Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

преди 19 минути , FlyTraveler каза:

Другото, което си мисля е, че при кофти времена, могат да ни цакат откъдето си решат.

Ами така си е. Аз затова не се връзвам на разни предсказания за глобална катастрофа, ако стане няма начин да се предпазиш. Естествено някакви умерени мерки не вредят.

Преди 1 час, Фил каза:

предвид какво яко печатане на хартиени пари се очертава в резултат на ситуацията  с коронавируса. 

И на дигитални, не само хартиени. На тоя фон е странно, че златото е поевтиняло

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Боян Димитров
преди 31 минути , AlexandraKo каза:

А защо от Тавекс?
Купи си от ПИБ, те продават и кюлчета, и монети. Сър Антъни казва, че до сега не е виждал , фалшиви кюлчета от Тавекс, но е по-добре от банка да се купят.

Какви са тези примитивни методи. Още малко и пендарите на бабите си ще почнете да изкупувате. : ) Купете си на някоя борса, някой етф, който следва цената на златото. Примерно, ако искате да е в Евро, си вземете 4GLD. Нито мислете къде да го пазите това злато, нито дали е истинско и прочие. Ето какви права носи:

Xetra-Gold (EUR) is an Exchange Traded Commodity incorporated in Germany. One single certificate grants the investor the right to demand the delivery of one gram of gold from the issues. The physical gold is held in an allocated vault with the custodian. The investor's right to receive delivery of the certified amount of gold is not reduced by management cost or other fees.

Друг въпрос е дали златото е добра инвестиция в момента, ама това всеки си го решава за себе си. Аз бих заложил на BTC, което споделя най-доброто от златото, т.е. краен ресурс е, но за разлика от златото не иска съхранение, удобно е за разплащане и прочие. Не случайно цената на биткойна изпреварва цената на златото последните години и тази тенденция с навлизането на институционални инвеститори ще се засилва все повече.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Боян Димитров
На 16.03.2021 г. в 19:52, Иван Попов каза:

Много ми е интересно какво ще стане със среброто и златото.... нещо и двете са много ниски. 🤔 

Чак 70 не мисля, че ще стане, защото и Индия го забраних скоро. Но все пак може и грешно да разсъждавам.  

Че той биткойна е забранен в бая страни, a като банков актив в още повече, включително и Китай. Но само да попитам, наистина ли смяташ, че тази забрана би действала на ретаил инвеститорите. Аз не си го представям как могат да ми забранят на мене да си купя Биткойн 🙂

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 49 минути , FlyTraveler каза:

Не оспорвам мнението ти, самият аз не обичам някой като ме попита нещо и като отговоря, да започне да спори. Просто се колебая писмено. 🙂🙂 

А, няма проблем :smile3:, нормално е да се колебаеш, а и аз не те убеждавам какво решение да вземеш, просто споделих каквото ми е известно. :yes:
А, иначе - нали знаеш че на тоя свят само едно (или две, според някои популярни лафове :biggrin:) сигурно нещо има, така че ... 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Боян Димитров каза:

Какви са тези примитивни методи. Още малко и пендарите на бабите си ще почнете да изкупувате. : ) Купете си на някоя борса, някой етф, който следва цената на златото. Примерно, ако искате да е в Евро, си вземете 4GLD. Нито мислете къде да го пазите това злато, нито дали е истинско и прочие. Ето какви права носи:

Xetra-Gold (EUR) is an Exchange Traded Commodity incorporated in Germany. One single certificate grants the investor the right to demand the delivery of one gram of gold from the issues. The physical gold is held in an allocated vault with the custodian. The investor's right to receive delivery of the certified amount of gold is not reduced by management cost or other fees.

Друг въпрос е дали златото е добра инвестиция в момента, ама това всеки си го решава за себе си. Аз бих заложил на BTC, което споделя най-доброто от златото, т.е. краен ресурс е, но за разлика от златото не иска съхранение, удобно е за разплащане и прочие. Не случайно цената на биткойна изпреварва цената на златото последните години и тази тенденция с навлизането на институционални инвеститори ще се засилва все повече.

Примитивни методи за примитивни времена. 🙂  Това пък дето си купуваш благороден метал, който го държат в някакъв трезор на банка по света и за който получаваш просто сертификат е възможно най-съмнителното нещо, даже и в нормални времена, да не говорим за дистрес и световна криза/ депресия.

Аз нямам предвид спекулация (нищо лошо няма в термина) с цел печалба при покупка на злато, ами опазане до някаква степен на налични парични средства, в случай на хиперинфлация.

Всяко нещо си има проблемите - съхранение, опазване и подобни, няма как.

• Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Боян Димитров каза:

Че той биткойна е забранен в бая страни, a като банков актив в още повече, включително и Китай. Но само да попитам, наистина ли смяташ, че тази забрана би действала на ретаил инвеститорите. Аз не си го представям как могат да ми забранят на мене да си купя Биткойн 🙂

За да си купиш биткойн с реални пари минаваш отнякъде, за да го продадеш и получиш реални пари също. Точно там спокойно може да се прекъснат нещата (не казвам, че ще стане). Тогава може да си имаш биткойн колкото искаш, ама ако няма какво да правиш с него...

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 51 минути , FlyTraveler каза:

Аз по-горе бях писал, че точно от банка ("Royal Bank of Canada") един си беше купил фалшиво кюлче преди няколко години. Отворил опаковката да го ползва, че бил златар, иначе 99% от хората не ги отварят. 🙂 

Сър Антъни отварял ли ги е от Тавекс или от ПИБ  кюлчетата?

Да, нали ги ползват за леене.

Но те купуват от ПИБ или БНБ.Клиент като продаде, купено от Тавекс.

Ама на теб, какъв ти е проблемът, да си купиш и да си го провериш , защо трябва да седи вакуумирано? Това, по никакъв начин не се отразява на цената.

А това, дето го казваш за канадската банка, ми се струва невероятно:( Ако и там няма сигурност, тогава къде?

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , FlyTraveler каза:

Примитивни методи за примитивни времена. 🙂  Това пък дето си купуваш благороден метал, който го държат в някакъв трезор на банка по света и за който получаваш просто сертификат е възможно най-съмнителното нещо, даже и в нормални времена, да не говорим за дистрес и световна криза/ депресия.

Аз нямам предвид спекулация (нищо лошо няма в термина) с цел печалба при покупка на злато, ами опазане до някаква степен на налични парични средства, в случай на хиперинфлация.

Всяко нещо си има проблемите - съхранение, опазване и подобни, няма как.

Провери си все пак разликата между курс купува и курс продава и си я умножи по 2 . Да не се окаже че си 10-20% назад .

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 54 минути , Боян Димитров каза:

За съжаление, не сме всички, толкова умни, като теб:(((

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 36 минути , AlexandraKo каза:

Да, нали ги ползват за леене.

Но те купуват от ПИБ или БНБ.Клиент като продаде, купено от Тавекс.

Ама на теб, какъв ти е проблемът, да си купиш и да си го провериш , защо трябва да седи вакуумирано? Това, по никакъв начин не се отразява на цената.

А това, дето го казваш за канадската банка, ми се струва невероятно:( Ако и там няма сигурност, тогава къде?

А, не знаех, че Сър-а се занимава с благородни метали. Ето, че намерих някой близо до специалист по темата. 🙂 

Проблемът е, че Тавекс не изкупуват обратно кюлчета с отворени опаковки. Или най-малкото ги изкупуват на по-ниски цени. Така ужким се гарантирала автентичност - сериен номер и пр.  Ама и клиента не знае какво купува.

Как се прави проба за автентичност? Ако е монета, остават ли някакви следи по нея?

Това за канадската банка беше по новините. Не става въпрос просто за канадска банка, ами за най-голямата. Няма нищо невероятно. Говори се, че голяма част от златните резерви на държави даже са фалшиви кюлчета. Това последното малко в сферата на теориите на конспирациите, но аз не бих се учудил. 

Връзка към коментар
преди 36 минути , ivan69 каза:

Провери си все пак разликата между курс купува и курс продава и си я умножи по 2 . Да не се окаже че си 10-20% назад .

Абсолютно си прав, то затова и се колебая. Но като цяло идеята е друга. Ако вземем една примерна сума от 20 000 лева, след година-две е по-добре да има човек стойноста им в злато (което пак да може да обмени за пари) на сегашни 14 000 лева, вместо примерно да имат стойноста на сегашни 1000 или 500.

Идеята не е печалба, ами минимизиране на загуби в случай на висока или не дай Боже хипер инфлация. Или примерно да изчезнат щатския долар и еврото като валути или изобщо да изчезнат фиатните валути, което сега може да изглежда като фантастика, но не е изключено. В такъв момент не се знае и със златото какво ще се случи, но исторически, откакто свят светува, винаги е имало някаква висока стойност.

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , FlyTraveler каза:

Абсолютно си прав, то затова и се колебая. Но като цяло идеята е друга. Ако вземем една примерна сума от 20 000 лева, след година-две е по-добре да има човек стойноста им в злато (което пак може да обмени за пари) на сегашни 14 000 лева, вместо примерно да имат стойноста на сегашни 1000 или 500.

Идеята не е печалба, ами минимизиране на загуби в случай на висока или не дай Боже хипер инфлация. Или примерно да изчезнат щатския долар и еврото като валути или изобщо да изчезнат фиатните валути, което сега може да изглежда като фантастика, но не е изключено. В такъв момент не се знае и със златото какво ще се случи, но исторически, откакто свят светува, винаги е имало някаква висока стойност.

Аз имам подобен проблем , ако наистина искаш да си защитиш парите от инфлация и обезценяване златото не е лоша идея . В момента е на около 1700 което на 1 годишен минимум , но на за периода 2016-2019 е било в диапазона 1200-1400 , така , че няма нищо сигурно. Акциите и Криптото за мен са супер надценени и не бих купувал следващите 12 месеца . USD ми се вижда не лоша инвестиция за 1-2 годишен период , Сега е 1,19 - според мен за следващите 1-2 години ще видим нива 1,05-1,10 спрямо еврото. Аз се заигравам да продавам BTC през посредници и договори за разлика , но е доста рисково и натоварващо . При всички положения не бих инвестирал в злато физически през Тавекс и подобни посредници , 20% маржин ми идва много! Идеята да се инвестира във фонд свързан със златото не е толкова лошо , пак трябва да се проверят таксите и комисионните , но със сигурност ще са доста по-ниски отколкото физически закупуването според мен.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Относно инвестиционното злато и сребро . В България съм пазарувал  от iGold , Тавекс, ПИБ  и от Полана1. Никакви ядове. Имам везничка и шублер.

Пазарувал съм също от австрийския монетен двор,немския ибей , няколко немски специализирани сайта (единия на заложна къща) ,както и от Естония. Също никакви ядове. Ключа е какво точно - от къде 🙂 За начинаещи бих препоръчал исторически монети или ре-страйкове(дукати,наполеоени, суверени) , едноунциеви монети от по известните( Филхармония, Кенгуру , Крюгерранд) от  iGold , Тавекс , ПИБ . Онлайн филхармонии от Австрийския монетен двор е също безболезнено. Кюлчетата са по имитирани , но с Валкамби от кое да е от гореизброените места трудно ще сгрешите. Може и повече детайли на лично ...

• Харесвам 6
  • Благодаря 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, ivan69 каза:

При всички положения не бих инвестирал в злато физически през Тавекс и подобни посредници , 20% маржин ми идва много!

Дали правилно те разбрах, че не би се възползвал заради цената, а не защото те притеснява нещо в сигурността и/или чистотата на златото от тези места?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , bobole4e каза:

Дали правилно те разбрах, че не би се възползвал заради цената, а не защото те притеснява нещо в сигурността и/или чистотата на златото от тези места?

Не бих се възползвал заради маржина ( разликата между курс купува и курс продава) , а и нищо не разбирам от злато.....иначе цената ми харесва за инвестиция .

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Боян Димитров
преди 7 часа, neuromancer каза:

За да си купиш биткойн с реални пари минаваш отнякъде, за да го продадеш и получиш реални пари също. Точно там спокойно може да се прекъснат нещата (не казвам, че ще стане). Тогава може да си имаш биткойн колкото искаш, ама ако няма какво да правиш с него...

Така е, но реално в момента, в който американските корпорации се намесиха, това прекъсване няма как да стане. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Боян Димитров
преди 7 часа, bobole4e каза:

Не бих инвестирал в злато, защото е скапана инвестиция. В момента да инвестираш в злато е все едно да инвестираш в петролни или цигарени компании. Даже е по-зле, защото за петролните през ренюабъл и за цигарените през марихуаната има някакъв шанс...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

На мен ми беше по интересно, дали се притеснява че купува злато, за което не е сигурен какво точно купува, не толкова цената, маржа или възможностите за печалба. Това също е интересно, но на заден план при мен. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 19.03.2021 г. в 14:44, Боян Димитров каза:

Ами то е забранен биткойна, но нали знаеш ☺️ забранените неща са най-сладки. Но все си мисля, че криптовалути ще навлезнат и ще станат законни скоро, но времето ще си покаже.

Скоро се зачетох, че много хора по света искат да получават заплатите си в криптовалути, което за мен е малко сттранно цък и цък. 

Или пък това "Швеция е на път да стане първата държава в света без книжни пари" - за повече инфо цък.

На 19.03.2021 г. в 17:18, ivan69 каза:

разликата между курс купува и курс продава) , а и нищо не разбирам от злато

Има голяма разлика при купуване и продаване, но това се избива. Според мен по-голям е проблемът, таксите за този период (1 или 2 години). 

Връзка към коментар

Тесла вече може да се купува с биткойн! Някой грамотен може ли да ми обясни какъв е принципът. Ако една тесла струва 50000$ , значи струва един биткойн ( грубо казано). Ако обаче биткойн стане 100000$ , означава ли това , че цената става 0,5 биткойна и обратното , ако стане 25000 струва 2 биткойна? Или просто цената си е 1 биткойн независимо от разликата в цената на биткойн? Не знам дали съм достатъчно ясен...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Като константа се приема винаги сумата на фиат  валутата, независимо какво купуваш и спрямо нея се изчислява сумата на крипто валутата. Т.е. цената на Тесла е 50 000$, независимо какъв е курса долар/биткойн.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Мирослав Василев

Но пък за сметка на това, от Тесла може да решат да задържат биткойна който си платил и след няколко дена/месеци той да се вдигне, по-този начин, хем на теб цената не ти се е променила (платил си 50 000$ / 1 биткойн), хем пък те са изкарали повече, защото биткойна се е вдигнал.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Мъск даже това е уточнил, че няма да обръща биткойните от продажбите във фиатни пари. Не знам дали обаче ще може да го изпълнява, ако използването на биткойни за плащане на Тесла стане по-масово. Предполагам в началото ще е доста рядко и не би объркало много паричния поток.

Това навежда и на положителни мисли относно възможността за резки спадове на цената с по 60-70% както в миналото. Струва ми се, че стават доста по-малко вероятни.

Връзка към коментар
преди 9 часа, logist13 каза:

Това навежда и на положителни мисли относно възможността за резки спадове на цената с по 60-70% както в миналото. Струва ми се, че стават доста по-малко вероятни.

Тук малко не съм съгласен , но бъдещето ще покаже . Преди 40-50 дни само туит "btс" повиши цената с 15%-20% ( пет-шест хиляди по спомен) , Днес доста по-важна за мен новина повиши цената с 2-3% ( 1500 към момента) . За мен свежия кеш свърши , а без кеш скоро ще видим 60-70% спад .....Освен ако не видим 100к преди това:)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, ivan69 каза:

Тук малко не съм съгласен , но бъдещето ще покаже . Преди 40-50 дни само туит "btс" повиши цената с 15%-20% ( пет-шест хиляди по спомен) , Днес доста по-важна за мен новина повиши цената с 2-3% ( 1500 към момента) . За мен свежия кеш свърши , а без кеш скоро ще видим 60-70% спад .....Освен ако не видим 100к преди това:)

Ще видим какво ще стане. Ама е доста вероятно още тази седмица в САЩ да представят нов пакет стимули, доста по-голям от последния (1,9 трилиона) - цели 3 трилиона. Явно печатницата е завъртяна на висока скорост и на никой не му стиска да я спре. Защото тогава вече ще има тежък сблъсък с реалността, която не е никак розова. И май избора е сведен до евентуална висока инфлация в обозримо бъдеще или сериозен срив в цената на всякакви активи.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.