Прескочи до съдържание

Тема за пиячи-професионалисти


Препоръчани мнения

преди 26 минути , AlexandraKo каза:

Бая дегустация ще е, с  тия 250 кила джибрииии:)))

Не съм спИциалист и рИкия не пия, ама  съм чувала,  че горе- долу, къде 50 литра трябва да излязат.

Я, да кажат, моля, знаещите, така ли  е?

Един прЕАтел каза,че колкото захар сложиш толкова литра ще излязат.Така ли е?

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 17 минути , traveler каза:

Един прЕАтел каза,че колкото захар сложиш толкова литра ще излязат.Така ли е?

 

Точно. Зависи и от захарта. Още помня как се тюхкаше татко при последната му варена ракия, едва трийсетина литра изкара. А на казана се оказало, че масово хората една и съща захар, която била на промоция тогава. Оказала се калпава и им съсипала джибрите. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
23 hours ago, stanislavpp said:

Темата ми напомня , че не съм разказал за бума на ( качествената) текила в последните години.  Дълги години се учудвах , че буквално 9/10 от хамериканеца , които имат достъп и възможности за качествен алкохол предпочитат текила. 

Такова ли ти е впечатлението? Щото аз само уиски и бърбън мисля, че пият. 
Иначе, за първи път в живота си се напих с една евтина текила толкова жестоко, че и досега като помириша (даже и скъпа, хубава текила) и ми се повдига.

Ракия също не обичам, мога само да я пия в на баба ореховката, но ми е останала една единствена бутилка.

И да ви разкажа една весела пиянска история. Преди няколко години заведох мъжа ми, тогава бяхме само гаджета, на село за Гергьовден при братовчедите и чичо ми. Предупредих го, че сигурно ще има надпиване с ракия да гледа да не му стане лошо. Той ми се изсмя и вика, че носел много, нямало от какво да се притеснявам. Добре, ще те питам на другия ден. 
Отиваме, сядаме на масата и чичо ми веднага вади ракията - иска сеир да става с пиян американец. Люк разпитва за ракията, от какво се прави, как се прави, с какво се пие и т.н. Никога не беше близвал. Братовчедите ми и те всички балкански големи мъже, закърмени дет се вика с ракия, обясняват и тайничко ми намигат, че ще има спектакъл. Аз обаче се заиграх на табла, че много обичам, и го оставих моичкия без надзор. След бая време се сепвам и гледам чичо ми клюма с главата, леля ми му се кара, че е прекалил с ракията, двама от братовчедите ми са се прибрали в къщата, че им станало лошо, а американеца свежарски си се хили с друг братовчед, който не пие. 😂 “Кво стана?” “Ми, изпихме няколко бутилки ракия и всички се разотидоха.” “Как така, ти пѝ ли?” “С чичо ти по една бутилка изпихме!” “Ракия?” “Да, то друго няма.” Припаднах. От този ден нататък Люк стана пълноправен член на ракиената маса и си заслужи огромното уважение на мъжете в моето семейство. Аз пък разбрах, че ирландската кръв на вода не носи, но на ракия...повече от българската.
 

  • Харесвам 5
  • Шок 1
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 30 минути , traveler каза:

Един прЕАтел каза,че колкото захар сложиш толкова литра ще излязат.Така ли е?

 

Не е точно така. За гроздовата ракия много зависи от захарността на гроздето - колкото тя е по-висока, толкова по-малко захар е нужна. При сливовата ракия е вярно правилото, че колкото захар сложиш, почти толкова ракия вадиш.

Ето два примера от моето производство на ракия в последните две години:

Тази година - 200 кг грозде памид със захарност над 20% добавени 12 кг захар резултат приблизително  40 л ракия около 44 градуса

Миналата година - 250 кг синя слива, добавени 40 кг. захар резултат около 50 л. ракия около 42 градуса.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
35 minutes ago, Костов said:

Не е точно така. За гроздовата ракия много зависи от захарността на гроздето - колкото тя е по-висока, толкова по-малко захар е нужна. При сливовата ракия е вярно правилото, че колкото захар сложиш, почти толкова ракия вадиш.

Ето два примера от моето производство на ракия в последните две години:

Тази година - 200 кг грозде памид със захарност над 20% добавени 12 кг захар резултат приблизително  40 л ракия около 44 градуса

Миналата година - 250 кг синя слива, добавени 40 кг. захар резултат около 50 л. ракия около 42 градуса.

Явно голямо производство кипи из магеланските среди 😂

  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 18 минути , Marusinka каза:

Явно голямо производство кипи из магеланските среди 😂

Определено. И готвим, и ракия варим. Очаквам и винопроизводителите да се включат 😂

  • Смея се 1
Връзка към коментар
1 minute ago, Костов said:

Определено. И готвим, и ракия варим. Очаквам и винопроизводителите да се включат 😂

Виното е по-тънка работа. Само със захар и грозде не става. Не е за масово производство.

  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 5 минути , Marusinka каза:

Виното е по-тънка работа. Само със захар и грозде не става. Не е за масово производство.

Така е,  виното е за Майстори. И за хора ценящи тая божествена напитка. За мое съжаление аз не съм от тях ( не съм ценител и затова нямам интерес да правя вино). Сигурен съм, че сред магеланци се намират и такива хора.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз основно съм любител на вино. Най-вече червено. Докато работех и ходех командировки по различни паралели и меридиани повече употребявахме концентрати. По-лесно се носят, по-малко място заемат и т.н. Но откакто спрях да летя започнаха моите опити във винопроизводството. Започнах с 80-100кг материал. Сега съм със бидон 220кг и други спомагателни съдове. С тях се опитвам да покрия годишните потребности на 2.5 семейства. Както и да постигна някакво качество на напитката по-високо от средното и приближаващо се до изградените ми критерии за добра напитка. Но вълшебството ферментация си има своите закони, изисквания и умения. И много, ама много зависи от материалът, който се залага.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Някой с лични впечатления от водка Шопен ( картофеният и вариант ) ?  
 

Попаднах в мрежата на няколко статии, че е най-награждаваната водка в света и спечелила всеки блайнд тест с Грей Гуус. Аз , милият, дълги години съм живял в жестоко неведение и в заблуда, че Грей Гуус е най-добрата водка.

Връзка към коментар
преди 42 минути , stanislavpp каза:

Някой с лични впечатления от водка Шопен ( картофеният и вариант ) ?  
 

Попаднах в мрежата на няколко статии, че е най-награждаваната водка в света и спечелила всеки блайнд тест с Грей Гуус. Аз , милият, дълги години съм живял в жестоко неведение и в заблуда, че Грей Гуус е най-добрата водка.

Няколко пъти опитвах тази разновидност. Много добра водка, макар че и Грей Гуус-а хич не е за изхвърляне 🙂 Но ако трябва все пак да сравнявам, Шопен-а ми се стори с една идея по-мек вкус. Нямах идея, че е печелила толкова награди.

  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 15.04.2020 г. в 7:20, дядо Пепи каза:

Аз основно съм любител на вино. Най-вече червено. Докато работех и ходех командировки по различни паралели и меридиани повече употребявахме концентрати. По-лесно се носят, по-малко място заемат и т.н. Но откакто спрях да летя започнаха моите опити във винопроизводството. Започнах с 80-100кг материал. Сега съм със бидон 220кг и други спомагателни съдове. С тях се опитвам да покрия годишните потребности на 2.5 семейства. Както и да постигна някакво качество на напитката по-високо от средното и приближаващо се до изградените ми критерии за добра напитка. Но вълшебството ферментация си има своите закони, изисквания и умения. И много, ама много зависи от материалът, който се залага.

Поздравления! 

За мен си е майсторлък да направиш хубава ракия. Хем висок градус, хем мека на вкус. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
На 14.04.2020 г. в 19:40, Костов каза:

Не е точно така. За гроздовата ракия много зависи от захарността на гроздето - колкото тя е по-висока, толкова по-малко захар е нужна. При сливовата ракия е вярно правилото, че колкото захар сложиш, почти толкова ракия вадиш.

Ето два примера от моето производство на ракия в последните две години:

Тази година - 200 кг грозде памид със захарност над 20% добавени 12 кг захар резултат приблизително  40 л ракия около 44 градуса

Миналата година - 250 кг синя слива, добавени 40 кг. захар резултат около 50 л. ракия около 42 градуса.

Грозде с над 20% захарност и слагаш захар...

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.