ivailo_radev Публикувано: 25 декември, 2025 Публикувано: 25 декември, 2025 Я да попитам от моите странни въпроси - "матракът" в спалните вагони се повдига нали, не е захванат за леглото? 2 2
Anna Kalinovska Публикувано: 25 декември, 2025 Публикувано: 25 декември, 2025 преди 4 часа, ivailo_radev каза: Я да попитам от моите странни въпроси - "матракът" в спалните вагони се повдига нали, не е захванат за леглото? Имам лични впечатления и ясни спомени от кушет вагоните на Ориент Експрес през миналото хилядолетие 😎 2
ivailo_radev Публикувано: 26 декември, 2025 Публикувано: 26 декември, 2025 Да си самоотговоря - повдига се. Мен ме интересуваше за слагане на преграда за детето. Възможно е, ама кондукторката прие много присърце мисията и с две одеала му направи къщичка и преграда едновременно. 7
vorbis Публикувано: 11 февруари Публикувано: 11 февруари Кой е новият играч в жп сектора и какво следва за пътниците? https://frognews.bg/novini/koi-noviiat-igrach-sektora-kakvo-sledva-patnitsite.html За който не му се чете, името на превозвача е „Ивкони Експрес“ ЕАД, свързан с автобусите Ивкони. Начало на операциите 13 декември (2026 ? 🙂)
Ilian359 Публикувано: 11 февруари Публикувано: 11 февруари На практика е местене от единия крачол в другия. Същите служители, никаква конкуренция. Надявам се мениджмънтът да е по-адекватен.
traveler Публикувано: 11 февруари Публикувано: 11 февруари преди 12 минути , Ilian359 каза: На практика е местене от единия крачол в другия. Същите служители, никаква конкуренция. Надявам се мениджмънтът да е по-адекватен. Дано, но като разбрах условията, в главата ми е поговорката - Пременил се Илия, погледнал се пак в тия. И като видях какви влакове се поръчали като че ли изобщо не са проучили пазара. 1
Ilian359 Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари Влаковете са поръчани от МТ по ПВУ и ще бъдат дадени назаем на двата превозвача, за да си вършат работата. За което ще им бъдат платени милиарди субсидия.
vorbis Публикувано: 12 февруари Публикувано: 12 февруари преди 16 часа, Ilian359 каза: Надявам се мениджмънтът да е по-адекватен. Всъщност това е Х-факторът. Каквото и да се смени, ако не се смени мениджмънта, и по-скоро начинът на управление, нищо добро не се очаква. Догодина по това време ще имаме първи впечатления как се развиват. 1
Иван Попов Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март България въвежда общ билет за автобуси и влакове Монополът на Българските държавни железници (БДЖ) при пътническите превози официално приключи, но пътниците не трябва да очакват много, защото на този етап се създава още едно БДЖ по същия принцип. Финансирането не е за качество и услуга, а за „влак километър“. Закачаш вагон – има ли хора или няма – получаваш субсидия. Това заяви Симеон Ананиев, председател на УС на Клъстер "Зелен транспорт", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов. „Всичко е за една по-добра организация, по-добро качество на услугата, но няма да са по-бързи влаковете, защото зависят от инфраструктурата.“ Държавата подписа 12-годишен договор с първия частен пътнически превозвач „Юнион Ивкони“, а въвеждането на този принцип беше основно условие за финансова помощ закупуване на нови влакове по Плана за възстановяване и устойчивост. Разпределянето на пазара и интеграция между автобуси и влакове За частния превозвач са отделени 25% от маршрутите – по-малки крайградски линии в Южна и Източна България, като за тези линии са предназначени и закупените мотриси от френската компания Alstom. Ананиев коментира, че това е добре за „Юнион Ивкони“, защото при проблеми могат да осигуряват заместващ автобусен транспорт и взаимна интеграция на влаковия и автобусния транспорт. „Това ще го свържа с внесените промени в Закона за обществения транспорт, с които в България се въвежда транспортна схема с един билет.“ Високоскоростни влакове в България На 5 март в Федерацията на научно-техническите съюзи в България ще има събитие на тема високоскоростните влакове как ще превърнат железницата в предпочитано средство за транспорт в България. Това обаче за момента е по-скоро мираж, посочи събеседникът. „В момента средната скорост на влаковете в България е 35 км/ч, като се включат закъсненията и повредите, а това струва хиляди левове. Не искам да се закриват линии, а да се промени моделът. Не е ефективно дизелов локомотив с персонал да превозва 8 души.“ Въвеждането на високоскоростна мрежа означава и изцяло нова линия – ново трасе, нова настилка, нови системи за управление и нов подвижен състав, заяви Ананиев. По негови думи финансирането за тази мрежа и влакове ще бъде европейско, като те ще се изграждат през концесии. информацията е взета от този сайт. 1
Иван Попов Публикувано: 2 март Публикувано: 2 март преди 3 часа, Lyubina каза: Дали ще го дочакаме това време 😏 Може би няма да е скоро според мен 🙃 2
seaell Публикувано: 21 май Публикувано: 21 май БДЖ организира фотографски конкурс на тема “Достъпните с влак туристически дестинации в България”, в който със свои авторски кадри могат да участват всички любители на пътуването с влак и на разходките сред природата. https://www.bdz.bg/bg/a/bdzh-populyarizira-turisticheski-destinatsii-s-fotografski-konkurs 3
Иван Попов Публикувано: 31 май Публикувано: 31 май БДЖ сменя правилата за продажба на билети след абсурден случай в София Технически гаф блокира продажбата на билети на Централна гара в столицата Националният железопътен превозвач БДЖ променя изцяло организацията за продажба на билети след абсурден случай на Централна жп гара София. Действията на компанията идва в отговор на публично оплакване от пасажерката Лили Цанова, на която служители на касите отказали билет за влак в посока Видин под предлог, че местата са напълно изчерпани, докато в същия момент вагоните пътували почти празни. Празни вагони и административен абсурд Случаят се разплита, след като пътуващата Лили Цанова прави опит да закупи билет за влака в 7 часа сутринта. Въпреки категоричния отказ на касиерките, жената решава да се качи на композицията на собствена отговорност и купува билет директно от началник-влака. Във вагоните жената установява, че има десетки свободни места, а първият вагон е бил почти празен. Ситуацията с незаетите седалки се повторила и след прекачването на гара Мездра във влака за Видин. "Какво щеше да се случи, ако бях послушала служителките и бях отменила пътуването си ненужно" – пита пасажерката в социалните мрежи, като определя поведението на администрацията като "циничност и безхаберие". Ограничения в компютърната система Конкретният инцидент е възникнал с бързия влак №2611 по направлението София Север – Варна, който осигурява връзка на гара Мездра за Видин, съобщава Телеграф, цитирайки БДЖ. Композицията включва вагони за различни дестинации – за Варна, Русе и Букурещ. За този влак се прилага задължителна резервация на местата. Тъй като седалките за основното направление били разпродадени, компютърната система на касите автоматично е прекратила продажбите на билети. В същото време международните вагони са разполагали със свободни места в участъка до Горна Оряховица, но по действащите правила те не могат да се продават на гише, а се издават единствено от превозния персонал в самия влак чрез мобилни устройства. Спешни промени на пътническите каси За да се избегнат подобни куриозни ситуации в бъдеще, от ръководството на БДЖ предприемат спешна реорганизация. В най-кратки срокове ще бъде внедрена техническа възможност, която да позволи на билетните каси по гарите да продават места и за международните вагони в участъка между София Север и Горна Оряховица. Това ще позволи пълно използване на капацитета на влаковите композиции. От железопътната компания напомнят на гражданите, че по време на интензивни пътувания и празнични дни е препоръчително билетите да се купуват предварително, тъй като покупките в последния момент крият риск от отказ за превоз при влаковете със задължителна резервация. Информацията е взета от този сайт. 1 1 1
iMari Публикувано: 31 май Публикувано: 31 май Този "гаф" не е някакво Велико откритие от страна на активната в социалните мрежи пасажерка, касиерките са съвсем наясно с особеностите на системата за резервация. Просто на конкретната такава не и се е занимавало да разцъка малко повече, защото опашката пред гишето и в последния момент е била голяма. Имахме такава ситуация преди години в обратната посока Варна - София. За единия пътник не можеше да се резервира билет със запазено място по отсечката. Касиерката разцъка и видя, че до Роман например(не помня точната гара) има свободно място Х, но след Роман е заето. Но пък от Роман има друго свободно място У до София. Съответно пътника си купи два билета Варна - Роман и Роман - София, с някакво съвсем приемливо увеличение в цената. 3
iaia_mama Публикувано: 1 юни Публикувано: 1 юни А пък сайта им за закупуване на билети онлайн е толкова скапан и то от години! Отврат! Как пък на никой не му хрумна досега да го пооправи малко бе?! Решиш ли да си купиш билет и се почва: влез в системата, избери влак, напиши си името, дата на раждане, пол, с някакво намаление ли пътуваш или без, напиши номера на документа за намаление, избери си място (аз пътувам все нощем в спален вагон, иначе Варна-София е цял ден кажи-речи). Няма свободни спални места 2-ра класа. Айде обратно в началото. Минавам всичко отново, стигам до избор на място - няма свободни за 1-ва класа спални. Айде пак в началото. Сменям влака - всичко се повтаря пак. Пак в началото - сменям датата - всичко се повтаря отново... и така, с пяна на уста накрая, евентуално нацелвам заветното спално място, ако съм се сетила поне 10-15 дни по-рано да си купя билет. Та, толкова ли не се сетиха да искат всички тия данни чак след като си намери човек място и тръгне да плаща билета или поне да ги запомняше, докато си в профила си! Ами ако внезапно ми се наложи да пътувам до София? Е, с Биомет се гърча 6-7 часа. Затова мразя да пътувам с обществен транспорт из България! А кола не карам. 4
Иван Попов Публикувано: 18 юни Публикувано: 18 юни Възобновяват се директните влакове от Букурещ до София, Варна и Истанбул CFR Calatori, националният железопътен оператор на Румъния, възобнови сезонната си международна линия "Romania", като до средата на октомври всеки ден ще се движат влакове до Варна, София и Истанбул. Според оператора директните международни направления са замислени така, че да предложат на пътуващите "комфортен и достъпен" вариант, особено за летни почивки в България и Турция. Сезонната услуга стартира на 12 юни с връщането на маршрута Букурещ-Варна, а директните влакове до София и Истанбул бяха подновени ден по-късно. Курсовете ще се изпълняват до 12 октомври, като за влака до Варна последният ден за изходящи отпътувания е 11 октомври. Възстановяването на линиите се вписва в нарастващата европейска тенденция към международни пътувания с влак, тъй като все повече хора търсят алтернатива на кратките полети, а нощните влакове отново стават популярни. Билети могат да се купуват до 90 дни предварително, онлайн през сайта на CFR Calatori или на гари и билетни каси, които продават международни билети. Операторът потвърждава, че маршрутите са достъпни и за пътници с карти Interrail. 2
vorbis Публикувано: 1 юли Публикувано: 1 юли БДЖ отново на релсите на абсурда: Влак за Лом потегли без чакащите пътници Вторник вечер. Малко след 20 часа на Гара София Север започват да слизат пътници от закъснялата композиция, дошла от Централна гара София. Някои бързат към връзката си за Лом, други влачат куфари, трети вече нервно гледат часовниците си. След близо час закъснение всички очакват едно – влакът да ги чака. https://frognews.bg/novini/bdj-otnovo-relsite-absurda-vlak-lom-potegli-bez-chakashtite-patnitsi.html 3 1
Otnesen Публикувано: 3 август Публикувано: 3 август На 18.06.2026 г. в 10:24, Иван Попов каза: Възобновяват се директните влакове от Букурещ до София, Варна и Истанбул CFR Calatori, националният железопътен оператор на Румъния, възобнови сезонната си международна линия "Romania", като до средата на октомври всеки ден ще се движат влакове до Варна, София и Истанбул. Според оператора директните международни направления са замислени така, че да предложат на пътуващите "комфортен и достъпен" вариант, особено за летни почивки в България и Турция. Сезонната услуга стартира на 12 юни с връщането на маршрута Букурещ-Варна, а директните влакове до София и Истанбул бяха подновени ден по-късно. Курсовете ще се изпълняват до 12 октомври, като за влака до Варна последният ден за изходящи отпътувания е 11 октомври. Възстановяването на линиите се вписва в нарастващата европейска тенденция към международни пътувания с влак, тъй като все повече хора търсят алтернатива на кратките полети, а нощните влакове отново стават популярни. Билети могат да се купуват до 90 дни предварително, онлайн през сайта на CFR Calatori или на гари и билетни каси, които продават международни билети. Операторът потвърждава, че маршрутите са достъпни и за пътници с карти Interrail. https://www.segabg.com/hot/category-economy/propadna-obshtiyat-vlak-rumuniya-i-ukrayna Пропадна общият влак с Румъния и Украйна Украйна иска да свалим цените, но министерството на финансите отказва 2
Blago Публикувано: 3 август Публикувано: 3 август Ще ползвам темата да споделя и една лична случка с любимото БДЖ. Вчера следобяд трябва да пътувам от Бургас до София, отивам на гарата да си купя билет и на гишето ми заявяват, че влака е пълен и не продават повече билети. Остават 10мин до тръгването на влака, около мен има още поне 20 човека, на които също им е отказано да им продадат билет. Следващият влак до София е след 7 часа… в 23 вечерта. На гишето ме подканват да “мисля бързо”, защото билетите за нощния влак също щели да свършат. Мисля и решавам, че няма да чакам 7 часа, след което да пътувам още толкова седнал в претъпкан влак през нощта. Качвам се във влака без билет, повечето хора остават на гарата, чудейки се какво да правят. Във влака ситуацията е очакваната, вагона е претъпкан, хората си търсят запазените места, размятат се багажи навсякъде, а аз вече мисля с какво мога да убия време в следващите 6 часа като правостоящ до тоалетната пътник. Като за начало решавам да се разходя из влака и намирам вагон ресторант с вагон първа класа… който е абсолютно празен. Взимам си кафе от ресторанта и се настанявам в първа класа, след половин час идва кондуктора и аз поисквам да си купя билет за първа класа от него. Той проверява и с изненада установява, че според системата му в този влак няма вагон първа класа и няма как да ми продаде билет за него. По същата БДЖ логика, аз намирайки се в несъществуващия вагон, не би трябвало да се считам, че пътувам с този влак, но въпреки това кондуктора успя да ми издаде билет за втора класа, справяйки се значително по-добре от колежките си на гарата, които не издадоха никакъв. И така в крайна сметка пътувах до София почти сам в призрачния вагон на БДЖ, за който те самите не знаят, че съществува. Толкова за БДЖ, не знам каква е поуката, но всеки може да си направи изводи за себе си. 4 4 1 6 3
iaia_mama Публикувано: 4 август Публикувано: 4 август преди 17 часа, Blago каза: пътувах до София почти сам в призрачния вагон на БДЖ, за който те самите не знаят, че съществува. А аз преди няколко години пътувах сам-сама във влак от 3-4 вагона (обиколих ги всичките - ами никой нямаше!) - от градчето Tutzing на езерото Starnberg до Гармиш Партенкирхен. На гарата в Тутцинг на таблото нямаше информация за този влак, на касата ми казаха, че няма да има влак, на перона един униформен, предполагам железничар, също ми изстреля "найн бан!", а в сайта на Дойче бан го имаше влака. Идва в указаното време един влак от посока Мюнхен, спря - гледам никой не слиза, никой не се качва, никакви хора вътре - аз стоя на перона и се чудя. Влакът затваря врати и полека тръгва в мига, в който решавам да се кача все пак. Разочаровано и безнадеждно почвам да махам с ръка да спре и о, чудо! Влакът спира, от кабината най-отпред се подава една ръка и ми маха, сякаш машинистът ми вика "качвай се, хайде!" Ами, качих се от последната врата на последния вагон - празен. Продължавам напред - и там няма никой, и в следващия вагон същото. Искам да попитам кондуктора къде отива този влак все пак. Няма кондуктор, никой не се качва, никой не слиза на гарите. Викам си, ами денят е дълъг, лято е, да видим къде ще ме откара. По едно време почнаха едни красиви планини, едни зелени ливади и тук-там колиба, планинска река покрай релсите - красоти. След още малко почнаха едни красиви къщи, влакът спира, гледам табелата над перона - Я, Гармиш Партенкирхен! Грабвам раницата и скачам долу. Някой друг спирал ли е влак "на стоп"? 🙂 4 2 4 2
Дани Магелани Публикувано: 4 август Публикувано: 4 август преди 5 часа, iaia_mama каза: А аз преди няколко години пътувах сам-сама във влак от 3-4 вагона (обиколих ги всичките - ами никой нямаше!) - от градчето Tutzing на езерото Starnberg до Гармиш Партенкирхен. На гарата в Тутцинг на таблото нямаше информация за този влак, на касата ми казаха, че няма да има влак, на перона един униформен, предполагам железничар, също ми изстреля "найн бан!", а в сайта на Дойче бан го имаше влака. Идва в указаното време един влак от посока Мюнхен, спря - гледам никой не слиза, никой не се качва, никакви хора вътре - аз стоя на перона и се чудя. Влакът затваря врати и полека тръгва в мига, в който решавам да се кача все пак. Разочаровано и безнадеждно почвам да махам с ръка да спре и о, чудо! Влакът спира, от кабината най-отпред се подава една ръка и ми маха, сякаш машинистът ми вика "качвай се, хайде!" Ами, качих се от последната врата на последния вагон - празен. Продължавам напред - и там няма никой, и в следващия вагон същото. Искам да попитам кондуктора къде отива този влак все пак. Няма кондуктор, никой не се качва, никой не слиза на гарите. Викам си, ами денят е дълъг, лято е, да видим къде ще ме откара. По едно време почнаха едни красиви планини, едни зелени ливади и тук-там колиба, планинска река покрай релсите - красоти. След още малко почнаха едни красиви къщи, влакът спира, гледам табелата над перона - Я, Гармиш Партенкирхен! Грабвам раницата и скачам долу. Някой друг спирал ли е влак "на стоп"? 🙂 Цял влак - не, само локомотив беше, по време на соца. Закара ни на стоп посред нощ от Плачковци до Трявна. 4
iMari Публикувано: 12 август Публикувано: 12 август Ако има пътуващи често по линията София - Пловдив, да ми кажете кои от влаковете са климатизирани? По-конкретно сутрешните ме интересуват,този в 8:22ч и този в 10:15ч.
Костов Публикувано: 12 август Публикувано: 12 август В 10:15 е бързия за Варна. По принцип той е с климатизирани вагони. Но при БДЖ нищо не е сигурно. 1
Иван Попов Публикувано: 14 август Публикувано: 14 август Тръгнаха новите електрически влакове "Шкода" До 20 август се очаква всичките 20 нови влака "Шкода" да започнат да оперират, след това ще бъдат доставени влакове на "Алстом", така че до началото на септември ще има около 60 нови влака. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Георги Пеев, който пътува с първия влак "Шкода", тръгнал от Централна гара-София, предава БТА. Пеев посочи, че новите влакове "Шкода" и тези на "Алстом" не са достатъчни, за да покрият в цялост доброто обслужване, а това е стратегическа цел на правителството."Ако горе-долу 280-300 вагона са необходими, за да обслужат добре нашия железопътен транспорт, то тази малка бройка 60 е добре начало", каза той. Министърът каза още, че влаковете "Шкода" ще се движат на по-къси трасета, а следващите влакове на "Алстом" са за по-дълги отсечки. Освен това 20-те влакове "Шкода" са кръстени на планини и върхове. Първият, който тръгна днес, носи името "Средна гора". Другите влакове на "Алстом" също ще имат имена, обясни Пеев. За повече инфо тук. 9
chandni Публикувано: 14 август Публикувано: 14 август преди 7 часа, Иван Попов каза: Тръгнаха новите електрически влакове "Шкода" Дано скоро не се превърнат в пано за изява на пишман драскачи на графити. 6
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега