Цвете Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Продавай, сега е момента. Това от 10 годишен опит със запазена не толкова стара, но панелка. Добре, че ми дойде акъла! Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Хазартното е да разчиташ, че точно TRIP ще е една от тях. Динамиката в този сектор е доста силна, никой не знае какво ще се появи след 5-10 години. Търсенето в интернет се оказа много сериозен бизнес, но Altavista и Yahoo си заминаха, а на тяхно място се появи Google. Нямам никаква гаранция, че booking и tripadvisor, ще продължават да са водещи, може Епъл и/или Гугъл да ги изместят много лесно при условие, че не виждам нищо оригинално в модела им. Не съм казал да заложиш на една акция, а да инвестираш в даден сектор. Ако преди 10 години беше инвестирал в ТОП 10 най-големите интернет компании до сега щеше да реализираш двуцифрена годишна доходност. Що се отнася до TripAdvisor едва ли има общност в България, която познава по добре от магеланци силата и слабостите на тази компания и евентуалните конкуренти, които биха могли да се появят. Алтависта и Яху загубиха битката, защото нямаше в тях достатъчно иновация, но това не означава, че иновациите във всеки сектор могат да бъдет безкрайни и много бързи. В един момент всеки сектор от иновативен се превръща в традиционен, където основната сила е марката, логистиката, пазарния дял, а не иновацията! Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 12 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 12 февруари, 2016 Май не е точно по темата, но от 2 дни имам една тегоба: ще тегля ипотечен кредит за апартамент и имам две опции с цел облекчаване на месечната вноска - продажба на една 40 г. панелка или отдаването й под наем. Наемът би покрил голяма част от вноската, но ме гложди мисълта след някоя година ще има ли изобщо цена за продаване. За София иде реч. Ще се радвам да чуя странични мнения. Краткосрочно и средносрочно запазването на панелката мисля, че е добра идея, но дългосрочно е голям въпрос. Какво ще вдига цените на имотите в София краткосрочно и средносрочно: 1. Годишно населението на София се увеличава с 15-16 хиляди души и този процес едва ли ще спре скоро. 2. Лихвите в момента са близко до нулата и повечето хора с пари от липса на алтернатива се насочват към пазара с недвижими имоти. 3. Предлагането на ново строителство с добра локация е сравнително ограничено, поради липсата на много свободни терени. 4. Цената на апартаментите новото строителство ще расте значително над инфлацията, поради поскъпване на терените за строителството и новите изисквания на ЕС за сгради с много по ниско енергийно потребление. Този процес ще пренасочва новодошлите в София към по евтините панелки. 5. Airbnb ще създаде серизно търсене на апартаменти в центъра, като това ще намали предлагането на апатаменти за дългосрочен наем и ще увеличи наемите. Дългосрочно рисковете са следните: 1. Ако лихвите се вдигнат значително, това може да намали инвестиционното търсене и да накара някои собственици да си продадат имотите. 2. Процесът на увеличение на населението на София може да спре или дори да се обърне. 3. Ако панелното жилище не попадне в някаква централна програма за саниране и обновяване е възможно състоянието му да стане такова, че да трудно продаваемо. 1 Връзка към коментар
гост Публикувано: 13 февруари, 2016 Сподели Публикувано: 13 февруари, 2016 Май не е точно по темата, но от 2 дни имам една тегоба: ще тегля ипотечен кредит за апартамент и имам две опции с цел облекчаване на месечната вноска - продажба на една 40 г. панелка или отдаването й под наем. Наемът би покрил голяма част от вноската, но ме гложди мисълта след някоя година ще има ли изобщо цена за продаване. За София иде реч. Ще се радвам да чуя странични мнения. Аз бих продала - така още в началото можеш да теглиш по-малък кредит и имаш самоучастие. И не се разправяш с наематели - дошли, отишли си, периоди, в които панелката е без наематели, освежаващи ремонти, текущи поправки, плащане на данък имот/смет, плащане на данък върху наема - всичко това ти се маха от главата и се терзаеш само за вноската по ипотечния кредит. 3 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 1 март, 2016 Сподели Публикувано: 1 март, 2016 Моля малко информация от юрист, ако може. Преди един час разбирам, че Алфа Банк, в която си направих сметка през януари, е купена от Пощенска, сайтът на Алфа вече не работи. Там имах и онлайн банкиране и т.н. В прес съобщението са написали След оперативното сливане клиентите на банката ще могат да използват всички офиси, специализираните центрове, банкоматите и онлайн платформите за банкиране на Пощенска банка, както и единни тарифа, общи условия и лихвен бюлетин. Въпросът ми е имат ли право да променят лихвата и таксите, на които съм се съгласил при подписване на договор с Алфа? Благодаря предварително! Връзка към коментар
Duke Публикувано: 1 март, 2016 Сподели Публикувано: 1 март, 2016 На практика в съобщението се крие и отговора на въпроса. Въвеждането на единна тарифа, общи условия и лихвен бюлетин, означава, че всички сделки занапред ще се осъществяват съгласно тези нови условия. Що се касае до вече сключени сделки е въпрос на отделно проучване според вида на самата сделка. Ако имаш договор за кредит с Алфа Банк, би следвало условията по него да останат валидни и при Пощенска. Това е общото правило. Какво се случва обаче с депозитните сметки не бих могъл да кажа наизуст. Може би не е лошо да провериш в самата банка, но предполагам, че важат общите правила, които дават право на банките сами да изменят общите условия, без знанието и съгласието на клиентите. По този начин банките си въвеждат нови (и увеличават размерите на съществуващи) такси, а ние мрънкаме тук в този форум, но когато сме подписвали договор с банката изрично сме се съгласили, че същата има право еднолично да променя общите условия и тарифи за предоставените услуги... 2 Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 1 март, 2016 Сподели Публикувано: 1 март, 2016 Благодаря ти! Доколкото знам условия на депозит не могат да се променят, но могат да се променят всякакви такси, тарифи и т.н. ПП. Гледам, че тарифите на банката са нови от днес. Ще видя, Пощенска ми е много несимпатична, вероятно ще закрия депозита на падеж и ще се махна от там. Връзка към коментар
bad kid Публикувано: 1 март, 2016 Сподели Публикувано: 1 март, 2016 Да добавя инфо по случая, ако има други клиенти на Алфа. Въпреки че сайтът им е изтрит и на него няма никаква информация, освен че са купени от Пощенска и да се свържем с тях, се оказа, че офисите им ще работят още 3 месеца и всички банкови операции ще се извършват все още там. Абсолютен информационен епик фейл! 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 Имаме си във форума много хубава и много полезна тема за различните кредитните карти от различните банки. Имаме си и за банки с добри условия (лихви) по влогове (без да коментирам дали има такива). А тук искам да помоля да се сподели информация от хора, които инвестират в акции. Въпросът ми е - копирам изцяло Фичо, а той ще ме прощава 🙂 - ако/като се случи човек да спастри някой лев/паунд, каква тенденция е добре да следва, ако иска да си купи акции? Мрежата е залята от информации по темата, но ако някой може да сподели с думи прости от личен опит и с нужните знания - като за мега начинаещ, ще съм благодарна. Благодаря 🙂 Връзка към коментар
akair Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 Успяваш да спестиш пари с толкова изкушения за пътуване? Сега ще кажеш и че ядеш само по 2 плочки шоколад и го прибираш обратно в шкафа? (шегувам се, разбира се. Ако прецени модератор, може да изтрие мнението 🙂 ) 5 3 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 От 25 години се занимавам, като основно занятие с инвестиции в акции и мога да пиша доста по темата, но преди това прочети тази тема цък 3 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 преди 51 минути , akair каза: Успяваш да спестиш пари с толкова изкушения за пътуване? Сега ще кажеш и че ядеш само по 2 плочки шоколад и го прибираш обратно в шкафа? (шегувам се, разбира се. Ако прецени модератор, може да изтрие мнението 🙂 ) Нищо не спестявам аз, 'не дълбай с длетото тънко моето сърцееее' 😁 Хахахахаа... де да можех 😜 Да кажем, искам да се науча малко повече по темата - и току виж спечеля някоя ваканция - в дългосрочен план 🙂 преди 44 минути , Topfly каза: От 25 години се занимавам, като основно занятие с инвестиции в акции и мога да пиша доста по темата, но преди това прочети тази тема цък Не съм видяла тази тема, сега ще прегледам. Ако се припокрива с моята, моля модератор да я изтрие. Благодаря 🙂 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 (редактирано) 36 minutes ago, Rainy said: Нищо не спестявам аз, 'не дълбай с длетото тънко моето сърцееее' 😁 Хахахахаа... де да можех Важно е да можеш да спестяваш, защото в един момент и инвестициите ще почнат да ти “работят“ като диверзифицираш доходите си. Да не говорим, че инвестициите дългосрочно растат експоненциално, докато доходите от работа растат линейно. Това че много пътуваш не означава, че не можеш да спестяваш, но трябва добре да си подредиш приоритетите в живота. Много хора живеят в по голямо жилище от колкото могат да си позволят, само защото си мислят, че това им се “полага“, поддържането на кола също не е непременно нещо “задължително“, пушенето и другите вредни навици също не са непременно нещо което му се “полага“ на човек и т.н. Ако се заемеш сериозно да си разгледш разходите и помислиш какво реално може да си позволиш, а не какво ти се иска, в повечето случаи може да направиш драстични съкращения на разходите и да почнеш да спестяваш. При пътуванията също има доста бюджетни варианти. Аз лично съм виждал много пенсионери, които отсядат в хостел или спят на палатка за да спестят при пътуване и това не ги прави нещастни, защото все пак правят това което обичат. Редактирано 9 юли, 2018 от Topfly 9 Връзка към коментар
violeta Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 За мен разковничето е в умението да устояваш на изкушение... виж това - https://jamesclear.com/delayed-gratification 2 Връзка към коментар
luba_rizova Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 Рейни, благодаря за темата! И ние от известно време се озъртаме за някакви варианти, при които да са ни пораснали доходите при пенсия. Човек, като навърши 40 и почва да се оглежда, а в нашата държава на пенсия не може да се разчита, а спестяванията в банка в момента са абсолютна набутвация. За съжаление, за такива като мен и съпругът ми, които не могат да правят бизнес, колкото и да им се ще, вариантите са да се инвестира в нещо. Но трябва да бъде нискорисково. Разбира се, диференцирано, няма как да се разчита само на това. Мислех застраховка с някаква лихва, но повечето, които си бяха направили, реално се набутаха и имат да взимат по-малко пари, отколкото са внасяли през годините. Иначе, да се спестява е важно наистина, и, да, не мога да обясня на приятелите с по-големи от моите доходи, че не крадем, за да пътуваме. А просто не пием, не пушим, не купувам скъпи дрехи, козметика, маникюр, фризьор, супер храни, добавки, не давам пари за изготвяне на режими, тренировки и т.н. Ремонт правим, ако нещо се повреди, не сменям мебелите всяка година. Споменавам го, защото повечето ми познати си харчат за това парите. И, разбира се, няма да говорим за джиесеми и колко струва моя и колко струва на роднини с доходи на 1/10. Между другото, @Topfly , си много прав за пътуването - моя близка приятелка, била само в една Турция, ми казва - "ама еди кой си отишъл в Лондон и стоял на сандвичи. Ми аз не мога така, трябва да имам всичко и да си правя кефа... Но не мога да си го позволя и за това не ходя." И не разбира, че, на сандвичи или не, човекът е видял Лондон, а да чакаш да станеш милионер, за да отидеш, няма как да стане. Въпрос на манталитет. Да си сноб на гол гъз е голяма работа. Радвам се, че поне тук не страдаме от подобни скрупули. Та, ще следя с интерес. 18 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 преди 4 минути , luba_rizova каза: И ние от известно време се озъртаме за някакви варианти, при които да са ни пораснали доходите при пенсия. Това е и моята цел - затова споменах дългосрочно инвестиране... Преди 1 час, Topfly каза: При пътуванията също има доста бюджетни варианти. Аз лично съм виждал много пенсионери, които отсядат в хостел или спят на палатка за да спестят при пътуване и това не ги прави нещастни, защото все пак правят това което обичат. Важното е човек да прави това, което го прави щастлив. И за всеки това е различно 🙂 Но да не размиваме темата, моля те. Тя не е как да правим спестявания, а помощ в участието ни в дългосрочен инвестиционен пазар. Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 преди 23 минути , violeta каза: За мен разковничето е в умението да устояваш на изкушение... виж това - https://jamesclear.com/delayed-gratification Много интересна статия! Боя се, че при мен горкият marshmallow е изчезнал с появяването си още... 🤔 🙂 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 (редактирано) 2 hours ago, luba_rizova said: За съжаление, за такива като мен и съпругът ми, които не могат да правят бизнес, колкото и да им се ще, вариантите са да се инвестира в нещо. Но трябва да бъде нискорисково. Разбира се, диференцирано, няма как да се разчита само на това. Мислех застраховка с някаква лихва, но повечето, които си бяха направили, реално се набутаха и имат да взимат по-малко пари, отколкото са внасяли през годините. Повечето застраховки живот са голяма набутвация като инвестиция, поради огромните разходи. Колкото по агресивно ти продават един инвестиционен продукт, толкова по далече трябва да бягаш от него, защотото разходите за продажбата на този продукт ще ги платиш ти. Както във всяка дейност и при инвестирането първо си струва човек да инвестира малко време и да не се надява, че някой агент ще го обучи финансово. Инвестицията винаги има три страни: Разходи, брутна доходност и риск. Рискът при инвестирането не означава вероятността да си загубиш парите, а волатилността на доходността на инвестицията. С по рисковите инвестиции дългосрочно можеш да спечелиш повече, но краткосрочно трябва да си склонна да преживееш по голяма волатилност в цената. Ако имаш 15-20 години хоризонт за инвестиране не си струва да се занимаваш с инвестиции с по нисък риск, защото така ще се откажеш от потенциална доходност, която колкото е по дълъг периода, толкова е по сигурна. Тази доходност се нарича рискова премия. Ако времето ти е по ограничено обаче си струва портфейлът ти да съдържа и по малко рискови елементи с по ниска доходност. Редактирано 9 юли, 2018 от Topfly 5 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 Много интересна тема, благодаря на @Topfly че ми я показа. То аз може и да съм я чела, но финансите не са проста математика (от която разбирам) и сигурно съм я подминала без интерес. Няма да развивам моята тема, ще се прехвърля тук. И след като я изкълвах, много не остана за питане 🙂 Не щото съм разбрала финансовата вселена 🙂 По-скоро се обезкуражих. Особено като се има предвид как се представих на теста с marshmallow... И все пак няколко въпроса - защото не съм фен на организираните пътувания (закачка с мнението на един компетентен магеланец) 1. Предложения за международни електронни платформи за купуване на акции? 2. Индия - като гледам какво фамозно инвестиране пада там (поне от моята бизнес камбанария), идеи за акции? 3. Кога ще има магелански курс - лекции - по темата? 😁 Връзка към коментар
Боян Димитров Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 Поздравления за темата. От известно време и аз отделям по някой лев и слагам в акции. Засега на БФБ само, но следя и международните пазари от известно време. В този ред на мисли, не съм сигурен, че на входа на задаващата се търговска война между Китай и САЩ, момента е подходящ за купуване, от друга страна, ако се размине, може да се укаже точно сега момента, защото доста от акциите паднаха последните седмици. Ще ми е интересно да §уя мнение и на по-големи специалисти от мене. 2 Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 преди 34 минути , Rainy каза: ...но финансите не са проста математика... Е, ако сложната лихва е сложна математика... 🙂 По-скоро балансът между алчност и страх, при инвестирането де. За по-консервативно начало едни 10-15% месечно спокойно могат да се заделят в относително нискорисков фонд. И полека -лека , четене, проучване и току виж се оформило някави портфейлче 🙂 3 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 преди 3 минути , Светославов каза: За по-консервативно начало едни 10-15% месечно...🙂 Леле, помислих, че за доходност става дума ... 😲 Очите на алчността са големи 😆 1 3 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 преди 4 минути , Светославов каза: Е, ако сложната лихва е сложна математика... 🙂 🙂 Де да беше въпрос на сложна лихва само 🙂 преди 4 минути , Светославов каза: И полека -лека , четене, проучване и току виж се оформило някави портфейлче 🙂 Там е въпроса - толкова е огромна материята, че трябва някаква ръчичка или каквото там - за разбиране 🙂 Затова и започнах с три конкретни въпроса, като за начало на моя мозък... Връзка към коментар
Светославов Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 Никакви ръчички, патерички и прочее залъгалки не са ти нужни. Човек или е "узрял" да се грижи за парите си, или не е. Та кой по-добре от теб знае с какви финанси разполагаш, колко можеш да заделяш, какви рискове си склонна да поемеш, какви пари си готова да "отпишеш" за дълъг период или да загубиш, че и този момент може да го има. И понеже съм на морето - плуване се учи във водата, а не на сухо. Така че влизай смело, отначало на по-плитичко(консервативно). 1 Връзка към коментар
Djgeorgie Публикувано: 9 юли, 2018 Сподели Публикувано: 9 юли, 2018 Аз мога да препоръчам брокери, които ползваме с приятелите ми, които инвестират. Saxo Trader на Saxo Bank имат доста добра платформа за търгуване на акции от доста държави, ценообразуването е горе-долу прилично и апликациите им за мобилен телефон също не са лоши. Минусът им е, обаче, че трябва да стартираш минимум с £1000.Аз лично ползвах до скоро и Trading212, които са Българска фирма, но при тях няма голям избор на инструменти за търгуване и комисионите им не са особено прозрачни. Като цяло бих ги препоръчал само за day trading на CFDs и то само поради факта, че мобилната им апликация е супер проста и лесна за използване от начинаещи. Но както по-горе ти обясниха другите, първо трябва да придобиеш базови познания за материята и чак след това да започнеш да търгуваш. В противен случай има реален шанс всичко което инвестираш, да загубиш безвъзвратно. То при всички случаи трябва да си готова, чисто психологически, че парите, които инвестираш, могат да бъдат загубени, но думата ми е за това, че още преди тоя момент, трябва да се подсигуриш със знания как точно се инвестира, какви са рисковете и т.н. и да не очакваш, че някой ще те хване за ръка и ще ти обясни всичко от А до Я. Ако искаш такъв вид инвестиция, просто отиди при Private Banking Manager-а си в HSBC, Lloyds, Barclays, NatWest или там в която банка имаш private banking и им дай позволение да инвестират от твое име някаква сума от спестяванията ти и това е. :) 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега