Прескочи до съдържание

Инвестиции, доходност и т.н.

Препоръчани мнения

19 minutes ago, Kamen said:

Това е казано преди 3 години,... тренда продължава да си е възходящ и корекция все още няма. Че ще се случи корекция,...ще се случи, тя си е и много здравословна за пазара. Питанката е кога........а се случва когато най-малко хора я очакват. При една по-сериозна корекция хубаво е да се знае, че "кешът е цар".  Хубаво е да се знае, че покупката на акции може да доведе и до сериозни загуби. Таймингът е най-важен, но и най-трудно прогнозируем. И хубаво е да се знае, някой за да спечели, друг трябва да загуби/за да купим или продадем трябва да има друг играч на борсата/.

Скромното ми мнение е, че след толкова дългогодишен възходящ тренд, влизането сега дългосрочно на капиталовите пазари си е доста рисково. Разбира се, че при корекция на пазара може да се печели и с заемането на "къси позиции".  

Ако беше много лесно да се отговори на този въпрос всеки вече щеше да е излязъл от пазара и цените щяха да са се сринали. Бъфет от 2013 година си увеличава кеша и чака удобния момент за покупки 🙂 Много хора се опитват да играят с тайминга, но повечето грешат по схемата на една графика която публикувах вече в темата

7.jpg

За аматьора, а и не само за него най-добрата техника е да следва съвета на Бъфет към зъболекарите с който могат да бият 90% от фондовите мениджъри. В продължение на дълъг период (5-10) години инвестираш равни суми в ETF на S&P 500. Когато цените са високи ще купиш малко бройки, когато цените са ниски ще купиш повече бройки и така средната ти цена ще е по ниска от средната цена на ETF-a за този период.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 9 минути , Topfly каза:

🙂Много хора се опитват да играят с тайминга, но повечето грешат по схемата на една графика която публикувах вече в темата

И в коя точка сме на графиката според теб? 

Връзка към коментар
6 minutes ago, Kamen said:

И в коя точка сме на графиката според теб? 

От доста време трябваше да тръгне сериозна корекция на пазарите, но печатането на пари от страна на ФЕД, ЕЦБ и японската централна банка предотврати този процес. ФЕД вече спряха да печатат пари и почнаха да вдигат лихвите, но в Европа и Япония това само се очаква да стане по някое време. Исторически погледнато сегашният бичи пазар е един от най-дългите който сме виждали и е нормално скоро да видим една по голяма корекция. Аз обаче не бих играл на късо или само с много малки позиции, защото в края на бичия пазар винаги има изненади. Не е хубаво обаче и човек да мисли в тази посока, защото го насочва към вредни краткосрочни спекули. Много хора държат от години къси позиции и до сега загубиха цяло състояние.

Връзка към коментар
преди 4 часа, Topfly каза:

След повторната промяна на затваряне на позицията и загубата и скокна на 400 000 евро, а сметка и мина на минус 300 000 евро и сега я съдят да плати тези пари. Това е огромна човешка трагедия, защото дори и да продаде всичките си имоти и да работи до края на живота си пак не може да плати толкова пари!

Това не зависи ли от общите условия на посредника? Познавам хора, които са излизали с 5 цифрени суми на червено и никой не им ги е търсил тези пари още по-малко да ги съди.

Връзка към коментар
2 hours ago, tch said:

Това не зависи ли от общите условия на посредника? Познавам хора, които са излизали с 5 цифрени суми на червено и никой не им ги е търсил тези пари още по-малко да ги съди.

Голям въпрос е какво са разбирали под излизане на червено? Брокерът може да е имал достъп до някакви други техни  сметки от където да покрие загубите. Не става толкова лесно както си го представяш, ако спечелиш да си вземеш печалбите, но ако загубиш брокерът ти да поеме загубите. Ако имаше такъв посредник и аз бих искал да съм клиент там 🙂

Единственият съществуващ вариант да ти гарантират да не излезеш на червено е да ти искат много по голям марджин и новата регулация на ЕС върви в тази посока. Ще увеличат марджините и ще въведат някаква ситема с гаранции да не излезеш на червено, но вероятно и това ще си има цена. Посредникът по някакъв начин трябва да може да си покрие този риск, защото иначе лесно ще фалира.

