Прескочи до съдържание

Кулинарен туризъм или какво да ядем по света


Препоръчани мнения

Дани Магелани
Публикувано:
преди 20 часа, Captain45 каза:

Чудя се ликьор ли да правя или сладко 😉 но гледам че ликьор има още, та май ще е сладко.

 

IMG_20250111_083533.jpg.a5eb8354628abe9e3ffebab610ce6355.jpg

Сподели рецептата за ликьора, моля!

Публикувано:

Ликьора си го купуваме от Гърция. А плодовете си ги хапваме, не правим нищо от тях. А ето една рецепта от нета:

Ликьор от кумкуат: домашна рецепта

Съставки Кумкуат - 1 кг

Водка - 1 литър

Захар - 1 кг

Начин на приготвяне За начало всеки плод кумкуат трябва да се прободе с клечка за зъби на 2-3 места. След това поставете приготвените плодове в стъклен съд, добавете захар и изсипете алкохолната основа. Настояваме напитката 14 дни на тъмно място и разклащаме съдържанието всеки ден, така че захарта да се разтвори напълно. След две седмици ликьорът трябва да се филтрира и да се бутилира. Сега ликьорът трябва да се инфузира, като за целта го прехвърлете на хладно и тъмно място и го оставете да престои 1 месец (най-добре 6 месеца). Можете спокойно да експериментирате с алкохолния компонент и вместо обикновена водка да използвате ром, коняк, бренди, спирт или самогон без силна миризма. Не изхвърляйте алкохолизираните мини портокали след инфузията, а ги използвайте в готвенето за приготвяне на десерти или сосове. Можете също така да ги ядете като лакомство.

 

Ако сте фен на ликьора може да посетите този производител https://kumquat.gr/en/ когато сте на Корфу 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • 2 месеца по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Bunaken. Вечерята ни в нашия homestay. Всеки ден е различна и различно приготвена прясна риба и салати. Винаги има и различни плодове.

20250405_190634.jpg

  • Харесвам 17
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

Бях питал преди време за хубаво места с локална кухня във Виена. Бях ровил и по друго места и посетих 2-3 места.

 

Върнах се преди дни и препоръчвам това място Kolonitz Beisl

 

Не е в центъра, но се стига лесно.

Кръчмето е старичко, меню само на немски и само австрийци вътре, точно каквото търсех.

Само бармана знаеше английски, но се оправихме. Плаща се само кеш, пише го на вратата още.

Ядохме шницели, освен че бяха много хубави, бяха и горе долу на половин цена от шницелите, които видях в централните части.


По центъра основно беше 24-26-27€ пак шницели и подобни 

 

 

IMG_1619.jpeg

IMG_1602.jpeg

IMG_1601.jpeg

IMG_1600.jpeg

IMG_1599.jpeg

  • Харесвам 19
Публикувано:
На 11.11.2024 г. в 20:26, Alexander каза:

Та бях решил да пробвам и мога да кажа, че ми падна шапката.

Ял съм доста бургери, включително на Гордън Рамзи, но това е нещо абсолютно различно.

Който е фен, трябва да пробва. Всички заведения работят само с резервация.

и накрая цената, тук вече имаше много учудено погледни.

Бургера с който са спечели с едно кюфте от 200гр е цели 9,50€!

Има три нива на изпичане на месото. Това е средно.

 

 

 

 

IMG_6699.jpeg

IMG_6679.jpeg

IMG_6678.jpeg

IMG_6677.jpeg

IMG_6680.jpeg

+1 за Hundred Burgers. Даже се напънах да изям два с едни сладки картофки и споделен начос 😀

1747745910864.jpg

1747745910950.jpg

  • Харесвам 8
  • Шок 1
Публикувано:

Признах те!! Като почна да ги ям, все си мисля, че ще мога да изям и втори, но като се привърши първият виждам, че е трудна работа за мен.

  • Харесвам 3
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Всеки знае какво да яде в Грузия, ама това място в Кутаиси е по-специално и силно го препоръчвам.

 

Бях го набелязал и дори си направих резервация през месинджъра, имат и мейл.

 

Малко суха теория, 1 място в трипа от кръчмите в града, с 440 мнения и средна оценка от 4,9, което  ме впечатли силно.

