Прескочи до съдържание

Тема за рок/блус музика и производни - класически рок, арт, прог, хард, хеви, метъл, ню-уейв, алтърнатив...

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 2 часа, Яничка каза:

Simple Minds как бяха? Дай снимки, моля.

Както и друг път съм споделял, в едно интервю The Edge беше споменал, че недоумява защо Simple Minds не достигнаха популярността на U2. Действително, двете групи стартират по едно и също време от Дъблин и Белфаст и дълги години делят една сцена и публика, преди ирландците да излязат на сцената на Live Aid и оттам-насетне да пренапишат историята. Впрочем, Simple Minds също взеха участие по време на Live Aid, но не успяха да генерират това внимание...

По странно стечение на обстоятелствата, някак успяхме да пропуснем и двата концерта на Simple Minds в България. Дори имахме покани за първия преди двадесетина години, но едва на следващия ден разбрахме, че именно шотландците са били хедлайнери на събитието. Не помня защо не посетихме втория концерт, но така или иначе не е било писано да ги гледаме в България. Именно затова подходих към снощното събитие с много големи очаквания. И трябва да кажа, че те се оправдаха напълно! Естествено, една от причините за това е магията Лорелей - може би най-любимата ми музикална сцена в света - енигматично място над река Рейн, на което през годините имам толкова много спомени. Simple Minds представиха стегнат сет от точно един час и четиридесет и пет минути, в които изпълниха почти всички свои хитове - от любимите ми ранни творби Love Song и Theme for Great Cities, до знаковите Belfast Child и Don't You (Forget About Me). Групата е в страхотна форма и по нищо не личи, че само преди няколко дни Jim Kerr навърши 66 г. Гласът му не е мръднал, както и неизчерпаемата му енергия да снове по сцената от единия до другия край. Charles Burchill все още е онзи харизматичен китарист, който по един напълно непринуден начин връща спомените от характерния звук на 80-те. Бек вокалистката Sarah Brown сама по себе си е легенда с участие в албуми и концерти на Pink Floyd, George Michael, Stevie Wonder, Roxy Music, Duran Duran... Изключително представяне зад барабаните на очарователната Cherisse Osei. Въобще, Jim Kerr и Charlie Burchill са сглобили страхотна група! Визуализациите, без да блестят с нещо оригинално, бяха на съвсем прилично ниво. Публиката - ентусиазирана и на крака от първата до последната минута. В заключение, силно препоръчвам посещение на концерт на Simple Minds и вече нямам търпение за следващата ни среща...

20250713_205724.jpg.788ad84cc9de2c6e42c70d5ee74764ff.jpg

20250713_204416.jpg.aae1f3d5654c90c596b512aa1a0d6fd3.jpg

20250713_211406.jpg.594a88ea9305329dc005e58a7689d81d.jpg

20250713_211555.jpg.4ceb9eeefc0226e9a4c32500e1e3ea70.jpg

20250713_212452.jpg.5c021462496d78a7f8adf8c7f88f2876.jpg

20250713_214606.jpg.0c18f58c804a3f0b8a265548363c3bbf.jpg

20250713_215737.jpg.845d84d6c2ed8c09f3713cf1c98f4d30.jpg

20250713_203248.jpg

20250713_172357.jpg

20250713_172437.jpg

• Харесвам 8
  • Благодаря 2
Публикувано:

За първи път виждам едно изпълнение на Metallica. След него вече са ми абсолютни любимци. 

От половин час музикалният свят за мен е друг.

• Харесвам 7
  • Смея се 2
Публикувано:

7/10. Това е оценката ми за снощния концерт на Guns N' Roses в София. Свалям 1 еденица заради омазания звук. Много изнесени напред вокали и китари, от които на практика ритъм секцията боботеше на заден план. Стриктно спазвам заръките на моя приятел @Фил и на националния стадион гледам концерти от сектор "В" заради ужасното връщане на козирката ако седнеш в сектор "А", но въпреки това и от нашите места имаше дисонанс. Представям си какво щеше да бъде ако имаше и вятър. ОК, знам, че съм прекалено придирчив откъм звук заради прогресарската ми същност, но все пак очаквам професионална работа от озвучителения екип на една от най-влиятелните групи в рок музиката изобщо. Още 1 еденица свалям заради Axl. Дори мислех да сваля 2 единици, но го спаси втората част от концерта, в която определено вокалите му станаха по-ясни. Не разбирам упоритостта му да включва в сетлиста песни с високи вокали, които очевидно от много години не може да докарва. И все пак в сравнение с онази трагикомедия от 2012 г., снощи Axl се справи превъзходно! Почти съвършено изпълнение по време на най-любимата ми Estranged. Чудесна Civil War с още по-чудесен финал с вметка от Voodoo Child на Jimi Hendrix. Естествено превъзходни November Rain, Don't Cry и Knockin' on Heaven's Door. Изненадващо добре изпълнени You Could Be Mine, Sweet Child o' Mine и Paradise City. Над всички обаче беше Slash, който доказа, че е един от най-добрите китаристи на новото време и не случайно Guns N' Roses са последната значима стадионна група в света на рока. Многи силен Slash! Страхотно соло с вплитане на редица блус стандарти, което буквално ме остави без дъх...

И накрая, това беше концерт № 16 за мен през 2025 г. и едва № 2 в България, което не говори добре за българските промоутъри, но здраве да е...

П.П.: За математиците, на които им липсва 1 единица от оценката по-горе ще кажа, че 10-ка давам само за Pink Floyd и производни... 😉

1000016918.jpg

1000016939.jpg

1000016945.jpg

1000016951.jpg

1000016954.jpg

1000016923.jpg

1000016929.jpg

1000016932.jpg

1000016937.jpg

• Харесвам 15
Публикувано:
преди 46 минути , Duke каза:

Свалям 1 еденица заради омазания звук. Много изнесени напред вокали и китари, от които на практика ритъм секцията боботеше на заден план.

За разлика от други концерти, преди този нямаше тестване на озвучаването. А в сектор В вчера си е било жежко 😁

Аз бях на терена и то по-назад и при мен звукът не беше толкова зле. 

Аксел - високите от онова време ги няма, ниските са си ОК и някои песни можеше да ги изпее така и щеше да е по-добре. Но ... 

Слаш си е класа. 

А бе, на някой друг Аксел да му приличаше снощи на близнака на Васко Кеца? 😁

Довечера е ред на Сатриани и Вай. 

• Харесвам 7
Публикувано: (редактирано)

@Duke, като ти гледам гледната точка, били сме много близо един до друг. Ние бяхме 32 блок, 21 ред. Говорих си с един приятел по-рано за концерта, направо за по-мързеливо да го копи/пейстна, пунктоацията, която никога не ми е била силна страна така и така е в стил чат приложение и е запазена:

Цитат

Мнението какво ти е като цяло? Гледам тука една камара изтънчени фенове били супер разочаровани от отношението, началния час, не знам си кво си. Началния час наистина не беше комуникиран добре и не трябваше ние да си правим сметки сами, особено в тая жега, ама за другото не знам какво са очаквали. Тая група отиваш за да си уважиш младостта и историята, не отиваш нито за музикално, нито за светлинно изживяване. Аксел исторически е супер кифла и не знам кой е очаквал да има някакво любвеобилно отношение към публиката. Аз може би щото очаквах да е съвсем прегракнал и бях приятно изненадан, че успя да удари тук-там високите ноти, а слаш си е абсолютна машина. Не съм им фен, да съм слушал грейтест хитс няколко пъти, другото е баладки по купони, вчера от листа знаех макс 7-8 песни и то баш хитчетата дето верните фенове гледат надменно и с пренебрежение. Отидох да видя част от музикалната история и не съм разочарован.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 2
Публикувано:

Ако не беше Слаш, щях с чиста съвест да го пропусна този концерт. Взех билети в последния момент дори. @Duke добре е обобщил . Но не може да се отрече желанието на Аксел, както и трите часа, които Гънс предостави

Не ми хареса организацията. Не мога да приема да може да се влиза единствено през двата входа отстрани на сектор А. Както и безумието , че хората на трибуните трябваше да излизат за напитки и храна извън стадиона, което прави 20-30 мин да не видиш и дори да чуеш нещо от този концерт. На терена имаше достатъчно павилиони и дори нямаше големи опашки. Това играе голяма роля и моите концерти в бг  да се броят на пръсти

• Харесвам 6
Публикувано:

Да дам и моите 5 стотинки евро цента по темата:

За мен концертът е емоция, преживяване, енергия, купон, спомени. И мисля, че това го получихме.

Не очаквам, а и според мен няма как да се очаква, супер качествен звук и класно пеене. Още повече, че повечето групи, които харесвам, включват дядовци на 70-80 години, които въпреки това се раздават доста на сцената. Е, Аксел е младеж в тази категория

Което ме кара все по-малко да вярвам, че алкохолът и наркотиците убиват. Изглежда, по-скоро консервират.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 56 минути , Георги каза:

@Duke, като ти гледам гледната точка, били сме много близо един до друг. Ние бяхме 32 блок, 21 ред. Говорих си с един приятел по-рано за концерта, направо за по-мързеливо да го копи/пейстна, пунктоацията, която никога не ми е била силна страна така и така е в стил чат приложение и е запазена:

Да, интересно, че не сме се видяли! Ние бяхме на ред 24 в блок 31. Разбирам и споделям гледната ти точка за събитието. Това ме подсеща да пусна едно ревю, част от един мой проект озаглавен „Top 100 на албумите, които всеки трябва да чуе поне веднъж в живота си“

82. Guns N’ Roses – Use Your Illusion I & II 1991

Надали има смисъл да аргументирам мястото на Guns N’ Roses в тази класация. Само ще припомня, че както с един приятел-меломан много пъти сме констатирали, говорим за последната стадионна рок група на миналия век. Когато през 1991 г. излязоха двете части на Use Your Illusion, светът на рока буквално полудя по калифорнийците. Да, вярно е, че Guns N’ Roses вече бяха обградени от армия техни последователи след дебютния си албум Appetite for Destruction, но общо взето всичко все още се случваше в рамките на щата Калифорния или максимум в рамките на САЩ. Голямата, световната слава, дойде именно с Use Your Illusion. Веднага искам да подчертая, че според мен двата диска страдат от един основен недостатък – огромно количество за сметка на добро качество. Общото времетраене на Use Your Illusion I & II е 152 минути или 2 часа и 32 минути. От моя гледна точка, качествената музика е не повече от 75 минути или казано съвсем директно, Use Your Illusion можеше да се превърне в шедьовър ако беше издаден в единичен диск.

За този двоен албум и самите Guns N’ Roses е изприказвано толкова много, че аз нямам никакво намерение да повтарям вече познати на всички клишета. Именно поради тази причина ще обърна внимание единствено на определени песни от Use Your Illusion I & II, които останаха в сянката на големите хитове – Don’t Cry, Live and Let Die (прекрасен кавър на Paul McCartney и Wings), November Rain, Yesterdays, Knockin’ on Heaven’s Door (поредно доказателство, че всеки кавър на Bob Dylan е по-добър от оригинала), So Fine и You Could Be Mine. За изброените хитове е изписано достатъчно, но в двата диска има няколко интересни попадения, които заслужават специално внимание.

От първата част на албума бих искал да отлича леката закачка с Animals на Pink Floyd в края на Dust N’ Bones, която закачка по всяка вероятност единствено моят болен мозък е успял да открие, но така или иначе именно този момент и великата Civil War навремето ме накараха да чуя по-сериозно Use Your Illusion I & II. Също така обръщам внимание на приятната стоунсова реминисценция в You Ain’t the First на Izzy Stradlin, който поне аз считам за барометър на групата, нещо като John Paul Jones в Led Zeppelin. Поклоните към The Rolling Stones продължават и в Bad Obsession, като характерна черта на тази песен е чудесното включване на хармоника в края. Вокалното рапиране на специалния гост Alice Cooper в припева на The Garden също заслужава внимание, защото двамата с Axl Rose се допълват чудесно в тази песен.

Втората част на албума започва с енигматичната Civil War. Помня, че редица музикални критици тогава нарекоха композицията Kashmir на 90-те години“. Лично аз трудно откривам прилики между двете композиции, но така или иначе Civil War е великолепна във всяко едно отношение и дълго време беше любимата ми от Use Your Illusion I & II. Тук е важно да се отбележи прекрасното пиано в края от страна на Axl и последвалото китарно дублиране от Slash. Breakdown e интересна не толкова с някаква чутовна оригиналност, колкото с чудесната музикална градация и типичното провлачено пеене на прегракналия Axl Rose. Общо взето всички по-бавни песни в Use Your Illusion I & II звучат монолитно и представят композиторския талант на Axl в най-добра светлина. И така стигаме до шедьовъра Estranged, която считам за връх в творчеството на Guns N’ Roses. В тази десетминутна композиция е събрано всичко, което калифорнийците могат да предложат – завладяващи китарни сола от Slash, превъзходни и най-вече разнообразни вокали от Axl, чудесна ритъм секция в лицето на басиста Duff McKagan и барабаниста Matt Sorum. Сърцераздирателното пиано на Dizzy Reed в средата на композицията е умело допълнено от ритъм китарата на Izzy Stradlin и превъзходните фалцети на Axl Rose. Въобще, Estranged е всичко, което Guns N’ Roses могат да предложат на едно място и дори само тази композиция да бяха записали, пак щяха да останат в историята на рок музиката!

Ключови композиции: Don’t Cry, Live and Let Die, November Rain, Civil War, So Fine, Estranged, You Could Be Mine

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
Преди 1 час, Branko каза:

На терена имаше достатъчно павилиони и дори нямаше големи опашки.

Ама си в ужасяваща грешка. 

Организацията с продажбите, поне на терена, беше скандална. 

На двете дълги редици, на които гордо пишеше "бар" на 10 места от всяка страна, т.е. общо 40, работеха доста по-малко. Някои хора според мен изгледаха концерта от там. Благоверната чака около час, след което не издържа и вдигна скандал, защото зад бара имаше и бездействащи служители, които гледаха само сеир. 

На една опашка се продаваше всичко за пиене и ако нещо го нямаше в момента, всички чакаха да дойде, а не да се обслужат хора, които бяха за друго. 

Когато дойде нашият ред, бирата, която иначе се точеше изключително бавно, свърши. На момчето на бара му отне около 2 минути да сметне колко струват 4 води, тоник и малка водка, обърка три пъти сумата в терминала, което обезсмисли позлването му, за да се печели време от бързи картови плащания.

С тоалетните всичко беше ОК, даже бяха чисти, но това може би се дължеше в значителна степен на обстоятелството, че хората не можеха да си купят бира, че да имат нужда да ги ползват.

Това, което видях на концерта на Стоунс в Хайд парк преди 3 години остава като нещо недостижимо - на една опашка поръчваш и плащаш, на втората даваш картончето и само получаваш поръчката и на практика се движиш през цялото време. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 минути , bad kid каза:

Pearl Jam бих казал, са също 'стадионна група' от края на 90те, и са малко по-млади (и доста по-продуктивни). 

О, не, при цялото ми уважение към Еди Ведър (за негова участ вместо той навремето се гътна Кобейн и му отне заслужения ореол), няма как да сравниш двете групи от гледна точка на популярност, което всъщност покрива термина "стадионна група", а именно група, която събира куцо и сакато на едно място (стадион) като разпродава събитието за отрицателно време... 😉 

Публикувано:
Преди 1 час, deyan каза:

Не очаквам, а и според мен няма как да се очаква, супер качествен звук и класно пеене. Още повече, че повечето групи, които харесвам, включват дядовци на 70-80 години, които въпреки това се раздават доста на сцената.

Не е баш така... Само преди два месеца гледах два концерта на един дядо на 76 години, който в нито един момент не изпита затруднения с пеенето, а да не говорим за енергията, която той и групата (съставена от негови набори) пресъздават на сцената. Е, вече вместо концерти с времетраене от три часа и половина прави концерти с времетраене от "само" два часа и половина, но всеки един негов концерт е магичен. За последните три години видях с очите си шест негови концерта от общо девет през живота ми и всеки един от тях остави дълбока следа у мен. Сигурно затова му казват The Boss...

• Харесвам 1
Публикувано:
3 hours ago, Duke said:

7/10. Това е оценката ми за снощния концерт на Guns N' Roses в София. Свалям 1 еденица заради омазания звук. Много изнесени напред вокали и китари, от които на практика ритъм секцията боботеше на заден план. Стриктно спазвам заръките на моя приятел @Фил и на националния стадион гледам концерти от сектор "В" заради ужасното връщане на козирката ако седнеш в сектор "А", но въпреки това и от нашите места имаше дисонанс. Представям си какво щеше да бъде ако имаше и вятър. ОК, знам, че съм прекалено придирчив откъм звук заради прогресарската ми същност, но все пак очаквам професионална работа от озвучителения екип на една от най-влиятелните групи в рок музиката изобщо. Още 1 еденица свалям заради Axl. Дори мислех да сваля 2 единици, но го спаси втората част от концерта, в която определено вокалите му станаха по-ясни. Не разбирам упоритостта му да включва в сетлиста песни с високи вокали, които очевидно от много години не може да докарва. И все пак в сравнение с онази трагикомедия от 2012 г., снощи Axl се справи превъзходно! Почти съвършено изпълнение по време на най-любимата ми Estranged. Чудесна Civil War с още по-чудесен финал с вметка от Voodoo Child на Jimi Hendrix. Естествено превъзходни November Rain, Don't Cry и Knockin' on Heaven's Door. Изненадващо добре изпълнени You Could Be Mine, Sweet Child o' Mine и Paradise City. Над всички обаче беше Slash, който доказа, че е един от най-добрите китаристи на новото време и не случайно Guns N' Roses са последната значима стадионна група в света на рока. Многи силен Slash! Страхотно соло с вплитане на редица блус стандарти, което буквално ме остави без дъх...

И накрая, това беше концерт № 16 за мен през 2025 г. и едва № 2 в България, което не говори добре за българските промоутъри, но здраве да е...

П.П.: За математиците, на които им липсва 1 единица от оценката по-горе ще кажа, че 10-ка давам само за Pink Floyd и производни... 😉

1000016918.jpg

1000016939.jpg

1000016945.jpg

1000016951.jpg

1000016954.jpg

1000016923.jpg

1000016929.jpg

1000016932.jpg

1000016937.jpg

Съжалявам, но както някой е отговорил на същия коментар в WeRock:

Много ме кефят такива коментари - безпочвени, но със самочувствие. Едно от малкото хубави неща на 2025-а година е, че можеш да отидеш в YouTube и да си пуснеш концертно изпълнение от 2012-а, както и такова от този месец. Ако след това все още твърдиш, че "И все пак в сравнение с онази трагикомедия от 2012 г., снощи Axl се справи превъзходно!", значи просто си глух. Съответно всичките ти претенции за звук, обяснения за сектори и т.н. отиват в кофата. И на 116 концерта да беше отишъл тази година, все тая, след като не можеш да чуеш такава ушебийна разлика.
Колкото за включването на песни в сет листа с високи вокали - няма как да е по друг начин, след като голямата част от хитовете им включват точно такива вокали.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , Седем Два каза:

Съжалявам, но както някой е отговорил на същия коментар в WeRock:

Много ме кефят такива коментари - безпочвени, но със самочувствие. Едно от малкото хубави неща на 2025-а година е, че можеш да отидеш в YouTube и да си пуснеш концертно изпълнение от 2012-а, както и такова от този месец. Ако след това все още твърдиш, че "И все пак в сравнение с онази трагикомедия от 2012 г., снощи Axl се справи превъзходно!", значи просто си глух. Съответно всичките ти претенции за звук, обяснения за сектори и т.н. отиват в кофата. И на 116 концерта да беше отишъл тази година, все тая, след като не можеш да чуеш такава ушебийна разлика.
Колкото за включването на песни в сет листа с високи вокали - няма как да е по друг начин, след като голямата част от хитовете им включват точно такива вокали.

Аз не разбирам какво по-различно е казано от мен? Освен ако някой не твърди, че през 2012 г. Аксел се е справил брилянтно с вокалите...

• Харесвам 1
Публикувано:
15 minutes ago, Duke said:

Аз не разбирам какво по-различно е казано от мен? Освен ако някой не твърди, че през 2012 г. Аксел се е справил брилянтно с вокалите...

В никакъв случай през 2012 г. Аксел не се справи брилянтно с вокалите, но пя с класи по-добре от вчера. Което, лично за мен, бе абсолютно нормално и очаквано. От друга страна, сценичното му поведение и пълното му раздаване на тази жега, наред с прекрасното представяне на останалите от групата направиха концерта много добър, дори надхвърлящ очакванията.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 минути , Седем Два каза:

В никакъв случай през 2012 г. Аксел не се справи брилянтно с вокалите, но пя с класи по-добре от вчера.

Интересно твърдение, но уважавам твоето мнение. Аз от онзи концерт помня забавните неща, а именно опитите на Аксел да изкара три часа на сцената с кавър версии от Pink Floyd до The Who, AC/DC и The Rolling Stones, като междувременно по време на November Rain вкара и няколко елемента от парчета на Elton John. Еклектиката беше пълна и повсеместна, а Слаш не просто липсваше, а сцената пустееше без неговото присъствие. Но, както казах, всеки има право на мнение...

Публикувано:
Преди 1 час, Седем Два каза:

Едно от малкото хубави неща на 2025-а година е, че можеш да отидеш в YouTube и да си пуснеш концертно изпълнение от 2012-а, както и такова от този месец.

Това обаче е всичко друго, но не и обективно сравнение. Най-вече взимайки предвид това, че въпросните записи се правят с телефони с абсолютно нелепи микрофони, да не говорим и че има огромно значение в коя точно точка си, колко високо държиш телефона за да елиминираш паразитните шумове и хиляди още променливи.

Че гласът на Аксел не е като по видеоклиповете е ясно, няма как и да е иначе, но в сравнение от 2012 и сега си мисля, че основните фактори във възприемането на гласа му са по-скоро странични - настроението, компанията, житейският статус на зрителя ако щеш, а не това колко октави може да удари тогава и колко сега.

• Харесвам 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 27.01.2025 г. в 14:15, Duke каза:

Да, Nick Cave идва без The Bad Seeds, но с заедно с Colin Greenwood и съм убеден, че никой от присъстващите на събитието в Античния театър в Пловдив, няма да забрави вечерта на 19.08.2025 г.

И на 20.08.2025!

Толкова му личеше му, че само заради кефа да свири и пее в 2000-годишен театър би продължил с още 10 биса. А и публиката му беше настроена точно на честотата

IMG_20250820_203527.jpg.984b37d094949b38677d60f2e303c5fe.jpg

IMG_20250820_203906.jpg.8ed1b6111f9d58c7c67199298919973d.jpg

IMG_20250820_221727.jpg.95c2b740ea14c7c769b8c33624184b2d.jpg

IMG_20250820_224715.jpg.3c175935b765bc668356e7d2bc066062.jpg

• Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Не харесвам Nick Cave, но се радвам, че и той, и почитателите му са имали две чудесни вечери на това прекрасно място. Организаторите уцелиха в десятката с тези концерти.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.