връзка към коментар
Argentique Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 3 минути , Георги каза: Еми ето, ако беше попаднала в темата по това време, щеше да знаеш че в реда на нещата е ти да отидеш и да откраднеш първото колело, което ти се мерне пред погледа...подарък за рождения ти ден. То не е късно... преди 5 минути , Фил каза: Готините колела (не защото моето беше такова ) бяха "Школ(ь)ник" Аз имах такова преди, но детско, да речем от 1 клас нататък. Балканчето беше с ниска рамка и облегалка на седалката - пак не за много големи, щото тогава и аз не бях много пораснала. Как да е, покарах го два дни. преди 19 минути , ДиянаВ каза: Това си е травма като за психолог. Травмите тогава се решаваха по друг начин. Е, с малко съчувствие и „ама аз на твоите години въобще съм нямала колело и не мога да карам“. Помня, че майка ми беше супер вбесена, защото беше дала 150 лв. за това колело, колкото една учителска заплата по онова време (те не беше учителка, че щеше да е още по-ядосана). 2 Връзка към коментар
searus Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 57 минути , Pantelej Putnik каза: Тези разсъждения ги свързвам преди всичко с велосипедите на улицата. Не знам защо правиш такава разлика, велосипедите на улицата пак са на някого и този някой си ги е заключил, с цел да ги ползва, когато се прибере вечерта от работа примерно. Много от тези колелета са доста хубави и скъпи, поне тези, които аз виждам из Лондон (и определено са масово със скорости). Аз не мога да ходя със специални клещи в джоба или да се преквалифицирам в по-тъмен бизнес, за да разбирам от ключалки, та някой като ми отмъкне средството за превоз, аз да мина на следващото колело в редицата... Не ме разбирай погрешно, не тъжа за колелото си, защото ми е мило, или защото съм се изръсила една камара пари, понеже не съм (все пак трябва да се съгласиш, че да сравняваш чадъри с колелета не е много удачно). За мен е просто леко досадно, ще минат няколко дни до седмици, докато си намеря друго старо и очукано колело за без пари, а дотогава ще се дразня на обществения транспорт и трафика 😄 . Голяма дискусия завихрих, да, винаги се е крадяло и винаги ще се краде, което не означава, че трябва да се примиряваме и да търсим обяснения и оправдания, кой го направил заради парите, кой заради келешлък, кой за да тренира за бъдещи професии (в района ни вече почти няма човек, на когото да не са му вземали колело, и това се случва от максимум година-две, преди беше изключително рядко, а аз лично съм си забравяла отключено колелото пред къщата безброй пъти)... В ОК поне е пълно със CCTV и често крадците са на записа, често са познати на полицията и пак нищо не могат да направят. Вчера имаше статия в Гардиън, как съветват съдиите да не издават присъди "лишаване от свобода" на по-леките случаи (включително за сексуални посегателства), защото затворите били пълни... Кражбите, освен ако не включват някоя и друга телесна повреда (или организирани групи за кражба на използвано олио 🤣), изобщо не си правят труда да ги разследват. 6 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 @searus, изцяло те подкрепям. 1 Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 Лично аз за пореден път научавам нещо полезно от форума. Както преди време писах на министъра на здравеопазването, така сега мога да подкарам министъра на външните работи за Нидерландия, България и шенген. Ето ти жокер за дипломацията ни Нидерландия: България не се е справила с проблемите на бежанците и правосъдието. България: Извинете, дайте ни модел как Вие разрешихте проблема с масовите кражби на колелета. 4 9 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 Мигрантските вълни и последствията от тях нека не са тук, мерси. 2 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 35 минути , Duke каза: Аз съм сменил поне пет балканчета и минах през всички модели, включително последното поколение, което имитираше великите "чопъри" до които достъп имаха само децата на номенклатурата... Това май е за другата тема - Искам да се похваля 3 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 2 часа, stanimir каза: При някой племена така е и с жените , но ги имаме за нецивилизовани. Някои хора се размечтаха... Добре, че не сме в нецивилизована страна. Как ще опазим дъщерите и внучките? Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 47 минути , Дани Магелани каза: Някои хора се размечтаха... Добре, че не сме в нецивилизована страна. Как ще опазим дъщерите и внучките? Стига сега! 😄 Човекът не е казал подобно нещо. Знам аз, че вие двамата със @stanimir си имате още отдавна заигравка и не пропускате да се захапете, като ви се отдаде случай. Наистина бих се радвал, ако един ден оставите това след себе си. И двамата сте добри хора, а и магеланци. И двамата много ви харесвам. 🙂 1 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 Преди 1 час, Pantelej Putnik каза: Стига сега! 😄 Човекът не е казал подобно нещо. Знам аз, че вие двамата със @stanimir си имате още отдавна заигравка и не пропускате да се захапете, като ви се отдаде случай. Наистина бих се радвал, ако един ден оставите това след себе си. И двамата сте добри хора, а и магеланци. И двамата много ви харесвам. 🙂 Пресилваш. Ясно е за всички, че той и Фил само прелистват менюто и се облизват за пазара на "нецивилизованите" страни. Нищо лично. Просто дадох другата гледната точка - на жена и баба. 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 майтапят се аз даже не вярвам, че каквото се разправя все още е истина, с тая глобализация 3 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 14 минути , Дани Магелани каза: Пресилваш. Ясно е за всички, че той и Фил само прелистват менюто и се облизват за пазара на "нецивилизованите" страни. Нищо лично. Просто дадох другата гледната точка - на жена и баба. Даже @Фил не го прелиства, ами пита къде е. 8 Връзка към коментар
antea Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 4 часа, ven62 каза: При повече колелета отколкото хора всички пазари в Нидерландия са си активни. Много хора (семейства) имат добре уредени и сигурни паркинги на колелета в къщите си и на работните си места (в много случаи по-добри от паркингите за коли). Голям процент от компаниите стимулират закупуването на нови колелета - дават всичките или поне 50% от парите. Има застраховки против кражби. Има и бизнеси, предлагащи месечни абонаментни и на клиентите не им пука дали колелото ще бъде откраднато, счупено и т.н. Просто при инцидент компанията им дава друго. определено това звучи смислено и ми харесва като решение, другото, за което се оказва, че е толкова масово - наистина не го разбирам, освен да се вживяват, че е като някакъв безплатен услуга тип Spark - взимаш когато ти трябва.... ами не, права е searus, че не всеки може да се пречупи в съзнанието си и оттам - да счупи чужд катинар 2 Връзка към коментар
ven62 Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 11 минути , antea каза: определено това звучи смислено и ми харесва като решение, другото, за което се оказва, че е толкова масово - наистина не го разбирам, освен да се вживяват, че е като някакъв безплатен услуга тип Spark - взимаш когато ти трябва.... ами не, права е searus, че не всеки може да се пречупи в съзнанието си и оттам - да счупи чужд катинар Макар да е възможно човек да се заблуди - и те далеч не са построили комунизма. Не малко хора живеят само на социални помощи от години. Като се прибави и пословичната им стиснатост ( стиснат, по-стиснат, холандец) се вижда, че и това социално явление намира обяснение. Връзка към коментар
Фил Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 Преди 1 час, neuromancer каза: майтапят се Явно има хора, които приемат някои неща буквално, така че ще гледам да се въздържам с шегите в бъдеще. 2 Връзка към коментар
zhivko7 Публикувано: 13 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 13 октомври, 2023 преди 6 минути , Фил каза: Явно има хора, които приемат всичко буквално, така че ще гледам да се въздържам с шегите в бъдеще. не им се връзвай, явно някои хора нямат чувство за хумор...🙂 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега