Marusinka 8419 Публикувано: 29 юли, 2022 Сподели Публикувано: 29 юли, 2022 Патица по пекински и пържен ориз в Чайнатаун, Сан Франциско. Направих си малко тако с паланчинката 😂 13 1 Връзка към мнение
etty 317 Публикувано: 29 юли, 2022 Сподели Публикувано: 29 юли, 2022 Бергамо - малък семеен италиански ресторант, никой от персонала не знаше английски, но някак се разбрахме. Клиентелата бяха само италианци, според мен редовни посетители. Кухня домашна. Малко ястия и всичко с полента. Задушено пиле по класическа рецепта, буквално се разпада, и да хляб с маслини пак домашен и комплимент от заведенито кафе. Вкусно! 19 1 1 Връзка към мнение
Pantelej Putnik 16956 Публикувано: 6 септември, 2022 Сподели Публикувано: 6 септември, 2022 Тези дни съм в сериала "Те готвят, аз ям" Сейшели - тук като че ли всички предпочитат прясно приготвената креолска храна, която се продава в тейкауей ресторантчетата. Аз я обожавам. Така започва закуската сутрин... Местен кекс А ако си хванете риба, ще ви я приготвят А може и с нещо ново да ви изненадат (сейшелска версия на севиче, което вероятно тук заради френския може да наричат "севийш" 🤣) Плодове и риба - това със сигурност е раят! 🙂 15 5 Връзка към мнение
Pantelej Putnik 16956 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 В Германия трябва да се опита Швайне хаксе (печен свински крак). Порциите са като за много гладни хора 🙂 В порцията има също картофи и червено задушено и леко подсладено зеле. Всичко това се преглъща с бира. Ако е местна, още по-добре. 19 2 Връзка към мнение
Anna Kalinovska 7893 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 2 часа, Pantelej Putnik каза: В Германия трябва да се опита Швайне хаксе (печен свински крак). Порциите са като за много гладни хора 🙂 В порцията има също картофи и червено задушено и леко подсладено зеле. Всичко това се преглъща с бира. Ако е местна, още по-добре. 🤓 На всяка цена трябва да се опита на място! Това е баварският, за мен по-вкусният и по-добър вариант, направо ненадминат 😋 - Алтернатива на специалитета Eisbein от Северен Рейн Вестфалия и може би Берлин - сварен свински крак, джолан, барабар с кожата, гарниран с варено зеле.. Случи ми се да трябва да се боря с него в полудетските години в Дюселдорф или в Берлин беше, но роднините безжалостно ми го причиниха - нали на гостите задължително се предлагат типични местни ястия, а те трябва да си изядат всичко.... Дълго време след това само думичката ме стряскаше. Порциите традиционно са огромни, нямат изяждане.. Haxe-то скептично опитах при едно от първите служебни пътувания в Мюнхенско и с радост одобрих. А през 2005 г., когато правехме Големия немско-български речник на Понс, познанията от преживяното послужиха. Бях само асистент в издателството, а единствена знаех и двете понятия от словника на речника, зададен от Клет, Германия. Филолозите, автори и редактори, начело с невероятно добрата ми преподавателка от ВИИ, даваха заето. Личният опит за всичко е от помощ 😃 3 1 Връзка към мнение
Дани Магелани 20705 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 3 часа, Pantelej Putnik каза: В Германия трябва да се опита Швайне хаксе (печен свински крак). Порциите са като за много гладни хора 🙂 В порцията има също картофи и червено задушено и леко подсладено зеле. Всичко това се преглъща с бира. Ако е местна, още по-добре. Крак или джолан? Ако говорим за джолан, един от най-добрите, и най-големите, съм хапвала в Швейцарската къща на Пратера във Виена. 5 Връзка към мнение
Pantelej Putnik 16956 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 4 часа, Дани Магелани каза: Крак или джолан? Ако говорим за джолан, един от най-добрите, и най-големите, съм хапвала в Швейцарската къща на Пратера във Виена. Дани, аз не правя разлика между джолан и прасешки крак. 😄 Майче джолан трябва да е. А иначе тази порция е по традиция с картофени кнедли вместо браткартофелн (пържените картофи). Само че след първото ми подобно ядене, нямах апетит след това 2-3 дни, та затова сега ги помолих да заместят кнедлите. Вкусно, засищащо, преяждащо, задръстващо! Трябва си повечко бира. 🙂 Наздраве! 3 1 Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 2 часа, Pantelej Putnik каза: Дани, аз не правя разлика между джолан и прасешки крак. 😄 Майче джолан трябва да е. А иначе тази порция е по традиция с картофени кнедли вместо браткартофелн (пържените картофи). Само че след първото ми подобно ядене, нямах апетит след това 2-3 дни, та затова сега ги помолих да заместят кнедлите. Вкусно, засищащо, преяждащо, задръстващо! Трябва си повечко бира. 🙂 Наздраве! Ееее! Джоланът е над коляното на прасето, а кракът е под коляното. Т.е. няма как твойто да е крак, защото е с прекалено много месо. Моля ви се, видни гастрономи, да ги научите тия неща 🤣🤣🤣 (аз нали мразя джолан и съм посветила години в избягването му…) 1 1 3 Връзка към мнение
jorocontrola 7352 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 27 минути , Marusinka каза: Ееее! Джоланът е над коляното на прасето, а кракът е под коляното. Т.е. няма как твойто да е крак, защото е с прекалено много месо. Моля ви се, видни гастрономи, да ги научите тия неща 🤣🤣🤣 (аз нали мразя джолан и съм посветила години в избягването му…) Само да не са пропилени годините. Кракът си е крак. Джоланът е глезенът и над него и е част от кракът 🙂 2 Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 14 минути , jorocontrola каза: Само да не са пропилени годините. Кракът си е крак. Джоланът е глезенът и над него и е част от кракът 🙂 @jorocontrola аз на колко свински заколения и расфасования съм била…не можеш ме барна! 5 2 2 Връзка към мнение
jorocontrola 7352 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 48 минути , Marusinka каза: @jorocontrolaне можеш ме барна! Кой говори за баране 🙂 Много добре се вижда от снимката ти - кракът е под глезенът, джоланът е м/у глезена и коляното. Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 2 минути , jorocontrola каза: Кой говори за баране 🙂 Много добре се вижда от снимката ти - кракът е под глезенът, джоланът е м/у глезена и коляното. Това не е глезен, а коляно. Глезенът е веднага след копитото. Живо прасе виждал ли си? Връзка към мнение
jorocontrola 7352 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 4 минути , Marusinka каза: Това не е глезен, а коляно. Глезенът е веднага след копитото. Живо прасе виждал ли си? Вярно, че с жена не се спори 🙂 Произволна снимка от нета: Виждат се две кости. Значи е м/у глезена и коляното. Над коляното е бут и има една кост. Иначе прасе съм виждал - и живо, и мъртво, и в преход 🙂 4 1 Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 14 минути , jorocontrola каза: Вярно, че с жена не се спори 🙂 Произволна снимка от нета: Виждат се две кости. Значи е м/у глезена и коляното. Над коляното е бут и има една кост. Иначе прасе съм виждал - и живо, и мъртво, и в преход 🙂 Връзка към мнение
Pantelej Putnik 16956 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 Леле-леле, то голяма дискусия станало 😄 Аз не знаех какво е точно, та затова написах по-общото уж. Стори ми се, че "крак" е по-общо, защото нали и човек има коляно, прасец, бедро, но всички заедно са крак. Както и да е! Беше много вкусно, кожата хрупкаше, а бирата.....ех, бирата. 😄 3 1 Връзка към мнение
jorocontrola 7352 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 Преди 1 час, Marusinka каза: Не знам какво искаш да кажеш/покажеш 🙂 https://gotvach.bg/tips/a-840-Какво_е_джолан 1 Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 преди 12 минути , jorocontrola каза: Не знам какво искаш да кажеш/покажеш 🙂 https://gotvach.bg/tips/a-840-Какво_е_джолан Показах къде е коляното (knee) на прасето. Прилагам последна снимка на скелет на прасе, на която се вижда, че джоланът (от червената стрелка, с която обозначавам коляното, нагоре) има две кости (със зелена стрелка), а не една както ти твърдиш. Джоланът в нашето семейство беше издигнат в култ. Дядо като заколеше прасетата за Коледа и имаше война в коя къща да отидат. Само като чуя “джолан” и си представям откъде и как се изваждаше, както и моята любима рибица. На сън да ме бутнат, ще разфасовам цяло прасе. Виж, пиле не мога. 1 4 1 Връзка към мнение
neuromancer 25066 Публикувано: 25 септември, 2022 Сподели Публикувано: 25 септември, 2022 Ми то коляното е на задните крака и си е баш където трябва и на картинката. На предните отговаря на човешкия лакът и той е там където едната кост минава в две. Тук на ястието му викат "свинско коляно" (joelho de porco) и наглед е точно като картинката за "Джолан с бира". Връзка към мнение
jorocontrola 7352 Публикувано: 26 септември, 2022 Сподели Публикувано: 26 септември, 2022 преди 10 часа, Marusinka каза: Показах къде е коляното (knee) на прасето. Прилагам последна снимка на скелет на прасе, на която се вижда, че джоланът (от червената стрелка, с която обозначавам коляното, нагоре) има две кости (със зелена стрелка), а не една както ти твърдиш. Съжалявам да го кажа, но червената стрелка сочи глезенът, не коляното 🙂 Връзка към мнение
Eva eva 29171 Публикувано: 20 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 20 октомври, 2022 Както би казал Божинката - кулинарният туризъм е като обикновенния туризъм, но е кулинарен 😄 И ние да не вървим на прост туризъм, решихме този път да отидем на по-специален туризъм - винено-кулинарен туризъм в Сицилия 🙂 По-интересните манджи, които мога да отбележа са - капоната /това е моето откритие, много ми хареса, въпреки, че не обичам много-много патладжани/, паста "Ала Норма" /не е моето/, салам с шам-фъстък /чудно/, канелоно. След трека до Етна минахме през едно място, където опитахме вино и различни местни храни. Особено ми харесаха пестото и сладка паста, и двете от шам фъстък. Даже си взех за вкъщи, страхотни. 22 1 6 2 Връзка към мнение
дядо Пепи 5424 Публикувано: 21 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2022 преди 20 часа, Eva eva каза: По-интересните манджи, които мога да отбележа Знаех си, знаех си, че няма да мине само със снимки на вулкан и баири. Но всяка трапеза и ястие от Сицилия си заслужават. Тъй, че БЛАГОДАРЯ!!! 🙂 1 1 Връзка към мнение
Яничка 22694 Публикувано: 21 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 21 октомври, 2022 Мавриций. Нещо средно между подправка и сос, което помня, че съм опитвала и на друго място в Африка. Казва се ашал, прави се от манго и чили. Добра добавка е към пържен ориз: Плод heart of beef. Разрязва се на две и се яде с лъжичка: 13 Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 22 октомври, 2022 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2022 И преди съм разказвала за традиционния хляб за пържене на племето навахо (návajo frybread), който задължително трябва да се опита при посещение в Аризона/Ню Мексико/южна Юта. Обикновено по панаири и събития, на които има каравани за храна, го предлагат. Представлява нещо като мекица, върху която се слагат комбинации от различни видове печено или дърпано месо, боб, пюре от боб, ориз, гуакамоле, домати, кашкавал, пресен лук и каквото още се сетите. Е, на мен това ми е най-любимата карнавална храна и, когато едни съседи ми казаха, че до нас ще има събиране на каравани с храна и видях, че една от тях предлага този хляб, веднага натоварих домочадието в колата да ходим там. Направих сто снимки, преди да му се нахвърля, с мисълта да зарадвам нечие и друго око във форума тук и…какво разочарование. Беше най-безвкусното нещо на света 😞 Но нали снимах, поне на вид е както трябва. Другото е фили чиийзстейк, порция такос и скрежина (shaved ice). И трите много вкусни. 13 1 Връзка към мнение
Eva eva 29171 Публикувано: 10 декември, 2022 Сподели Публикувано: 10 декември, 2022 Истанбул 🙂 Ако ви се случи да изпуснете полет с Турските авиолинии е възможно да ви настанят в Crowne Plaza Istanbul - Asia, an IHG Hotel. Закуската е екстра, за обяд и вечеря ще получавате нещо пододбно на първата снимка, много вкусно. Другите снимки са от заведения около хотела. 14 3 Връзка към мнение
Margarita 259 Публикувано: 10 декември, 2022 Сподели Публикувано: 10 декември, 2022 Най-вкусната храна,, която съм опитвала беше в Шри Ланка. Жената на хазяина готвеше невероятно джакфрут къри (от снимката). Годината е 2015, и до ден днешен ми е любимо и ми потичат лигите като се сетя. 9 1 Връзка към мнение
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега