Прескочи до съдържание

Япония - бързи въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси. свързани с Япония. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Денонощно ли е метрото в Токио?

- Може ли да шофираме в Япония с нашите шофьорски книжки?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кое да изберем - Токио или Осака?

- Заслужава ли си JR Pass?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Здравейте,

Ще съм в Япония точно по време на златната седмица 29.04 и 03-06.05. Купил съм си билети за шинкансена за по-далечните дестинации (Каназава и Осака). Тъй като ще отседна на две места: Токио, Осака и после пак Токио имам следното питане. Трябва ли да си правя предварително резервация за дневните екскурзии които ще правя: 

1. От Токио: Никко, езерото Кавагучико и Фуджи (в един ден), Камакура и Еношима (в един ден)

2. От Осака: Киото (два поредни дни), Нара. Химеджи + Кобе (в един ден)

Въпросът ми е дали да  резервирам предварително билети за тези дестинации, отчитайки факта, че пътуванията ще са в периода 29.04-06.05? Това малко ме ограничава заради точният час, затова ще е хубаво ако може на място, но ме притеснява да не остана без места. Планирам ранни пътувания към тези дестинаи, но липсата на предварителна резервация ще ме направи по-мобилен с разместване на плана и час на тръгване. И още едни: Японците сливат ли си празниците или да оачквам "засилен трафик" само на точните дни от златаната седмица. Благодаря Ви за отговора! 

Публикувано:

Ние бяхме по време на Златната седмица и бях резервирала всички билети и екскурзии предварително, доколкото можах.

Може и да не е било необходимо и на място да сме могли също да ги вземем, но за моето спокойствие беше важно 😂. Пък и аз си падам малко control freak и обичам всичко да ми е изпланувано до максимум. 

Публикувано:
преди 4 часа, nrjize каза:

Здравейте,

Ще съм в Япония точно по време на златната седмица 29.04 и 03-06.05. Купил съм си билети за шинкансена за по-далечните дестинации (Каназава и Осака). Тъй като ще отседна на две места: Токио, Осака и после пак Токио имам следното питане. Трябва ли да си правя предварително резервация за дневните екскурзии които ще правя: 

1. От Токио: Никко, езерото Кавагучико и Фуджи (в един ден), Камакура и Еношима (в един ден)

2. От Осака: Киото (два поредни дни), Нара. Химеджи + Кобе (в един ден)

Въпросът ми е дали да  резервирам предварително билети за тези дестинации, отчитайки факта, че пътуванията ще са в периода 29.04-06.05? Това малко ме ограничава заради точният час, затова ще е хубаво ако може на място, но ме притеснява да не остана без места. Планирам ранни пътувания към тези дестинаи, но липсата на предварителна резервация ще ме направи по-мобилен с разместване на плана и час на тръгване. И още едни: Японците сливат ли си празниците или да оачквам "засилен трафик" само на точните дни от златаната седмица. Благодаря Ви за отговора! 

За Нико също задължително по рано ,ние го направихме 10 дена по рано и едвам си намерихме места ,но за нашите дати се падаше национален празник и може би за това всичко беше пълно 

Публикувано:

Здравейте, аз също хващам в началото на пътуването последните дни от Златната седмица. Вие за Никко как купихте предварително билети и сами ли отидохте или организирано? А за Камакура дали ще има проблеми да се отиде през Златната седмица? 

Публикувано:

Здравейте, Пътешественици.

Планувам едномесечно пътуване в Япония за м.октомври с JR Pass ,който ще е за 21 дни.Планът е следния:

1/Първа нощувка в Токио.На следващия ден,рано сутринта тръгване за Каназава - 1 нощувка. 

2/Каназава 》Киото》 Осака : 2 нощувки

3/ Осака 》Хирошима :Трип до Миаджима,следобедна разходка в Хирошима ,  1нощувка

4/ Хирошима 》Фукуока :  2 нощувки. С еднодневен трип до Нагасаки

5/Фукуока 》Бепу 《 Фукуока: С две нощувки в Бепу 

6/ Фукуока 》 Кагошима: Две нощувки в Кагошима

7/Кагошима 》 Миазаки :  Две нощувки

8/Трансфери:  Миазаки 》Фукуока 》Окаяма: 2 нощувки с Трипове до Фукуяма + Ономичи ; Окаяма + Курашики

9/ Окаяма 》Химеджи : с 1 нощувка

10/ Химеджи 》Кобе : с 1 нощувка 

11/ Кобе 》 Осака  или Киото за Шинкансена до Йокохама : 2 нощувки

12 / Йокохама 》 Токио 》  Сендай : Три нощувки 

13/ Токио : Три нощувки

14/ Токио 》Нико : Пас за Нико : Две нощувки

Нико 》Токио  (нощувка ?)》 България.

Въпросът ми е насочен към Дамата,която живее в Япония, с никнейм @samuraika

Възможно ли е и в кои сайтове мога да  буукна (запазя)нощувки, но да плащам кеш на място, без да са обвързани резервациите с кредитна или дебитна карта?

Подробности мога да споделя в лично съобщение,за да съм обстоятелствена .🙂

• Харесвам 1
  • Шок 1
Публикувано:
На 3.04.2025 г. в 16:50, nrjize каза:

Японците сливат ли си празниците или да оачквам "засилен трафик" само на точните дни от златаната седмица.

Да, сливат и цялата седмица е натоварена. Все пак е един от трите най-натоварени периоди за пътуване в Япония. Препоръчвам да резервираш всичко предварително.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря Ви за отговрите. Започнах да резервирам всичко, но изникна още един въпрос. При резервацията за шинкансена, въпреки че резревирах за точен ден и час със запазени места ми дава няколко дневен перод на валидност на билета. Това означава ли, че мога да си взема по-ранен или ако закъсненя по-късен влак за същият ден. Примерно взхех си билети от Kanazawa до Tsuruga и от там: Tsuruga към Осака. Имаше шинксансен които е 10 минути след пристигането ми в Tsuruga, но предпочетох да си хване този които е след час, защото рискувам да не мога да се оправа на Tsuruga station. Но ако успея, дали мога да си хвана по-ранният влак въпреки, че имам билет и запазени места за по-късният? 

Публикувано:

Миналата година търсих подобна информация, само че в обратния ред - при изтърван влак дали можем да се качим на по-късен такъв. В нашия случай това беше възможно, само че се губят резервираните места. Предполагам същото важи и за по-горе описания вариант. Може би е добра идея да вземете билети за по-ранния и евентуално да се качите на следващия такъв, ако изтървете първоначалния. Също така през приложението им могат да се правят промени на резервацията, стига влакът ви да не е потеглил. 

Публикувано:
7 hours ago, veselush said:

Миналата година търсих подобна информация, само че в обратния ред - при изтърван влак дали можем да се качим на по-късен такъв. В нашия случай това беше възможно, само че се губят резервираните места. Предполагам същото важи и за по-горе описания вариант. Може би е добра идея да вземете билети за по-ранния и евентуално да се качите на следващия такъв, ако изтървете първоначалния. Също така през приложението им могат да се правят промени на резервацията, стига влакът ви да не е потеглил. 

Благодаря за отговора, в такъв случай ще си взема билет за по-ранният влак и ако го изпусна (явно няма да мога да направя промяна през сайта) ще имам достатъно време да го презаверя от офиса на JR. Притеснява ме факта, ако няма останали места за следващият шинкансен, но ще рискувам 🙂

Публикувано:
On 4/6/2025 at 8:02 PM, nrjize said:

Благодаря за отговора, в такъв случай ще си взема билет за по-ранният влак и ако го изпусна (явно няма да мога да направя промяна през сайта) ще имам достатъно време да го презаверя от офиса на JR. Притеснява ме факта, ако няма останали места за следващият шинкансен, но ще рискувам 🙂

На Цуруга е много лесно. Първо, в самия шинкансен има брошурка с карта от къде минаваш (слизаш от шинкансена на ниво 3 и слизаш на ниво 2 за експресния влак), второ, целият път, който трябва да се мине, е маркиран с огромни стрелки и трето, всички вървят натам. Заради третото просто трябва да гледате да слезете от първите. Ние минахме за максимум 3-4 минути, хората с куфари бяха по-бавни, но всички си хванаха връзката. Сега, ясно че през Golden week ще са повече, но пак мисля, че няма място за притеснение.

Ох, завиждам. Много хубава екскурзия ще ви се получи. Скоро пак си гледах снимките и няма такава носталгия, ако можех, щях всяка година да ходя.

Публикувано:
На 4.04.2025 г. в 17:37, Ikigai каза:

Здравейте, Пътешественици.

Планувам едномесечно пътуване в Япония за м.октомври с JR Pass ,който ще е за 21 дни.Планът е следния:

1/Първа нощувка в Токио.На следващия ден,рано сутринта тръгване за Каназава - 1 нощувка. 

2/Каназава 》Киото》 Осака : 2 нощувки

3/ Осака 》Хирошима :Трип до Миаджима,следобедна разходка в Хирошима ,  1нощувка

4/ Хирошима 》Фукуока :  2 нощувки. С еднодневен трип до Нагасаки

5/Фукуока 》Бепу 《 Фукуока: С две нощувки в Бепу 

6/ Фукуока 》 Кагошима: Две нощувки в Кагошима

7/Кагошима 》 Миазаки :  Две нощувки

8/Трансфери:  Миазаки 》Фукуока 》Окаяма: 2 нощувки с Трипове до Фукуяма + Ономичи ; Окаяма + Курашики

9/ Окаяма 》Химеджи : с 1 нощувка

10/ Химеджи 》Кобе : с 1 нощувка 

11/ Кобе 》 Осака  или Киото за Шинкансена до Йокохама : 2 нощувки

12 / Йокохама 》 Токио 》  Сендай : Три нощувки 

13/ Токио : Три нощувки

14/ Токио 》Нико : Пас за Нико : Две нощувки

Нико 》Токио  (нощувка ?)》 България.

Въпросът ми е насочен към Дамата,която живее в Япония, с никнейм @samuraika

Възможно ли е и в кои сайтове мога да  буукна (запазя)нощувки, но да плащам кеш на място, без да са обвързани резервациите с кредитна или дебитна карта?

Подробности мога да споделя в лично съобщение,за да съм обстоятелствена .🙂

Ето ме, извинявайте, но рядко влизам тук напоследък (жалко).
Значи...наскоро научих за един сайт, който не съм ползвала, но...Нещо като платен каучсърфинг. Отсяда се в домовете на хората, даже те и хранят понякога, даваш "дарение" щото иначе трябват лицензи....не съм го проучила добре, но набира доста популярност сред местните - евтино, интересно и достъпно в смисъл че има локации и извън туристическите места.
А туристическите места тук почват да страдат като Венеция, Париж и прочее лудници. Аз че остарявам и мрънкам за доброто старо време едно на ръка, но ...
Сендай ми стана любопитен като дестинация в програмата...

• Харесвам 3
Публикувано:

Здравейте и от мен. Виждам, че има доста изписано по темата относно ходенето в Япония през есента и ми се искаше да попитам какво е вашето мнение за периода от 23.10 до към 12.11. На доста места е обяснено надълго и нашироко, че Ноември е може би по-добре като период, но пък като цени тези дати засега са за предпочитане 😄 Засега само опипваме почвата и се чудим, но... реших да подпитам въпреки това.

Какво е вашето мнение за Япония през есента, заслужава ли си (особено от личен опит) и ако да - кога е най-добрият период.

Много благодаря предварително 🙂

Публикувано:
17 minutes ago, Zdravko Nestorov said:

Здравейте и от мен. Виждам, че има доста изписано по темата относно ходенето в Япония през есента и ми се искаше да попитам какво е вашето мнение за периода от 23.10 до към 12.11. На доста места е обяснено надълго и нашироко, че Ноември е може би по-добре като период, но пък като цени тези дати засега са за предпочитане 😄 Засега само опипваме почвата и се чудим, но... реших да подпитам въпреки това.

Какво е вашето мнение за Япония през есента, заслужава ли си (особено от личен опит) и ако да - кога е най-добрият период.

Япония е прекрасна през есента. Невероятно красива и може да хванеш сравнително топло време. Не съм бил през пролетта по време на вишните, но според мен през есента е по-хубаво. Бях там в близък до този период. Втората половина на октомври и беше супер. Хващайки ноември ще има повече фолиаж, когато аз бях там имаше още доста зелено, но и вече се виждаха признаците на есента.

Публикувано:
преди 1 час, Zdravko Nestorov каза:

Ние бяхме от 20.10 до 03.11. Страхотно време имахме - топло, приятно, сухо. Може да ми разгледаш албумите във Фейсбук, да видиш как е било.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

• Proletinaata
    • Божидар
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.