Hadzhitodorovi 243 Публикувано: 11 юли, 2023 Сподели Публикувано: 11 юли, 2023 преди 5 часа, дядо Пепи каза: Не искам да се заяждам, ама в избата се съхранява, отлежава и дегустира вино. Месото се обработва в друго помещение - тражорна. https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/изба/ ЍЗБА ж. 1. Зимник (в 1 знач.), мазе. /.../ ◊ Винарска изба. 1. Склад за вино и други спиртни напитки. Дума "тражорна" няма в 14-ти тома на Тълковния речник. Връзка към мнение
дядо Пепи 5424 Публикувано: 11 юли, 2023 Сподели Публикувано: 11 юли, 2023 преди 1 час, Hadzhitodorovi каза: https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/изба/ ЍЗБА ж. 1. Зимник (в 1 знач.), мазе. /.../ ◊ Винарска изба. 1. Склад за вино и други спиртни напитки. Дума "тражорна" няма в 14-ти тома на Тълковния речник. Браво!!! Връзка към мнение
Дани Магелани 20705 Публикувано: 11 юли, 2023 Сподели Публикувано: 11 юли, 2023 преди 2 часа, Hadzhitodorovi каза: https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/изба/ ЍЗБА ж. 1. Зимник (в 1 знач.), мазе. /.../ ◊ Винарска изба. 1. Склад за вино и други спиртни напитки. Дума "тражорна" няма в 14-ти тома на Тълковния речник. Бил е гладен и е изял една буква. Провери за траНжорна, вероятно ще я намериш. Идва от една неприятна дейност - транжиране на месо. 3 Връзка към мнение
Alexander 30872 Публикувано: 11 юли, 2023 Сподели Публикувано: 11 юли, 2023 Надали има неразбрали, че тражорна е транжорна. 3 Връзка към мнение
Hadzhitodorovi 243 Публикувано: 12 юли, 2023 Сподели Публикувано: 12 юли, 2023 Както казва Карадайъ - "Да, да, ама - тц": Връзка към мнение
дядо Пепи 5424 Публикувано: 12 юли, 2023 Сподели Публикувано: 12 юли, 2023 Транжирането е една от най-важните части на кулинарията. Сухото определение за него в енциклопедията е само в 1 ред - транжиране е разфасоване на месото на закланото животно. Но транжирането, според майсторите, е не само разделянето на месото на закланото животно на различни порции и обезкостяването му, но и дори изработката на украси от месо. В съвременната кулинария се различават няколко вида транжиране - транжиране на трупни меса, транжиране на порции, транжиране на късове и на строго определени порционни парчета. Когато става дума за транжиране, това не означава просто разрязване на месото, а разрязване на месото по точно определен начин, при спазване на определени от БДС или друг правилник норми. Тези норми определят максималното наличие на сланина, дебелината на порциите и т.н. Освен класификаторът за обрезки по БДС, който се използва от 60-те години на миналия век и претърпял десетки изменения в наши дни, транжорите използват системите за транжиране на страните, в които е произведено или от които се внася месото. Най-предпочитана е северноамериканската система за транжиране. 4 Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 12 юли, 2023 Сподели Публикувано: 12 юли, 2023 Хора, какво се запънахте за една дума? Ето ви малко подобряващи настроението снимки от менюто на ресторанта в Wriglеy’s mansion във Финикс 😋 14 5 Връзка към мнение
Eva eva 29174 Публикувано: 16 юли, 2023 Сподели Публикувано: 16 юли, 2023 От Германия - Хамбург и Любек От кораба - MSC Fantasia 17 1 2 Връзка към мнение
Anna Kalinovska 7893 Публикувано: 16 юли, 2023 Сподели Публикувано: 16 юли, 2023 преди 1 час, Eva eva каза: От Германия - Хамбург и Любек Обичам (северо)германско във всичките му разновидности.. Веднага отивам да си спретна нещо плътно, разбирай: калорично 😋 Че и компромисно: с най-нискокачествените въглехидрати.. 3 Връзка към мнение
DenitsaS 9033 Публикувано: 17 юли, 2023 Сподели Публикувано: 17 юли, 2023 Малко кулинарни снимки от майското ни пътуване в Обединеното кралство - имаше много английски закуски, пайове с месо, наденички със сайдер, пудинги и суфлета, но и много риба и морски деликатеси. Десертите този път липсват, просто нямахме място и за тях 😄 А в Шотландия хапнахме традиционния хагис и scampi (което тук наричат малки панирани скариди): 17 6 Връзка към мнение
