Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Публикувано:
1 hour ago, Argentique said:

За любовта към кориандъра :biggrin:

434720457_817682487070739_5331627940499253260_n.jpg.943992b69b43646b2df0ecd5db22653d.jpg

В Мароко успяваха да ми развалят една проста доматена салата с този треволяк. Това защото се оплаквах, че не ми слагат подправки по таджините. :grin:

В Грузия слагат навсякъде в свеж вид естрагон / тархун на руски/ зелен е много неприятен на вкус, но от сушения става хубав чай. Продават едни лимонади с него, но не са нещо особено.

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Малко нетипична препоръка ще дам с БУРГЕРИ, но все пак не са някави си там шир потреба.😉

Случайно преди време попаднах на бургерите hundred, които преди 1-2 години са били 3 в света, а за тази година са 1 в света като най-добър бургер.  
Никога до сега не са давали такова отличие извън САЩ.

Зачетох се как са се пръкнали и ми стана много интересно, с няколко реда  ще кажа, че трима юнаци 2 испанци и 1 аржентинец решили да пробват всички най-известни и най-добри бургери в света по всякакви класации


За целта в продължение на 3 години посетили 22 страни и пробвали в над 300 заведение бургери-сериозни  магеланци ще излязат тези!

Навсякъде разпитвали, гледали и пробвали, абе има филм в тубата за цялата им история.

След  това решили да си направят тяхно заведение във Валенсия и за няколко години стават номер 1.


Няма да влизам в подробности какво месо ползват и как правят всичко, но е повече от интересно, който иска ще види филма.

Та заведенията стават в последствие 3, а и отварят още 3 в Мадрид.

 

Та бях решил да пробвам и мога да кажа, че ми падна шапката.

Ял съм доста бургери, включително на Гордън Рамзи, но това е нещо абсолютно различно.

Който е фен, трябва да пробва. Всички заведения работят само с резервация.

и накрая цената, тук вече имаше много учудено погледни.

Бургера с който са спечели с едно кюфте от 200гр е цели 9,50€!

Има три нива на изпичане на месото. Това е средно.

 

 

 

 

IMG_6699.jpeg

IMG_6679.jpeg

IMG_6678.jpeg

IMG_6677.jpeg

IMG_6680.jpeg

  • Харесвам 28
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 57 минути , Alexander каза:

Малко нетипична препоръка ще дам с БУРГЕРИ, но все пак не са някави си там шир потреба.😉

Случайно преди време попаднах на бургерите hundred, които преди 1-2 години са били 3 в света, а за тази година са 1 в света като най-добър бургер.  
Никога до сега не са давали такова отличие извън САЩ.

Зачетох се как са се пръкнали и ми стана много интересно, с няколко реда  ще кажа, че трима юнаци 2 испанци и 1 аржентинец решили да пробват всички най-известни и най-добри бургери в света по всякакви класации


За целта в продължение на 3 години посетили 22 страни и пробвали в над 300 заведение бургери-сериозни  магеланци ще излязат тези!

Навсякъде разпитвали, гледали и пробвали, абе има филм в тубата за цялата им история.

След  това решили да си направят тяхно заведение във Валенсия и за няколко години стават номер 1.


Няма да влизам в подробности какво месо ползват и как правят всичко, но е повече от интересно, който иска ще види филма.

Та заведенията стават в последствие 3, а и отварят още 3 в Мадрид.

 

Та бях решил да пробвам и мога да кажа, че ми падна шапката.

Ял съм доста бургери, включително на Гордън Рамзи, но това е нещо абсолютно различно.

Който е фен, трябва да пробва. Всички заведения работят само с резервация.

и накрая цената, тук вече имаше много учудено погледни.

Бургера с който са спечели с едно кюфте от 200гр е цели 9,50€!

Има три нива на изпичане на месото. Това е средно.

 

 

 

 

IMG_6699.jpeg

IMG_6679.jpeg

IMG_6678.jpeg

IMG_6677.jpeg

IMG_6680.jpeg

Дай линк за резервация в Мадрид, моля!

