stanimir Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март Сигурно и други се чудят , но ги е срам да попитат.Какво им е на тефлоновите ? Чел съм разни неща , но като сте се събрали толкова готвачи тук по-добре да разбера от първа ръка.Имам един такъв за палачинки. 1
horus92 Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март Тези които имат добавена решетка на дъното, за да работи на индукция, трябва да се избягват. Обикновено диаметърът е по малък от реалната площ на дъното и топлината не се разпространява добре. Ако направите палачинка, ясно се вижда как в средата се пече много по бързо. Ако е от край до край, няма проблем. Тефал имат такива. Иначе стоманените тигани са основно два типа. Такива с многослойно дъно само, закачено за огънатия лист във формата ма съда. Fissler имат добър модел такъв. Или claded, които са един дебел лист, тия са по скъпите и обикновено са многослойни, като най външният и най вътрешният са стомана, защото не е реактивна, а средните слоеве са алуминий, за добро разпространение на топлината. Моят е дебел към 4мм и с една ръка и храна в него, трудно го обръщам. По отношение на тефлона. Канцерогенен е, ако го забравиш да се загрява и се прегрее, отделя отровни изпарения. А дори да го пазиш много, се скапва след година две активно ползване. Аз лично имам един такъв за да правя палачинки и омлети в него и понеже го ползвам рядко, се задържа дълго. Иначе политиката ми е един стоманен голям тиган, където може да се сотира и задушава. Може направо да го мяташ във фурната. Имам един емайлиран чугун с капак, по плитък от тенджера, по дълбок от тиган, пак може да сотираш, но и може да задушаваш и отново от котлона във фурната. Задушено месо става топ. Емайлът помага да не мислиш дали киселината от продуктите няма да му прецака покритието. Чугуненото тиганче е перфектно за месо, което му подобрява покритието, мазнината полимеризира върху материала, затова не се търка прекалено при миене и не се готвят кисели храни, защото разяждат покритието и после 2 часа магии правиш да го върнеш. Преди години приятел ми подари чугунена тенджера, ама дойде намазана с машинно масло, 2 дни я обработвах докато изгори и направя покритие. Вече за щастие се продават третирани и няма нужда. 5
antea Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март миналата година подарихме на сина ни един 28 см Fissler Steelux Pro/Stainless Steel Pan, uncoated induction, много е доволен - не е прекалено тежък, работи си на индукционни котлони, ползва се и за месо, сосове, яйца, не беше прекалено скъп, около 170 евро, така че е добра алтернатива 4
Doctor Who Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март преди 17 минути , stanimir каза: Сигурно и други се чудят , но ги е срам да попитат.Какво им е на тефлоновите ? Чел съм разни неща , но като сте се събрали толкова готвачи тук по-добре да разбера от първа ръка.Имам един такъв за палачинки. В началото при производството на тефлон е полвана перфлуорооктанова киселина и този, който имаш не е ясно как е произведен. Старият метод е евтин и вероятно се прилага без да се оповестява. Добре е на тигана да пише PFOA-free и е от известна марка, което е гаранция все пак. 5
Doctor Who Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март преди 21 минути , antea каза: миналата година подарихме на сина ни един 28 см Fissler Steelux Pro/Stainless Steel Pan, uncoated induction, много е доволен - не е прекалено тежък, работи си на индукционни котлони, ползва се и за месо, сосове, яйца, не беше прекалено скъп, около 170 евро, така че е добра алтернатива Висок клас тиган с работна част от обикновена неръждаема стомана, междинна от алуминий за топлопредаване и основа от специална неръждаема стомана /предполагам феритна/. Висока технология, която определя определя качеството му. Отличен подарък! /Имаме такъв/. 🙂 4
neuromancer Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март Преди 1 час, stanimir каза: Сигурно и други се чудят , но ги е срам да попитат.Какво им е на тефлоновите ? Чел съм разни неща , но като сте се събрали толкова готвачи тук по-добре да разбера от първа ръка.Имам един такъв за палачинки. тефлоновите са изключително чувствителни към механични повреди и обикновено при мен траят 1-2 години и трябва да се сменят. Тефлона се отлюпва видимо, което означава, че в някаква степен се поглъща, което не ме кефи, колкото и сертификати да има колко е безвредно. За сметка на това инокс тиганите които имам изглеждат еднакво добре след 15 години употреба. 3 1
Alexander Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март Да, малко или много се хапва от тефлона с яденето което се готви. Това е проблемът им и на всички останали с покрития, каменни и какви ли не. Има материали тип лепила, които служат за слепване на частиците / покритието. Нещо междинно и по-добро от тефлоните или тиганите с покритие са керамичните. Пак изкарва 1-2 години, но поне са по-безвредни Моите по-стари тигани са над 1--15 години и изглеждат така както бях на 1 месец, с две думи са вечни. Реално да приемем, че са х2 или дори х3 като цени, ама другите хем са боклуци, хем изкарват 1-2 максимум три години. 3
travelss Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март 2 hours ago, antea said: Тиган ---- не беше прекалено скъп, около 170 евро кефи ме чувството ти за хумор. 🙂 8
Alexander Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март преди 33 минути , travelss каза: кефи ме чувството ти за хумор. 🙂 За 35-40% от цената се взима идентичен тиган пак немски дори WMF 2
horus92 Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март WMF отдавна не си правят тиганите в Германия, даже и скъпите тенджери вече не са там. Те популяризираха бранда и се носят на славата на марката. Станаха доста по масови. Една приятелка си взе техен тиган и е по ниско от въпросния Фислер. Ако човек няма претенции, всичко ще му свърши работа. Аз обичам да готвя и поне за съдове не пестя, не искам нещо, което използвам ежедневно да ме дразни. За дрехи и разни ежедневни глупости, които се сменят често не давам пари, но нещо, което може да ти служи 25г, си заслужава парите. Затова се поглезих с Demeyere Proline 7, което сам отчитам като леко изхвърляне, ама всеки път като го вадя да готвя в него ми е кеф. Доста време ми отне да убедя майка ми в това, тя смени толкова тигани и тенджери, подлъгана от разни покрития, че щеше да си купи едни скъпи веднъж. Пък ако бюджетът е ограничен, хорека продуктите на метро и икеа, както споменах, вършат чудесна работа, в много ресторанти съм виждал да ги ползват. 4
travelss Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март 12 minutes ago, horus92 said: Затова се поглезих с Demeyere Proline 7, което сам отчитам като леко изхвърляне, Тая тема се напълни с хумористи.... и на теб ти харесвам чувството за хумор 🙂 хахаах 270Е за тиган. Тоя да не готви сам и да се мие сам? 1
Alexander Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март За всеки влак си има пътници, ама ще може ли някой да каже с какво точно този от 270 евро е по-хубав от WMF, въобще не говоря за нещо за 20евро. Щом си го купил вероятно знаеш защо. Разбирам да е нож, там има разлика от стомана до стомана, ама тиган от неръждавейка за луди пари .. И как по-точно те дразни друга марка тиган, не ми стана ясно. Какво значи, този тиган е по-ниско от другия? Всичко на apple- iphone се прави в Китай, ама нещо не виждам да не ги купуват. Тая мантра е много остаряла, че видиш ли било правено в Китай или някъде другаде. Едно е правено в Китай нещо световно известно и съвсем друго китайска измислена марка и трето хубава китайска марка. Имаше един лаф, ако си купиш опел е правен от турчин в Германия, ако си купиш Тойота е правена от турчин в Турция. 1
antea Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март сериозно ли трябва да се поставят такива въпроси? кое му е трудното да се приеме, че хората имат различни изисквания, и след като си направят проучване, избират това, което им се струва удачно на тях, независимо дали на някой друг непознат това му изглежда хумореска; не че не съм чела подобни коментари - що някой си купува hi-end аудио техника, като можело и с bluеtooth колонка, и се недоумява защо има стотици пъти разлика в цената, егати глупаците! и с фототехниката е подобно, обаче, честно, не ми беше хрумнало, че и за чужд тиган могат да се отправят саркастични забележки 12
