Antigona Публикувано: 25 октомври, 2024 Публикувано: 25 октомври, 2024 1 hour ago, Argentique said: За любовта към кориандъра В Мароко успяваха да ми развалят една проста доматена салата с този треволяк. Това защото се оплаквах, че не ми слагат подправки по таджините. В Грузия слагат навсякъде в свеж вид естрагон / тархун на руски/ зелен е много неприятен на вкус, но от сушения става хубав чай. Продават едни лимонади с него, но не са нещо особено. 1 1
Alexander Публикувано: 11 ноември, 2024 Публикувано: 11 ноември, 2024 Малко нетипична препоръка ще дам с БУРГЕРИ, но все пак не са някави си там шир потреба.😉 Случайно преди време попаднах на бургерите hundred, които преди 1-2 години са били 3 в света, а за тази година са 1 в света като най-добър бургер. Никога до сега не са давали такова отличие извън САЩ. Зачетох се как са се пръкнали и ми стана много интересно, с няколко реда ще кажа, че трима юнаци 2 испанци и 1 аржентинец решили да пробват всички най-известни и най-добри бургери в света по всякакви класации За целта в продължение на 3 години посетили 22 страни и пробвали в над 300 заведение бургери-сериозни магеланци ще излязат тези! Навсякъде разпитвали, гледали и пробвали, абе има филм в тубата за цялата им история. След това решили да си направят тяхно заведение във Валенсия и за няколко години стават номер 1. Няма да влизам в подробности какво месо ползват и как правят всичко, но е повече от интересно, който иска ще види филма. Та заведенията стават в последствие 3, а и отварят още 3 в Мадрид. Та бях решил да пробвам и мога да кажа, че ми падна шапката. Ял съм доста бургери, включително на Гордън Рамзи, но това е нещо абсолютно различно. Който е фен, трябва да пробва. Всички заведения работят само с резервация. и накрая цената, тук вече имаше много учудено погледни. Бургера с който са спечели с едно кюфте от 200гр е цели 9,50€! Има три нива на изпичане на месото. Това е средно. 28 1
Дани Магелани Публикувано: 11 ноември, 2024 Публикувано: 11 ноември, 2024 преди 57 минути , Alexander каза: Малко нетипична препоръка ще дам с БУРГЕРИ, но все пак не са някави си там шир потреба.😉 Случайно преди време попаднах на бургерите hundred, които преди 1-2 години са били 3 в света, а за тази година са 1 в света като най-добър бургер. Никога до сега не са давали такова отличие извън САЩ. Зачетох се как са се пръкнали и ми стана много интересно, с няколко реда ще кажа, че трима юнаци 2 испанци и 1 аржентинец решили да пробват всички най-известни и най-добри бургери в света по всякакви класации За целта в продължение на 3 години посетили 22 страни и пробвали в над 300 заведение бургери-сериозни магеланци ще излязат тези! Навсякъде разпитвали, гледали и пробвали, абе има филм в тубата за цялата им история. След това решили да си направят тяхно заведение във Валенсия и за няколко години стават номер 1. Няма да влизам в подробности какво месо ползват и как правят всичко, но е повече от интересно, който иска ще види филма. Та заведенията стават в последствие 3, а и отварят още 3 в Мадрид. Та бях решил да пробвам и мога да кажа, че ми падна шапката. Ял съм доста бургери, включително на Гордън Рамзи, но това е нещо абсолютно различно. Който е фен, трябва да пробва. Всички заведения работят само с резервация. и накрая цената, тук вече имаше много учудено погледни. Бургера с който са спечели с едно кюфте от 200гр е цели 9,50€! Има три нива на изпичане на месото. Това е средно. Дай линк за резервация в Мадрид, моля!
Alexander Публикувано: 11 ноември, 2024 Публикувано: 11 ноември, 2024 В момента, Дани Магелани каза: Дай линк за резервация в Мадрид, моля! Hundredburgers.com 6 1 1
bobole4e Публикувано: 12 ноември, 2024 Публикувано: 12 ноември, 2024 И сега кажи и кой от всичките пробва, аз в нд съм във Валенсия и две от заведенията са доста близо до хотела и маршрута ми 🙂
Alexander Публикувано: 12 ноември, 2024 Публикувано: 12 ноември, 2024 преди 3 минути , bobole4e каза: И сега кажи и кой от всичките пробва, аз в нд съм във Валенсия и две от заведенията са доста близо до хотела и маршрута ми 🙂 Въпрос на вкус, но за мен трябва да се пробва Singular с който са спечелили, а лично на мен той ми хареса най-много, защото го повторих на следващия ден. 4 1
Lindt Публикувано: 12 ноември, 2024 Публикувано: 12 ноември, 2024 преди 6 минути , bobole4e каза: И сега кажи и кой от всичките пробва, аз в нд съм във Валенсия и две от заведенията са доста близо до хотела и маршрута ми 🙂 Предварително си резервирай в желания час. Че от сега за сега, даже от днес за днес, са силно ограничени. Ние запазвахме в https://hundredburgers.com/reserva/san-vicente и бяха страшно зле организирани с взимане и носене на поръчки, така че ядохме студени бургери със сбъркани картофи. Бих препоръчала да се пробва в друг клон. 3
bobole4e Публикувано: 12 ноември, 2024 Публикувано: 12 ноември, 2024 преди 3 часа, Lindt каза: Предварително си резервирай в желания час. Аз мисля да си го взема за вкъщи, няма да сядам и предполагам ще стане без резервация 🙂 Този е в центъра, затова може би е така натоварен. 2
Alexander Публикувано: 12 ноември, 2024 Публикувано: 12 ноември, 2024 Всичко е с резервация, дори за взимане е поне с няколко часа по-рано и се плаща още като се прави поръчката. няма начин отиваш и поръчваш 4
Ognyan Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 Агнешки котлети в ресторант Мирони в Атина. Никой не прави агнешко, както гърците го могат... 15 1
ivailo_radev Публикувано: 24 ноември, 2024 Публикувано: 24 ноември, 2024 На 11.11.2024 г. в 19:26, Alexander каза: Малко нетипична препоръка ще дам с БУРГЕРИ, но все пак не са някави си там шир потреба.😉 Случайно преди време попаднах на бургерите hundred, които преди 1-2 години са били 3 в света, а за тази година са 1 в света като най-добър бургер. Никога до сега не са давали такова отличие извън САЩ. Зачетох се как са се пръкнали и ми стана много интересно, с няколко реда ще кажа, че трима юнаци 2 испанци и 1 аржентинец решили да пробват всички най-известни и най-добри бургери в света по всякакви класации За целта в продължение на 3 години посетили 22 страни и пробвали в над 300 заведение бургери-сериозни магеланци ще излязат тези! Навсякъде разпитвали, гледали и пробвали, абе има филм в тубата за цялата им история. След това решили да си направят тяхно заведение във Валенсия и за няколко години стават номер 1. Няма да влизам в подробности какво месо ползват и как правят всичко, но е повече от интересно, който иска ще види филма. Та заведенията стават в последствие 3, а и отварят още 3 в Мадрид. Та бях решил да пробвам и мога да кажа, че ми падна шапката. Ял съм доста бургери, включително на Гордън Рамзи, но това е нещо абсолютно различно. Който е фен, трябва да пробва. Всички заведения работят само с резервация. и накрая цената, тук вече имаше много учудено погледни. Бургера с който са спечели с едно кюфте от 200гр е цели 9,50€! Има три нива на изпичане на месото. Това е средно. Бургерите са силно подценено ястие, защото масово хората ги свързват с макдоналдс и т.н. Тези ще ги пробвам при възможност. 6
Дани Магелани Публикувано: 25 ноември, 2024 Публикувано: 25 ноември, 2024 преди 9 часа, Ognyan каза: Никой не прави агнешко, както гърците го могат... Напълно подкрепям! 2
Lindt Публикувано: 25 ноември, 2024 Публикувано: 25 ноември, 2024 преди 10 часа, ivailo_radev каза: Бургерите са силно подценено ястие, защото масово хората ги свързват с макдоналдс и т.н. Тези ще ги пробвам при възможност. А защо да са подценени, навсякъде никнат специализирани заведения и фургончета, включват се в менюто на останалите, а в магазините продават бургери, сосове, хлебчета. И си е все така неправилно да се яде месо с подсладен хляб, сос и пържени картофи, вместо да има хубава салата и зеленчуци. 6
ivailo_radev Публикувано: 25 ноември, 2024 Публикувано: 25 ноември, 2024 преди 29 минути , Lindt каза: А защо да са подценени, навсякъде никнат специализирани заведения и фургончета, включват се в менюто на останалите, а в магазините продават бургери, сосове, хлебчета. И си е все така неправилно да се яде месо с подсладен хляб, сос и пържени картофи, вместо да има хубава салата и зеленчуци. Абсолютно те подкрепям за зеленчуците. Аз си промених начина на хранене тотално и наблягам много на зеленчуците. Примерно предпочитам бургери с кисела краставичка или шайба домат отгоре и пържени картофи 😄 😄 😄 1 4
Alexander Публикувано: 25 ноември, 2024 Публикувано: 25 ноември, 2024 Едно доста сериозно място за аржентинска париша. Hierro parilla Buenos Aires. Пробвахме две от по-скъпите меса от юници, зрели по 45 дни. Bife de chorizo и ojo de bife по 0,500кг всяко. На първото мазнината е отстрани, на второто е в средата и като цяло е по-сочно и мазно. Печени са средно ниво. Масово приличат като торти, толкова са високи! за сега е в топ 3 на месата, които съм пробвал някога, може би само японскто вагю ги бие. 16 1
Alexander Публикувано: 29 ноември, 2024 Публикувано: 29 ноември, 2024 Нещо по-различно, яде се в северната част на Аржентина в планините. Locro, много гъста яхния, вътре има царевица, боб, гърди, свински крачета, които за разварени и излизат само костиците им. Хареса ни много. Това са mollejas, говежди бузи, страшно меки, като мозък. и малко вино, похвалиха ми патагонското, по-различно е. За сега каквото сме пили, съм сравнил, че в кръчма дори хубава, надценката от цена в магазина е 25-30%. а това е известния в превод - убиец на глада matambre . От коремната област на телетата е месото, много вкусно различно от стековете е. 23
Alexander Публикувано: 5 декември, 2024 Публикувано: 5 декември, 2024 За феновете на морски деликатеси. Такова изобилие и неща, които не познавам съм виждал само в Япония. За размерите, снимките говорят. Пуерто Мотн -Чили. 22
Argentique Публикувано: 5 декември, 2024 Публикувано: 5 декември, 2024 На 25.10.2024 г. в 12:10, Antigona каза: В Грузия слагат навсякъде в свеж вид естрагон / тархун на руски/ зелен е много неприятен на вкус, но от сушения става хубав чай. Продават едни лимонади с него, но не са нещо особено. След вицовете за кориандъра отидох и аз в Грузия и с ръка на сърцето казвам – европеец съм, нямам ген за тая гадория! 😄 Първо минахме през Истанбул. Понеже пътувахме през нощта, за закуска забодохме по един менемен (бъркани яйца с домати, люта чушка, а моят беше със сирене и кашкавал) Подивихме се на баниците А вечерта решихме, че нещо ни е поомръзнала типичната храна и отидохме на индийски ресторант. 😄 Като за първа вечер в Тбилиси ходихме в една от най-известните хинкални в града – ხინკლის კოლექცია (😄 Khinkali Collection с 4,9 оценка в гугъл). Класическите хинкали са с месо, а аз такова не ям. Обаче в тази хинкалня имаше и с всичко останало. 😄 Та поръчах порция с гъби и сос и се радвах на живота. Другарчето обаче си дъвчеше класическите с месо и недоволстваше - миришели на гадно. Ай ся. Но гъбените одобри. За преди хинкалите взехме патладжанени рулца с пълнеж от сирене и орехи – идейни, ама 10 лева (пък там е по-евтино от тук). Въобще салатите и студените предястия не ми хванаха много окото в никое меню. Хинкалнята е толкова шантава, че имаше дори десертни хинкали, а другаде не видяхме. Тези са с вишни, леко сладки, леко кисели – топ! Имаше зелени със смокини, кафяви с шоколад, ама до тях не стигнахме. Като огледах обстойно менютата, ми просветна, че ако не ям месо, другата ми опция е тесто, да видим докога ще го трая. В Кахетия си поръчах студено предястие спаначени топчета. Нищо не предвещаваше катастрофата... Спанак, орехи, малко пармезан, нар и изненадващо в средата... КОРИАНДЪР! Конска доза! Другарче само помириса – мирише ми на миризливки, вика. 😄 Това имало и във вчерашните класически хинкали. Да си ги ядат. На следващия ден в Тбилиси решихме да действаме по-разумно и разпитахме сервитьора къде има кориандър (на руски киндза). Ами то се оказа по-лесно да ни каже къде няма. 😄 Хачапури по аджарски Най-хубавите хинкали за цялото пътуване – със сирена и подправки, но без кориандър Всички местни месни манджи били с него, затова другарче получи един жален шиш, свален от шпагата. После от много акъл сами си създадохме големи чревни несгоди с една лютивка тип айвар, много вкусна. Уж нямаме проблеми и ядем люто редовно, ама айварът ни взе здравето и коремите ни отвътре все едно с вилици ги деряха. Затова един ден пазехме поведение. 😎 Ходихме в Мцхета и слязохме в друг квартал, където случайно попаднахме на най-евтината кръчма в Тбилиси (Mapshalia მაფშალია) - народо нагъваше шишове с картофи за по три евро и разни странни неща. Понеже нали се пазехме, си поръчахме немного дразнеща храна. Навсякъде се предлага салата домати и краставици с орехи (без сирене) - видът ѝ не е много привлекателен, обаче е много вкусна. На заден план не разбрахме точно какво поръчахме, но е гоми с чинчолат 😄 - в средата е много приятно меко сирене с добавена мента, а около него нещо като полента, ама не баш (от няколко царевични брашна се прави). И за капак - хачапури по имеретински, което не стига че е като пица със сирене отгоре, ами и вътре има доста пълнеж от сирене. Така успяхме да похабим сума ти храна. След четири дни, като стигнахме в Батуми, вече дружно не щяхме да чуем за грузинска кухня. Повече теста не ми се ядяха, а за кориандър дума да не става. Прежалихме се веднъж за едни хинкали, дето ни прати хазяинът, ама не бяха нашите. И пак рулцата с патладжан, че няма какво друго. В Черно море уж зимата има риба и я продават, ама близък ресторант с прясна такава не открихме. Обаче направихме екскурзия из пазара. Там открих за себе си фейхо́а – тъмнозелени плодчета с много свеж вкус (на снимката до царевицата). Райските ябълки също са фантастични там - нищо общо с българските или испанските от супермаркета. Идват по 1,30-50 лв за кило. Донесохме си и от двете. 😄 И торба шафран. Малко ни се видя и забърсахме от мекото сирене сулугуни, щото имаше едно твърдо и солено, ама не ни хареса и едвам го ядохме. А също и пушен кашкавал на плитки, тук ми го одобриха получателите. Цени - смешни. И понеже Батуми е тотален интернационален курорт 😄 с всякакви измислени еднократни заведения за туристи, за още по-смешно два пъти обядвахме в махаленския виетнамски ресторант, държан от руснаци. 😄 И тофу ми направиха читаво И нудъли с морски дарове. И виното им беше хубаво, бяло грузинско, по три кинта чашата. Обаче тези им бели вина са леки, пия две чаши и нищо работа. 😄 Но най-добре определено им се получаваха пържените банани с куркума в панировката – леки, немазни, абе приказка! Чак на мен ми стана интересно и може да се пробвам да си направя догодина или по-натам. 😎 18 4
Alexander Публикувано: 5 декември, 2024 Публикувано: 5 декември, 2024 Една лека супа от днес- paila marina chilena. Около 8-10 неща има от предните ми снимки на мекотели, 4-5 вида миди плюс други морски неща. Като минус, нямаше бульон или не повече от 20%..😀 19 3
Antigona Публикувано: 6 декември, 2024 Публикувано: 6 декември, 2024 12 hours ago, Alexander said: Една лека супа от днес- paila marina chilena. Около 8-10 неща има от предните ми снимки на мекотели, 4-5 вида миди плюс други морски неща. Като минус, нямаше бульон или не повече от 20%..😀 Много хубави снимки, направо ми се тръгва отново за Грузия само за чревоугодничество, макар, че не съм я обиколила цялата / трекинг в Сванети си мечтая/. Кориандър: Противовъзпалителен, бори се с анемията, подобрява имунната система, намалява мазнините и повишава добрия холестерол. Фейхоята е изключително богата на йод. Бурканче сладко от цели плодове и сушена на тънки кори си бях купила, в прясно състояние май не се консумира. 2
Argentique Публикувано: 6 декември, 2024 Публикувано: 6 декември, 2024 преди 14 минути , Antigona каза: Фейхоята е изключително богата на йод. Бурканче сладко от цели плодове и сушена на тънки кори си бях купила, в прясно състояние май не се консумира. Консумира се в прясно, всичко ни обясниха на пазара и така си я ядохме. С кората е по-стипчива, а обелена е с много приятен вкус, леко на ананас бие. Дядото на пазара каза, че и за болно гърло ставала, рецепти за компот предлагаше. 😄 А сушените им райски ябълки са наистина райски, обаче вече си бяхме наложили вето на покупките. 😄 5 1
Alexander Публикувано: 8 декември, 2024 Публикувано: 8 декември, 2024 Churipan от Аржентина, нещо като хот дог, ама по-висша форма. Естествено се прави на истинска скара с въглища, такива имат дори в караваните за мобилна продажба. Имаше 10-на вида, 3-4 а агнешко и другите свинско. 20 1
Alexander Публикувано: 13 декември, 2024 Публикувано: 13 декември, 2024 За десерт си бяхме оставили посещението при Don Julio в Буенос Айрес. Всичко беше дори над очакванията, които бяха големи. взехме ojo de bife, първото месо от картинката. Ето теглото на различните видове стекове. Всичко е феноменално добро. А избата е черешката на тортата, писах за нея в темата за вината. Имат 450+ вида само аржентински вина и поддържат 13-15 хиляди бутилки! Цялата изба е охладена. 13 4
Captain45 Публикувано: 11 януари Публикувано: 11 януари На 23.08.2024 г. в 22:02, Argentique каза: Пък нашият ликьор от кумкуат свърши още там. Чудя се ликьор ли да правя или сладко 😉 но гледам че ликьор има още, та май ще е сладко. 7 4
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега