Прескочи до съдържание

Гренландия / Фарьорски острови

Георги Матеев

Препоръчани мнения

Като следя съфорумци как са се разхвихрили по темата си мисля , че Гренландия официално ще се счита за покорена от теб Жоро, когато развееш на следваща магеланска сбирка еленовата панделка на поне една мома ескимоска. :) 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Като следя съфорумци как са се разхвихрили по темата си мисля , че Гренландия официално ще се счита за покорена от теб Жоро, когато развееш на следваща магеланска сбирка еленовата панделка на поне една мома ескимоска. :)

Ами може и да помечтаем - Гренландия автономна област на България.Така вече ще се постигне заветната мечта на някои българи България на n морета.И Жоро губернатор!!!! :)  :)  ;)  ;)

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар

За инуит не знам, ама изобщо не е здравословно да чета темата, докато ям... 

Е, ти как имаш сърце да ядеш... ние тука тръпнем в очакване на ледовете и подобряването на генофонда, избираме имена на деца и кръстници, ти - ядене. :lol::P  Някак приземяваш нашият тъй възвишен опит за нова господарска раса, тръгнал от юг на север и обратно. Умилително ми стана. :wub:

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Аз не вдянах кое ти попречи на апетита ?

Боя се, че апетитът ми е съвсем здрав... баси... Виж, гръцмулят ми се затрудни да преглътне каквото там в момента, поради спазмите на див хилеж, след като очичките ми попаднаха на очарователните идеи за генофонда и прочие прекрасни идеи  :huh:

Връзка към коментар

Важното е Жоро да не се задави /или нещо по-сериозно/, докато чете темата. :rolleyes: Щото чакаме снимки.

Ще се върна аз да видя кой почна с генофонда , та даже и мацките се втъркахте :. Всъщност инуитите ли си търкаха носовете при любовната игра ?

Връзка към коментар

Точно те, не е много по мантия но, ма квотата да прави, обичаи. Ако е само това, нашия представител ще го преживее. Важен е приносът към геноцида, нали се разбрахме.

Връзка към коментар

Ще се върна аз да видя кой почна с генофонда , та даже и мацките се втъркахте :. Всъщност инуитите ли си търкаха носовете при любовната игра ?

Еее, Стенкчооо, ти да не му завидя на Жорко, че ще бъде накачен отвсякъде с ескимоски, ох, пардон - с инуитки ;) ;) ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много красиво!Жоро, Благодаря за включването!

Теди, смях се много какво съм написала снощи. Ама като не мога да си изключа умната функция на новия телефон....поне се получават забавни постове :)

Редактирано от clete
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Летището се оказа една по-голяма барака, като вътре на практика нямаше никакъв паспортен контрол:

Междувременно един въпрос, на който така и не можах да си отговоря. При условие, че Гренландия е с огромна територия (2,2 мил. кв. км.) защо не се води за отделен континент, а само за остров? Някой знае ли от какво се определя това?

Паспортен контрол няма, щото нормален човек няма да отиде там. :P

Гренландия не се води континент, защото е разположена на Северноамериканската тектонична плоча. Има малко ендемични видове - голяма част от биологичните видове в Гренландия ги има и в Канада.

• Харесвам 7
Връзка към коментар

Междувременно един въпрос, на който така и не можах да си отговоря. При условие, че Гренландия е с огромна територия (2,2 мил. кв. км.) защо не се води за отделен континент, а само за остров? Някой знае ли от какво се определя това?

Някъде бях чел, че континенталните плочи определят дадена територия за континет или остров се смята. Геграфски погледнато границата между Европа и Америка се намира в Исландия и там е единственото място в света където две континентални плочи се отделечават една от друга на повърхносттта на земята, а не на дъното на океана.

Близо до Рейкявик има един мост където може да си направиш снимка с единия крак в Европа, а с другия в Америка :)

8672137707_88e1e6f402_b.jpg

Защо криеш инуитките? Нас ни баламосваш с някакъв скъп интернет, а в същото време не е ясно какво правиш ;)

Не че не чакаме с нетърпение всякакви ледени пейзажи, но може да разкажеш и малко повече за местното гостоприемство ;) Има и други които са готови да допринесат за генофонда на местното население :lol:

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Слагат ли поне печат в паспорта? Нещо по-така за хапване предложиха ли, например кивиак

Тюлен, пълнен с птици. Тази рецепта е популярна от Гренландия. Обезглавеният и напълнен с неоскубаната птица бозайник трябва да престои седем месеца в леда, преди да бъде сложен на масата.

Яде се на рождени дни и сватби, което е в духа на някои предходни магелански идеи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Защо криеш инуитките? Нас ни баламосваш с някакъв скъп интернет, а в същото време не е ясно какво правиш ;)

Защото каквото се случи в Гренландия си остава в Гренландия... :P

Kaк се превежда надписът над вратата на "автобуса" ?

Не съм сигурен, оставям превода на теб и твоята волна фантазия :)

Слагат ли поне печат в паспорта? Нещо по-така за хапване предложиха ли, например кивиак

Много исках да ми сложат печат като сувенир и изрично попитах... но ме отрязаха. Не можело!

Хапвах вече няколко местни ястия, доста бяха странни в чест на истината.

• Харесвам 12
Връзка към коментар
Дойде време да се повозим на шейна, дърпана от кучешки впряг. Закараха ни в покрайнините на Kangerlussuaq, където кучетата живеят в нещо подобно на кошари. Един интересен факт: в Гренландия са забранени за развъждане и отглеждане всякакви кучета с изключение на точно тази порода, много държат да няма никакво смесване между видовете. Кучетата ни посрещнаха с възторжен лай, а техният гледач започна да подготвя поводите...

post-1175-0-30441700-1429956119_thumb.jpg

post-1175-0-43871600-1429956139_thumb.jpg

... които щяха да бъдат закачени към шейната:

post-1175-0-98850200-1429956158_thumb.jpg

post-1175-0-97783200-1429956181_thumb.jpg

Няколко минути по-късно почти всичко беше готово и 11-те кучета вече нямаха търпение да потеглят, направо не издържаха:

post-1175-0-40081200-1429956204_thumb.jpg

Последни приготовления, останалите ме очакваха да се присъединя към тях на шейната:

post-1175-0-02303600-1429956224_thumb.jpg

Финален кадър преди да прибера телефона (опасността от изпускане / счупване / намокряне беше прекалено голяма). Кучетата се изстреляха по това безкрайно снежно поле и препускаха в галоп, като според водача ни поддържаха скорост от около 35 км/ч:

post-1175-0-38042000-1429956246_thumb.jpg

Беше доста забавно :) И студено (подсмрък)...

Да разкажа малко и за местните. Това определено са едни от най-дружелюбните и приветливи хора, които съм виждал някога. Постоянно се усмихват и дори и само да се разминете на улицата оставаш с усещането, че ги познаваш отдавна. Потвърждава се наблюдението ми, че колкото по-студено и изолирано е едно място толкова по-приятелски настроени са неговите обитатели. Иначе не знам инуитките какви обичаи имат по принцип, но тези тук са доста срамежливи и се крият, до момента не успях да снимам нито една. В чест на истината... не е голяма загуба, не са красавици :)

• Харесвам 37
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.