Прескочи до съдържание

Тема за рок/блус музика и производни - класически рок, арт, прог, хард, хеви, метъл, ню-уейв, алтърнатив...

Препоръчани мнения

Публикувано:

Имам два излишни билета за Роби Уилямс на терена - получи се дублиране на покупките. Някой ако проявява интерес, да пише.

• 1 месец по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

@Duke, пък и останалите. Един познат американец може би ще прекара няколко месеца в БГ и като цяло е прог фен и много иска да пробва нещо местно и некомерсиално. Аз като цяло съм само в час с по-класическите рок места (Строежа, Маймунарника и т.н.), та има ли нещо като заведения или живи концерти на местни групи, което може да се препоръча? С моята бедна култура освен за ФСБ и донякъде Нова Генерация за друго, което да напомня прог рок на местна почва не се сещам, хеле па в модерните групи. 

Публикувано:
Преди 1 час, Георги каза:

@Duke, пък и останалите. Един познат американец може би ще прекара няколко месеца в БГ и като цяло е прог фен и много иска да пробва нещо местно и некомерсиално. Аз като цяло съм само в час с по-класическите рок места (Строежа, Маймунарника и т.н.), та има ли нещо като заведения или живи концерти на местни групи, което може да се препоръча? С моята бедна култура освен за ФСБ и донякъде Нова Генерация за друго, което да напомня прог рок на местна почва не се сещам, хеле па в модерните групи. 

Ако търси местно и некомерсиално, да се насочи към джаз клубовете. 

Публикувано:
преди 2 часа, Георги каза:

Сигурно ще те изненадам, но поне аз не познавам качествени български прог групи. Сигурно затова и непрекъснато пътувам извън страната, за да гледам любимите си групи. Принципно и в България концертите на прог групи са рядкост, защото няма голям пазар и промотърите предпочитат да играят на сигурно. В края на този месец е едно от годишните изключения - Leprous свирят в Joy Station. Надали ще ти харесат от първи път защото изискват повече търпение, но само ще кажа, че норвежците са изключителни музиканти, а воколаста им връща спомените за непрежалимия Фреди Меркюри...

https://youtu.be/85drl9-lqRU?si=gKced3Aye_TYMrJp

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 3 часа, Йосиф Милчов каза:

@DukeДобър повод за малко Полша си мисля.

FB_IMG_1769868794356.jpg

Да, аз също видях новината от днес. За жалост ще пропуснем, че музикалния календар за годината се натовари доста, а все пак пазя дни евентуално за Radiohead. Иначе съм фен на Airbag още от дебюта им. Страхотен, атмосферичен прогресив с много флойдиски елементи предлагат норвежците. Самостоятелните албуми на Бьорн също не са лоши...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 9 часа, hristov.hb каза:

Робърт Плант на 6 юли в Пловдив.

Fest Team ми спестиха едни разходи за посещение на турнето в чужбина...

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:
преди 2 часа, ivailo_radev каза:

Нещо много актуално в момента. 

Имам по-добро предложение като заглавие

Публикувано:

Един концерт от преди почти 50 години на Стрейтс - едно от най-силните изпълнения на живо на онези години

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 45 минути , Zaro каза:

Един концерт от преди почти 50 години на Стрейтс - едно от най-силните изпълнения на живо на онези години

„Top 100 на албумите, които всеки трябва да чуе поне веднъж в живота си“

29. Dire Straits – Alchemy: Dire Straits Live ‎– 1984

Alchemy: Dire Straits Live е пореден концертен албум в тази класация, който присъства тук най-вече благодарение на своето непреходно значение за историята на рок музиката. Записан в края на юли 1983 г. и издаден в началото на 1984 г., този истински шедьовър на рок музиката пресъздава атмосферата от два знаменити концерта на Dire Straits в един от храмовете на британската сцена, лондонската зала Hammersmith Odeon. Именно там, в две поредни вечери, групата приключва осеммесечното турне, съпътстващо техния четвърти студиен албум Love Over Gold.

Няма да е пресилено ако напиша, че в онзи момент Dire Straits в състав Mark Knopfler (китари и вокали), John Illsley (бас и вокали), Alan Clark (клавишни), Terry Williams (барабани) и Hal Lindes (китари и вокали) се намират в превъзходна форма и домашните концерти в лондонската Hammersmith Odeon не просто завършват едно успешно турне, но предизвикват истински фурор и изстрелват групата в съвсем различна орбита. Alchemy съдържа композиции от първите четири албума на Dire Straits, но особеното в случая е, че почти всяка една от тях е представена с променен аранжимент и удължени инструментални секции. По време на двете лондонски дати, Mark е в нетипично добро настроение и на сцената си позволява редици импровизации, подпомаган дейно и от допълнителните студийни музиканти Mel Collins (саксофон), Tommy Mandel (клавири) и Joop de Korte (перкусии), наети специално за турнето Love Over Gold.

Сетлистът съдържа почти всички големи хитове на Dire Straits от техните първи четири албума, като естествено двете големи кулминационни точки по време на концерта настъпват при изпълненията на визитната картичка на групата Sultans of Swing и епоса Telegraph Road. Иска ми се да обърна специално внимание и на превъзходната Once Upon a Time in the West, която открива концерта с много интересно и специално подготвено за целта интро. Аранжиментът на Romeo and Juliet също е променен, а включването на сегменти от мюзикъла Carousel обогатява допълнително Tunnel of Love. Концертът завършва с брилянтния инструментал Going Home – Theme from ‘Local Hero’ от дебютния саундтрак на Mark Knopfler.   

Въпреки, че се опитвам да бъда максимално безпристрастен и обективен, не мога да скрия, че Alchemy: Dire Straits Live е един от най-любимите ми концертни записи, който съм слушал стотици пъти в живота си и продължавам периодично да прослушвам. Според мен наименованието Alchemy абсолютно точно пресъздава необикновената моментна амалгама съществуваща вътре в самата група, съчетана със спонтанните реакции на публиката по време на цялото изпълнение. Навремето концертът беше издаден и на видео и трябва да призная, че за известен период от време в средата на 80-те, VHS версията не излизаше от домашния ми видеоплейър с месеци. Убеден съм, че не съм бил единствения с подобен проблем…

Ключови композиции: Once Upon a Time in the West, Romeo and Juliet, Sultans of Swing, Tunnel of Love, Telegraph Road   

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Duke каза:

„Top 100 на албумите, които всеки трябва да чуе поне веднъж в живота си“

29. Dire Straits – Alchemy: Dire Straits Live ‎– 1984

Alchemy: Dire Straits Live е пореден концертен албум в тази класация, който присъства тук най-вече благодарение на своето непреходно значение за историята на рок музиката. Записан в края на юли 1983 г. и издаден в началото на 1984 г., този истински шедьовър на рок музиката пресъздава атмосферата от два знаменити концерта на Dire Straits в един от храмовете на британската сцена, лондонската зала Hammersmith Odeon. Именно там, в две поредни вечери, групата приключва осеммесечното турне, съпътстващо техния четвърти студиен албум Love Over Gold.

Няма да е пресилено ако напиша, че в онзи момент Dire Straits в състав Mark Knopfler (китари и вокали), John Illsley (бас и вокали), Alan Clark (клавишни), Terry Williams (барабани) и Hal Lindes (китари и вокали) се намират в превъзходна форма и домашните концерти в лондонската Hammersmith Odeon не просто завършват едно успешно турне, но предизвикват истински фурор и изстрелват групата в съвсем различна орбита. Alchemy съдържа композиции от първите четири албума на Dire Straits, но особеното в случая е, че почти всяка една от тях е представена с променен аранжимент и удължени инструментални секции. По време на двете лондонски дати, Mark е в нетипично добро настроение и на сцената си позволява редици импровизации, подпомаган дейно и от допълнителните студийни музиканти Mel Collins (саксофон), Tommy Mandel (клавири) и Joop de Korte (перкусии), наети специално за турнето Love Over Gold.

Сетлистът съдържа почти всички големи хитове на Dire Straits от техните първи четири албума, като естествено двете големи кулминационни точки по време на концерта настъпват при изпълненията на визитната картичка на групата Sultans of Swing и епоса Telegraph Road. Иска ми се да обърна специално внимание и на превъзходната Once Upon a Time in the West, която открива концерта с много интересно и специално подготвено за целта интро. Аранжиментът на Romeo and Juliet също е променен, а включването на сегменти от мюзикъла Carousel обогатява допълнително Tunnel of Love. Концертът завършва с брилянтния инструментал Going Home – Theme from ‘Local Hero’ от дебютния саундтрак на Mark Knopfler.   

Въпреки, че се опитвам да бъда максимално безпристрастен и обективен, не мога да скрия, че Alchemy: Dire Straits Live е един от най-любимите ми концертни записи, който съм слушал стотици пъти в живота си и продължавам периодично да прослушвам. Според мен наименованието Alchemy абсолютно точно пресъздава необикновената моментна амалгама съществуваща вътре в самата група, съчетана със спонтанните реакции на публиката по време на цялото изпълнение. Навремето концертът беше издаден и на видео и трябва да призная, че за известен период от време в средата на 80-те, VHS версията не излизаше от домашния ми видеоплейър с месеци. Убеден съм, че не съм бил единствения с подобен проблем…

Ключови композиции: Once Upon a Time in the West, Romeo and Juliet, Sultans of Swing, Tunnel of Love, Telegraph Road   

Вероятно си чел интервюто на Марк за историята на тази песен - бедно време, когато попада в лондонски клуб с трима посетители и непозната почти никому група - Sultans of Swing. Съдбата им е неизвестна - дали някога са разбрали кой е бил техният слушател от онази вечер.

• Харесвам 2
Публикувано:
8 hours ago, Zaro said:

Dire straits за мен е най-невероятната и любима група. 

Много жалко,че нямах възможност да ги гледам с Марк. 

Него само да, през 2014 в Глазгоу. 

Иначе части от ДС направиха супер концерт в зала1 на НДК скоро. 

По домозет, quiz, коя група е Испанския dire straits?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 часа, Zaro каза:

Вероятно си чел интервюто на Марк за историята на тази песен - бедно време, когато попада в лондонски клуб с трима посетители и непозната почти никому група - Sultans of Swing. Съдбата им е неизвестна - дали някога са разбрали кой е бил техният слушател от онази вечер.

На младини Марк е бил нещо като английско копие на Дийн Мориарти...

преди 13 часа, travelss каза:

Dire straits за мен е най-невероятната и любима група. 

Много жалко,че нямах възможност да ги гледам с Марк. 

Него само да, през 2014 в Глазгоу. 

Иначе части от ДС направиха супер концерт в зала1 на НДК скоро. 

По домозет, quiz, коя група е Испанския dire straits?

Да, нямахме късмет с групата, но видяхме Марк на два пъти в НДК. Всъщност, инатливостта на Марк да не реформира групата през последните над тридесет години е съпоставима единствено с инатливостта на Стивън Уилсън да не реформира Поркюпайн Трий в пълния им състав, но това е една съвсем друга история...

Публикувано:
3 minutes ago, Duke said:

Да, нямахме късмет с групата, но видяхме Марк на два пъти в НДК. Всъщност, инатливостта на Марк да не реформира групата през последните над тридесет години е съпоставима единствено с инатливостта на Стивън Уилсън да не реформира Поркюпайн Трий в пълния им състав, но това е една съвсем друга история...

Да. 

Вече е малко късно според мен. Марк рязко смени стила 🙂 пак е велик де. 

Иначе ако реши да изкара много пари от едно турне няколко месеца, да, ще. Е за това бих отишъл където и да е. 

Публикувано:
8 minutes ago, Zaro said:

Не само, че смени стила, ами си и продаде китарите, без тази, с която свири Sultans of Swing.

Ееех как се разнежИх. Намерих си в бюрото текстовете на всички песни на dire straits, разпечатани на листър (онова дето се слага в матричните принтери, дето правяt дзъът-дзъът 🙂 ) през 1998г, като бях млад дихател и ги свалих от интернет през 14.4 кбс модем. Принтих в офиса и шефа за малко да ме уволни, че отидоха много метри листър 🙂

Обаче тогава още не знаех толкова английски та да ги чувам на 100% от пеене.

Велика група и велик Марк....

ПС. Ако някой го иска тоя концерт Alchemy Live да каже на ЛС. 😉

Публикувано:

Като сте отворили приказка за Dire Straits и наследството им, и тази вечер беше много добре. Успях да хвана последните шест песни, но си струваше, точно както и преди две години.

Ако някой има желание, мога да му изпратя клипчета, които снимах на метър от сцената.

IMG_20260322_220800.jpg.7c70d167cf1f3220f7efd198de2f171b.jpg

IMG_20260322_220919.jpg.315f167a3f82df5b312031f74a354bc0.jpg

IMG_20260322_221049.jpg.0a795fa6cda5f6852fb8614384419999.jpg

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.