Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Е това е  заведението в жълтата сграда Zlatа lod  , намира се на самия център до фонтаните 

39E5EA65-EE71-455E-823D-E742DF5A2DEB.JPG.80ee88d4217b2d738242a0386fc3aa8d.JPG

nám. Svobody 5, 602 00 Brno-střed, Чехия

Горе при копирането е станала грешка и това е адреса , в google maps излиза , може да го видите.

Редактирано от liliya
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

А това долу е фонтана. Вечер е много ефектен -има цветни светлини , музика и  3D фигури, а водата върви отгоре надолу.

64BD7A04-DED9-4498-BF73-D2F6B65DED69.JPG.c503d86fc0129d214731e50b291a424b.JPG

Редактирано от liliya
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
На 8/11/2017 в 19:44, bay_kolio каза:

Имаме един приятел половин италианец, когото галено наричаме жабарче. Той е от севера, Бергамо, но се изненада. Казва, че жабари викат на французите, а италианците наричат охлювари, защото предпочитали охлюви. 

Тогава и аз се замислих дали у нас по погрешка викаме жабари на италианците, а по света е  различно. 

Ако може някой поживял повече на място да ме просвети. Коя нация какво предпочита. 

Скромният ми опит досега показва, че и французите предпочитат охлюви пред жаби :). Жабешки бутчета съв виждала само в менюто на един ресторант (не броя туристическите ресторанти ;) ), в 1-2 китайски ресторанта и в магазин за замразени храни. Докато охлюви се предлагат доста по-често, а в Бургундия си бяха неотменна част от менюто на всеки традиционен ресторант :).

И да съм по темата: любимото ми португалско ястие, с което започва всяка ваканция - bacalhao a brás (много грозно, но страшно вкусно) - този път в тазгодишното ми откритие, ресторант O Nosso в Лисабон 

 

 

20170811_203050.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

Задължителното ми ястие при всяко ходене в Швеция - сандвич с раци в различни версии :-). А може и само раци, купуваш си ги на грамаж и ги хапваш като семки.

 

19904423_10156391072459832_1849133759_n.jpg

302820_10151917871464832_2145970233_n.jpg

168350_10151911811204832_785028344_n.jpg

Редактирано от Selena
  • Харесвам 13
Връзка към коментар

Selena, изглежда много апетитно, но ми се струва, че под раци имаш предвид скариди.

 

Аз също обожавам моркси дарове, като човек морски. Ако идете в Галисия, не пропускайте да пробвате октоподи във всички разновидности. Аз обичам пулпо а ла гайега - октопод по галисийски.

2012-04-03 19.18.56.jpg

2012-04-03 19.19.03.jpg

Ето и сандвичи лично направени от мен за мои приятели преди Коледа. Стават лесно. Само ви трябва малко сьомга, чери доматчета, и маслини, плюс вкусна багета и сирене Филаделфия. Това го бройте за туризъм в Мадрид.

2012-12-23 14.06.09.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Crazy Horse каза:

Selena, изглежда много апетитно, но ми се струва, че под раци имаш предвид скариди.

 

Аз също обожавам моркси дарове, като човек морски. Ако идете в Галисия, не пропускайте да пробвате октоподи във всички разновидности. Аз обичам пулпо а ла гайега - октопод по галисийски.

2012-04-03 19.18.56.jpg

2012-04-03 19.19.03.jpg

Ето и сандвичи лично направени от мен за мои приятели преди Коледа. Стават лесно. Само ви трябва малко сьомга, чери доматчета, и маслини, плюс вкусна багета и сирене Филаделфия. Това го бройте за туризъм в Мадрид.

2012-12-23 14.06.09.jpg

Да, разбира се, че са скариди, благодаря! Сега ще се коригирам :)

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Какво ядох в Сицилия:)  Специално за @Rainy

Аранчини

20170508_162238.jpg.f4b85290d113d516982f13a67b7103c3.jpg

 

20170510_124528.jpg.1d9adea4395cace052e4ffdf5cf5f6b8.jpg20170510_124550.jpg.25745a2a4e11b3a74217e5b85d46f3fa.jpg

20170510_124829.jpg.caf52bf659cdae147bae9d7950b42f8d.jpg

20170511_111847.jpg.41e2c6970786f50b4d29b896f247b3ec.jpg

20170508_162251.jpg.5c8196613f18a333f0d56522c78c078a.jpg

20170508_162301.jpg.1d4ff84c245ca15256517b2a3a3c125a.jpg

20170508_162309.jpg.8d4fc3c9e4c822e4381db9b0bca666c5.jpg

20170512_114904.jpg.7b56a49e78bcf76169e2154ade6f0dbe.jpg

 

каноли

1494439882160.jpg.2569175b47f06b82fa3d629b49d3cba3.jpg

DSC01908.thumb.JPG.284e8a60ba5f98778eb3fabc4884f91f.JPG

DSC01913.thumb.JPG.85aa08fad02317118304b20121a03048.JPG

DSC01919.thumb.JPG.55032f4439d9b6167c1ec82cd415d470.JPG

 

кашкавал с чили-много вкусен

DSC01931.thumb.JPG.5669795cd7efb28845f05d63535d455f.JPG

 

рикота

DSC01933.thumb.JPG.8bf6aafe7fa79888443141af4bee2ba5.JPG

 

Каноло с рикота и лимонов крем. Трябва да е празно и да го напълнят пред теб. Горните ги пълниха в ресторанта пред гостите.

DSC01631.thumb.JPG.c1bfb1f7d239a8fa8dca3a92263f6264.JPG

20170507_191654.jpg.bfa181501efae15cc104594a7feb23d6.jpg

 

Много храна съм снимала, но всичко е на видео от ресторантите. Риба тон се предлага навсякъде, във всички вариации - на скара, печена със сос, панирана, много добре приготвена, въпреки, че е по-сухо месото й. Крем-супите са уникални и задължително предлагат настърган пармезан към тях. Всичко ми хареса в Сицилия като храна, и улична, и в ресторантите. С едно изключение-шоколадите от Модика. И във фабрика ходих, и пред мен ги правиха, и 30-те им вида опитах, не са по мой вкус, едра захар неразстопена, все едно ядеш захар с лъжица.

 

  • Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Връзка към коментар

Две португалски ястия, които открих тази година, и двете страшно вкусни и в ресторанти насред нищото :

- нещо като яхния от зеле с картофи и мръвки, бавно задушено в пръстен гювеч 

- патица със смокини в ароматен и леко пикантен  сос с канела

 

20170818_130447.jpg

20170822_202503.jpg

  • Харесвам 17
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Дъмплингс със скариди и гъби.Чайна таун ,Сингапур.Любимо местенце за хапване ,но за съжаление след 30 години работа го затварят.Второто ястие е от същото място жабки

20170901_191649.jpg

20170901_191942.jpg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Хакарл - деликатесът на Исландия. Месо от разложените трупове на изхвърлени от океана акули, което се заравя в дупка  под няколко реда камъни, пясък и чакъл. Престоява в дупката между 6 и 12 седмици. След като месото е силно ферментирало, то се изважда от дупката и се нарязва на парчета, които се оставят на слънце за няколко месеца, за да се изсуши. Дори само да се доближите до това „ароматно“ ястие, то  ще бъдете облeни с мирис на гнило и комбинация от старо, мухлясало, разпадащо се сирене и амоняк.

 

800px-Hakarl_near_Bjarnahöfn_in_Iceland-740x431.jpg

 

https://itravel-bg.com/2017/07/12/хакарл-изсушеният-заровен-изгнил-и-ф/

Редактирано от Емика
  • Харесвам 5
  • Шок 2
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , Emil Chakalov каза:

Малко и от нашето свалбардско меню.Както следва:стек от маринован кит,карпачо от тюлен и печено месо от лос със зеленчуци.

IMG_1999.JPG

IMG_2014.JPG

IMG_2015.JPG

Това карпачо е като рисунка. Вкусно ли беше? Сосовете какви са?

Връзка към коментар
На 16/8/2017 в 13:43, Crazy Horse каза:

Мда, Алекс, май трябваше да пусна по-класическа снимка на октопод по галисийски, като тази.

2012-03-31 19.31.03.jpg

Хайде аз ще пусна една снимка на класическия pulpo a la gallega, който се реди на дървена чиния-подложка, върху  варени картофи.

Не знам дали е известно, защо се използва дървена подложка, а не чиния.

 

Реди се върху такава подложка, защото дървото абсорбира останалата вода от варенето на октопода и картофите и отгоре остава само зехтина с червения пипер.

 

pulpo.jpg.73cb09f56aa2d67d784637113934f60c.jpg

 

 

  • Харесвам 19
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 46 минути , Емика каза:

Това карпачо е като рисунка. Вкусно ли беше? Сосовете какви са?

Да,вкусно беше,но не разбрахме зеления сос от какво е.Отгоре имаше резени сушени смокини и ябълков чипс.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Като стана въпрос за октоподи, най-добрият който съм ял беше този в Тенерифе.

 

 

 

 

Tenerife-2017-3.jpg

Ето още един,който много ми хареса-тажин с октпод на плажа Легзира в Мароко.За съжаление малко загрозявам хубавата манджа,ама нямам чиста снимка. :)

Morocco 2016 (1262).jpg

Редактирано от christuff
  • Харесвам 15
Връзка към коментар
На 17/9/2017 в 20:46, Емика каза:

Хакарл - деликатесът на Исландия. Месо от разложените трупове на изхвърлени от океана акули, което се заравя в дупка  под няколко реда камъни, пясък и чакъл. Престоява в дупката между 6 и 12 седмици. След като месото е силно ферментирало, то се изважда от дупката и се нарязва на парчета, които се оставят на слънце за няколко месеца, за да се изсуши. Дори само да се доближите до това „ароматно“ ястие, то  ще бъдете облeни с мирис на гнило и комбинация от старо, мухлясало, разпадащо се сирене и амоняк.

 

800px-Hakarl_near_Bjarnahöfn_in_Iceland-740x431.jpg

 

https://itravel-bg.com/2017/07/12/хакарл-изсушеният-заровен-изгнил-и-ф/

По-интересно е, дали си го пробвала??

Връзка към коментар

Малко виенски глезотии (интесено защо, съм снимала основно сладки :lol:) - козуначен комин (Baumstreizel или Kürtoskalacs, в зависимост дало сте в Австрия или Унгария), щрудел, kaiserschmarrn ("императорска бърканица" ;)), торта "Сахер" и макова торта:

 

11042017-IMG_0156.jpg

13042017-IMG_0268.jpg

13042017-IMG_0301.jpg

11042017-IMG_0189.jpg

12042017-IMG_0235.jpg

Редактирано от Роца
  • Харесвам 10
Връзка към коментар
В момента, Роца каза:

Малко виенски глезотии ...

щрудел, kaiserschmarrn ("императорска бърканица" ;)), торта "Сахер" и макова торта:

 

11042017-IMG_0156.jpg

13042017-IMG_0268.jpg

13042017-IMG_0301.jpg

11042017-IMG_0189.jpg

12042017-IMG_0235.jpg

Във Виена опитах маков кекс. Толкова е вкусен, че ставаш зависим. Интересно какви свойства на мака предизвикват тази реакция? :lol:

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.