Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

На 28.05.2024 г. в 19:26, Marisha каза:

Сеул. Барбекю бюфет. Неограничено количество месо, супа и салата за 2 часа.

IMG-8f0ffa39fe6fcb1e9614237a816fcd78-V.jpg

IMG-8ce23333d2624325f36ec24cb212eb96-V.jpg

20240528_201014.jpg

20240528_201008.jpg

20240528_201018.jpg

20240528_191816.jpg

Колко струва този бюфет на човек? Интересно ми стана, храната изглежда супер на снимките ти, чиста и с минимум техники на приготвяне. Разкажи и за цените. 

Връзка към коментар
преди 26 минути , Jenbel каза:

Колко струва този бюфет на човек? Интересно ми стана, храната изглежда супер на снимките ти, чиста и с минимум техники на приготвяне. Разкажи и за цените. 

В Сеул цената беше около май 17000 вона на човек. Напитките се плащат отделно, безплатно само вода. Салатите и месото, колкото можеш да изядеш за 2 часа.

В Seogwipo цената 45000 вона за двама, салатите са безплатни, безплатна само вода. Месото е това от снимката плюс още и дават да опиташ разни други неща.

Храната наистина е супер, ядохме много, но изобщо не ни беше тежко след толкова ядене. Не знаех, че мога да  ям в такива количества🙂

  • Харесвам 6
  • Браво 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Много healthy ни се очертава тоя Сенегал. Риба, риба, риба и тук там пиле, ама рядко.😃😃😃

Франзелите обаче са им топ, по-добри не съм яла и във Франция, научили са се добре да ги правят, а за рибата нямам думи, божествено е приготвена всеки път.

20240523_192842.jpg

 

 

20240523_192845.jpg

 

 

20240527_180105.jpg

 

 

20240530_180609.jpg

 

20240529_182824.jpg.3870726697b46b56b486761c670dff96.jpg

  • Харесвам 26
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Мавриций.

Масовата кухня е предимно с индийски и китайски влияния, като първите преобладават. Обаче не е люта! Но пък дават чили сос от стрити люти зелени чушки, което е добре.
Fine dining заведения не съм посещавала – по-скоро плажни барачки и разни други кръчмета из курортите, които са на сходно ниво. Изключвам две заведения, които бяха с малко по-задълбочен замисъл.

По масовите супермаркети в курортите продават глупости на по-високи от България цени. Глупостите са консервиран чедър от Бахрейн :shok:, консервирани френски терини и пастети, топено сирене на слайсове, чипсове, консервирани и пакетирани храни и напитки. Доматите са трагични, а където бяха хубави, бяха 6€. Но ний домати си имаме. Дайте ни ром! :biggrin:

 

След двете нощи безсъние по самолети едно дребно индийче ме настанява в осем заранта и преди най-сетне да легна да поспя, купувам малко глупости от супермаркета. Закусвам (или по-скоро вечерям, щото за мен е вечер) два сухара и 50 грама ром. :biggrin:

Събуждам се към обяд леко дезориентирана и отивам на плаж, където в барачките продават неособено апетитно изглеждащ пържен ориз тип китайски с каквото се сетите.

Поради липса на богат избор си харесвам някакви сарми на пара, различни варианти – има няколко вида безмесни, със скариди, агнешко и т.н., заливат се с бульон и дават чили. 

 

20240520_144629.jpg.c9d2fc515c3c475dbb4d446db9ff7507.jpg

 

20240520_145055.jpg.7c565562342384edddd1543039244d46.jpg

 

Не знам колко е подходящо да ядеш гореща супа в жегата, но на мен ми се отварят всички чакри. Продават и кокоси за следобедна закуска.

 

20240520_171754.jpg.52d1ab0cf83f12fc72dba2b96300c7c8.jpg

 

При качването и обикалянето из Ле Морн няма много заведения, щото е гора или пък хотелски комплекси с високи огради. Мисля да изкарам до вечерта на ядки от зор, но към четири следобед попадам на крайпътно заведение с банда полски биропийци, видени по-рано на върха, и се предавам.

 

20240521_154853.jpg.b2471bde80622f01100a262d01938978.jpg

 

Пръстооблизващо рибно къри с ледена биричка в Wapalapam Island Eatery. Прилично място.

 

На обиколката с шофьор щеш не щеш обядът се пада в Шамарел, а там всичко е за туристи. Избирам по-неугледно заведение, а моята Тиша ми препоръчва къри с октопод - и е напълно права.

 

20240522_130721.jpg.3def1b5bbe6ab128f9d77292e5c3fc13.jpg

 

Разядки – зеленчуци с чили и самоси.

 

20240522_131611.jpg.9a38d758f13c1a6069ba8079537681d8.jpg

 

20240522_132501.jpg.991fa057978e30d0e0b6f1f2a6291e4d.jpg

 

Октоподчето е чудно, а в зелевата салата има малко ананас, който не пречи.

 

20240522_130736.jpg.e00953b21b28a3067301478bfa878c77.jpg

 

При преместване в Мон Шоази пак пропускам обяда, че и единственото заведение за обяд е затворило. Но на плажа има страхотна сергия с плодове.

 

20240523_145238.jpg.91dc7aacf70ce2bf6db524432131bac1.jpg

 

Обелен ананас за два лева. Същите обелени продават и в големи супермаркети. Има и от другите.

 

20240523_172533.jpg.ab1e5a173684779ed644e2814fd176d1.jpg

 

Камионче за сладолед, дето свири Jingle Bells из цяла плажна околия.

 

20240524_090011.jpg.d05c80800674dc2b9968db71927ff199.jpg

 

От сергията се сдобивам с плодове за закуска – страхотни маракуя, папая и малки бананчета. Има и диня, ама лишена от сладост.

 

В Порт Луи се разхождам из пазара – там има всичко и даже повече.

 

20240524_120926.jpg.a140cbd00f26f5385063cd7e961410ff.jpg

 

20240524_122158.jpg.24f1cacef9b1abae600487abc1a888e1.jpg

 

Въобще нямам идея какво представляват някои неща. 50 MUR са около 1€.

 

20240524_122103.jpg.a1c4df07053065fe6297d2c83cd1aacb.jpg

 

По плажовете понякога разнасят плодове от ягодово дърво, но не са евтини ни там, ни на пазара.

 

20240524_121022.jpg.1f6098840fd3cb5292e3d6fb6f3e822b.jpg

 

Улична храна има много, но нещо няма вид. За вкус не зная.

 

В мола Caudan Waterfront има безброй заведения тип фудкорт, ама аз такива не харесвам, пък и им са ниски оценките в гугъл.

За късмет си намирам скрито дворче сред цялата хаотична мизерия на столицата. Гледам - същите вилици висят на закачалки по масите като в онова заведение на Ле Морн.

Ама то си е със сходно име – Wapalapam La Place. Явно е верига, но с коренно различно меню.

 

Тук пия единственото си вино в Мавриций. В супермаркета във Флик ен Флак вината (само РЮА) са по 20€/750 мл. :shok: На север малко по-евтини.

 

 20240524_144221.jpg.6e3a7d5e4f32b604f1bee617b01914a3.jpg

 

Стек от жълтоперест тон (12€). 

 

20240524_145734.jpg.78aba442ece2bbb70b80f0499fba26fc.jpg

 

Тук не се вижда, но е с дебелина три мои пръста и си е достатъчно за обяд според мен. Обаче сервитьорът ме излъга, че порцията е малка и понеже в менюто се предлага цял раздел неща с джакфрут (тип хлебно дърво), си поръчвам и такова.

 

20240524_145744.jpg.8b9bc37088a116bd0dd1a847b980dd2d.jpg

 

И си го нося у дома в картонена кутийка. Джакфрутът е интересен, заведението е добро.

 

Следват разни плажни павилиони из севера. Октопод с домати и вагон подправки.

 

20240525_132225.jpg.68f9f16f8d7a27e0029df5adb8fc0670.jpg

 

И фантастичната сепия с ананас. Вид много няма, но вкус – да.

 

20240526_131830.jpg.7a6d7e759c40808cf42d7b9777daa998.jpg

 

Предлагат и риба на скара на доста места, ама не ми се ядеше. Но поне си отяждам на плодове – фантастични!

 

20240527_124834.jpg.538de8e43b8acc92354f22f7f43a2933.jpg

 

Да не забравяме и за рома! :wink:

  • Харесвам 26
  • Браво 6
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Да похваля ресторанта Patéo в Bairro Do Avilez, на шеф José Avillez в Лисабон. Bairro Do Avilez е сбор от няколко заведения (ресторант, пицария, таверна и бар), в реставриран манастир в квартала Bairro Alto. Ресторантът е на два етажа, във вътрешно патио и е чудесен откъм храна и обслужване. Не е особено бюджетен, но си заслужава всяко евро. Тартарът от риба тон с гуакамоле е невероятен, а на десерта (pastel de nata под формата на мильфой) направо се размазах от удоволствие. Основното ми беше гриловани калмари с ризото с мастило от сепия и майонеза с кимчи. На снимките се виждат и мохитото за начало, безалкохолния коктейл на щерката с портокал и маракуя и тартара от октопод и павловата с горски плодове на Благоверния. 

 

1000012918.jpg

 

1000012921.jpg

 

1000012922.jpg

 

1000012928.jpg

 

1000012930.jpg

 

1000012933.jpg

 

1000012917.jpg

 

1000012936.jpg

 

1000012938.jpg

 

1000012940.jpg

  • Харесвам 28
  • Благодаря 3
  • Браво 4
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Моето не знам доколко се брои за "по света", но да покажа с какво се хранихме в Пловдив 🙂 Първите три снимки са от ресторант "Хемингуей", следващите са от "Тамс хаус". Вкусно беше много, цените са височки 🙂 

 

20240817_123119.jpg

 

20240817_125328.jpg

 

20240817_125412.jpg

 

20240817_193615.jpg

 

20240817_195149.jpg

 

20240817_214344.jpg

 

20240817_215318.jpg

 

20240817_215434.jpg

 

  • Харесвам 25
  • Браво 2
Връзка към коментар

Тази студена супа я пробвах чак сега, в Клайпеда. Там на руски я наричаха "студен борш". Много я одобрих, ще се прави. 😃

 

20240805_181221.jpg.b8a94c77b962f94ac571d3ce98d6d8f3.jpg

 

До такава степен, че на другия ден си я поръчах в Нида, на Куршската коса.

 

20240806_122031.jpg.b5a9872b86e983ab4f983b04e75e62ed.jpg

 

С вишнева биричка. 😀

Порциите в Литва са обикновено юнашки и се радвах, ако имаше половинки, щото така се пробват две неща.

1/2 порция кюфтета от щука. Пак в Нида. 

 

20240806_123016.jpg.58234df3ecb2f9a5caa527ff8e19de6a.jpg

 

Общо взето из тия страни ако не ядеш месо и риба, по традиционните ресторанти ти остават картофите и сирената. Но и те не са лоши.

Картофени палачинки със сос от манатарки.

 

20240803_230348.jpg.6f259d17aa459bc3af67993d425bd5f9.jpg

 

Неизядаема чиния "бирено мезе" за 6 евро - кашкавал и пържен чеснов хляб. 😄

 

20240804_131135.jpg.dbadb9ebb85c81a690e926fbc9b6d186.jpg

 

Палачинки от извара за закуска в Каунас. Оказа се, че ако закусваш преди 11 часа, кафето е безплатно - цялата сметка е 5 евро.🤭

 

20240805_110436.jpg.2f26a999b85e8dcc7f027c6c55538de3.jpg

 

Безмесен борш в украински ресторант в Паланга. С 40-градусова вишнева настойка. 😀После имаше и настойка от червена боровинка с малко херинга за мезе.

 

20240807_143954.jpg.54bd853661a725c2626b3c2e2ee2ebb9.jpg

 

Картофено-морковени палачинки със сьомга в Рига. 