horus92 Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март Не знам как ги виждате тези цени, но на мен ми излиза за 180 евро, за почти толкова и го купих. Какво е по добър? Масово евтините и тънки тигани са криви или след известно време се изкривяват. Тогава, слагайки мазнината в средата, тя отива в края. Топлината се разпространява много по-добре, което е важно особено, ако котлонът ти е с по малък диаметър. Не на последно място, инертен е и задържа топлина. Когато си сложиш пържолата, тя не охлажда тигана. Този конкретно е третиран по определен начин отвътре за по лесно почистване на стоманата, която всички знаем залепва. Той не е само стомана, а 7 слоя стомана и алуминий, всеки със своята задача. Ръбовете са извити, така че да не подлива. Има 25г гаранция и е правен в Белгия. Отделно качеството на захващането на дръжките е различно между евтините и скъпите. Ще се изненадате колко много неща в ежедневието ни имат вложен замисъл, за който не сме предполагали. Въпросът е докъде стигат нашите изисквания и кое ще ги задоволи. За тигани и тенджери може да ме питате, доста съм проучвал 😄 Нека да не разводняваме темата повече и да продължим с хвалбите. 9
Фил Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март преди 17 минути , Alexander каза: Имаше един лаф, ако си купиш опел е правен от турчин в Германия, ако си купиш Тойота е правена от турчин в Турция. За моята кола (Nissan Note) пък лафът беше - японска кола, с френски части, сглобена от пакистанци в Англия (заводът е в Съндърланд). 4
Бръмбар Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март На мен ми излиза на цена 180е (с промоция 30%) в немския Амазон на въпросния тиган. Да, не е евтин тиган, но ако за някой е важно, не е чак непосилно, при положение, че се използва много години. То тук даваме за едно уикенд пътуване повече. 4
stanimir Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март Благодаря за разясненията ! Може би е време да имаме отделна тема за тигани / кухненски принадлежности и оборудване , защото нещата тук станаха доста сериозни. 2 1 9
MCC Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март На мен ми е интересно/полезно, и благодаря на тези, които споделят препоръки и разяснения! 6
Гост Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март преди 54 минути , stanimir каза: Благодаря за разясненията ! Може би е време да имаме отделна тема за тигани / кухненски принадлежности и оборудване , защото нещата тук станаха доста сериозни. Тиганите по света!
Alexander Публикувано: 27 март Публикувано: 27 март преди 4 минути , Брани каза: Тиганите по света! Не вярваш ли? Аз пред бая години си взех един много малък чугунен от Япония, за да тествам от скъпите вагюта. Беше за смешна цена 5-6 евро, произведен в Япония! Щях да го оставя, но в крайна сметка го взех към България. Все още го използвам понякога, ама тази година отиде и се върна и до Нова Зеландия! 6 1 1
Duke Публикувано: 28 март Публикувано: 28 март На 27.03.2026 г. в 21:19, Брани каза: Тиганите по света! Хайде, произведе още една ненужна нотификация. 😞 Ами, съобразявайте се малко! На 27.03.2026 г. в 21:26, Alexander каза: Все още го използвам понякога, ама тази година отиде и се върна и до Нова Зеландия! Не ми казвай, че си помъкнал тиган до Нова Зеландия, за да готвиш там?! 😮 1 1
Alexander Публикувано: 28 март Публикувано: 28 март преди 1 минута , Duke каза: Не ми казвай, че си помъкнал тиган до Нова Зеландия, за да готвиш там?! 😮 Взех го по същите причини, да тествам нещо интересно, там също имат вагю и тествах. Тигана е много малък, доста под една педя външен диаметър, а имам бол багаж и го взех. 7 1
Гост Публикувано: 28 март Публикувано: 28 март Преди 1 час, Duke каза: Хайде, произведе още една ненужна нотификация. 😞 Ами, съобразявайте се малко! Аз пускам мнения основно за да събирам лайкове!
Гост Публикувано: 28 март Публикувано: 28 март преди 18 часа, Alexander каза: Не вярваш ли? Аз пред бая години си взех един много малък чугунен от Япония, за да тествам от скъпите вагюта. Беше за смешна цена 5-6 евро, произведен в Япония! Щях да го оставя, но в крайна сметка го взех към България. Все още го използвам понякога, ама тази година отиде и се върна и до Нова Зеландия! Максималният по размер уред, който съм мъкнал, е ютия ...
traveler Публикувано: 28 март Публикувано: 28 март преди 4 минути , Брани каза: Максималният по размер уред, който съм мъкнал, е ютия ... 👍Разбира се, закъде си с измачкана мантия ... и шлем! 1 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега