Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

преди 5 часа, дядо Пепи каза:

Не искам да се заяждам, ама в избата се съхранява, отлежава и дегустира вино. Месото се обработва в друго помещение - тражорна. 

https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/изба/

ЍЗБА ж. 1. Зимник (в 1 знач.), мазе. /.../

 Винарска изба. 1. Склад за вино и други спиртни напитки.

 

Дума "тражорна" няма в 14-ти тома на Тълковния речник.

Връзка към мнение
преди 1 час, Hadzhitodorovi каза:

https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/изба/

ЍЗБА ж. 1. Зимник (в 1 знач.), мазе. /.../

 Винарска изба. 1. Склад за вино и други спиртни напитки.

 

Дума "тражорна" няма в 14-ти тома на Тълковния речник.

Браво!!!

 

Връзка към мнение
Дани Магелани
преди 2 часа, Hadzhitodorovi каза:

https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/изба/

ЍЗБА ж. 1. Зимник (в 1 знач.), мазе. /.../

 Винарска изба. 1. Склад за вино и други спиртни напитки.

 

Дума "тражорна" няма в 14-ти тома на Тълковния речник.

Бил е гладен и е изял една буква.

Провери за траНжорна, вероятно ще я намериш. Идва от една неприятна дейност - транжиране на месо. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Транжирането е една от най-важните части на кулинарията. Сухото определение за него в енциклопедията е само в 1 ред - транжиране е разфасоване на месото на закланото животно.

Но транжирането, според майсторите, е не само разделянето на месото на закланото животно на различни порции и обезкостяването му, но и дори изработката на украси от месо.

В съвременната кулинария се различават няколко вида транжиране - транжиране на трупни меса, транжиране на порции, транжиране на късове и на строго определени порционни парчета.

Когато става дума за транжиране, това не означава просто разрязване на месото, а разрязване на месото по точно определен начин, при спазване на определени от БДС или друг правилник норми.

Тези норми определят максималното наличие на сланина, дебелината на порциите и т.н.

Освен класификаторът за обрезки по БДС, който се използва от 60-те години на миналия век и претърпял десетки изменения в наши дни, транжорите използват системите за транжиране на страните, в които е произведено или от които се внася месото. Най-предпочитана е северноамериканската система за транжиране.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Хора, какво се запънахте за една дума? 
Ето ви малко подобряващи настроението снимки от менюто на ресторанта в Wriglеy’s mansion във Финикс 😋

IMG_1623.jpeg

IMG_1624.jpeg

IMG_3381.jpeg

IMG_3386.jpeg

IMG_3385.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 5
Връзка към мнение
преди 1 час, Eva eva каза:

От Германия - Хамбург и Любек 

 

DSC_0420-2.jpg

DSC_0486-2.jpg

 

DSC_0547-2.jpg

 

DSC_0561-2.jpg

 

DSC_0601-2.jpg

 

DSC_0777 (2)-2.jpg

 

 

 

 

DSC_0636-3.jpg

 

DSC_0665-2.jpg

 

DSC_0668-3.jpg

 

DSC_0836-2.jpg

 

DSC_0837-2.jpg

 

DSC_0838-2.jpg

 

DSC_0888-2.jpg

 

DSC_0894-2.jpg

 

DSC_0895-2.jpg

 

DSC_0896-2.jpg

 

DSC_0899-2.jpg

 

DSC_0912-2.jpg

 

DSC_0398 (2)-3.jpg

 

DSC_0400 (2)-2.jpg

 

DSC_0401 (2)-2.jpg

 

DSC_0402 (2)-2.jpg

 

DSC_0405 (2)-2.jpg

 

DSC_0702 (2)-2.jpg

 

DSC_0745 (2)-2.jpg

Обичам (северо)германско във всичките му разновидности.. Веднага отивам да си спретна нещо плътно, разбирай: калорично 😋   Че и компромисно: с най-нискокачествените въглехидрати..

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Малко кулинарни снимки от майското ни пътуване в Обединеното кралство - имаше много английски закуски, пайове с месо, наденички със сайдер, пудинги и суфлета, но и много риба и морски деликатеси. Десертите този път липсват, просто нямахме място и за тях 😄

 

IMG_E3246.JPG.10d3e797b57782ee58f8afd63189faa9.JPG

 

IMG_3248.JPG.ae61bdcb9493196b1f5d18649a2c771c.JPG     IMG_3179.JPG.34be31c41670695a16e3f53ca51408f5.JPG

 

IMG_3493.JPG.ad0ac328f765390d250df588497e797c.JPG     IMG_3494.JPG.deb74db5f06949d0f15fa70bf7b39090.JPG

 

IMG_2874.JPG.6fb9a6af293d78551e36b4f3433267c6.JPG     IMG_3639.JPG.690c847d09fc3bf3b8923d7a7b8ea7c4.JPG

 

IMG_3465.JPG.6e08370f45d0a37fd93ff30e01ef95f4.JPG     IMG_3466.JPG.7c2375a09eaf75308e5d69026b33989e.JPG

 

IMG_3133.JPG.da8b4c21848ee3dabdeb2a717c4addd2.JPG     IMG_3130.JPG.195a1a38586a993d7c97d3b869ecfc48.JPG

 

IMG_3136.JPG.069789891a6481eb57f468008d782238.JPG

 

А в Шотландия хапнахме традиционния хагис и scampi (което тук наричат малки панирани скариди):

 

IMG_3610.JPG.9ffed27746b4317ce65d0cb5bb303d3e.JPG     IMG_3609.JPG.e8bb32d4773e4b36656e1aaa2b00c539.JPG

  • Харесвам 17
  • Браво 6
Връзка към мнение

И от мен няколко снимки в продължение на UK тематиката. След като прекарах 1 седмица в Лондон бетонирах достойнствата на английската храна на много задна позиция в личната ми класация на национални кухни 😀. Въпреки това искам да препоръчам няколко заведения:

 

1. Стек ресторант Flat Iron, верига е, ние ядохме в ресторанта в Кенсингтън: https://flatironsteak.co.uk/restaurant/kensington/. Телешкото е много добро, доколкото разбрах се снабдяват от английски ферми. Основният в менюто стек струва 13 лири, с гарнитура и 1 бира примерно цената на човек е към 22 лири. Предлагат се и по-скъпи стекове. Заведението черпи с пуканки. Запазена марка на ресторанта са интересни ножове тип "секира", които се продават като сувенир (за да не се крадат), ние си купихме за спомен. Изпращат всеки клиент с дребен сувенир - жетон във формата на секира, с който може да се вземе сладолед от тяхната машина за сладолед или да се запази за спомен. Ядохме вкусно, обслужиха ни много професионално, бързо и любезно. Да се има предвид, че се чака за места в пиковите часове. Съотношението "цена - качество" е отлично!

 

1041294190_FlatIron2.jpg.4ce84fc720f62cd68ec53e43961206b9.jpg1802482883_FlatIron3.jpg.8e3ab9786b913e44a2a46c0920cf7d47.jpg

 

 

108615624_FlatIron.jpg.d32dcbf58271052c578483771a97354e.jpg

 

661579345_FlatIron4.jpg.0f9796534ed3f0c8b39b42aee5918f13.jpg

 

 

2. The Queens Arms, пъб в Кенсингтън: https://www.thequeensarmskensington.co.uk/#/. Стандартно положение, вечно пълно с пиещи бира, предимно местни от квартала, шумно, трябва резервация или да се почака за места, храната е вкусна, типично английско меню, обслужването е бързо и професионално. Имах много вкусно предястие - ирландска пушена сьомга с маринован лук, каперси и лимон; агнешките котлети също заслужават уважение. Между другото този пъб се намира на една пряка от българското посолство  в Кенсингтън, това като ориентир за локацията. 

254321745_TheQueensArms.jpg.94d38a57f597998b5a034a87b1abaf36.jpg

 

1709518201_TheQueensArmsmenu.jpg.1a113491813b4f6e74e9d42ac592e495.jpg

 

1905281771_TheQueensArms4.jpg.dac2e6c3c7ec5e1f8db50c2743d5c9fc.jpg

 

 

996572202_TheQueensArms2.jpg.dfefd991edec43908721f2ad76e8c531.jpg

 

 

629409720_TheQueensArms3.jpg.e4264a5dab09639c9684b0ad21177d9d.jpg

 

1949078290_TheQueensArms5.jpg.721006aa3cb9edbb5a12cb572c650b10.jpg

 

1877328123_TheQueensArms6.jpg.3e668f8090ba3a8ba35b14e81f2e4a0a.jpg

 

 

3. Японска сладкарница WA Cafe Covent Garden:  https://www.wacafe.co.uk/. Разхождайки се в района на Ковънт Гардън случайно попаднахме на тази сладкарничка. Един поглед върху десерта с юзу на витрината и повече не ми трябваше, за да вляза. Фен съм на юзуто. Опитахме 3 сладкиша: чийзкейк с юзу, суфле чийз и мача дайфуку (кръглото бяло е юзу дайфуку, нашето беше зелено заради мача) и трите бяха попадение в десетката. Препоръчвам сладкарницата с две ръце. В гугъл има повече и по-хубави от моите снимки. Аз се сетих да снимам след като бяхме изяли всичко. 

 

20230706_172642.jpg.57a60120f1216c5cc7330019f02c16c6.jpg

 

 

20230706_172638.jpg.e3fec1770f6ce5afddde3d1f5e8a4df4.jpg

 

  • Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към мнение
преди 6 часа, Jenbel каза:

И от мен няколко снимки в продължение на UK тематиката. След като прекарах 1 седмица в Лондон бетонирах достойнствата на английската храна на много задна позиция в личната ми класация на национални кухни 😀. Въпреки това искам да препоръчам няколко заведения:

 

1. Стек ресторант Flat Iron, верига е, ние ядохме в ресторанта в Кенсингтън: https://flatironsteak.co.uk/restaurant/kensington/. Телешкото е много добро, доколкото разбрах се снабдяват от английски ферми. Основният в менюто стек струва 13 лири, с гарнитура и 1 бира примерно цената на човек е към 22 лири. Предлагат се и по-скъпи стекове. Заведението черпи с пуканки. Запазена марка на ресторанта са интересни ножове тип "секира", които се продават като сувенир (за да не се крадат), ние си купихме за спомен. Изпращат всеки клиент с дребен сувенир - жетон във формата на секира, с който може да се вземе сладолед от тяхната машина за сладолед или да се запази за спомен. Ядохме вкусно, обслужиха ни много професионално, бързо и любезно. Да се има предвид, че се чака за места в пиковите часове. Съотношението "цена - качество" е отлично!

 

1041294190_FlatIron2.jpg.4ce84fc720f62cd68ec53e43961206b9.jpg1802482883_FlatIron3.jpg.8e3ab9786b913e44a2a46c0920cf7d47.jpg

 

 

108615624_FlatIron.jpg.d32dcbf58271052c578483771a97354e.jpg

 

661579345_FlatIron4.jpg.0f9796534ed3f0c8b39b42aee5918f13.jpg

 

 

2. The Queens Arms, пъб в Кенсингтън: https://www.thequeensarmskensington.co.uk/#/. Стандартно положение, вечно пълно с пиещи бира, предимно местни от квартала, шумно, трябва резервация или да се почака за места, храната е вкусна, типично английско меню, обслужването е бързо и професионално. Имах много вкусно предястие - ирландска пушена сьомга с маринован лук, каперси и лимон; агнешките котлети също заслужават уважение. Между другото този пъб се намира на една пряка от българското посолство  в Кенсингтън, това като ориентир за локацията. 

254321745_TheQueensArms.jpg.94d38a57f597998b5a034a87b1abaf36.jpg

 

1709518201_TheQueensArmsmenu.jpg.1a113491813b4f6e74e9d42ac592e495.jpg

 

1905281771_TheQueensArms4.jpg.dac2e6c3c7ec5e1f8db50c2743d5c9fc.jpg

 

 

996572202_TheQueensArms2.jpg.dfefd991edec43908721f2ad76e8c531.jpg

 

 

629409720_TheQueensArms3.jpg.e4264a5dab09639c9684b0ad21177d9d.jpg

 

1949078290_TheQueensArms5.jpg.721006aa3cb9edbb5a12cb572c650b10.jpg

 

1877328123_TheQueensArms6.jpg.3e668f8090ba3a8ba35b14e81f2e4a0a.jpg

 

 

3. Японска сладкарница WA Cafe Covent Garden:  https://www.wacafe.co.uk/. Разхождайки се в района на Ковънт Гардън случайно попаднахме на тази сладкарничка. Един поглед върху десерта с юзу на витрината и повече не ми трябваше, за да вляза. Фен съм на юзуто. Опитахме 3 сладкиша: чийзкейк с юзу, суфле чийз и мача дайфуку (кръглото бяло е юзу дайфуку, нашето беше зелено заради мача) и трите бяха попадение в десетката. Препоръчвам сладкарницата с две ръце. В гугъл има повече и по-хубави от моите снимки. Аз се сетих да снимам след като бяхме изяли всичко. 

 

20230706_172642.jpg.57a60120f1216c5cc7330019f02c16c6.jpg

 

 

20230706_172638.jpg.e3fec1770f6ce5afddde3d1f5e8a4df4.jpg

 

Браво ето така се пишат постове в тази тема. Кое е заведението, как се казва храната, която е поръчана и доколко ви е харесала.

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 56 минути , MayaS каза:

Браво ето така се пишат постове в тази тема. Кое е заведението, как се казва храната, която е поръчана и доколко ви е харесала.

Предлагам на админите да закачат този коментар най-отгоре в темата и всички да се съобразяваме с него като публикуваме тук.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Съгласна съм с @MayaS, аз по принцип си ги пиша тези неща, но отдавна не съм публикувала и явно съм загубила тренинг, така че допълвам набързо за Англия (в Шотландия бяхме на гости в едно малко селце и там едва ли има смисъл да препоръчвам):

 

Оксфорд: Вечеряхме калмари, лаврак и стек в The Trout Inn - хубав и голям ресторант в стара къща, има маси до реката, но се пада малко извън града. Не ни е любимата кръчма в Оксфорд, просто за нашата дата всичко беше резервирано на другите места, които искахме, и само там успяхме да запазим маса, но сме доволни, вкусно беше. Иначе за Оксфорд препоръчвам The Chester Arms, там правят най-уникалния steak platter (не е в центъра и не е туристическо място). В един от дните успяхме да отидем и до любимия ни ресторант за Pho, също толкова добър както преди, но не е точно английска кухня 🙂

 

Котсуолдс: Наденичките със сайдер и кореноплодни бяха в кафето на Kelmscott Manor - много вкусен и сравнително евтин обяд за такъв тип кафене към музей, имаха и чудесно капучино.

 

Йорк: Обядът беше в Eagle and Child в старата част на града - голямо заведение с вътрешен двор, добро обслужване. Пъстървата и сандвичите бяха вкусни, печеното свинско горе-долу, но първия ден нямахме време да търсим определени ресторанти, а този имаше прилични оценки онлайн и седнахме там. На следващия ден ядохме английска закуска и яйца бенедикт в Bill's (мисля, че са верига) - страхотна атмосфера, обслужване и храна, бих повторила. Другите от групата закусваха в Betty's, то е по-известно и може би малко по-скъпо, но по-изискано заведение.

 

Уиндемир (Windermere, Lake District): Гледахме рейтинги за ресторанти в градчето и така за вечеря избрахме Francine's Restaurant. Добро обслужване и вкусни и пресни морски дарове и риба, но самата паста и сосът към нея не ги бяха улучили много по мое мнение, на останалите им харесаха много (явно аз имам прекалено високи критерии заради пастата с морски дарове, която съм опитвала на различни места в Италия). На следващия ден направихме брънч в кафенето на магазина Lakeland - поръчахме английска закуска, сандвич с наденички, и суфле със сирена, всичко беше много вкусно и на прилична цена. Местните ходят специално за обяд там, не е туристическо. 

 

Ривингтън (Rivington): В Rivington Hall Barn хапнахме традиционен пай с месо, супа и сандвичи, всичко беше на ниво, а самата сграда има доста стари елементи и е интересна, имат и маси на открито и е приятно.

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
  • 3 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Прочутото козидо, което правят на Азорите - съдържа няколко вида месо,  зеле (изненадващо вкусно), моркови, лук и картофи:

20231020_132612.jpg.ee7f8f354164459581e7009feffded46.jpg

 

Приготвя си в дупка под земята на естествена топлина около 6 часа. Около обяд вадят казаните изпод земята:

20231020_122124.jpg.2cc693d4ad2ce13889cd2e3f2bddeb70.jpg

 

20231020_122126.jpg.72649d9ab90114179db42975d404ea82.jpg

 

Месото наистина е много добре приготвено. 

  • Харесвам 20
  • Браво 5
Връзка към мнение

Ядем и ни плющят ушите! Великолепна франсесиня в Лисабон, на 15 мин. с автобус от летището. Който има прекачване в града - заведението се казва "Taberna Londrina Campo Grande Lisboa":

20231022_150941.jpg.7af8357f9b789021b012c6da45cb7baf.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към мнение

Бях решил да посетя това място в Мадрид и успях. Оценка 4,9 с 2к мнения рядко се среща.

 

менюто

https://razamadrid.com/wp-content/uploads/2023/05/carta-sala.pdf

 

Raza Madrid, имат два ресторанта.

Основния акцент са стекове от различни породи и различни страни, Аржентина, Испания, Германия, Холандия, Финландия.

 Отделно от менюто има временно меню с още неща.

Избрах финландското за двама и от допълнителното меню немско зряло бонфиле с костен мозък.

 

За гарнитури печен праз и японски патладжан.

 

За начало имах кава с мини стек Тартар с пъдпъдъче яйце и трюфел и специалният им двойно ферментирал хляб. Хляба е лек като чипс, не бях виждал подобен.


Десерта също впечатли, шоколадова торта 90% какао и чийзкейк.


 

Пих само една чаша вино, че трябваше да се кара.

Взех най-скъпото вино, което се предлага на чаша Pesquera Crianza 2020 за 7,20€.

Виното е 16-17€ в магазин в Испания.


 

от снимките не се разбира много, беше тъмно, но яденето и обслужваме беше топ.

 

 

 

 

IMG_6242.jpeg

IMG_6251.jpeg

IMG_6249.jpeg

IMG_6248.jpeg

IMG_6253.jpeg

IMG_6257.jpeg

IMG_6258.jpeg

IMG_6252.jpeg

IMG_6247.jpeg

IMG_6243.jpeg

IMG_1439.png

  • Харесвам 19
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към мнение

Малко от тенерифските гуачинчета, някои са стари, някои нови.

Cazuela de marisco y pescado е от новите неща, супер впечатляваща.

 

IMG_6486.jpeg

IMG_6485.jpeg

IMG_6479.jpeg

IMG_6475.jpeg

IMG_6472.jpeg

IMG_6474.jpeg

IMG_6471.jpeg

IMG_6461.jpeg

IMG_6460.jpeg

IMG_6390.jpeg

IMG_6389.jpeg

IMG_6376.jpeg

IMG_1541.png

IMG_6293.jpeg

IMG_6294.jpeg

IMG_6290.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 7
Връзка към мнение

Непал:

- момо - прилича на пелмени, пържено или варено тесто, с различни видове плънка - пилешко, зеленчуци и др. Сервира се с лют сос;

- пържола от як - хареса ми, нещо средно между свинско и телешко;

- Dal bhat - варен ориз и различни видове добавки/гарнитури;

- джинджифилов чай с мед и лимон;

- плодовете не им бяха лоши;

- 2-3 пъти пих бира - Еверест, хубава беше;

- един - два пъти ядох някакви спагети, но не бяха хубави;

- по време на прехода хапвах и различни видове супи - доматена, чеснова;

- в Катманду намерихме чуден ресторант - Gaia Restaurant - чисто, вкусно, перфектно обслужване. С две думи - препоръчвам 🙂 

 

DSC_0217-2.jpg

 

DSC_0222-2.jpg

 

DSC_0260-2.jpg

 

DSC_0354-2.jpg

 

DSC_0405-2.jpg

 

DSC_0443-2.jpg

 

DSC_0476-2.jpg

 

DSC_0671-2.jpg

 

 

DSC_0011-2.jpg

 

DSC_0161-2.jpg

 

DSC_0321 (2)-2.jpg

 

DSC_0428 (2)-2.jpg

 

DSC_0442 (2)-2.jpg

 

  • Харесвам 27
  • Браво 2
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

В Испания обикновено си отяждам на морски дарове, плодове и зеленчуци. Всичко това го има в Мурсия в огромни количества. Наричат я „градината на Европа“ заради многобройните насаждения в плодородната долина Huerta. Накъдето и да тръгнеш, виждаш това:

 

1.jpg.94904109b46105225dfcb4c93fffeb07.jpg

 

Цените по зеленчуковите магазини са приятни (мандарини 0,49€/кг, портокали 0,59€), а вкусовите им качества нямат нищо общо с предлаганите тук.

 

2.jpg.49704be7b7e0512fea7cd5bde3b23513.jpg

 

Обикновено си избираме заведенията за кулинарния туризъм за обяд, а вечер караме на грозде, кашкавал и вино, щото сме се ояли през деня. Из целия център на Мурсия е пълно с хубави заведенийца, но в крайна сметка отиваме към площад Сан Хуан. 

 

3.1.jpg.dea1f90fa706c8def021132aeb28922f.jpg

 

Целта е сравнително евтин ресторант с табела от Мишлен, но без звезда – Pura Cepa. Или още един странен фюжън – Frases. Градът не е туристически и заведенията си имат свои порядки. Т.е. за обяд отварят след 13.30. Преди това бомба е паднала и започваме да съжаляваме, че не закусваме като хората. За жалост, се появяваме в града в неделя и абсолютно всичко във въпросните заведения е резервирано. За да не останем съвсем без нищо, запазваме маса в друго кръчме на площада.

Ама за колко часа? Може за 13:30 или за 15:00. Но ако сте за по-ранния час, до 15:00 трябва да сте приключили, че идва другата смяна. :biggrin:

Сложно нещо било яденето...

Освен това никой не говори английски и няма английско меню. :biggrin:Така че поръчваме нещо, което е понятно за моя испански с двегодишен стаж в Дуолинго. Наистина има голяма файда от това приложение!

На няма и час път от Мурсия има море и тук предлагат пресен октопод, в случая тапас.

 

3.jpg.173882a30433f238217b9bdda3c3fe9a.jpg 

 

Скариди от Мар Менор, но тук се изгубваме в превода и получаваме пържени.

 

5.jpg.92b33dad7d9f1e1b26baf726651517c6.jpg

 

Енсалада Мурсиана. Доматите са великолепни, като летни.

https://www.turismodemurcia.es/en/traditional-recipes-of-murcia

 

4.jpg.d5b69a9073e3e715735099c815df1222.jpg

 

Местната семпла манджа Zarangollo – тиквички, лук, картофи, яйца. Няма вид, но на вкус им се е получило.

 

6.jpg.02ea9f7f12feb24f9b673ead6b4eba78.jpg

 

От десерт няма нужда, но ни пробутват един. :smile3:  Задължително искаме местен. Pan de Calatrava (хлябът на Калатрава) – много тънък блат с крем карамел или от типа. В оригинал се прави с останал сух хляб или каквото има. Тук пак им се е получило.

