Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

По време на Деня на благодарността в Орегон - селекция пайове: френска коприна, тиквен, с американски орех и бърбън, ябълков и норвежски десерт с глазура от крема сирене. Разбира се, баклавата е единственоят български принос към останалите сладкиши.

DF676931-BA26-4461-A911-D71CBDE94140.jpeg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Marusinka каза:

баклавата е единственоят български принос

С риск да бъда разбран неправилно, но е малко спорно колко българска е баклавата като  вкусотия. Макар, че като се върна назад във времето мога смело да кажа, че съм консумирал повече от 20-25 вида баклава. Основно в Турция и Иран, както и в Бенин, направена от ливанец. Но най-добрата според скромнот ми мнение е баклавата, която правеха в една сладкарничка на центъра на Хасково. За съжаление вече я няма. Близо до нейното място е днешният часовник в центъра на града.   

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 20 минути , дядо Пепи каза:

С риск да бъда разбран неправилно, но е малко спорно колко българска е баклавата като  вкусотия. Макар, че като се върна назад във времето мога смело да кажа, че съм консумирал повече от 20-25 вида баклава. Основно в Турция и Иран, както и в Бенин, направена от ливанец. Но най-добрата според скромнот ми мнение е баклавата, която правеха в една сладкарничка на центъра на Хасково. За съжаление вече я няма. Близо до нейното място е днешният часовник в центъра на града.   

Според  мен, @Marusinkaима предвид,че тя е направила баклавата,та за туй е българският принос:))))

 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
6 hours ago, AlexandraKo said:

Според  мен, @Marusinkaима предвид,че тя е направила баклавата,та за туй е българският принос:))))

 

Точно. А и аз я правя по турска рецепта.

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към коментар

Аз съм се замислял много пъти и не откривам нито едно ястие, което да е типично българско и да го има само в България-дори имената са я турски, я гръцки. 
Обикновено са взаимствани  от съседнтите ни страни, а понеже сме и малка страна съвсем се размиват ястията  с тези на съседите ни.

  • Харесвам 5
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Едно кюнефе от мен


C6838EF0-599B-4DFE-9916-A63713533EBD.thumb.jpeg.0ddef064053b6538400f755e89d5702a.jpeg

 

DFA4FDF1-AE98-41D1-A162-C632FB5B1ECE.thumb.jpeg.3a5e824a4eaa7b2bb749cb7e7c5078e1.jpeg

 

Комплектът за него купих от турската сладкарница в Младост. Страхотно се получи. Блгодаря за споделения адрес по- горе! 
П.С. И сос от нар взех, също много вкусен! 

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Връзка към коментар

Сибиу, Румъния. Искахме да се разходим на площада с стария град, но не ни било писано да видим много, но пък да хапнем и пийнем да. Действието се развива Август 2018. На площада се оказа, че има Кулинарен фестивал и незабавно решихме въпроса с изхранването. Зеле с наденички и чушки и зеленчуци на скара обилно поляти с бира. 

 

r212a.thumb.JPG.7ff74a96edc7ce83dd640b7bb25b38fe.JPG

 

А иначе щандовете за храна изглеждаха ето така.

 

r211.JPG.d5f09e1436fb995da97b90243fdaccfc.JPG

 

 

r212.JPG.8c88987c95a25074e9e421c6e87b363e.JPG

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Типични за Иран ястия. Месо със печени зеленчуци, Ориз на килограм обикновено с шафран и кедрови ядки и салата. 

 

Тези хапнахме в едно заведение до площад Нагш-е-Джахан в Исфахан.

 

Ir173.jpg.9dac761d051d5a15b5762979cd8ddd92.jpg

Ir172.jpg

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Украйна

Ресторант Ватрата /първите 2 снимки - борш и мръвка/, след това  е от Останная Барикада /салата с миди и пиле по киевски/, Канапка /салата, пица с авокадо и скариди и стек от риба тон/ и Черноморка /различни рибки/.

 

DSC_0193-2.jpg

DSC_0194-2.jpg

DSC_0330-2.jpg

DSC_0332-2.jpg

DSC_0412-2.jpg

DSC_0442-2.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 28.11.2020 г. в 9:07, Alexander каза:

Аз съм се замислял много пъти и не откривам нито едно ястие, което да е типично българско и да го има само в България-дори имената са я турски, я гръцки. 
Обикновено са взаимствани  от съседнтите ни страни, а понеже сме и малка страна съвсем се размиват ястията  с тези на съседите ни.

Провокира ме и търся от един час такова ястие - еми май няма 😄

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 12 минути , ivailo_radev каза:

Провокира ме и търся от един час такова ястие - еми май няма 😄

Попара с вино? :biggrin: 

103 годишният бай Георги: Попара с вино на закуска за дълголетие

Столетница закусва попара с червено вино

  • Харесвам 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 5 часа, Eva eva каза:

Украйна

Ресторант Ватрата /първите 2 снимки - борш и мръвка/, след това  е от Останная Барикада /салата с миди и пиле по киевски/, Канапка /салата, пица с авокадо и скариди и стек от риба тон/ и Черноморка /различни рибки/.

 

DSC_0193-2.jpg

DSC_0194-2.jpg

DSC_0330-2.jpg

DSC_0332-2.jpg

DSC_0412-2.jpg

DSC_0442-2.jpg

Всичко изглежда много вкусно. Не се ли пръсна от ядене? 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 минути , Дани Магелани каза:

Всичко изглежда много вкусно. Не се ли пръсна от ядене? 

Наистина беше много вкусно. Хаха, ми не успях да се пръсна, даже се прибрах -1 кг. Не разбрах как стана това 😄 

  • Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , Eva eva каза:

Наистина беше много вкусно. Хаха, ми не успях да се пръсна, даже се прибрах -1 кг. Не разбрах как стана това 😄 

Бързо да се връщаш да си вземаш моя +1. 😂

  • Смея се 6
Връзка към коментар

Този уикенд за пръв път пробвахме 6-степенно дегустационно меню, че в момента ресторантите в Рейкявик масово имат оферти 2 на цената на 1. Този се казва Matur og Drykkur и се води за един от най-добрите, на нас много ни хареса. Ястията са модерен вариант на традиционни исландски специалитети. Предястията бяха три: за споделяне пушена пикша, пушено агнешко, пържен хляб, прясно сирене със сладко от боровинки; кървавица със сос от боровинки и бадеми; зеленчукова супа с гъби. За основно си избрахме агнешки стек с пюре от картоф и ряпа, маринован лук и сос от бира и горчица, като порцията си беше с нормален размер. Десертите бяха два: еклер със сметана и сладко от боровники и оризов пудинг със сладолед с карамелизирани орехи и чипс от фурми. Всичко ни хареса и бихме пробвали отново като сменят менюто, тъй като е сезонно.

 

152755027_182177950335741_270249743485692694_n.jpg.b68a9ca63bb9eb5de2d53c0edabbc734.jpg

 

153251015_105286148175472_2324125221504977442_n.jpg.2ac8d5d1d37f7cbfc05a4662e972284e.jpg

 

152709555_474450183934093_7543062228731804770_n.jpg.3663ad2aa3de768f0ee7afb25130ce9e.jpg

 

153440456_478794236612495_5902773168377463981_n.jpg.0edc24483172611474a692405358a96a.jpg

 

153511196_435991534279214_4946382599218539699_n.jpg.4784ed6686fd8560a56e73a073755127.jpg

 

153962107_368552840892485_6072557250018734857_n.jpg.873e4b76711124b0c206bb3b3bfc3692.jpg

 

153511209_1554448278087347_4492593118499770741_n.jpg.f7d138263f39f58fa79c7359c516c486.jpg

 

И преди съм споделяла, че сладоледът е нещо като национално ястия в Исландия, много го обичат и то във вариант като мелба: обикновен ванилов сладолед с няколко различни добавки. За тези, които ще ходят в бъдеще, препоръчвам да пробват някой от сладоледите в Omnom. Ние засега сме опитали 2 вида - "златният лебед" с карамел и маракуя и sticky toffee pudding, който наподобява английския десерт със същото име. Тъй като Omnom е фабрика за шоколад, използват само техни продукти и качеството е супер. 

 

150159824_694151814593199_6686210836646323831_n.jpg.33928a8e98e3c3bd8db83ed5ade87833.jpg     152731014_341538677110002_8850976882704377602_n.jpg.1b6570d0eacbc89722c7335cff585e06.jpg

  • Харесвам 23
  • Браво 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Доминикана - бяхме в хотел Riu palace Bavaro. Шведската маса беше много вкусна, голямо разнообразие, много морска храна. Имаше и 4 A la carte ресторанта, които посетихме -  "Krystal" Fusion restaurant, "Geisha" Japanese restaurant, Steakhouse, "La Bámbola" Italian restaurant. Навсякъде беше вкусно, красиво поднесено, много се стараеха хората. На закуска сервираха шампанско. В Санто Доминго обядвахме една много интересна манджа, но забравих да я снимам - нещо като яхния с месо и зеленчуци, които приличаха на банани и ананас, но на вкус бяха като картофи.  За щастие няма поражения от цялото това ядене 😄 Хем опитах и десерт два пъти 🙂 

 

DSC_0766-2.jpg

 

DSC_0768-2.jpg

 

DSC_0770-2.jpg

 

DSC_0774-2.jpg

 

DSC_0775-2.jpg

 

DSC_0776-2.jpg

 

DSC_0778-2.jpg

 

DSC_0782-2.jpg

 

DSC_0883-2.jpg

 

DSC_0884-2.jpg

 

DSC_0885-2.jpg

 

DSC_0887-2.jpg

 

DSC_0891-2.jpg

 

20210404_082524-2.jpg

 

20210404_083320-2.jpg

 

20210404_192612-2.jpg

 

20210404_192624-2.jpg

 

20210404_195426-2.jpg

 

20210404_195516-2.jpg

 

20210404_195536-2.jpg

 

20210404_201553-2.jpg

 

DSC_0915-2.jpg

 

DSC_0992-2.jpg

 

20210405_131509-2.jpg

 

20210405_200746-2.jpg

 

20210405_200818-2.jpg

 

20210405_203954-2.jpg

 

20210405_204009-2.jpg

 

DSC_1007-2.jpg

 

DSC_0697-2.jpg

 

DSC_0275-2.jpg

 

DSC_0276-2.jpg

  • Харесвам 23
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Малко кухня от Узбекистан:

 

Хляб, характерен за дестинацията. Продават го на най-безумни места, включително отстрани на улица с натоварен трафик, докато колите прелитат покрай щанда и опушват питките...

20210508_185341.jpg.7236a1dbbb4bb6bfef9d74f56aca236b.jpg

 

Мастава - супа със зеленчуци, ориз и агнешко. Много ни хареса, поръчвахме я на различни места:

20210508_172439.jpg.c136fd85fe642a8a824fae59c1db5054.jpg

 

Самса с месо и студена доматена супа, леко пикантна, за съжаление с кориандър:

20210508_132619.jpg.900c8503ec84472ada78356d00854719.jpg

 

Различни традиционни ястия, между които пелмени, зелени нудъли и въобще много вкусни неща:

20210501_174520.jpg.2c1c9afe880197ba096780a195dc33db.jpg 

  • Харесвам 26
  • Благодаря 1
  • Браво 3
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
На 8.05.2021 г. в 18:21, Яничка каза:

Малко кухня от Узбекистан:

 

Хляб, характерен за дестинацията. Продават го на най-безумни места, включително отстрани на улица с натоварен трафик, докато колите прелитат покрай щанда и опушват питките...

20210508_185341.jpg.7236a1dbbb4bb6bfef9d74f56aca236b.jpg

 

Мастава - супа със зеленчуци, ориз и агнешко. Много ни хареса, поръчвахме я на различни места:

20210508_172439.jpg.c136fd85fe642a8a824fae59c1db5054.jpg

 

Самса с месо и студена доматена супа, леко пикантна, за съжаление с кориандър:

20210508_132619.jpg.900c8503ec84472ada78356d00854719.jpg

 

Различни традиционни ястия, между които пелмени, зелени нудъли и въобще много вкусни неща:

20210501_174520.jpg.2c1c9afe880197ba096780a195dc33db.jpg 

Малееее, ако бях аз, веднага щях да нарамя от всичките купи и паници:)))

Много красиви!Ама, много!

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Хора, ами кажете, че има и такава тема в този форум! 🙂 Ами то направо си ми е любимата тема. 😄

Едно от основните неща за мен при посещение на едно място е да отида на пазара, за да им видя продуктите, а и да ям от типичните им манджи. 

Имам хиляди снимки на храни от местата, които съм посещавал. И за да не съм голословен, нека да започна от някъде. 

 

Тайланд - на пазара в Панг га - най-вкусната храна, която опитах в Тайланд. Беше малко скъпо - около 1,20 лв. за огромна порция 😄, но си заслужаваше. 

 

IMG_0969.JPG.0b2e67bf3e58b36d20cac39a0e06f283.JPG

 

 

Мексико - Плая дел Кармен - такоси на лафка, където имаше опашка само от местни жители. Тоест, не е храна за туристи. Да отидеш в Мексико и да не ядеш такос....все едно не си бил. 

 

20190119_094116.jpg.ead95cd76b195d2ffca7a51c40d7b0c7.jpg

 

 

  • Харесвам 9
  • Браво 2
Връзка към коментар

Куба - там сякаш е по-лесно да пиеш нещо типично, отколкото да ядеш, но .... морска храна и ориз с черен боб (което пък е типично сякаш в целия регион). 

 

20190122_203342.jpg.3c658f2f7e35438bc70359a4c7230cbc.jpg

 

А иначе идват и нови времена...

 

20190123_183602.jpg.680af2fcb9bcb42fef6c33b63d2483f1.jpg

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 8 минути , Pantelej Putnik каза:

Куба - там сякаш е по-лесно да пиеш нещо типично, отколкото да ядеш, но .... морска храна и ориз с черен боб (което пък е типично сякаш в целия регион). 

 

20190122_203342.jpg.3c658f2f7e35438bc70359a4c7230cbc.jpg

 

А иначе идват и нови времена...

 

20190123_183602.jpg.680af2fcb9bcb42fef6c33b63d2483f1.jpg

 

 

А, те, в оня регион, черен боб и на закуска ядат:)

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.