2015 година при Саксо банк нямаше никакви такива гаранции. Даваха ливъридж 1 към 100 на швейцарският франк и можеше да загубиш 25 пъти повече пари от марджина. Познавам над 10 души, които в момента се съдят с тях по този повод. Имаше по малки посредници с които можеше извънсъдебно да се споразумееш да си поделите загубите, но до колото знам Саксо банк с никой не са се споразумяли и предпочитат съдебния път.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Обаче винаги ми е било много  смешно какви евфемизми се измислят в областта на борсовата търговия, само и само да се избегнат "страшните" думи като "спад", "понижение на цената" и пр. , които биват замествани с термини като "корекция" или любимия ми бисер "отрицателен ръст".  😄

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
44 minutes ago, Фичо said:

Обаче винаги ми е било много  смешно какви евфемизми се измислят в областта на борсовата търговия, само и само да се избегнат "страшните" думи като "спад", "понижение на цената" и пр. , които биват замествани с термини като "корекция" или любимия ми бисер "отрицателен ръст".  😄

В професионален източник не съм го срещал израза “отрицателн ръст“ , но си спомням един бисер на унгарски политик, че “отрицателният ръст на БВП също е ръст“ 😀

Що се отнася до борсата, корекцията е точно определен термин със съдържание. По принцип има бичи тренд (покачване на пазара) и мечи тренд (спад на пазара). Когато пазара се движи противоположно на тренда, но това движение не мине 20% се нарича корекция. Ако корекцията мине 20% се смята че има нов тренд, който може да бъде бичи или мечи.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

С оглед пълнотата, има и още един тренд: когато пазарът се държи напълно нелогично и/или си сменя мнението постоянно..

Римува се с бичи 😉

Редактирано от macf1an
  • Харесвам 2
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 35 минути , Topfly каза:

Що се отнася до борсата, корекцията е точно определен термин със съдържание. По принцип има бичи тренд (покачване на пазара) и мечи тренд (спад на пазара). Когато пазара се движи противоположно на тренда, но това движение не мине 20% се нарича корекция. Ако корекцията мине 20% се смята че има нов тренд, който може да бъде бичи или мечи.

Искаш да кажеш, че при мечи тренд, ако има растеж до 20%, то това ще се нарече "корекция"??? 🙄 
Никога не съм срещал някой да говори за "корекция" когато пазарът  расте ... 🤔 , но това е вероятно понеже никога не съм задълбавал в материята. 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
2 minutes ago, Фичо said:

Искаш да кажеш, че при мечи тренд, ако има растеж до 20%, то това ще се нарече "корекция"??? 🙄 
Никога не съм срещал някой да говори за "корекция" когато пазарът расте ... 🤔 , но това е вероятно понеже никога не съм задълбавал в материята. 

Това е също корекция, но се среща по рядко защото като цяло бичите трендове са по дълги, а и дългосрочният тренд също е бичи.

Връзка към коментар
преди 21 часа, Rainy каза:

Предложения за международни електронни платформи за купуване на акции? 

Аз ползвам https://www.interactivebrokers.com/en/home.php

Базирани са в UK, което в твоя случай е чудесно, имат огромен набор от инструменти и освен на европейския, оперират и на американския пазар (там са с други регулации).

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 6 минути , cck каза:

Базирани са в UK, което в твоя случай е чудесно, имат огромен набор от инструменти и освен на европейския, оперират и на американския пазар (там са с други регулации).

Ей, благодаря! Ще шушнеш ли на другарчето си какви ги вършиш там и как, пък другарчето ще почерпи 🤗

Връзка към коментар
преди 4 часа, Topfly каза:

Голям въпрос е какво са разбирали под излизане на червено? Брокерът може да е имал достъп до някакви други техни  сметки от където да покрие загубите. Не става толкова лесно както си го представяш, ако спечелиш да си вземеш печалбите, но ако загубиш брокерът ти да поеме загубите. Ако имаше такъв посредник и аз бих искал да съм клиент там 🙂

Става въпрос да се отвори позиция с leverage и трендът да направи по някаква причина голям скок, да речем 200-300 пипа и наличността по сметката да не покрива новото ниво. И заради този скок да е нямало как брокерът да ти затвори позицията когато си бил на 0. Тъй като това не ми се е случвало на мен, може и да не съм доразбрал нещо, но по принцип внимателно слушам подобни разговори. Иначе става въпрос за JFD Brokers, може да удариш едно око в общите им условия и да ме опровергаеш.

Връзка към коментар
преди 1 час, cck каза:

IB не са базирани в UK, а в US. Всъщност те са най-големият онлайн брокер в щатите, но както всички подобни брокери, имат и дъщерна фирма в UK през която Британските им клиенти могат да търгуват на пазарите. Доста солиден брокер по принцип.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 часа, Rainy каза:

Я дай един referral link, моля 🙂 

Заповядай: ... и се нареждаш на опашката. Ще ни пуснат мейли, когато апликацията е готова за теглене, мисля, че в момента я тестват с част от най-ранните им потребители и инвеститори. Предполагам, че идеята им е да са нещо като Ryanair-а на евтиното търгуване с акции, но да видим, от цялата авантюра може и нищо да не излезе в крайна сметка.

Редактирано от Георги
Забранено е пускането на лични реферали, благодаря за разбирането.
Връзка към коментар
преди 25 минути , Djgeorgie каза:

Заповядай: ... и се нареждаш на опашката. Ще ни пуснат мейли, когато апликацията е готова за теглене, мисля, че в момента я тестват с част от най-ранните им потребители и инвеститори. Предполагам, че идеята им е да са нещо като Ryanair-а на евтиното търгуване с акции, но да видим, от цялата авантюра може и нищо да не излезе в крайна сметка.

Имам една-две излишни карти покрай този форум - току виж този линк не е излишен 😄 Благодаря ти!

Връзка към коментар
преди 2 часа, Djgeorgie каза:

IB не са базирани в UK, а в US. Всъщност те са най-големият онлайн брокер в щатите, но както всички подобни брокери, имат и дъщерна фирма в UK

Абсолютно вярно! Аз понеже от моята камбанария [сметката в UK, съответно тяхната юрисдикция] разсъждавах.

преди 4 часа, Rainy каза:

Ей, благодаря! Ще шушнеш ли на другарчето си какви ги вършиш там и как, пък другарчето ще почерпи 🤗

С удоволствие. Каквото мога ще подсказвам. Далеч съм обаче от професионалното съветване за водене на портфейл.

От курсовете, които съм изкарал [технически анализ] се убедих, че съм по-скоро рисков играч, когато става въпрос за виртуални пари и по-скоро страхлив, когато са мои и реални 🙂 Т.е. не съответства на твоите цели, поне така както ги разбрах от темата. @Topfly по-правилно от мен задава темпото.

На първа фаза бих те посъветвал да изкараш някой безплатен или евтин курс за дилъри - идеята е да хванеш терминологията, разгледаш различни финансови инструменти и придобиеш представа за материята. Представяй си го като базово обучение по право, а не по математика. От подобен курс адвокат не се става [въпреки че и законите са писани и достъпни], но дава идея за субординация, кой-какъв е и за какво се бори и какво да четеш при нужда.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Rainy и моите 2 стотинки или 5 цента както му викат 😀

Върнах се да прочета няколко поста назад от както е подхваната отново темата.

1. Computershare.com - тегави са за работа. Стават само за RSU (restricted stock units) или employee shares plans, където да ти падежират опциите/RSU и след това да ги продадеш или прехвърлиш към друг брокер за търговия. Ако падежирани RSU/опции ти носят дивиденти, можеш или да си дърпаш дивидента, или да го реинвестираш. Аз правя второто (ренивестирам), докато преценя, че искам да продам акциите, които имам. За последно, продавах акции през computershare.com през не толкова далечната 2012 г.

2. Някой даде линк към https://www.investopedia.com - това е чудесен източник на информация за базово ограмотяване за инвестиции и търговия на финансови инструменти.

3. Моят подход за инвестиране в акции е следният:

- инвестиици в акции, които ми носят дивидент (инвестирам както в български акции, така и в акции на чужди компании).

- инвестиици в акции на стоки и услуги, които ползвам (на пример Metlife, където имам застрахвока живот с право на телемедицина).

- инвестиици в акции на сектори и технологии, които познавам и разбирам (на пример Cisco - мрежи, Intel - чипове, Oracle - бази данни и т.н.)

- инвестиции в акции при IPO (Initial Public Offering) или увеличаване капитала на дружеството чрез акции.

4. Разходи и комисионни за инвестиране в акции - приеми ги като cost of doing business. Колкото повече трупаш опит и години в инвестирането в акции, толкова по-лесно ще ти бъде да договориш разходите и комисионните с брокера, който избереш. Разбира се, като натрупаш и солидно портфолио, тогава можеш да договориш мноооого неща с брокера 😀.

5. Избор на брокер - аз работя с 3 брокера, като при избора им се водих от принципа на ease of doing business, т.е. лесна ли е комуникацията с брокера, къде е регулиран, какви документи подписвам (грамотно ли са съставени), каква платформа предлага (desktop, web, mobile, compatible for iOS), предлага ли финансовите иструменти, в които искам да инвестирам и търгувам, такси и комисионни за депозиране/теглене на суми, методи за депозиране/теглене на суми и т.н.

US - www.tradestation.com - използвам ги за инвестиции в чуждестранни акции и търговия на опции на акции и ETF

BG - www.elana.net - използвам ги за инвестиици в български и чуждестранни акции и търговия на опции на акции и ETF.

Australia - www.axitrader.com - използвам ги най-вече за търговия на финансови инструменти (forex, commodities, indexes).

И както @cck каза, почни с първа фаза 😀, след това мини на втора фаза, т.е. инвестирай в акции 😀, които съответстват на твоето разбиране, опит, мотивация и желание, и действай нататък 👍.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Yavor - много благодаря за споделеното. Дълбоко съм впечатлена от нивото и познанията на много магеланци. Радвам се, че публикувах темата! 

П.П. Телемедицина - съвсем се впечатлих, като знам проблемите тук. Поздравления за интуицията! 🙂 Надявам се да споделяш и още интересни информации.

Връзка към коментар

С удоволствие бих споделял какво правя като инвестиции и търговия на финансови инструменти. Само бих казал следното: инвестиици и търговия на финансови инструменти не е боцни пръчка, пийни вино 😀 - демек, иска време, познания, опит, търпение, емоционална интелигентност и постоянство.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , Yavor каза:

С удоволствие бих споделял какво правя като инвестиции и търговия на финансови инструменти. Само бих казал следното: инвестиици и търговия на финансови инструменти не е боцни пръчка, пийни вино 😀 - демек, иска време, познания, опит, търпение, емоционална интелигентност и постоянство.

Наясно съм. Аз с удоволствие ще попивам знания. Благодаря! 🙂 

Връзка към коментар
10 hours ago, Rainy said:

Наясно съм. Аз с удоволствие ще попивам знания. Благодаря! 🙂 

Както при всички дейности ученето е много важно, но при финансите опасното е, че има много псевдонаука, която се разпространява от банки, инвестиционни посередници, застрахователи, самозвани гурута, филми и т.н. Често дори и за завършилите икономика не е лесно да разграничат двете територии, защото и в университетите се учи за стратегиите, инструментите и техниките, които реално ограбват повечето инвеститори, но въпреки това са масово достъпни. Най-добре е да подходиш с голяма доза скептицизъм, към информацията, която получаваш и да инвестираш в стратегия и инструменти, които са ти напълно ясни и разбираш защо има голяма вероятност да спечелиш. Това че поемаш риск изобщо не е гаранция, че ще спечелиш дългосрочно! Дългосрочно ще спечелиш само ако инвестираш в стратегии при които има вероятност за поне 51% за печалба.
На пръв поглед няма голяма разлика между стратегия при която имаш 49% шанс да спечелиш и такава при която шансът ти е 51%. Погледнато грубо и при двете стратегии шансовете са 50 на 50 процента. Разликата между двете стратегии обаче изобщо не е само някакви 2%, а разликата е между това дългосрочно да можеш да печелиш пари или да си загубиш всичките спестени пари! Ако инвестираш със стратегия, където шансът ти е 51%, краткосрочно може да загубиш, но дългосрочно ще спечелиш по Закона за големите числа Колкото по дълго инвестираш, толкова по малко значение има късмета и тенденциозно ще печелиш.

Лошото е, че повечето инструменти и стратегии нямат точно написан на тях шанс за печалба, а измамниците се опитват да ти представят сигурно губещите стратегии и инструменти, като печеливши, защотото имат финансова изгода от това.

Финансовият пазар не е по различен от другите пазари. Пазарът на здравословни храни, лекарства без рецепта и т.н. е пълен също с измамници, които се опитат да ти продадат скъпо нещо, което изобщо не е сигурно, че осигурява обещания ефект. Дори и по широко ако погледнем пазара на стоки и услуги продавачите винаги се опитват минимално съдържание да го продадат на максимална цена. От тук вече следва рационалността на потребителя, който да отсели плявата от реалното съдържание.

Най-добрият подход е "Simple is the best". Колкото по елементарен и разбираем е даденият продукт или стратегия, толкова е по добре. Сложните продукти и стратегии по добре не ги пипай! Купувай си сирене по БДС стандарт и не се оставяй да се влияеш от най-различни маркетингови стратегии за качество на крави пасли по алпийските поляни палмово масло 🙂

Една много хубава книжка, която се учи и в университетите, но е написана на разбираем език за инвестициите е A Random Walk Down Wall Street

Ако ще се учиш от някъде, започни с тази книга. Разучи следните инструменти:

Акции, ДЦК, корпоративни облигации, ETF, REIT, имоти и банкови влогове. Прочети ако искаш и за други инструменти, но ако ме слушаш мен по добре изобщо да не ги пипаш и разучаваш!

Отностно стратегиите прочети за диверзификацията на портфейла. Има много теория по този въпрос, но елементарният отговор за предимството на диверзификацията е, че “не носим всички яйца в една кошница“

Не се подвеждай да се занимаваш много с анализ, а за техническия анализ забрави изобщо. Ако купуваш по съвета на Бъфет може и изобщо да не се занимаш с анализ! Техническият анализ е по зле дори от хомеопатията, защото при нея поне има плацебо ефект 🙂 Доста лесно е човек да проумее, че ако гледа постоянно в огледалото за обратното виждане е доста трудно да се кара кола и рано или късно ще доведе до катастрофа. Има обаче доста измамници, които нагласят разни технически стратегии спрямо миналото и ти показват, че ако беше търгувала по дадената стратегия, сега щеше да изкараш толкова пари. Проблемът е, че като няма никаква гаранция, че ако си вървяла по криволичеш път няма да дойде права отсечка и нагласянето на стратегия към миналото няма никакъв практически смисъл, освен да излъжеш клиента, че имаш работещ продукт.

Много важно е да решиш какъв ти е инвестиционният хоризонт и какъв риск си склонна да поемеш. Въпреки, че дългосрочно един добре диверзифициран портфейл от акции, носи най-висока доходност, краткосрочно дори и един широк индекс като S&P 500 може да падне със 60-70%. Въпросът е психологически готова ли си краткосрочно да поемаш такава загуба и да не се паникираш като разподадеш всичко? Ако не си готова може би е по добре да имаш порфейл с по малко рискови инструменти, като ДЦК и корпоративни облигации, но с по малка очаквана доходност.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
Боян Димитров
На 10.07.2018 г. в 13:23, Topfly каза:

От доста време трябваше да тръгне сериозна корекция на пазарите, но ...

Имам 2 въпроса.

- В такава обстановка, добре ли е човек да купува акции или по-добре да спести пари и да купува, когато корекцията е в сила. 

- Има ли индустрии, които са сравнително защитени при общ спад на пазарните индекси.   

Връзка към коментар
преди 9 минути , Topfly каза:

Финансовият пазар не е по различен от другите пазари. Пазарът на здравословни храни, лекарства без рецепта и т.н. е пълен също с измамници, които се опитат да ти продадат скъпо нещо, което изобщо не е сигурно, че осигурява обещания ефект. Дори и по широко ако погледнем пазара на стоки и услуги продавачите винаги се опитват минимално съдържание да го продадат на максимална цена. От тук вече следва рационалността на потребителя, който да отсели плявата от реалното съдържание.

Ти си съвършено прав. Ето, ти сам стигна до отговора защо съм публикувала тази тема тук - в един неспециализиран форум, но комуто имам вяра в даваните съвети. Имам вяра в хората му, имам предвид 🙂 Което е най-важно за мен, когато нямам ориентир. 

преди 13 минути , Topfly каза:

Отностно стратегиите прочети за диверзификацията на портфейла. Има много теория по този въпрос, но елементарният отговор за предимството на диверзификацията е, че “не носим всички яйца в една кошница“

Което ми напомня как четох за въпросната диверсификация през 90-те години точно от дебели книжки и комфортно разположих доходите си в 1) акции; 2) облигации; 3) валута. И щото бях много умна, получавах заплатата си в Първа Частна Банка - и нямах кьорав кеш. И в един прекрасен ден осъмнах без една стотинка, със заплата запорирана във фалиралата банка, валута - запорирана в една друга банка; акции и облигации - с нулева стойност. Някои може и да помнят тези прекрасни дни от нашата икономика 🙂 Добре че имах аверка в една от банките, та успя да ме навре в списък да си получа по-бързо част от валутата. Българският подход трябваше да влезе в ход. Ех, спомени... 😂

преди 1 минута , Боян Димитров каза:

Имам 2 въпроса.

- В такава обстановка, добре ли е човек да купува акции или по-добре да спести пари и да купува, когато корекцията е в сила. 

- Има ли индустрии, които са сравнително защитени при общ спад на пазарните индекси.   

Същите въпроси ми се мотаеха и на мен - благодаря, че ги зададе! 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.