 

7.jpg.fd4ba153f81b9c311a416b3a1a117927.jpg

 

По икиндия бар с типичната мурсианска тапа – Marinera murciana (овална солета, нещо като руска салата с тон и едно аншоа :biggrin:).

 

8.jpg.9191e10d6eb01f335181080bd75de921.jpg

 

Картахена. При предварителен оглед читави кръчми из центъра не са открити, но попадам на една на рибарското пристанище. Club Náutico Santa Lucía – абсолютно непретенциозна кръчма с гледка към морски кранове. С безброй маси и ни една свободна към два следобед в работен ден. Но ние сме там час по-рано и попадаме на най-вкусните и пресни неща за целия ни дълъг уикенд.

Чопитос (малки пържени калмарчета).

 

9.jpg.a6ec35d84dfb199da2d58a487422a551.jpg

 

Октопод 1/2 порция.

 

10.jpg.9f3d909d36e0fd563cef7a3078e6fd7e.jpg

 

Сепия в зелен пръстооблизващ сос - 1/2.

 

11.jpg.83f72853d4ee6e3d79dce0da69bc8b3a.jpg

 

Цените според мен са нормални за такъв тип храна. Има един сервитьор с английски ниво първи клас.

 

12.jpg.47bcc1554eb23fbeaaf6c61766fc08a2.jpg

 

В Аликанте до пазара. Доматена салата с mojama (нещо като сушена, пушена и солена риба тон) и друга незнайна съставка с консистенция на сирене и вкус на риба. :smile3:

 

14.jpg.f520e74d86a7d53c7c1381e25157ee5f.jpg

 

И пак октопод – на лош така и не попадаме.

 

15.jpg.7e817a09912ec5e88a43eea9e37a4289.jpg

 

Наздраве в този мрачен ден!

  • Харесвам 25
  • Браво 4
Връзка към мнение
преди 6 часа, Argentique каза:

Наздраве в този мрачен ден!

Аааа мрачен..... IMG_20231125_115122.jpg.1e3bd24082843ecf0bd94f7d523ba270.jpg

 

И по темата.... Опитаха се да ме хлъзнат с паеля... Но аз си избрах октоподче... От снощи в Малага....Испания е прекрасна... IMG_20231124_192445.jpg.ad682101b25b4601b42f62620f89bf06.jpg

 

  • Харесвам 19
  • Браво 5
Връзка към мнение

Британците си имат Welsh rarebit, португалците си имат "франсезиня", а пък в северна Франция си имат "welsch" - вдъхновен от британския си съсед, представлява препечени филии хляб в сос с бира и местното сирене мароал (maroilles). Доста е тежко, но пък се отразява добре, когато навън е 3°C, а вятърът - около 100 км/ч.

 

20231125_122240[1].jpg

 

Последвано вечерта от... да го оприличим на бирария в Бетюн. Заведението (Bierbuik) е на шеф Флоран Ладен (Florent Ladeyn), чиято кухня искахме да опитаме от години. Основният му ресторант е със звезда на Мишлен, но има и още 1-2, които са по-достъпни и където човек може да резервира по-лесно. Заведението предлага набор крафт бири от местни производители и меню за 28€, което не е обявено. Тоест, не знаеш какво ще ти сервират, само те питат за алергии или по-специален режим на хранене (напр. на съседната маса имаше вегетарианка и ѝ адаптираха менюто).

 

При нашето посещение менюто беше съставено от: лучена супа, наденица с горчичен сос, пак-чой на грил, кълнове от горчица, чипс от пащърнак, пържени картофи и сладък картоф с нахут и сос с кисело мляко и треви:

 

20231125_211800[1].jpg

 

Десертът: поширани круши, меренг, крем с едно полско растение, което не знам как се казва на български, на английски е meadowsweet, солен карамел и меден сладолед.

 

20231125_215320[1].jpg

  • Харесвам 25
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

    • Роца
    • Alexander
    • Taliana
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.