 

Последния ден, след пътя от Местия и преди полета ни, се озовахме в кръчмето Toma's Wine Cellar, което е малко извън централната част. Оказа се, че това е къща и в приземния етаж са направили нещо като механа. Семеен ресторант, готви майката, синовете презентират и носят. Не бях чел какво точно имат и след като ни настаниха, се оказа, че нямат меню за четене и избиране, точно както най-много обичам.

Предлагат дегустационно меню, от домашни гозби и предястия, както и без ограничения, местна гроздова ракия чача и домашно бяло вино (отлично беше), от сорт който няма как да го напиша, звучеше като 2-3 думи една след друга. Няма друг вид вино, нито бира.

 

Питат дали имате алергии и се започва, бяхме 4 човека, затова и предястията са по 4 броя.

Дойдоха наведнъж предястията, които бяха подробно описани от сина-сервитьор.0


IMG_5519.jpeg.1d0e8bdd9b159885466d41c9e87fe387.jpegIMG_5521.jpeg.2f567511494cfa213d0110f05dd04b99.jpegIMG_5522.jpeg.40bbc2f0d14f7287c182868068b54b7b.jpegIMG_5523.jpeg.2483662ea7508f4bae2fdc4e4275098b.jpegIMG_5524.jpeg.981f97d528d672b03f41dcf333f0ce3f.jpeg

 

 

Обща салата, домати и краставици, доста качествени зеленчуци и то не само при тези хора, не знам от къде идват в края на май месец.

Морков с орехова паста.

Руло от патладжан, със същата паста и нар.

Домашен крекер, не беше от жито, но не помня какво казаха, с нещо като катък и подправки.

Домашно зряло краве сирене.

Нещо като туршия от някакво растения, описаха го като white flores, доста различно от всичко което съм пробвал, но и хубаво, изядохме го.

Домашен хляб.

 

След като хапнахме и поляхме  с чача, натиснахме звънеца на масата и ни донесоха втората серия.

 

IMG_2003.jpeg.77c3c966c312434df1abe1499b68bd7b.jpegIMG_2004.jpeg.b7c63ecd003ded5b820ab96dd0091ed2.jpeg

 

Два вида основни ястия и доста по-различна хачапура, за която синът каза, че няма общо със стандартните хачапури и беше така.  Повече приличаше на пърленка на вид. Представляваше два тънки пласта тесто и по средата кашкавал.

Едното основно беше цяла купа бяло пилешко месо със сос, в който пак имаше орехи. Не можахме да я изядем цялата.

Второто беше домашна наденица от телешко и пилешко, не бях срещал такава комбинация никъде, със зелен сос от джанки. Наденицата беше страшно сочна, една от най-хубавите пробвани от мен, а соса също беше много добър.

 

Не ни стигна един литър вино и взехме още половин. Накрая си хванахме пътя за летището.

 

А забравих да кажа цената, 35 български лева на човек.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_5530.jpeg

  • Харесвам 25
  • Браво 1
Публикувано:
преди 9 минути , Alexander каза:

доста по-различна хачапура, за която синът каза, че няма общо със стандартните хачапури и беше така. 

По повечето заведения видях да се предлагат три вида хачапури – лодката с яйцето е хачапури по аджарски, а другите два вида са по имеретински и по мегрелски. Те са тип пърленка с пълнеж.
На руски статия за разликите
https://dzen.ru/a/YkNtBsbgGWb-Db4A

С кориандъра нямате проблеми, а? :smile:

На мен грузинските вина някак ми дойдоха малко по-слаби и така и не успях да попадна на нещо, което да ме впечатли. За разлика от домашния коняк в Кахетия. :smile:

  • Харесвам 6
Публикувано:

Нямам, какво му е, в цял свят се яде масово.

Точно в тази кръчма нямаше кориандър.

Да, вината и като градуси са си слабички 11-12% са масовите червени. Затова и често има полусухи, добавят захар, защото явно в гроздето няма захар и стават по-слабо алкохолни.

  • Харесвам 3
Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Всеки знае какво да яде в Грузия, ама това място в Кутаиси е по-специално и силно го препоръчвам.

 

Бях го набелязал и дори си направих резервация през месинджъра, имат и мейл.

 

Малко суха теория, 1 място в трипа от кръчмите в града, с 440 мнения и средна оценка от 4,9, което  ме впечатли силно.

 

Последния ден, след пътя от Местия и преди полета ни, се озовахме в кръчмето Toma's Wine Cellar, което е малко извън централната част. Оказа се, че това е къща и в приземния етаж са направили нещо като механа. Семеен ресторант, готви майката, синовете презентират и носят. Не бях чел какво точно имат и след като ни настаниха, се оказа, че нямат меню за четене и избиране, точно както най-много обичам.

Предлагат дегустационно меню, от домашни гозби и предястия, както и без ограничения, местна гроздова ракия чача и домашно бяло вино (отлично беше), от сорт който няма как да го напиша, звучеше като 2-3 думи една след друга. Няма друг вид вино, нито бира.

 

Питат дали имате алергии и се започва, бяхме 4 човека, затова и предястията са по 4 броя.

Дойдоха наведнъж предястията, които бяха подробно описани от сина-сервитьор.0


IMG_5519.jpeg.1d0e8bdd9b159885466d41c9e87fe387.jpegIMG_5521.jpeg.2f567511494cfa213d0110f05dd04b99.jpegIMG_5522.jpeg.40bbc2f0d14f7287c182868068b54b7b.jpegIMG_5523.jpeg.2483662ea7508f4bae2fdc4e4275098b.jpegIMG_5524.jpeg.981f97d528d672b03f41dcf333f0ce3f.jpeg

 

 

Обща салата, домати и краставици, доста качествени зеленчуци и то не само при тези хора, не знам от къде идват в края на май месец.

Морков с орехова паста.

Руло от патладжан, със същата паста и нар.

Домашен крекер, не беше от жито, но не помня какво казаха, с нещо като катък и подправки.

Домашно зряло краве сирене.

Нещо като туршия от някакво растения, описаха го като white flores, доста различно от всичко което съм пробвал, но и хубаво, изядохме го.

Домашен хляб.

 

След като хапнахме и поляхме  с чача, натиснахме звънеца на масата и ни донесоха втората серия.

 

IMG_2003.jpeg.77c3c966c312434df1abe1499b68bd7b.jpegIMG_2004.jpeg.b7c63ecd003ded5b820ab96dd0091ed2.jpeg

 

Два вида основни ястия и доста по-различна хачапура, за която синът каза, че няма общо със стандартните хачапури и беше така.  Повече приличаше на пърленка на вид. Представляваше два тънки пласта тесто и по средата кашкавал.

Едното основно беше цяла купа бяло пилешко месо със сос, в който пак имаше орехи. Не можахме да я изядем цялата.

Второто беше домашна наденица от телешко и пилешко, не бях срещал такава комбинация никъде, със зелен сос от джанки. Наденицата беше страшно сочна, една от най-хубавите пробвани от мен, а соса също беше много добър.

 

Не ни стигна един литър вино и взехме още половин. Накрая си хванахме пътя за летището.

 

А забравих да кажа цената, 35 български лева на човек.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_5530.jpeg

Остава да дадеш локацията.

  • Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Обещаните отзиви от Кипър. Повечето места дават мезета, много на брой чинийки с най-различни неща.

Предварително бях набелязал три местенца след ровене по сайтове и форуми, но накрая посетих само две от тях. 

Започвам с MEZE Taverna Restaurant Limassol.

Основното което се поръчва от болшинството  и за което отидохме е меню мезета, като има три вида, морско, местно и вегетарианско.

Още докато ми даваха менюто, направо си поръчах, защото бях решил предварително, че ще ядем морски мезета. Нямахме резервация, но беше към 3 след обед и имаше свободни маси.

 

Единствения минус на тези мезета е, че трябва да сте поне двама, аз поне не видях място на което да дават за 1 човек.  Цените са сходни навсякъде, 22-25 евро на човек.

Тук общият брой на мезетата беше 18 чинийки, ето какво дадоха. Огромна купа салата, 8 разядки от типа на хайвер, хумус, тарама, патладжан  и др. След това идват калмари, местни картофи, 6 пържени риби 2-3 вида, миди със сос, октопод на скара и по една голяма скарида на скара, хляб и масло. Разбира се и местен десерт.

Всичко беше перфектно, абсолютно никакви забележки, силни и различни вкусове, всичко съвсем прясно.

 

IMG_2106.jpeg.7bd1e8876aa08057ddbbd0dd5d231118.jpegIMG_2109.jpeg.398a84575fad13f39e2942e892d8cbe6.jpegIMG_5603.jpeg.c35be853430c6f7010be0a95c15cce15.jpegIMG_5606.jpeg.7227c13b20e4f7ce87792997ccf3df76.jpegIMG_5607.jpeg.99697407ec0fc8afa9e7a4873286cba4.jpegIMG_5610.jpeg.1d8d57be3d3affe82bd413fccdd040de.jpegIMG_5608.jpeg.e0fad156faa07f58928a006d8c9f81d3.jpeg

 

IMG_5604.jpeg.489b5dce21c2d3d2837593d29a433ea7.jpeg

 

 

Следва второто място, което е гвоздеят на програмата To Kazani, в квартал на Ларнака. Задължително резервация, поне седмица по-рано, особено, ако сте повече от 2-3. Отидох в петък в 10:30 вечерта с идея, че може да се вредя, ама не. Иначе работят до 1 часа вечерта. Представлява стара къща, направена на таверна, поема над 100 човека.

 

На другата вечер си отидох с резервацията, която имах за 8 часа. Имаше маса за двама с моето име, както и най-различни комбинации, за 4-6-10 и повече човека с имена на гръцки, нямаше маса без име.

Всичко се напълни до осем и половина и разбрах, защо и в 23 часа да се отиде, няма място, просто никой не си заминава преди 12 часа, а след това кухнята не работи.

 

Аз не видях туристи в този ден, собственика и другите служители, които са му роднини видимо се познаваха с повечето клиенти. Тук пак взехме меню мезета(имат само един вид) на цена 25 евро и взеха да носят, да носят, да носят и да носят..

 

Имаше всичко, от салата и предястия, до разни странни неща, печени маслини, печено халуми, след това свинска наденица, свински ребра, телешка наденица, агнешки колетчета цели 3 броя(това на места си е порция), малки охлюви, задушен мозък, нещо с тиквички, туршия от листа на каперси, гъби, булгур, свински цял шиш, пилешки шиш, телешки дроб на тиган  и т.н и т.н.

По едно време вече не можех да пробвам дори, не съм близвал хляб, направо го върнах, но чиниите продължава да идват... взех да се смея и наистина реших, че има скрита камера. Вероятно това е значението на думата Вакханалия..

 

Всяко ястие си имаше коренно различен вкус, с различни подправки и акценти, не еднообразно както  е на места.

Общия брой беше 29, това го разбрах на другия ден, след внимателно броене на ястията по снимките !

 

Добре, че пих много малко, че още по средата щях да приключа. След 22 часа някъде, започват да танцуват клиентите, има през цялото време жива музика, купона е на макс!

За мен това място за хранене е най-доброто, в което съм бил някога, като визирам съотношение на качество/цена, разнообразие, обслужване та дори и количество, просто нещо невъобразимо. Направо си е шоу+кръчма. Не помня от кога не съм правил някакво видео, ама там направих, като си бях коментатор..

 

За мен остана загадка, как знаят на коя маса, до коя чиния са стигнали, сервитьорите са само мъже, някои са синове на собственика, хвърчат като линейки.

Главния готвач също е син на собственика, както и певицата, която когато не пее, прави резервации и се занимава с ресторанта.

Някой ден ще отида само заради това място отново, за някой по-специален повод.

За инфо, 630мл бира бутилка 4 евро! 200мл Пломари 13 евро, 1л вино 16евро

 

Това е дерзайте 

 

Имам и скрити козове за второто място, но не са за писане в общия форум. Бих споделил на хора, с които се познаваме лично и имат намерение да посетят мястото. Да не тръгнете само от любопитство да ме разпитвате сега. Не са нещо много важно и който иска, да отива смело, гласувам с две ръце и два крака.

 

 

 

IMG_2111.jpeg

IMG_2113.jpeg

IMG_5617.jpeg

IMG_5623.jpeg

IMG_5625.jpeg

IMG_5637.jpeg

IMG_5627.jpeg

IMG_5628.jpeg

IMG_5629.jpeg

IMG_5632.jpeg

IMG_5634.jpeg

IMG_5636.jpeg

IMG_5638.jpeg

IMG_5655.jpeg

IMG_5624.jpeg

  • Харесвам 20
  • Благодаря 4
  • Браво 6

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.