Прескочи до съдържание

БДЖ - общи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:

Държавата пуска експериментален влак от София до Бургас.

Опитът е дали влакът ще стигне за 5 часа и 33 минути

Държавата пуска експериментален влак от София до Бургас - 1

Във вторник – 27 май е назначен бърз влак с номер 3671 от София до Бургас, който по назначеното му разписание трябва да измине маршрута за 5:33 часа.

Композицията ще бъде в състав: локомотив Сименс и два вагона, от които единят е бистро. Пътниците ще са министри и служебни лица от Министерството на транспорта, които ще изминат разстоянието в тест за време.

Интересното в разписанието на този влак е, че той е назначен да премине транзитно през гари, в които треновете задължително спират за спирачни проби или по други причини.

Точно тези изисквания са наложени от най-компетентния орган в железницата – „Изпълнителна агенция Железопътна администрация”. Влакът до Бургас обаче ще е над правилниците и правилата.

Любопитни са редица от заложените в подготовката му заповеди и разпоредби, а именно: Да бъде композиран поне 40 минути преди тръгване, да бъде предварително климатизиран, да бъдат чисти и заредени с консумативи тоалетните.

Според запознати влакът ще бъде така транспортиран, че пред него няма да има други возила в радиус от 10-15 километра, които да нарушават разписанието му, а служителите на Национална компания Железопътна инфраструктура /НКЖИ/ ще са инструктирани да го предвижват с особен приоритет, нещо което по принцип е заложено неустно за товарните превози.

• Харесвам 1
Публикувано:

За под 6 часа и 63 лв. двупосочно: Експресен влак ще свързва София с Варна и Бургас (снимки)

orig.jpg?_=1748360830

От 15 юни по линиите София-Бургас и София-Варна тръгва експресен влак, който ще е сериозна конкуренция на автобусния транспорт. Това каза в Бургас след проведено работно съвещание на железопътни релси министърът на транспорта и съобщенията Гроздан Караджов.

"В композицията ще има и бистро, в което хората ще могат да изпият кафе, безалкохолни напитки и да се подкрепят с храна. Вагоните, които виждате, са на 25 години, но предлагат достатъчно комфорт. Като има възможност при приключването на ремонтите по инфраструктурата скоростта да се ускори, за да се спестят 15 до 20 минути. И се надявам, че още с първия влак да дадем възможност да се стига и още по-бързо."

За повече инфо цък.

• Харесвам 2
Публикувано:

Искам да видя как ще стане. 

Имам сериозен интерес от пътуване с влак в тази посока. 

Ако наистина не се мотае по 12 часа в посока, може пък и да ме привлекат като потенциален клиент / пътник ( че ми омръзна да си троша колата по "магистралата").

Само че не разбрах, защо в експерименталното пътуване някои пак са по-равни от други и ще придобият фалшиви впечатления от жп транспорта.

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 27.05.2025 г. в 20:13, Lyubina каза:

Искам да видя как ще стане. 

Имам сериозен интерес от пътуване с влак в тази посока. 

Ако наистина не се мотае по 12 часа в посока, може пък и да ме привлекат като потенциален клиент / пътник ( че ми омръзна да си троша колата по "магистралата").

Само че не разбрах, защо в експерименталното пътуване някои пак са по-равни от други и ще придобият фалшиви впечатления от жп транспорта.

От 15.06 пускат "експресени" влакове:

Тръгва от София в 06:15 и пристига в Бургас в 11:40

Наобратно от Бургас в 17:05 и пристига в София в 22:25

От Варна 16:25, пристига в София 23:12

От София 07:40, пристига във Варна 14:27

https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Pusnaha-biletite-za-sezonnite-vlakoveot-Sofiya-do-Burgas-i-Varna-eto-ka-2588176

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, tch каза:

От 15.06 пускат "експресени" влакове:

Защо си сложил експресни в кавички.  Влакът е ускорен по терминологията  на БДЖ.

Публикувано:
преди 41 минути , epetkov каза:

Защо си сложил експресни в кавички.  Влакът е ускорен по терминологията  на БДЖ.

Наистина БДЖ правят големи реформи......Експресните влакове, които не са никакви експресни станаха ускорени. Но защо челните коловози ги преименуваха в "глухи" , говоря за Пловдив, след големия ремонт. Не че е грешно, но от поне от 80 години са челни. Дано не останем само с подобни рИформи.

• Браво 1
Публикувано:
преди 47 минути , epetkov каза:

Защото влакът не е експресен по европейската дефиниция, а повечето не са започнати с дефиниците на БДЖ за" ускорени влакове" и "влакове със задължителна резервация"

Публикувано:

Някой има ли идея дали това, че няма налични онлайн билети София - Бургас за другата седмица (например в сряда) за нищо освен нощния влак на седалка е бъг в сайта или някакъв невероятен прилив на пътници?

Знаейки си наште хора, залагам апартамента си на първото, но все пак ако някой има повече опит с чешитлъка на сайта им ще съм благодарен.

Публикувано:
преди 12 минути , Георги каза:

Някой има ли идея дали това, че няма налични онлайн билети София - Бургас за другата седмица (например в сряда) за нищо освен нощния влак на седалка е бъг в сайта или някакъв невероятен прилив на пътници?

Знаейки си наште хора, залагам апартамента си на първото, но все пак ако някой има повече опит с чешитлъка на сайта им ще съм благодарен.

Имаше нещо такова, че можеш да купиш запазени места 6 или 7 дни преди пътуването.

Та ако гледаш за след такъв период, може би е това. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 минути , Mary каза:

Имаше нещо такова, че можеш да купиш запазени места 6 или 7 дни преди пътуването.

Та ако гледаш за след такъв период, може би е това. 

Ами не, за идната сряда гледам, 18-и... освен ако не е точно 6 или 7 дни преди пътуването, след което губиш 🙂

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Георги каза:

Ами не, за идната сряда гледам, 18-и... освен ако не е точно 6 или 7 дни преди пътуването, след което губиш 🙂

Сега отворих сайта и проверих за два влака на тази дата - 7,47 и 13,15. Като си влезна в профила и за двата влака ми дава да си избера места и да продължа.

Бръузър Mozilla Firefox, ако има значение.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 35 минути , Георги каза:

От моя скромен опит мога да кажа, че е бъг.

Публикувано:
преди 29 минути , Mary каза:

Сега отворих сайта и проверих за два влака на тази дата - 7,47 и 13,15. Като си влезна в профила и за двата влака ми дава да си избера места и да продължа.

Бръузър Mozilla Firefox, ако има значение.

Сега цъфнаха изведнъж магически места за всичките влакове, явно е трябвало да мрънна тук 🙂

• Харесвам 3
  • Смея се 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.