Публикувано:

И сега кажи и кой от всичките пробва, аз в нд съм във Валенсия и две от заведенията са доста близо до хотела и маршрута ми 🙂

Публикувано:
преди 3 минути , bobole4e каза:

И сега кажи и кой от всичките пробва, аз в нд съм във Валенсия и две от заведенията са доста близо до хотела и маршрута ми 🙂

Въпрос на вкус, но за мен трябва да се пробва Singular с който са спечелили, а лично на мен той ми хареса най-много, защото го повторих на следващия ден.

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , bobole4e каза:

И сега кажи и кой от всичките пробва, аз в нд съм във Валенсия и две от заведенията са доста близо до хотела и маршрута ми 🙂

Предварително си резервирай в желания час. Че от сега за сега, даже от днес за днес, са силно ограничени. Ние запазвахме в https://hundredburgers.com/reserva/san-vicente и бяха страшно зле организирани с взимане и носене на поръчки, така че ядохме студени бургери със сбъркани картофи. Бих препоръчала да се пробва в друг клон. 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Lindt каза:

Предварително си резервирай в желания час.

Аз мисля да си го взема за вкъщи, няма да сядам и предполагам ще стане без резервация 🙂 Този е в центъра, затова може би е така натоварен.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Всичко е с резервация, дори за взимане е поне с няколко часа по-рано и се плаща още като се прави поръчката.

няма начин отиваш и поръчваш

  • Харесвам 4
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 11.11.2024 г. в 19:26, Alexander каза:

Малко нетипична препоръка ще дам с БУРГЕРИ, но все пак не са някави си там шир потреба.😉

Случайно преди време попаднах на бургерите hundred, които преди 1-2 години са били 3 в света, а за тази година са 1 в света като най-добър бургер.  
Никога до сега не са давали такова отличие извън САЩ.

Зачетох се как са се пръкнали и ми стана много интересно, с няколко реда  ще кажа, че трима юнаци 2 испанци и 1 аржентинец решили да пробват всички най-известни и най-добри бургери в света по всякакви класации


За целта в продължение на 3 години посетили 22 страни и пробвали в над 300 заведение бургери-сериозни  магеланци ще излязат тези!

Навсякъде разпитвали, гледали и пробвали, абе има филм в тубата за цялата им история.

След  това решили да си направят тяхно заведение във Валенсия и за няколко години стават номер 1.


Няма да влизам в подробности какво месо ползват и как правят всичко, но е повече от интересно, който иска ще види филма.

Та заведенията стават в последствие 3, а и отварят още 3 в Мадрид.

 

Та бях решил да пробвам и мога да кажа, че ми падна шапката.

Ял съм доста бургери, включително на Гордън Рамзи, но това е нещо абсолютно различно.

Който е фен, трябва да пробва. Всички заведения работят само с резервация.

и накрая цената, тук вече имаше много учудено погледни.

Бургера с който са спечели с едно кюфте от 200гр е цели 9,50€!

Има три нива на изпичане на месото. Това е средно.

 

 

 

 

IMG_6699.jpeg

IMG_6679.jpeg

IMG_6678.jpeg

IMG_6677.jpeg

IMG_6680.jpeg

Бургерите са силно подценено ястие, защото масово хората ги свързват с макдоналдс и т.н. Тези ще ги пробвам при възможност.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 10 часа, ivailo_radev каза:

Бургерите са силно подценено ястие, защото масово хората ги свързват с макдоналдс и т.н. Тези ще ги пробвам при възможност.

А защо да са подценени, навсякъде никнат специализирани заведения и фургончета, включват се в менюто на останалите, а в магазините продават бургери, сосове, хлебчета. 

И си е все така неправилно да се яде месо с подсладен хляб, сос и пържени картофи, вместо да има хубава салата и зеленчуци. 

 

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 29 минути , Lindt каза:

А защо да са подценени, навсякъде никнат специализирани заведения и фургончета, включват се в менюто на останалите, а в магазините продават бургери, сосове, хлебчета. 

И си е все така неправилно да се яде месо с подсладен хляб, сос и пържени картофи, вместо да има хубава салата и зеленчуци. 

 

Абсолютно те подкрепям за зеленчуците. Аз си промених начина на хранене тотално и наблягам много на зеленчуците. Примерно предпочитам бургери с кисела краставичка или шайба домат отгоре и пържени картофи 😄 😄 😄

 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Публикувано:

Едно доста сериозно място за аржентинска париша. Hierro parilla Buenos Aires.

 

Пробвахме  две от по-скъпите меса от юници, зрели по 45 дни.

Bife de chorizo  и ojo de bife  по 0,500кг всяко.

На първото мазнината е отстрани, на второто е в средата и като цяло е по-сочно и мазно.
Печени са  средно ниво.

 

Масово приличат като торти, толкова са високи!

 

за сега е в топ 3 на месата, които съм пробвал някога, може би само японскто вагю ги бие.

 

 

IMG_0723.jpeg

IMG_0724.jpeg

IMG_0728.jpeg

IMG_0727.jpeg

IMG_6863.jpeg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
Публикувано:

Нещо по-различно, яде се в северната част на Аржентина в планините.

Locro, много гъста яхния, вътре има царевица, боб, гърди, свински крачета, които за разварени и излизат само костиците им.

Хареса ни много.


IMG_1090.jpeg.5be27d4fbdec7b0b7e3a3caf39d9fa14.jpeg

 

IMG_1089.jpeg.e436bb963ef53a51a065a301a143b751.jpeg

 

 

Това са mollejas, говежди бузи, страшно меки, като мозък.

 

IMG_1081.jpeg.013fa57818b896f9b1c52fe60054bc22.jpeg


IMG_1084.jpeg.eb0147468b2c2d6591172ecf4d2840bb.jpeg

 

и малко вино, похвалиха ми патагонското, по-различно е.

 

За сега каквото сме пили, съм сравнил, че в кръчма дори хубава, надценката от цена в магазина е 25-30%.

 

IMG_7184.jpeg.8ea8c2c566f53350facce0cfe3c49375.jpeg

 

а това е известния в превод - убиец на  глада matambre . От коремната област  на телетата е месото, много вкусно различно от стековете е.

 

 

IMG_7093.jpeg.2b5891a113d4075c84a737a1efb67512.jpeg

  • Харесвам 23
Публикувано:

За феновете на морски деликатеси.

Такова изобилие и неща, които не познавам съм виждал само в Япония.

За размерите, снимките говорят.

Пуерто Мотн -Чили.

 

 

 

IMG_1597.jpeg

IMG_1589.jpeg

IMG_1588.jpeg

IMG_1590.jpeg

IMG_1587.jpeg

IMG_1586.jpeg

IMG_1577.jpeg

IMG_1573.jpeg

IMG_1572.jpeg

IMG_1571.jpeg

IMG_1570.jpeg

IMG_1569.jpeg

IMG_1568.jpeg

IMG_1575.jpeg

  • Харесвам 21
Публикувано:
На 25.10.2024 г. в 12:10, Antigona каза:

В Грузия слагат навсякъде в свеж вид естрагон / тархун на руски/ зелен е много неприятен на вкус, но от сушения става хубав чай. Продават едни лимонади с него, но не са нещо особено.

След вицовете за кориандъра отидох и аз в Грузия и с ръка на сърцето казвам – европеец съм, нямам ген за тая гадория! 😄

Първо минахме през Истанбул. Понеже пътувахме през нощта, за закуска забодохме по един менемен (бъркани яйца с домати, люта чушка, а моят беше със сирене и кашкавал)

 

20241026_082208.jpg.07f35516ec384b8e45f3512d94501b47.jpg

 

Подивихме се на баниците

20241026_073818.jpg.ea68f5e53cac06f0bb10cbc9006bee72.jpg

А вечерта  решихме, че нещо ни е поомръзнала типичната храна и отидохме на индийски ресторант. 😄

Като за първа вечер в Тбилиси ходихме в една от най-известните хинкални в града – ხინკლის კოლექცია (😄 Khinkali Collection с 4,9 оценка в гугъл).
Класическите хинкали са с месо, а аз такова не ям. Обаче в тази хинкалня имаше и с всичко останало.  😄
Та поръчах порция с гъби и сос и се радвах на живота.

20241027_185721.jpg.2d57a2f6d0ea9482d0b73fe1f8ac01bc.jpg

Другарчето обаче си дъвчеше класическите с месо и недоволстваше - миришели на гадно. Ай ся. Но гъбените одобри.

За преди хинкалите взехме патладжанени рулца с пълнеж от сирене и орехи – идейни, ама 10 лева (пък там е по-евтино от тук). Въобще салатите и студените предястия не ми хванаха много окото в никое меню.

20241027_184644.jpg.14524bf4ce09ca5367fe4127c2f42ed2.jpg

Хинкалнята е толкова шантава, че имаше дори десертни хинкали, а другаде не видяхме. Тези са с вишни, леко сладки, леко кисели – топ! Имаше зелени със смокини, кафяви с шоколад, ама до тях не стигнахме. Като огледах обстойно менютата, ми просветна, че ако не ям месо, другата ми опция е тесто, да видим докога ще го трая.

20241027_191846.jpg.438e2b5834bdbd3473ada46cfece3200.jpg

В Кахетия си поръчах студено предястие спаначени топчета. Нищо не предвещаваше катастрофата...

Спанак, орехи, малко пармезан, нар и изненадващо в средата... КОРИАНДЪР! :diablo: Конска доза! Другарче само помириса – мирише ми на миризливки, вика. 😄 Това имало и във вчерашните класически хинкали. Да си ги ядат.

20241028_142354.jpg.abba099bda624e31d9aacf72583f4a67.jpg

На следващия ден в Тбилиси решихме да действаме по-разумно и разпитахме сервитьора къде има кориандър (на руски киндза). Ами то се оказа по-лесно да ни каже къде няма. 😄

Хачапури по аджарски

20241029_134349.jpg.06df3d5afc25271ff821f7f015ee517b.jpg

Най-хубавите хинкали за цялото пътуване – със сирена и подправки, но без кориандър

20241029_135413.jpg.3ddd4ca21544613d573b55d1c8e873ed.jpg

Всички местни месни манджи били с него, затова другарче получи един жален шиш, свален от шпагата.

20241029_141425.jpg.310f3d7a211ac82c6047d5d320ef36e3.jpg

После от много акъл сами си създадохме големи чревни несгоди с една лютивка тип айвар, много вкусна. Уж нямаме проблеми и ядем люто редовно, ама айварът ни взе здравето и коремите ни отвътре все едно с вилици ги деряха. Затова един ден пазехме поведение. 😎

Ходихме в Мцхета и слязохме в друг квартал, където случайно попаднахме на най-евтината кръчма в Тбилиси (Mapshalia მაფშალია) - народо нагъваше шишове с картофи за по три евро и разни странни неща.
Понеже нали се пазехме, си поръчахме немного дразнеща храна. 
Навсякъде се предлага салата домати и краставици с орехи (без сирене) - видът ѝ не е много привлекателен, обаче е много вкусна. На заден план не разбрахме точно какво поръчахме, но е гоми с чинчолат 😄 - в средата е много приятно меко сирене с добавена мента, а около него нещо като полента, ама не баш (от няколко царевични брашна се прави).

20241030_131810.jpg.8c48151db0e629e7881382651595eaa6.jpg 

И за капак - хачапури по имеретински, което не стига че е като пица със сирене отгоре, ами и вътре има доста пълнеж от сирене. Така успяхме да похабим сума ти храна.


20241030_132655.jpg.50a74af65ff31803f681dcc3601731e9.jpg

След четири дни, като стигнахме в Батуми, вече дружно не щяхме да чуем за грузинска кухня. Повече теста не ми се ядяха, а за кориандър дума да не става. Прежалихме се веднъж за едни хинкали, дето ни прати хазяинът, ама не бяха нашите.

20241101_144806.jpg.5bd56c6d744f0e371c32bf7189ac87c5.jpg

 

И пак рулцата с патладжан, че няма какво друго.


20241101_144032.jpg.493f7e0eb646c6f7d893306633bd93b1.jpg

В Черно море уж зимата има риба и я продават, ама близък ресторант с прясна такава не открихме. Обаче направихме екскурзия из пазара. Там открих за себе си фейхо́а – тъмнозелени плодчета с много свеж вкус (на снимката до царевицата). Райските ябълки също са фантастични там - нищо общо с българските или испанските от супермаркета. Идват по 1,30-50 лв за кило. Донесохме си и от двете. 😄 И торба шафран.

20241101_103456.jpg.2b98db5dd2de041fa00450eca0864345.jpg

 

Малко ни се видя и забърсахме от мекото сирене сулугуни, щото имаше едно твърдо и солено, ама не ни хареса и едвам го ядохме.
А също и пушен кашкавал на плитки, тук ми го одобриха получателите. Цени - смешни.


20241101_115113.jpg.9c06b3e91b017ad9ed8c744950dadc83.jpg

И понеже Батуми е тотален интернационален курорт 😄 с всякакви измислени еднократни заведения за туристи, за още по-смешно два пъти обядвахме в махаленския виетнамски ресторант, държан от руснаци. 😄

И тофу ми направиха читаво

20241102_124334.jpg.102fb628006c34e18c9d2e69b51b9eb2.jpg

И нудъли с морски дарове. И виното им беше хубаво, бяло грузинско, по три кинта чашата. Обаче тези им бели вина са леки, пия две чаши и нищо работа. 😄

20241031_143850.jpg.b0e912646bdfb8d3c3a5063dc79fbe9b.jpg

Но най-добре определено им се получаваха пържените банани с куркума в панировката – леки, немазни, абе приказка! Чак на мен ми стана интересно и може да се пробвам да си направя догодина или по-натам. 😎

20241031_151655.jpg.294b62389cf536591e87bd713d12da77.jpg
 

  • Харесвам 18
  • Браво 4
Публикувано:

Една лека супа от днес- paila marina chilena.

Около 8-10 неща има от предните ми снимки на мекотели, 4-5 вида миди плюс други морски неща.

Като минус, нямаше бульон или не повече от 20%..😀

 


 

 

IMG_1680.jpeg

IMG_1678.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 3
Публикувано:
12 hours ago, Alexander said:

Една лека супа от днес- paila marina chilena.

Около 8-10 неща има от предните ми снимки на мекотели, 4-5 вида миди плюс други морски неща.

Като минус, нямаше бульон или не повече от 20%..😀

 


 

 

IMG_1680.jpeg

IMG_1678.jpeg

Много хубави снимки, направо ми се тръгва отново за Грузия само за чревоугодничество, макар, че не съм я обиколила цялата / трекинг в Сванети си мечтая/.

  • Кориандър: Противовъзпалителен, бори се с анемията, подобрява имунната система, намалява мазнините и повишава добрия холестерол.
  • Фейхоята е изключително богата на йод. Бурканче сладко от цели плодове и сушена на тънки кори си бях купила, в прясно състояние май не се консумира.
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , Antigona каза:

Фейхоята е изключително богата на йод. Бурканче сладко от цели плодове и сушена на тънки кори си бях купила, в прясно състояние май не се консумира.

Консумира се в прясно, всичко ни обясниха на пазара и така си я ядохме. С кората е по-стипчива, а обелена е с много приятен вкус, леко на ананас бие.
Дядото на пазара каза, че и за болно гърло ставала, рецепти за компот предлагаше. 😄 А сушените им райски ябълки са наистина райски, обаче вече си бяхме наложили вето на покупките. 😄

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Churipan от Аржентина, нещо като хот дог, ама по-висша форма. Естествено се прави на истинска скара с въглища, такива имат дори в караваните за мобилна продажба.
Имаше 10-на вида, 3-4 а агнешко и другите свинско.


 

 

IMG_1810.jpeg

IMG_1814.jpeg

IMG_1815.jpeg

IMG_1816.jpeg

IMG_1817.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

За десерт си бяхме оставили посещението при Don Julio в Буенос Айрес.

Всичко беше дори над очакванията, които бяха големи.

взехме ojo de bife, първото месо от картинката.

 

Ето теглото на различните  видове стекове.

Всичко е феноменално добро. А избата е черешката на тортата, писах за нея в темата за вината.
Имат 450+ вида само аржентински вина и поддържат 13-15 хиляди бутилки! Цялата изба  е охладена.

 

 

 

IMG_8205.png

IMG_1871.jpeg

IMG_1866.jpeg

  • Харесвам 11
  • Браво 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.