Jenbel 2411 Публикувано: 18 юли, 2023 Сподели Публикувано: 18 юли, 2023 И от мен няколко снимки в продължение на UK тематиката. След като прекарах 1 седмица в Лондон бетонирах достойнствата на английската храна на много задна позиция в личната ми класация на национални кухни 😀. Въпреки това искам да препоръчам няколко заведения: 1. Стек ресторант Flat Iron, верига е, ние ядохме в ресторанта в Кенсингтън: https://flatironsteak.co.uk/restaurant/kensington/. Телешкото е много добро, доколкото разбрах се снабдяват от английски ферми. Основният в менюто стек струва 13 лири, с гарнитура и 1 бира примерно цената на човек е към 22 лири. Предлагат се и по-скъпи стекове. Заведението черпи с пуканки. Запазена марка на ресторанта са интересни ножове тип "секира", които се продават като сувенир (за да не се крадат), ние си купихме за спомен. Изпращат всеки клиент с дребен сувенир - жетон във формата на секира, с който може да се вземе сладолед от тяхната машина за сладолед или да се запази за спомен. Ядохме вкусно, обслужиха ни много професионално, бързо и любезно. Да се има предвид, че се чака за места в пиковите часове. Съотношението "цена - качество" е отлично! 2. The Queens Arms, пъб в Кенсингтън: https://www.thequeensarmskensington.co.uk/#/. Стандартно положение, вечно пълно с пиещи бира, предимно местни от квартала, шумно, трябва резервация или да се почака за места, храната е вкусна, типично английско меню, обслужването е бързо и професионално. Имах много вкусно предястие - ирландска пушена сьомга с маринован лук, каперси и лимон; агнешките котлети също заслужават уважение. Между другото този пъб се намира на една пряка от българското посолство в Кенсингтън, това като ориентир за локацията. 3. Японска сладкарница WA Cafe Covent Garden: https://www.wacafe.co.uk/. Разхождайки се в района на Ковънт Гардън случайно попаднахме на тази сладкарничка. Един поглед върху десерта с юзу на витрината и повече не ми трябваше, за да вляза. Фен съм на юзуто. Опитахме 3 сладкиша: чийзкейк с юзу, суфле чийз и мача дайфуку (кръглото бяло е юзу дайфуку, нашето беше зелено заради мача) и трите бяха попадение в десетката. Препоръчвам сладкарницата с две ръце. В гугъл има повече и по-хубави от моите снимки. Аз се сетих да снимам след като бяхме изяли всичко. 18 1 2 Връзка към мнение
MayaS 10841 Публикувано: 18 юли, 2023 Сподели Публикувано: 18 юли, 2023 преди 6 часа, Jenbel каза: И от мен няколко снимки в продължение на UK тематиката. След като прекарах 1 седмица в Лондон бетонирах достойнствата на английската храна на много задна позиция в личната ми класация на национални кухни 😀. Въпреки това искам да препоръчам няколко заведения: 1. Стек ресторант Flat Iron, верига е, ние ядохме в ресторанта в Кенсингтън: https://flatironsteak.co.uk/restaurant/kensington/. Телешкото е много добро, доколкото разбрах се снабдяват от английски ферми. Основният в менюто стек струва 13 лири, с гарнитура и 1 бира примерно цената на човек е към 22 лири. Предлагат се и по-скъпи стекове. Заведението черпи с пуканки. Запазена марка на ресторанта са интересни ножове тип "секира", които се продават като сувенир (за да не се крадат), ние си купихме за спомен. Изпращат всеки клиент с дребен сувенир - жетон във формата на секира, с който може да се вземе сладолед от тяхната машина за сладолед или да се запази за спомен. Ядохме вкусно, обслужиха ни много професионално, бързо и любезно. Да се има предвид, че се чака за места в пиковите часове. Съотношението "цена - качество" е отлично! 2. The Queens Arms, пъб в Кенсингтън: https://www.thequeensarmskensington.co.uk/#/. Стандартно положение, вечно пълно с пиещи бира, предимно местни от квартала, шумно, трябва резервация или да се почака за места, храната е вкусна, типично английско меню, обслужването е бързо и професионално. Имах много вкусно предястие - ирландска пушена сьомга с маринован лук, каперси и лимон; агнешките котлети също заслужават уважение. Между другото този пъб се намира на една пряка от българското посолство в Кенсингтън, това като ориентир за локацията. 3. Японска сладкарница WA Cafe Covent Garden: https://www.wacafe.co.uk/. Разхождайки се в района на Ковънт Гардън случайно попаднахме на тази сладкарничка. Един поглед върху десерта с юзу на витрината и повече не ми трябваше, за да вляза. Фен съм на юзуто. Опитахме 3 сладкиша: чийзкейк с юзу, суфле чийз и мача дайфуку (кръглото бяло е юзу дайфуку, нашето беше зелено заради мача) и трите бяха попадение в десетката. Препоръчвам сладкарницата с две ръце. В гугъл има повече и по-хубави от моите снимки. Аз се сетих да снимам след като бяхме изяли всичко. Браво ето така се пишат постове в тази тема. Кое е заведението, как се казва храната, която е поръчана и доколко ви е харесала. 7 1 Връзка към мнение
Marusinka 8419 Публикувано: 18 юли, 2023 Сподели Публикувано: 18 юли, 2023 преди 56 минути , MayaS каза: Браво ето така се пишат постове в тази тема. Кое е заведението, как се казва храната, която е поръчана и доколко ви е харесала. Предлагам на админите да закачат този коментар най-отгоре в темата и всички да се съобразяваме с него като публикуваме тук. 3 Връзка към мнение
DenitsaS 9033 Публикувано: 19 юли, 2023 Сподели Публикувано: 19 юли, 2023 Съгласна съм с @MayaS, аз по принцип си ги пиша тези неща, но отдавна не съм публикувала и явно съм загубила тренинг, така че допълвам набързо за Англия (в Шотландия бяхме на гости в едно малко селце и там едва ли има смисъл да препоръчвам): Оксфорд: Вечеряхме калмари, лаврак и стек в The Trout Inn - хубав и голям ресторант в стара къща, има маси до реката, но се пада малко извън града. Не ни е любимата кръчма в Оксфорд, просто за нашата дата всичко беше резервирано на другите места, които искахме, и само там успяхме да запазим маса, но сме доволни, вкусно беше. Иначе за Оксфорд препоръчвам The Chester Arms, там правят най-уникалния steak platter (не е в центъра и не е туристическо място). В един от дните успяхме да отидем и до любимия ни ресторант за Pho, също толкова добър както преди, но не е точно английска кухня 🙂 Котсуолдс: Наденичките със сайдер и кореноплодни бяха в кафето на Kelmscott Manor - много вкусен и сравнително евтин обяд за такъв тип кафене към музей, имаха и чудесно капучино. Йорк: Обядът беше в Eagle and Child в старата част на града - голямо заведение с вътрешен двор, добро обслужване. Пъстървата и сандвичите бяха вкусни, печеното свинско горе-долу, но първия ден нямахме време да търсим определени ресторанти, а този имаше прилични оценки онлайн и седнахме там. На следващия ден ядохме английска закуска и яйца бенедикт в Bill's (мисля, че са верига) - страхотна атмосфера, обслужване и храна, бих повторила. Другите от групата закусваха в Betty's, то е по-известно и може би малко по-скъпо, но по-изискано заведение. Уиндемир (Windermere, Lake District): Гледахме рейтинги за ресторанти в градчето и така за вечеря избрахме Francine's Restaurant. Добро обслужване и вкусни и пресни морски дарове и риба, но самата паста и сосът към нея не ги бяха улучили много по мое мнение, на останалите им харесаха много (явно аз имам прекалено високи критерии заради пастата с морски дарове, която съм опитвала на различни места в Италия). На следващия ден направихме брънч в кафенето на магазина Lakeland - поръчахме английска закуска, сандвич с наденички, и суфле със сирена, всичко беше много вкусно и на прилична цена. Местните ходят специално за обяд там, не е туристическо. Ривингтън (Rivington): В Rivington Hall Barn хапнахме традиционен пай с месо, супа и сандвичи, всичко беше на ниво, а самата сграда има доста стари елементи и е интересна, имат и маси на открито и е приятно. 11 1 Връзка към мнение
Яничка 22694 Публикувано: 26 август, 2023 Сподели Публикувано: 26 август, 2023 Най-хубавата ципура, която открихме в Гърция за сега - в "Sunset Bella Vista", Лефкада. Топи се в устата... 20 Връзка към мнение
Ognyan 1442 Публикувано: 2 септември, 2023 Сподели Публикувано: 2 септември, 2023 Suvla Wine Factory - прекрасно място с много зеленина на път за Гьокчеада. 15 1 Връзка към мнение
etty 317 Публикувано: 19 септември, 2023 Сподели Публикувано: 19 септември, 2023 Моля за бърза консултация! Някои от вас посещавал ли е в Малта ресторант със звезда Мишлен? Кой точно и струва ли си? Връзка към мнение
Яничка 22694 Публикувано: 22 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2023 Прочутото козидо, което правят на Азорите - съдържа няколко вида месо, зеле (изненадващо вкусно), моркови, лук и картофи: Приготвя си в дупка под земята на естествена топлина около 6 часа. Около обяд вадят казаните изпод земята: Месото наистина е много добре приготвено. 20 5 Връзка към мнение
Яничка 22694 Публикувано: 22 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 22 октомври, 2023 Ядем и ни плющят ушите! Великолепна франсесиня в Лисабон, на 15 мин. с автобус от летището. Който има прекачване в града - заведението се казва "Taberna Londrina Campo Grande Lisboa": 16 2 Връзка към мнение
Alexander 30872 Публикувано: 23 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 23 октомври, 2023 Бях решил да посетя това място в Мадрид и успях. Оценка 4,9 с 2к мнения рядко се среща. менюто https://razamadrid.com/wp-content/uploads/2023/05/carta-sala.pdf Raza Madrid, имат два ресторанта. Основния акцент са стекове от различни породи и различни страни, Аржентина, Испания, Германия, Холандия, Финландия. Отделно от менюто има временно меню с още неща. Избрах финландското за двама и от допълнителното меню немско зряло бонфиле с костен мозък. За гарнитури печен праз и японски патладжан. За начало имах кава с мини стек Тартар с пъдпъдъче яйце и трюфел и специалният им двойно ферментирал хляб. Хляба е лек като чипс, не бях виждал подобен. Десерта също впечатли, шоколадова торта 90% какао и чийзкейк. Пих само една чаша вино, че трябваше да се кара. Взех най-скъпото вино, което се предлага на чаша Pesquera Crianza 2020 за 7,20€. Виното е 16-17€ в магазин в Испания. от снимките не се разбира много, беше тъмно, но яденето и обслужваме беше топ. 19 1 2 Връзка към мнение
Alexander 30872 Публикувано: 29 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 29 октомври, 2023 Малко от тенерифските гуачинчета, някои са стари, някои нови. Cazuela de marisco y pescado е от новите неща, супер впечатляваща. 18 7 Връзка към мнение
Eva eva 29174 Публикувано: 29 октомври, 2023 Сподели Публикувано: 29 октомври, 2023 Непал: - момо - прилича на пелмени, пържено или варено тесто, с различни видове плънка - пилешко, зеленчуци и др. Сервира се с лют сос; - пържола от як - хареса ми, нещо средно между свинско и телешко; - Dal bhat - варен ориз и различни видове добавки/гарнитури; - джинджифилов чай с мед и лимон; - плодовете не им бяха лоши; - 2-3 пъти пих бира - Еверест, хубава беше; - един - два пъти ядох някакви спагети, но не бяха хубави; - по време на прехода хапвах и различни видове супи - доматена, чеснова; - в Катманду намерихме чуден ресторант - Gaia Restaurant - чисто, вкусно, перфектно обслужване. С две думи - препоръчвам 🙂 27 2 Връзка към мнение
Argentique 19837 Публикувано: 25 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 25 ноември, 2023 В Испания обикновено си отяждам на морски дарове, плодове и зеленчуци. Всичко това го има в Мурсия в огромни количества. Наричат я „градината на Европа“ заради многобройните насаждения в плодородната долина Huerta. Накъдето и да тръгнеш, виждаш това: Цените по зеленчуковите магазини са приятни (мандарини 0,49€/кг, портокали 0,59€), а вкусовите им качества нямат нищо общо с предлаганите тук. Обикновено си избираме заведенията за кулинарния туризъм за обяд, а вечер караме на грозде, кашкавал и вино, щото сме се ояли през деня. Из целия център на Мурсия е пълно с хубави заведенийца, но в крайна сметка отиваме към площад Сан Хуан. Целта е сравнително евтин ресторант с табела от Мишлен, но без звезда – Pura Cepa. Или още един странен фюжън – Frases. Градът не е туристически и заведенията си имат свои порядки. Т.е. за обяд отварят след 13.30. Преди това бомба е паднала и започваме да съжаляваме, че не закусваме като хората. За жалост, се появяваме в града в неделя и абсолютно всичко във въпросните заведения е резервирано. За да не останем съвсем без нищо, запазваме маса в друго кръчме на площада. Ама за колко часа? Може за 13:30 или за 15:00. Но ако сте за по-ранния час, до 15:00 трябва да сте приключили, че идва другата смяна. Сложно нещо било яденето... Освен това никой не говори английски и няма английско меню. Така че поръчваме нещо, което е понятно за моя испански с двегодишен стаж в Дуолинго. Наистина има голяма файда от това приложение! На няма и час път от Мурсия има море и тук предлагат пресен октопод, в случая тапас. Скариди от Мар Менор, но тук се изгубваме в превода и получаваме пържени. Енсалада Мурсиана. Доматите са великолепни, като летни. https://www.turismodemurcia.es/en/traditional-recipes-of-murcia Местната семпла манджа Zarangollo – тиквички, лук, картофи, яйца. Няма вид, но на вкус им се е получило. От десерт няма нужда, но ни пробутват един. Задължително искаме местен. Pan de Calatrava (хлябът на Калатрава) – много тънък блат с крем карамел или от типа. В оригинал се прави с останал сух хляб или каквото има. Тук пак им се е получило. По икиндия бар с типичната мурсианска тапа – Marinera murciana (овална солета, нещо като руска салата с тон и едно аншоа ). Картахена. При предварителен оглед читави кръчми из центъра не са открити, но попадам на една на рибарското пристанище. Club Náutico Santa Lucía – абсолютно непретенциозна кръчма с гледка към морски кранове. С безброй маси и ни една свободна към два следобед в работен ден. Но ние сме там час по-рано и попадаме на най-вкусните и пресни неща за целия ни дълъг уикенд. Чопитос (малки пържени калмарчета). Октопод 1/2 порция. Сепия в зелен пръстооблизващ сос - 1/2. Цените според мен са нормални за такъв тип храна. Има един сервитьор с английски ниво първи клас. В Аликанте до пазара. Доматена салата с mojama (нещо като сушена, пушена и солена риба тон) и друга незнайна съставка с консистенция на сирене и вкус на риба. И пак октопод – на лош така и не попадаме. Наздраве в този мрачен ден! 25 4 Връзка към мнение
Otnesen 13965 Публикувано: 25 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 25 ноември, 2023 преди 6 часа, Argentique каза: Наздраве в този мрачен ден! Аааа мрачен..... И по темата.... Опитаха се да ме хлъзнат с паеля... Но аз си избрах октоподче... От снощи в Малага....Испания е прекрасна... 19 5 Връзка към мнение
Роца 17609 Публикувано: 26 ноември, 2023 Сподели Публикувано: 26 ноември, 2023 Британците си имат Welsh rarebit, португалците си имат "франсезиня", а пък в северна Франция си имат "welsch" - вдъхновен от британския си съсед, представлява препечени филии хляб в сос с бира и местното сирене мароал (maroilles). Доста е тежко, но пък се отразява добре, когато навън е 3°C, а вятърът - около 100 км/ч. Последвано вечерта от... да го оприличим на бирария в Бетюн. Заведението (Bierbuik) е на шеф Флоран Ладен (Florent Ladeyn), чиято кухня искахме да опитаме от години. Основният му ресторант е със звезда на Мишлен, но има и още 1-2, които са по-достъпни и където човек може да резервира по-лесно. Заведението предлага набор крафт бири от местни производители и меню за 28€, което не е обявено. Тоест, не знаеш какво ще ти сервират, само те питат за алергии или по-специален режим на хранене (напр. на съседната маса имаше вегетарианка и ѝ адаптираха менюто). При нашето посещение менюто беше съставено от: лучена супа, наденица с горчичен сос, пак-чой на грил, кълнове от горчица, чипс от пащърнак, пържени картофи и сладък картоф с нахут и сос с кисело мляко и треви: Десертът: поширани круши, меренг, крем с едно полско растение, което не знам как се казва на български, на английски е meadowsweet, солен карамел и меден сладолед. 25 Връзка към мнение
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега