Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 1 час, Doctor Who каза:

Петък или събота до Виена и връщане в неделя от Братислава бяха добри уикенд забежки миналата година. Иначе полетите бяха четвъртък - неделя.

За това добавяме и Будапеща, особено ако се лети петък-неделя или събота-понеделник и се нагласи ранно отиване с късно прибиране 🙂

Че дори и Прага (+ Бърно попътно за бирен туризъм) с полетите неделя вечер на обратно. Сега ме вкарвате в размисли, коя врътка точно да направя...

• Харесвам 4
  • Смея се 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 11 часа, Argentique каза:

Междувременно Райън тихомълком прекратиха Братислава, от София вече няма полети дотам. З

Да, за съжаление. И Франкфурт Xан спират от края на март.

• Харесвам 1
Публикувано:

2025: 
Пътници - 8 413 762  ръст 6.2%
Самолетодвижения - 68 064 ръст 3.5% 

Карго - 21 897 т. ръст 0.1% 

И единствената редовна линия с widebody до София, но с драконовски мерки за сигурност...

12.jpg.fddb9a71870503c4a0704d266e51e486.jpg

10.jpg.305e35d4bb63beabb4dba0e5c8dbc76b.jpg

11.jpg.fa624e6be06999d45d5bf4311825cd14.jpg

• Харесвам 11
  • Шок 1
Публикувано:
преди 9 часа, randi каза:

2025: 

И единствената редовна линия с widebody до София, но с драконовски мерки за сигурност...

Ръстът на пътниците е добър, но продължават да не плащат концесионна такса и няма почти никакви значими инвестиции в летището.

• Харесвам 5
Публикувано:
Преди 1 час, tch каза:

Ръстът на пътниците е добър, но продължават да не плащат концесионна такса и няма почти никакви значими инвестиции в летището.

За мен ръста е слаб, 5 - 6 процента ми се виждат минимума. Тази година имаме отдръпване на един от играчите по зимните ски чартъри от UK, Jet2. Чакам информация за Варна и Бургас, да видим там колко трагично ще е. Вероятно никога няма да достигнат предпандемично - военните времена.

• Харесвам 3
Публикувано:
6 hours ago, randi said:

Чакам информация за Варна и Бургас, да видим там колко трагично ще е. Вероятно никога няма да достигнат предпандемично - военните времена.

Няма кой да замести руските чартъри  ?

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 4 часа, stanimir каза:

Няма кой да замести руските чартъри  ?

Освен тях има отдръпване по другите чартърни линии.

• Харесвам 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 12 минути , randi каза:

Освен тях има отдръпване по другите чартърни линии.

Ако може да се вярва на статистиката в интернет:

image.png.c84c78344af885c5491d77cadcac5f7f.png

то имат спадове още преди Ковид. Отделно 2024 им е била пак доста зле. Така че явно има и други причини освен руснаците....

Публикувано:

Опашките на Кулата и другите гранични пунктове показват, че отливът не е само в чартърите и не само войната е причината. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Цените ? Все трябва да има някаква причина.Гърция и Турция обаче също рязко поскъпнаха , Хърватска винаги е била в по-висока категория , къде избягаха туристите ?

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 минути , stanimir каза:

Цените ? Все трябва да има някаква причина.Гърция и Турция обаче също рязко поскъпнаха , Хърватска винаги е била в по-висока категория , къде избягаха туристите ?

Испания, Португалия, Канари, Египет, Тунис, Мароко предлагат по-добър продукт на съизмерима и по-ниска цена от гореспоменатите.

Следя круизите - вече почти няма ниски цени, което означава че запълването става от рано и регулярно цените растат. За миналата и тази година бележат ръст от пътници, цените също се увеличават, но са конкурентни на пакетите от 7 дни на хотел , а храната  е добра и без прекъсвания в целия ден.

Миналата година имаше пакети до Доминиканската република от Европа, които  с полети от България излизаха около 1100 евро на човек. Няма турски или гръцки хотел, който бих сменил за тази оферта на същата цена. За България бях писал в 2024 г. за цена 600 лева за двама на стая на ден на all incl. / или 7 дни за 4200 лева/2150 евро без полети и трансфрери/ около Варна и се оказа, че това не е изключение, а в 2025 г. е започнало да става правило.

• Харесвам 5
Публикувано:

Ами като теглиш чертата, евентуална по-висока цена + изживяване в държава Х натежава над условно по-ниска цена + изживяване по нашето море. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 11.01.2026 г. в 10:38, Alexander каза:

ако искаш да ходиш към другите гейове се минава през коридор 1,5м

Е, за другите гейове и през един метър широк коридор може. Нищо лошо не влагам, просто аутокоректът добре се е справил 😁

• Браво 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 20 часа, randi каза:

За мен ръста е слаб, 5 - 6 процента ми се виждат минимума. Тази година имаме отдръпване на един от играчите по зимните ски чартъри от UK, Jet2. Чакам информация за Варна и Бургас, да видим там колко трагично ще е. Вероятно никога няма да достигнат предпандемично - военните времена.

На база на какво очакваш да има по-голям ръст? Населението на София стагнира, това на България намалява, икономическият ръстеж е 3 процента.

Летищата във Варна и особено в Бургас наистина трудно ще достигнат нивата от 2018 година, но поне Варна има през зимното разписание около 15 полета и обслужва около 100-хиляди пътници през зимните месеци, което е по-важното от това да има силен туристически сезон. 

Иначе за статистиката.

2018 (всички пътници) 2018 (без Русия, Украйна и Беларус) 2025
Варна 2 300 000 ≈ 2 000 000 ≈ 1 860 000
Бургас 3 300 000 ≈ 2 600 000 1 849 000

Данните за 2018 са оттук: https://www.investor.bg/a/332-ikonomika-i-politika/275383-chernomorskite-letishta-zapisvat-rekordna-2018-g

• Замислям се 1
Публикувано:
Преди 1 час, tch каза:

На база на какво очакваш да има по-голям ръст? Населението на София стагнира, това на България намалява, икономическият ръстеж е 3 процента.

Скоро в едно интервю шефът на Уиз ер беше коментирал, че в Източна Европа ръстът на пътниците е горе долу двоен на ръста на БВП на дадената държава. При например 3% ръст на БВП има около 6% ръст на пътниците. Потенциалът също е голям, защото в Източна Европа средно статистическият човек пътува с около 70% по малко спрямо западно европейците. 

При морските летища освен липсата на руснаците проблем е и увеличаващия се стандарт в България. Вече изобщо не е по евтино да се ходи на българско море спрямо Гърция, Португалия, Испания или Италия. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 4 минути , Topfly каза:

Скоро в едно интервю шефът на Уиз ер беше коментирал, че в Източна Европа ръстът на пътниците е горе долу двоен на ръста на БВП на дадената държава. При например 3% ръст на БВП има около 6% ръст на пътниците. Потенциалът също е голям, защото в Източна Европа средно статистическият човек пътува с около 70% по малко спрямо западно европейците. 

При морските летища освен липсата на руснаците проблем е и увеличаващия се стандарт в България. Вече изобщо не е по евтино да се ходи на българско море спрямо Гърция, Португалия, Испания или Италия. 

Значи поне за 2025 година прогнозата му е вярна. 3 процента ръст на БВП 6% на пътниците. Но годините, в които икономиката на България растеше с над 5 процента са отдавна минало, така че ръстът си е в рамките на нормалното. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 12.01.2026 г. в 8:13, stanimir каза:

Не бих казал , че правят малък оборот.Рано сутрин още не съм летял , но през деня и вечер заведенията са пълни. За всеки който пък някога е минавал през летище Истанбул , София ще му изглежда евтинко. Сигурно 99% от пишещите тук киснат в салони , но за останалите пътници цените са умопомрачителни.Разбира се има и летища със супермаркети, евтини вендинг машини (Италия) и т.н. 

Също както със заведенията в София , колкото и да се пише тук, явно винаги ще се намери критична маса хора , които плащат въпросните цени и няма луд собственик дето да не е наясно с това.Някой харчат за пътуване , друг ще си купи луксозна кола , трети ще бохемства из заведения , една част могат да си позволят всичко изброено ... парите са за харчене и никой не е отнесъл нещо със себе си на оня свят.

П.П. Минералната вода във фрий шопа не беше ли 3-4 лева ?

Аз като гледам какви хора киснат в салоните, предпочитам да си плащам прескъпо в заведенията на Т2, ама да ми е по-спокойно 🙂

Публикувано:
16 minutes ago, Брани said:

Аз като гледам какви хора киснат в салоните, предпочитам да си плащам прескъпо в заведенията на Т2, ама да ми е по-спокойно 🙂

Все пак, нека да не изхвърляме бебето заедно с мръсната вода.

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 15 часа, tch каза:

На база на какво очакваш да има по-голям ръст?

На нищо. Аз очаквах 5%. От статистиката виждаме, че самолетодвиженията са мръднали малко нагоре, което означава, че се е подобрило затоварването, което всъщност бяха моите лични наблюдения за изминалата година. Само пълни самолети.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, randi каза:

На нищо. Аз очаквах 5%. От статистиката виждаме, че самолетодвиженията са мръднали малко нагоре, което означава, че се е подобрило затоварването, което всъщност бяха моите лични наблюдения за изминалата година. Само пълни самолети.

И други авиолинии спряха полетите през зимата (ITA), други се изтеглиха окончателно (Air France).

Струва ми се, че преди 20 години имаше доста повече авиокомпании в София.

Реално погледнато, София не може да привлече нито една междуконтинентална линия с продължителност повече от 5 часа (дори и китайските компании нямат никакъв интерес). В Белград положението е съвсем различно. Да разчиташ основно на Уиз и Раян е кауза пердута, както разбраха доста европейски летища.

• Харесвам 6
Публикувано:

Китайците летят където имат големи бизнес интереси - Унгария , Сърбия , Турция , западноевропейските дестинации са ясни.При тях се преплитат бизнес и политика  До Румъния и България няма за какво да летят.

Унгария традиционно е прозорец на Китай към Източна Европа с огромните си логистични центрове.

• Харесвам 9
Публикувано:
преди 54 минути , pr284 каза:

И други авиолинии спряха полетите през зимата (ITA), други се изтеглиха окончателно (Air France).

Напълно прав си. Ние не можем да привлечем дори КЛМ и Иберия, какво остава за дълги полети. Това с оттеглянето на Еър Франс, разреждането на честотите на Катар и British е показателно какъв пазар сме. Ние бележим бум единствено с полети от Тел Авив....

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Преди бая години при удобен случай се опитах да говоря с един от чорбаджиите  на АК за бъдещето на компанията и летище София. Нямаше накъде да мърда, защото седеше в пилотската кабина и трябваше да ме изслуша, дори от куртоазия. Като му развих с малко, но точни  ( според мен ) думи прости как виждам  в перспектива нещата, отговорът му беше много, много лаконичен - " Мечтаеш за небесни карставици". Това ми беше напълно достатъчно да разбера, що за човек решава съдбини и бъднини в АК.  Просто използвах момента да изразя виждането на много колеги. Не само такива като мен "на златната възраст в средата", а и на много млади момчета, които искаха да свържат живота и бъдещето си с тази професия в България. Но лека-полека отлетяха - Китай, Дубай и къде ли не.   

• Харесвам 6
Публикувано:
На 13.01.2026 г. в 14:09, randi каза:

2025: 

Редовно ли идват вече техни widebody-та? Аз видях случайно един и реших, че е частен случай ...

Публикувано:
преди 47 минути , Брани каза:

Редовно ли идват вече техни widebody-та? Аз видях случайно един и реших, че е частен случай ...

От 2 - ри януари до 27 - ми март включително всеки петък. 772 и 789/8

• Харесвам 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.