 

20240807_212338.jpg.4b5d6c0271b06866bc2e58db133e2ab4.jpg

 

И обожаваният от мен латвийски ръжен хляб с квас и кимион, който съм яла като дете. Сега масовото производство нещо е полудяло и често тези хлябове са с доста добавена захар и на вкус не ми харесват.

Но не и този фермерски от вечерния пазар в Рига, който е с вкус от едно време, че и по-хубав.

 

20240808_085107.jpg.3bf5677ceb7e8ccf42941265abdec302.jpg

 

Не е евтин - половината хляб (на снимката) е 5 евро, целият - 8. Но не можеш да ядеш количество,  защото хваща място. Трае три седмици в хартиен плик. Отгоре е с метличина, отдолу - с листа от касис. Вкусът е силно специфичен заради кимиона, но аз съм фен. Както и на латвийските кашкавали с кимион, които също бяха донесени в България на два пъти. 😃

Та ако обичате да ядете 😄, минете през пазара в Рига преди полета за насам. 😃

Има купища интересни неща на добри цени. Освен кашкавали и хляб, донесох пресен черен касис и гъби пачи крак и всичко се употреби. 😃

  • Харесвам 28
  • Браво 3
Връзка към коментар

Този чеснов пържен хляб е много добро мезе за бирата, и аз съм го поръчвала 🙂

Да не е съвсем спам, да се преместим малко на юг и по-наблизо - софрито и пастицио от тия дни.  Софритото от Корфу  - телешко със сос от чесън, оцет, вино и ситно нарязан магданоз, много ми харесва, даже ако не ме домързи може и да пробвам да го сготвя тия дни (или някой ден 😀). Пастицио се среща по-повсеместно из Гърция, даже и съм готвила , ама ми е голяма играчка и надали ще направя скоро. Снимките ми не са толкова хубави като вашите и се извинявам за ръцете, ама само тази имам и не беше за публикация 🙂

IMG_20240820_201738.jpg.61fb39c18c8a4b0d24d30ba66050c7dd.jpg

 

Една сфолиатела към кафето ( не съвсем гръцко, но италианското влияние си казва думата там

 

IMG_20240823_162335.jpg.cffe711cc1b3b0f3118233537463c7db.jpg

 

И разбира се, сладко и ликьор от кумкуат  - плод типичен за Корфу (този ликьор най-вероятно ще прави компания на рижкия в престояването, но да има 🙂)

IMG_20240821_163119.jpg.31c95637c837af5b150e0e1dec7706ba.jpg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар
преди 32 минути , Бръмбар каза:

И разбира се, сладко и ликьор от кумкуат  - плод типичен за Корфу (този ликьор най-вероятно ще прави компания на рижкия в престояването, но да има 🙂)

IMG_20240821_163119.jpg.31c95637c837af5b150e0e1dec7706ba.jpg

Пък нашият ликьор от кумкуат свърши още там. :biggrin:

 

20220902_194526.jpg.ccd747cd023c81b3d9b3898f37106886.jpg

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
14 hours ago, Eva eva said:

В съседната тема "Какво готвите" качих рецепта и фото на моята супа

Точно тази вечер си пуснах новите клипове на Yes Theory и гледам за Литва. Обядват това, което предполагам е същата супа, ако съдя по цвета й:

IMG_2798.jpeg

 


От цвеклото, няма ли дъх на пръст? И за да не съм спам, аз рядко запазвам снимки на нещата, които ядем, но запазих снимки от Коста Рика на супата “Ацтека”, както и “сърмата” в бананово листо. За супата намерих рецепта и ще я направя…някой ден 😃

 

 

IMG_0389.jpeg

IMG_0438.jpeg

IMG_0031.jpeg

 

  • Харесвам 17
Връзка към коментар

@Deja Vu, не мога да ти видя първата снимка 🙂 Не, няма дъх на пръст. Аз слагам консерва на Бондюел, направо готово. 

 Интересни манджи от Коста Рика, ще се пробват 🙂 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
On 8/24/2024 at 9:28 AM, Eva eva said:

@Deja Vu, не мога да ти видя първата снимка

Извинявам се за закъснелия отговор. Беше снимка на екрана на телевизора и не е много успешна така или иначе. Момчетата от Yes Theory ядяха розова супа в Литва и се сетих, че същия ден я видях тук. Те не наблягат на кулинарията в страните, които посещават, но са много свежи - малко различен тип травъл блог. Не много отдавна бяха и в България за кратко. Горещо ги препоръчвам. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
На 24.08.2024 г. в 16:28, Eva eva каза:

@Deja Vu, не мога да ти видя първата снимка 🙂 Не, няма дъх на пръст. Аз слагам консерва на Бондюел, направо готово. 

 Интересни манджи от Коста Рика, ще се пробват 🙂 

Не тръгвай с големи очаквания, ако ще се храните по-често в sodas.

Поръчвай по-често севиче и хапвай плодове. Ако отидете в любимата ми Arenal observatory lodge или в по-висок клас заведения, храната може да е и вкусна, ама пак е 50 на 50 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Ако случайно имате път към град Гуарда в Португалия (случайно, защото градът е доста далеч от утъпканите туристически пътеки), ресторант Gula до катедралата си заслужава отбивката.

Португалско-азиатски фюжън:

- гьоза с местни зеленчуци (и отзад скаридите на Благоверния)

- питки бао с панирани скариди и майонеза с лайм и кокос, сервирани по португалски с пържени картофи (и соба-нудълите с пилешко на Благоверния)

- черешов бонсай за десерт - интерпретация на торта Шварцвалд.

Плюс бирата (Sagres preta) и обстановката 😄

 

20240825_125109.jpg

 

20240825_130454.jpg

 

20240825_133747.jpg

 

20240825_124158.jpg

 

20240825_123805.jpg

 

20240825_123539.jpg

 

20240825_123824.jpg

  • Харесвам 24
  • Браво 1
Връзка към коментар

Преди време гледах "Дългите уикенди на Рик Стайн" - един от епизодите е посветен на Болоня и, разбира се, кулинарното сърце на града - Куадрилатеро (Quadrilatero) - четириъгълника в централната част на Болоня затворен между улиците Rizzoli, dell' Archiginnasio, Farini Castiglione. Там е стария пазар, както и множество магазинчета, много от които на по сто и повече години - най-известните от които Тамбурини (Tamburini) за различни колбаси и други типични продукти: https://www.tamburini.com/#, Пекарната Паоло Ати и синове (Paolo Atti & Figli) - https://www.paoloatti.com/negozio.php, магазина за риба Брунели (Pescheria Brunelli - https://www.bottegaqualimed.it/antica-pescheria-brunelli/, бакалницата Simoni и т.н. На който му е интересно, може да прочете повече тук:

https://www.bologna-experience.eu/the-quadrilatero-market-in-bologna/

 

Това, което ми стана интересно и исках да споделя, е Остерия дел Соле (Osteria del sole), тази остерия работи от 1465г и сервира само бира и вино, нищо друго. Aко искаш да си мезиш с нещо трябва да си го донесеш 🙂 , напр. от многобройните магазинчета наоколо. Аз не бях си написала домашното при предишни посещения и не сме я посещавали, но ми е идея при някое следващо посещение в Болоня: https://www.osteriadelsole.it/en/the-osteria/

 

Аз за съжаление нямам хубава лична снимка от района, затова една от ItalyFoodies за вдъхновение (също има много информация: https://www.italyfoodies.com/blog/quadrilatero-bologna-market

 

image.png.e0c5bfbe692be103a0c6fb63ecc125ae.png

 

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

За любовта към кориандъра :biggrin:

434720457_817682487070739_5331627940499253260_n.jpg.943992b69b43646b2df0ecd5db22653d.jpg

В Мароко успяваха да ми развалят една проста доматена салата с този треволяк. Това защото се оплаквах, че не ми слагат подправки по таджините. :grin:

  • Смея се 14
Връзка към коментар

Пратих картинката на Благоверния 😂. Аз си имам гена за кориандър, ама той и щерката са лишени от него. 

Затова си го паса сама (и го ръся щедро в моите порции къри 😂)

  • Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.